Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Online shoppen

Producten lenen, huren, leasen of kopen? Wat zijn de verschillen?

Wij hebben in ons huis ontzettend veel apparaten staan of liggen. De meeste hiervan bezitten we, maar er zijn ook andere opties. Wist je dat je veel apparaten ook kan huren (zoals een boormachine, die je maar een paar keer gebruikt) of leasen (zoals een wasmachine of wasdroger)? Dit noemen we product-dienstcombinaties. In dit artikel leggen we uit welke verschillende combinaties er zijn. Zo kan jij een keuze maken of je wil lenen, huren, leasen of kopen.

kopen

Waarom kopen?

Wanneer we een product nodig hebben, denken we al snel: ‘Waar kan ik dit kopen?’ of ‘Welk merk zal ik kopen?’. In deze vragen komt het woord ‘kopen’ steeds terug. We zouden ons ook kunnen afvragen ‘Moet ik dit product echt kopen?’ en ‘Is er ook een andere manier om gebruik te maken van dit product?’. JA! Die zijn er. Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van een product. Dit worden product-dienstcombinaties genoemd. Hiervan is er eentje zeker gekend door iedereen namelijk huren.

Het is niet altijd noodzakelijk om een product te kopen, soms heb je ook er ook genoeg aan het één keer te kunnen gebruiken. Hierover willen wij jullie graag wat meer bijbrengen en hopelijk wat inspiratie meegeven over het huren, lenen, leasen of kopen van producten.

Wat is een product-dienstcombinatie?

Een product-dienstcombinatie is letterlijk wat het woord zegt. Het is een systeem waarbij het product en/of een dienst wordt geleverd aan een klant zodat de wensen van de klant zijn vervuld. Het idee hierachter is dat de klant niet meer waarde hecht aan het materiële, maar eerder aan de dienst die erbij komt kijken. In veel situaties is het product dan ook niet in het bezit van de klant, maar in het bezit van de aanbieder.

Product-dienstcombinaties worden vaak gezien als duurzame alternatieven voor het reguliere ‘kopen’ van producten. Afhankelijk van de combinatie is dit ook zeker zo. Hieronder leggen we enkele veelvoorkomende combinaties uit en daarbij leggen we ook uit waarom dit een duurzamer alternatief is.

koffieapparaat leasen

Betalen per dienst

Het idee achter deze product-dienstcombinatie is dat je alleen betaalt voor de uitkomst van een product en dus niet voor het product zelf. Het product en het onderhoud ervan is de verantwoordelijkheid van de aanbieder. Een voorbeeld hiervan is een printer in een bedrijf. Een constructie die daar vaak plaatsvindt is dat het bedrijf alleen betaalt voor het aantal printjes en niet voor de koop of huur van de printer zelf. Een ander voorbeeld is het koffieabonnement bij Bundels. Hier krijg je een koffieapparaat, koffiebonen, reinigingsmiddelen en vervanging bij reparatie, voor een vast bedrag per kopje koffie. Aan het einde van de maand betaal je dus voor het aantal kopjes koffie dat je hebt gedronken.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden, er zijn meer bedrijven en producten waarvoor er een abonnement bestaat waarbij je betaalt per dienst. Bij dit soort abonnementen is het onderhoud in handen van de aanbieder en als het product kapot is, wordt het weer meegenomen door de aanbieder, waardoor de kans op juiste recycling veel groter is.

Huren en delen

Huren

Een product huren, iedereen kent het wel. We huren auto’s, klusgereedschap, … Huren heeft vele voordelen. Jij als klant krijgt een product dat in goede staat is en je onmiddellijk kan gebruiken. Daarmee blijft het product wel in het bezit van de aanbieder. Je hebt er als klant verder geen onderhoud aan en hebt alleen verantwoordelijkheid tijdens het gebruik ervan. Doordat je een product huurt, wordt het door veel meer andere mensen ook gebruikt en hierdoor wordt het product optimaal gebruikt en ligt het niet te verstoffen in een kast.

Natuurlijk kun je aankloppen bij de buren als je een boormachine wilt lenen. Maar je kunt ook gebruik maken van websites als Peerby.

