Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Regenton

Hemelwater benutten steeds populairder

Het benutten van hemelwater is een opkomende trend in Nederland, geboren uit het besef dat deze natuurlijke hulpbron te kostbaar is om ongebruikt te laten wegvloeien. Met de toenemende zorgen over klimaatverandering en watertekorten, evenals de wens om duurzamer te leven, wenden steeds meer Nederlanders zich tot regenwateropvangsystemen. Dit zijn installaties die regenwater opvangen, filteren en opslaan voor later gebruik, zoals tuinirrigatie of huishoudelijke taken. Het is een praktische en milieuvriendelijke manier om ons waterverbruik te verminderen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter beheer van stedelijk water.

1
Van regenton tot regenzuil

Killian regenzuil xl

Milieubesef en het kunnen anticiperen op veranderingen doen steeds meer mensen besluiten op te schuiven richting een meer zelfvoorzienende (autarkische) levensstijl. Daarmee is het benutten van hemelwater of het zoveel mogelijk sluiten van de waterkringloop op woningniveau niet bijzonder maar eigenlijk juist voor de hand liggend. Overtollig hemelwater wordt middels infiltratie in de bodem gebracht en gaat niet samen met het afvalwater naar de rioolwaterzuivering. Op die manier verbruikt de waterzuivering alleen energie voor het zuiveren van vies water.

De overheid stelt het overigens al lang verplicht om bij nieuwbouwprojecten hemelwater en afvalwater gescheiden af te voeren. Daarmee komt de volgende logische stap, het benutten van hemelwater snel in beeld. Voor de prijs van een korte vakantie met het hele gezin heeft het zelfde gezin een hemelwatersysteem, misschien wel even veel of meer zelfs als het een door te veel hemelwater verstoorde vakantie zou zijn geweest.

Het benutten van hemelwater begint bij de het kopen van een goede regenton. De volgende stap, de Regenzuil, bestaat inmiddels ook al weer ruim tien jaar en staat nog altijd op eenzame hoogte qua ontwerp, volume en kwaliteit. Hemelwatersystemen hebben door de jaren heen steeds efficiëntere filters en energiezuinigere pompen gekregen. Duurzaam bouwen houdt dus niet op bij dikke isolatie en zonnepanelen. Op watergebied beginnen we net op stoom te raken.

2
Waterbalans cruciaal - Bepaal vraag en aanbod

Afkoppelen regenpijp

Voor hemelwatersystemen ligt het gevoelsmatig voor de hand om zowel het toilet als de wasmachine en ook de buitenkraan op het systeem aan te sluiten. Toch is dit in de praktijk maar zelden raadzaam. De reden hiervoor is dat continue gebruik van het hemelwater voor wasmachine en toilet, de waterbuffer te snel opgebruikt tijdens droge perioden. 

Het is daarom van groot belang om bij de keuze voor een hemelwatersysteem te letten op de waterbalans: vraag en aanbod van water: 

  • Aanbod: het dakoppervlak is een constante die het aanbod bepaald.
  • Vraag: dient te worden aangepast door het aansluiten van een of meerdere toiletten en al dan niet de wasmachine.

Groter aanbod dan verbruik

Alleen indien het aanbod erg groot is vergeleken bij de vraag is het raadzaam na te denken over een systeem dat naast de grootverbruikers toilet en wasmachine ook de buitenkraan van hemelwater voorziet. Waar dat niet het geval is, kan men kiezen voor een hemelwatersysteem voor het huis of een veel eenvoudiger en goedkopere variant daarvan voor de tuin.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook