Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isolatiematerialen duurzame isolatiematerialen duurzame isolatie overzicht isolatiematerialen pexels lukas x

Duurzame isolatiematerialen: welk materiaal kun je het beste kiezen?

Door je huis te isoleren maak je niet alleen een enorme duurzame stap, je bespaart er ook geld mee op de energierekening. Redenen genoeg om te kiezen voor isolatie, maar wist je dat de keuze voor de isolatiematerialen ook erg belangrijk is? Niet alle natuurlijke materialen zijn even goed voor het milieu, denk bijvoorbeeld aan schapenwol isolatie waarbij veel CO2 wordt uitgestoten tijdens de hele levenscyclus van het materiaal. In dit artikel zetten we de beste duurzame isolatiematerialen voor je op een rij, zodat jij weet welk materiaal je moet kiezen.

duurzame isolatiematerialen

Waar je op moet letten bij het kiezen van duurzame isolatiematerialen

1
Maak voor jezelf eerst helder waar je wilt isoleren. Sommige isolatiematerialen werken beter voor dakisolatie, andere duurzame opties zijn beter voor het isoleren van de vloer. Zodra je dat helder hebt, kun je al veel materialen uitsluiten omdat ze minder goed aansluiten bij jouw isolatiewens.
2
Als tweede kijk je naar de zogenoemde Lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Ook is het belangrijk dat het materiaal niet te dun is. Bij isolatie geldt meestal: hoe dikker, hoe beter.
3
Vervolgens kijk je naar de milieu-impact. Natuurlijke materialen zijn niet per definitie duurzaam. Zo wordt schapenwol tegenwoordig afgeraden vanwege de hoeveelheid CO2-uitstoot.
4
Tot slot kies je of je zelf gaat isoleren of een isolatiebedrijf gaat inhuren. Als je voor de laatste optie kiest is het slim om goed navraag te doen bij het bedrijf. Stel je vragen over duurzaamheid ook zeker aan hen.

Minerale isolatiematerialen: glaswol & steenwol

We beginnen met mineraal isolatiemateriaal. Bij duurzame isolatie denk je misschien eerst aan natuurlijke materialen, maar ook minerale materialen zijn zeer aan te raden. De bekendste minerale isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol. Ze vallen onder deze categorie omdat ze van oorsprong uit de grond komen – het zijn dus mineralen. Steenwol is namelijk gemaakt van vulkanisch gesteente en glaswol van zand en glasscherven. Het enige nadeel is natuurlijk dat deze grondstoffen eindig zijn, maar tegenwoordig kunnen beide materialen wél (bijna) volledig worden gerecycled en voor nieuwe toepassingen worden gebruikt. Ook handig om te weten is dat er vezels vrijkomen als je zelf gaat isoleren met glaswol, een masker en stofbril zijn dus zeker nodig om jezelf te beschermen.

Dit zijn de voordelen van glaswol en steenwol:

1
De Lambda-waarde van glaswol ligt tussen de 0,031 - 0,044 en die van steenwol ligt tussen de 0,033 - 0,040. Dat is erg goed voor isolatiematerialen.
2
Steenwol en glaswol zijn allebei goed betaalbaar als isolatiemateriaal.
3
Tegenwoordig zijn steenwol en glaswol ook (bijna) volledig recyclebaar.
4
De materialen zijn allebei brandveilig.

Natuurlijke isolatiematerialen: een overzicht

We schreven al over allerlei natuurlijk isolatiemateriaal zoals houtvezel isolatie en hennep isolatie. Dit zijn alle soorten natuurlijk (en duurzaam: we sluiten hier schapenwol dus uit) op een rij. We hebben de materialen met de laagste (= de beste) Lambda-waarde bovenaan gezet.

Soort isolatiemateriaalLambda-waarde
Houtvezel of houtwol0,036/0,047 w/mK
Cellulosevezel (vezels uit oud papier)0,037 W/mK
Vlas0,038 W/mK
Katoen (al dan niet gerecycled) 0,039/0,042 W/mK
Geëxpandeerd kurk0,040 W/mK
Hennepvezel0,040 W/mK
Kokos0,043 W/mK
Stro0,056 W/mK
Leem0.091 W/mK
  

Isoleren met vlas

Een van de duurzaamste opties die je kunt kiezen is vlas isolatie. Dit is een reststof uit de linnenindustrie. Het is een zeer bruikbare plant, die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden; eigenlijk gaat er geen vezel verloren. Vlas vindt zijn toepassing onder andere in lijnzaadolie, linnen, veevoeder, vlasvezelplaten en isolatiemateriaal. Qua isolatie houden vlasdekens net zoveel warmte vast als ieder ander materiaal, met als bijkomend voordeel dat de akoestiek in de betreffende ruimte flink verbetert. Dat komt door de veerkrachtigheid die vlasvezels eigen is.

‘Vlasdekens houden de warmte vast en verbeteren de akoestiek in huis’

Vlasvezels hebben daarnaast een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook is vlas een herwinbare grondstof. Het laat zich prima en eenvoudig recyclen. Een groot nadeel is de brandbaarheid. Glas- en steenwol, maar ook schapenwol en piepschuim ontbranden pas bij een zeer hoge temperatuur. Vlas krijgt weliswaar een brandwerend middel toegediend, maar kan alsnog veel minder goed tegen vlammen.

 

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik mis in dit overzicht stro.

Beste Allemaal ,

Kijk eens op letselschade.nl van de datum 4 september 2013 dan wil je nooit steen en glaswol meer gebruiken, sterker nog je kunt het niet blijven gebuiken want het is dodelijk.
wij zijn erg geschrokken we hebben het in de bouw veel gebruikt.

Hoe komen jullie erbij dat piepschuim niet brand. Het brand juist als een fakkel. In Duitsland hebben ze veel huizen bijv. aan de buitenkant met piepschuim geisoleerd. Ze hebben nu inderdaad problemen met als er brand ontstaat. Het fikt enorm hard en druipt in gloeiend hete druppels langs de gevels naar beneden. Dus PIEPSCHUIM is ONGESCHIKT voor isolatie.

Schapenwol als woningisolatie? Ik sta er versteld van dat een website die duurzaamheid verkondigt, dit materiaal promoot. Schapenwol is buitengewoon dieronvriendelijk. Het scheren van schapen gaat met geweld of wist u dat niet? De meeste schapenwol komt uit Australië en de beelden van het schapenscheren liegen er niet om als het om geweld gaat. Dieren worden schofterig mishandeld. Dat is 1, maar ook ecologisch kan men toch niet beweren dat schapenwol een ideale grondstof is. Schapen eten goedkoop gras, maar ze produceren ook methaan via hun ontlasting en urine. Kortom: mest overschot bij dit soort grote producties. Schapenwol kan dus niet als duurzaam worden aangemerkt.

Wat een onzin over dat scheren.
Ziet er misschien wold uit maar wordt zeer professioneel gedaan. De schapen worden zo goed vastgehouden dat hun huid strak komt te staan waardoor er niet in de huid gesneden worden kan.
En in Australie zijn ze zo snel omdat ze het goed kunnen en weinig onnodig tijd te verliezen, want ze scheren daar geen 200 schapen maar kuddes van 100 of het drievoud ervan…

Ik heb van dit artikel genoten. Wol is echt een fantastisch bouwmateriaal.
Zelf houd ik mij bezig met Ruiter dakkapellen en wol past in de Cradle to Cradle filosofie. Graag gooi ik een balletje op hierover in wanneer we over innoveren praten.

Hey lieve mensen, ik wil ook mijn wol gebruiken (van eigen schapen) voor te isoleren, en zoek informatie, ik wou deze eerst wassen en dan drogen en dan kammen,ik moet gewoon vakken vullen met wol. Is er een probleem als er de mot in komt??? Bedankt alvast.

Hoi, Hoi,
@Joerie wij kochten een schapen geiten boerderij in Frankrijk en willen ook met ons eigen wol gaan isoleren maar vroegen ons af of dit nog verder behandeld dient te worden(wassen, persen, of zo)
@ Dirk vanaf volgend jaar mag je bij ons wol komen halen
Groetjes Els

Hoi Els, zover mij bekend is dat wol juist van nature al brandvertragend werkt. Dus het grote voordeel is dat je het niet hoeft te behandelen. Je zou nog eens kunnen informeren in Frankrijk bij een bouwmaterialenbedrijf.

Ik ben momenteel mijn eigen huis met schapenwol aan het isoleren en ik wordt er erg blij van, wat een prettig materiaal is dat zeg.
Ik heb er wel veel werk van, aangezien ik het vanaf het schaap koop.
Maar dan kost het me wel maar 20 cent de kilo i.p.v. €36,- de m2
Aanrader.

Hoi Joeri,

Wol is zeker lekker materiaal om mee te werken. Stukken bezig als glaswol of steenwol. Je zegt dat je het vanaf het schaap koopt, waar staat dat schaap :) Heb je een adres?

En hoe zit het met de prijs-verschillen (bij eenzelfde isolatie-waarde) ?

Heb trouwens mijn tuinhuisje met isovlas geïsoleerd… erg prettig werken (mocht van mij alleen wel iets stijver zijn)

Volg ons op Facebook