Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
kinderen en duurzaamheid

Kinderen en duurzaamheid

Duurzaamheid staat steeds meer in de belangstelling. Het besef groeit dat er grenzen zijn aan het verbruik van energie en van grondstoffen. Onze kinderen groeien op in een wereld waarin zuinigheid en verstandig omgaan met gebruik van grondstoffen en energie steeds meer centraal zal staan. De vraag is hoe we onze kinderen voorbereiden op die situatie en wat kinderen er zelf van vinden. In dit artikel vertellen we je meer over kinderen en duurzaamheid.

kinderen en duurzaamheid

Wat vinden kinderen van duurzaamheid?

In 2013 heeft het NCDO een onderzoek gedaan getiteld “Perspectieven van kinderen op duurzaamheid”. Het onderzoek geeft een interessante kijk op de visie van kinderen over dit onderwerp. Bijna 80% van alle kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar vindt duurzaamheid en belangrijk en is zich ervan bewust dat duurzaam gedrag nodig is. 

Veel kinderen passen dit ook toe in het dagelijks leven door zuinig om te gaan met water (bijvoorbeeld door niet te lang douchen) en met energie (bijvoorbeeld door de tv uit te doen als er niemand naar kijkt en geen lichten onnodig te laten branden). 

Kinderen hebben ook kennis van de problemen rond duurzaamheid, zoals klimaatverandering. Zo begrijpen 11- en 12-jarige kinderen al het verband tussen smeltende ijskappen en overstromingsgevaar in Nederland.  De zorgen van kinderen zijn overigens niet beperkt tot Nederland, maar ze zien de wereldwijde problemen rond water- en voedselschaarste en overstromingsgevaar. Als het om oplossingen gaat zijn kinderen wel bereid iets te doen, maar het is moeilijk voor ze om te bedenken wat. Ze zijn van mening dat oplossingen toch vooral door landen gezamenlijk bedacht moeten worden.

Hoe kun je je kind opvoeden met duurzaamheid?

Als je zelf duurzaamheid een belangrijk thema vindt, dan wil je je kinderen ook het belang van duurzaamheid bijbrengen en ze duurzaam gedrag aanleren. Bovenstaand onderzoek laat zien dat kinderen daar zeker ontvankelijk voor zijn. Allereerst geef je zelf natuurlijk altijd het voorbeeld aan je kind, door zelf bewust met je leefomgeving om te gaan en je kind in kleine handelingen te laten zien wat je zelf kunt doen.

‘Op deze manier komen ze steeds bewuster in de wereld te staan’

Vooral met jonge kinderen kun je het beste beginnen met het aanleren van concrete handelingen, zoals niet onnodig water laten stromen, licht en televisie aanlaten en zo weinig mogelijk voedsel weggooien. Je kunt het totaal aan gedragingen steeds verder uitbreiden met bijvoorbeeld het scheiden van afval en het eten van duurzaam geproduceerd voedsel. Wil je aansluiten bij een moderne trend? Denk dan eens over het maken van een moestuintje. Het biedt je de mogelijkheid je kinderen van alles te vertellen over voedsel en voedselproductie en ze zelf laten meedoen in het proces van zaaien, laten groeien en oogsten van je groente en fruit.

Omdat kinderen het moeilijk vinden om zelf oplossingen te vinden, kun je ze deze dingen aandragen en ze uitdagen om zelf soortgelijke mogelijkheden te vinden. Als je kinderen ouder worden, kun je ze meer over de achtergronden vertellen en ze duidelijk maken waarom duurzaam gedrag belangrijk is. Kinderen van 11 jaar en ouder zullen begrijpen op welke manier hun eigen gedrag bijdraagt aan een duurzame wereld die ook in de toekomst nog leefbaar is. Ze zullen de samenhang begrijpen tussen hun eigen zuinige energiegebruik en de CO2-uitstoot en klimaatverandering. Ze zullen leren hoe hergebruik van materialen bijdraagt aan het voorkomen van uitputting van grondstoffen en vervuiling. Op deze manier komen ze steeds bewuster in de wereld te staan.

De school speelt ook een rol bij bewustwording

Ook scholen spelen een rol bij de bewustwording van duurzaamheid bij je kind(eren). Op de meeste basisscholen wordt inmiddels aandacht besteed aan duurzaamheid. Scholen kunnen beschikken over een grote verscheidenheid aan lesprogramma’s die door allerlei instanties worden aangeboden.

Op Kennisnet, een website waar veel lesmateriaal voor scholen wordt aangeboden, zijn lesprogramma’s te vinden over bijvoorbeeld groene energie, een wereld zonder afval en smeltende ijskappen en worden suggesties gegeven over activiteiten die bijdragen aan het begrip van duurzaamheid. Ook op leraar24 zijn veel filmpjes te vinden. Over elk thema is er op deze sites wel iets te vinden dat de school kan gebruiken, zowel voor basisscholen als voor het voortgezet onderwijs. Er zijn zelfs kinderdagverblijven die al aandacht aan duurzaamheid schenken.

Daarnaast bieden verschillende waterschappen lesprogramma’s over water en veiligheid aan voor kinderen, zie bijvoorbeeld droppiewater.nl. Andere instellingen en samenwerkingsverbanden van op duurzaamheid gerichte instellingen hebben materiaal over duurzaam voedsel, duurzame techniek, plastic en nog veel meer. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, vraag dan eens bij de school of ze aandacht besteden aan dit onderwerp en of ze lesprogramma’s gebruiken op dit terrein.

duurzaam opvoeden, kinderen en duurzaamheid
Liv Záborszky
Expertise: Subsidies,Financieel

In 2016 drong het tot me door dat duurzaamheid een groot, misschien wel het grootste thema van de komende decennia zou worden. Iets waar mijn kind later van zou kunnen vragen, wat ik met die kennis gedaan heb. Ik ben verder o.a. actief geweest met de website van Extinction Rebellion, product owner bij Nike en het verduurzamen van outdoor producten en verlagen van CO2 footprint bij Fenix Outdoor.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook