Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vloerisolatie

Goede ventiliatie bij isolatie is essentieel voor gezond binnenklimaat

In Nederland, waar het klimaat vaak vochtig is, kan overisolatie bijzonder problematisch zijn. Door een te grote focus op het vasthouden van warmte en het verminderen van energieverbruik, kan de noodzakelijke luchtuitwisseling tussen binnen en buiten worden belemmerd. Wanneer vochtige lucht niet adequaat kan ontsnappen, kan dit leiden tot problemen zoals onvoldoende ventilatie, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis afneemt. In dit artikel duiken we dieper in op de mogelijke gevolgen van overisolatie. Wil je isolatie-ventilatie problemen voorkomen? Begin bij het goed aanleggen van dampremmende folie! 

1
Ventilatie is cruciaal bij isolatie

Raam open ventileren

We isoleren onze huizen steeds beter. En dat is goed voor onze portemonnee en voor het milieu. Je hoort steeds vaker over het begrip ´overisoleren´. Hiermee wordt niet bedoeld dat je teveel isoleert, maar dat er niet genoeg wordt stilgestaan bij het verhoogde belang van ventilatie van een goed geïsoleerd huis. Om een gezond en comfotabel binnenklimaat te waarborgen, is voldoende ventilatie cruciaal. Meer lezen over binnenklimaat

Isolatie is bedoeld om de warmteoverdracht tussen het interieur en het exterieur van een huis te beperken, wat helpt energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Overisolatie kan echter leiden tot een te luchtdichte woning, waarbij de ventilatie onvoldoende is, waardoor de luchtkwaliteit in het huis kan verslechteren. Ventilatie zorgt voor de noodzakelijke luchtuitwisseling, waardoor overtollig vocht en schadelijke stoffen uit het huis kunnen worden verwijderd en frisse lucht kan binnenkomen.

Een goede balans tussen ventilatie-en-isolatie is dus de sleutel.

2
Gevolgen gezondheid door overisolatie

Zonder voldoende ventilatie kunnen overgeïsoleerde woningen leiden tot opeenhoping van vocht, schimmelgroei en ophoping van schadelijke stoffen, wat kan resulteren in nadelige gezondheidseffecten voor de bewoners. Hier zijn vier potentiële gevolgen, elk ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Ademhalingsproblemen: Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen stoffen in het huis, zoals stof, pollen, en schimmelsporen, die zich ophopen in slecht geventileerde, overgeïsoleerde huizen, leiden tot een verhoogd risico op ademhalingsproblemen, waaronder astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).
  • Hoofdpijn en misselijkheid: Volgens de Harvard School of Public Health kunnen verhoogde concentraties van vluchtige organische stoffen (VOS), die vaak voorkomen in huishoudelijke producten en bouwmaterialen, leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
  • Verhoogd risico op longkanker: Radon, een radioactief gas dat natuurlijk voorkomt in de bodem en rotsen, kan zich ophopen in overgeïsoleerde huizen met slechte ventilatie. Volgens de WHO is blootstelling aan hoge niveaus van radon de op één na belangrijkste oorzaak van longkanker na roken.
  • Hart- en vaatziekten: Wetenschapelijke studies tonen aan dat langdurige blootstelling aan fijnstof, dat kan ophopen in overgeïsoleerde huizen, kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

Het is dus van vitaal belang dat woningen niet alleen goed geïsoleerd zijn, maar ook adequaat geventileerd. 

3
Onjuist aangebrachte dampremmende folie - een veelgemaakte fout

Luchtdicht isoleren

Wat is dampremmende folie?

Een dampremmende folie is essentieel voor de isolatie van een huis omdat het helpt voorkomen dat vochtige lucht doordringt in de isolatiematerialen, waardoor hun thermische efficiëntie behouden blijft. Dit is meestal een kunststof folie. Door een effectieve barrière te creëren tussen het binnenklimaat en de isolatie, waarborgt een goed aangelegde dampremmende folie zowel de ventilatie als isolatie. Daarnaast helpt het schimmelgroei en houtrot in de constructie te voorkomen door vochtophoping tegen te gaan. 

Wat gaat er mis?

Vaak wordt deze dampremmende laag verkeerd geplaatst. Het moet naar de buitenzijde dampopen zijn en aan de binnenkant zo luchtdicht mogelijk voor een goede ventilatie-isolatie verhouding. Als dit niet op de juiste manier gebeurt dan kunnen zich de volgende problemen voordoen:

1. Teveel waterdamp

De eerste reden om dit zeer nauwkeurig uit te voeren is om te zorgen dat er geen (overvloed aan) damp van binnen (we ademen allemaal damp uit) in het isolatiemateriaal kan gaan zitten. Te veel damp betekent een sterk verminderde isolerende werking en bovendien kan het schimmel veroorzaken. Een minder isolerende werking betekent natuurlijk minder besparing op de energiekosten, en dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.

2: Ongewenste luchtstroming

Isoleren luchtdichtDe tweede reden om de isolatie goed af te sluiten is om te zorgen dat er geen luchtstromingen kunnen ontstaan. Doordat de temperatuur van binnen en buiten vaak verschilt, is er een drukverschil waardoor luchtstroming ontstaat. Je wilt namelijk wel ventilatie maar geen tocht. De gevolgen van een kier zijn het best uit te leggen aan de hand van de tekening rechts. Het gaat hier om een kier van slechts 1mm over een lengte van een meter. Met een binnentemperatuur van +20 en buiten -10 is het drukverschil zo groot dat er een luchtstroming ontstaat die te vergelijken is met windkracht 2 tot 3. Er blijft hierdoor slechts 20% van de bedoelde isolerende werking over! Naast minder kostenbesparing, levert het natuurlijk ook een minder comfort op; een luchtstroming in een huis wordt als zeer onaangenaam ervaren.

3. Schimmelvorming 

Naast deze onaangename luchtstroming kan er ook damp van binnenshuis naar het isolatiemateriaal stromen, tot wel 800gr per dag per kier als in de tekening weergegeven. Dit kan een isolatiemateriaal niet verwerken en er zal dus naast een verminderde isolerende werking ook schimmelvorming optreden. Wat betreft ventilatie, kan een onjuist aangebrachte dampremmende folie de luchtcirculatie in huis beïnvloeden, waardoor vochtige en vervuilde lucht niet effectief kan worden afgevoerd en is er geen goede balans tussen ventilatie en isolatie.

Al met al voldoende redenen om zeer goed op de afdichting te letten en zo te zorgen voor comfort en kostenbesparing. Meer lezen over duurzame isolatiematerialen

Auteur: Machiel Kuipers

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Yes, you are everything is correct wrote. But there are many ways to make your home warmer. WITHOUT harm to your health! Make your windows warmer! Warmer! Ask ourselves why when you stand before the window in the winter you feel uncomfortable? This is so, because the windows are always colder than the walls. Through the windows you lose up to 40% of the heat! I recently received into the mailbox an advertisement of the new material Inflector in the Netherlands. Of this material is made vertical blinds, roller blinds and panels for the windows. The idea is that your windows (old or new) will have an additional layer that reflects heat. Reflects heat! The windows are still transparent. Then you’ll save up to 40% energy. You will reduce your costs and at the same time reduce emissions of CO2 into the atmosphere. Well, is it bad? I think that… Lees verder »

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat… Lees verder »

Overisoleren is een fabel. Maar damp open bouwen kan niet ivm het inwendig condenseren van de damp.
Laten mensen die geen verstand van zaken hebben hun mond houden.
Mijn advies, google minder, wordt je ook niet gek gemaakt. Het gaat namelijk fout door het niet goed uitvoeren, en niet door de techniek.
Ik ben expert, en ik weet wel hoe het zit.

Mijns inziens kun je mbt duurzaamheid niet ver genoeg gaan. Ik ben zelf van mening dat hoe duurzamer je bezig bent, hoe meer woongenot je krijgt. Helaas ontbeert het bij verschillende bouwpartijen nogal eens aan kennis hoe je eea aan moet pakken.
Neem zo’n fabeltje als overisoleren. Dit is gewoonweg niet mogelijk. Als je maar voldoende ventileert met een goed aangelegd WTW systeem. Mijn advies: bouw damp-open in plaats van een afgesloten plastic zak. Ervaar het verschil tussen een “gewoon” regenpak en een goretex jas en je hoeft niemand meer iets uit te leggen. Overtollig aanwezige damp wordt gebufferd via de wand in het isolatiemateriaal en gedoseerd teruggegeven dan wel afgevoerd naar buiten.

Soms slaat het duurzame inderdaad wat te ver door en wordt het gebruikersgemak compleet vergeten. Denk aan de electrische auto’s die in het begin haast geen enkel oplaadpunt hadden. Goed dat er duurzaam wordt gebouwd en geproduceerd maar dit is niet altijd de juiste aanpak

U zegt over de ventilatiesystemen in Vathorst: “…De duizend woningen in de ‘groene’ wijk kregen een geniaal ventilatiesysteem met lage energierekening…” Nou geniaal is het zeker niet. Ik herinner mij een TV uitzending over deze wijk waarin werd getoond dat aan- en afvoer van de lucht vlak naast elkaar zaten. Hoezo geniaal? Dat is zo ongeveer de domste fout die gemaakt kan worden. De aanvoer moet in de woonruimten en de afvoer in de natte ruimten. Als je ze naast elkaar zet krijg je kortsluiting en wordt er niets ververst. Bovendien waren de luchtkanalen ingebetonneerd. Ik weet het niet voor een feit, maar ik vermoed dat daardoor is afgeknepen op de doorsnede van de kanalen, waardoor er geluidsniveau verhoogd wordt . Overigens heb ik zelf al meer dan 25 jaar centrale ventilatie met warmteterugwinning (zelf aan laten leggen) tot volle tevredenheid. Het moet gewoon goed gebeuren. En ik zou NOOIT… Lees verder »

Graag zou ik het volgende willen vragen sinds wij bijna 5 jaar geleden in een huis gaan wonen zijn met het warmte terug systeem en heel goed geisoleert kom ik elke dag uit bed met hoofdpijn en heel duf gevoel kan dat daar de oorzaak van zijn als ik met vacantie ben geen last.

Volg ons op Facebook