Als je iets nodig hebt maakt Peerby het mogelijk om te kijken of iemand in je directe omgeving dat ding misschien in huis heeft. Om het te lenen, voor incidenteel gebruik. Van een buurman die je al kent, maar waarvan je niet wist dat hij een aanhangwagen had. Of een tot dan toe ongekende buurtgenoot die de door jou gezochte discolamp heeft. Het systeem is een soort tweesnijdend mes. Je hoeft niet allemaal hetzelfde aan te schaffen. Dit bespaart geld en grondstoffen. Daarnaast worden er meer lijnen gelegd in de buurt. Je leert op een heel informele manier weer iemand kennen in je omgeving.

Kristel testte Peerby voor ons. Zij zegt het volgende: ‘Omdat de kinderen iets groter zijn, was het afgelopen zomer tijd om te kijken of we al die melk- en gepureerde fruitvlekken uit ons mooie designbankje zouden kunnen krijgen. Of dat we het toch echt opnieuw zouden moeten laten stofferen. We wilden het eens proberen met een stoomreiniger. Deze hadden we niet in huis. Kopen of huren is een optie, maar we besloten ons voor de gelegenheid in te schrijven bij Peerby. Binnen een half uur bood een buurtgenoot de gezochte stoomreiniger te leen aan. Het werkte als een trein. De bekleding van ons geliefde bankje was weer picobello. Nog meer duurzame besparing: geen nieuwe bekleding of nieuw meubelstuk nodig! En passant hebben we ook de schimmelige naden in de badkamer met hetzelfde apparaat gereinigd. Als dank hebben we na afloop een boeket dahlia’s uit eigen tuin meegenomen.’

Delen

Het delen van producten komt ook steeds vaker voor. Denk maar aan deelauto’s of deelgrasmaaiers, je kan in principe alle producten delen. Hierbij blijft het product ook in het bezit van degene die het aangekocht heeft. Aangezien dit vaker in informele kringen gebeurt, is het afhankelijk van jullie overeenkomst wie verantwoordelijk is.

Bij huren en delen worden producten optimaal gebruikt en is ook weer vaak maar één persoon verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Het is een duurzamere manier van het gebruiken van spullen omdat de spullen vaker gebruikt worden en het maximale eruit gehaald kan worden. Nog een voordeel van delen is dat het financieel ook aantrekkelijk kan zijn. 

Leasen

Leasen of kopen? Waarom zou je leasen? Het idee achter leasen is dat het product eigendom blijft van de aanbieder. De gebruiker gebruikt het product, maar wanneer er iets kapot is of defect, is de aanbieder verantwoordelijk voor de herstelling/vervanging ervan. Bij leasen betaal je maandelijks een vast bedrag voor deze diensten. Dus je krijgt hier niet alleen een product, maar ook veel diensten bij.

Welke producten kan je leasen?
fietsen

Een product leasen is vooral bekend als het gaat om auto’s. Sommige bedrijven leasen auto’s, maar je kan ook particulier een auto leasen. Tegenwoordig kan je ook veel fietsen leasen, zo is Swapfiets populair onder studenten. Maar ook elektrische fietsen zijn inmiddels beschikbaar in lease-variant. Wist je dat je ook heel veel witgoed kan leasen? Zoals bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger, afwasmachine…

Het grootste voordeel van leasen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het herstellen van je producten, dat zit in je lease contract. Waar je wel op moet letten is dat het voor jou ook financieel voordelig is. Je moet dus even goed uitrekenen hoeveel je nu ongeveer maandelijks kwijt bent aan bijvoorbeeld je wasmachine (inclusief aankoopbedrag, de eventuele installatie en natuurlijk reparaties) en dit afwegen tegen de prijs van een lease abonnement.

Bij grote verkopers van witgoed kan je ook vaak een lease programma starten. Bij Coolblue bijvoorbeeld, zijn verschillende opties om producten te leasen. Er zijn ook bedrijven die alleen maar aan leasen doen. Meolease is zo’n bedrijf. Bij hen kan je zelfs een stofzuiger, of tuingereedschap leasen. Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven die witgoed leasen (bijvoorbeeld Bundles of Skala.nl), sommige bedrijven zijn ook gespecialiseerd in het leasen van producten van één enkel merk.

Er zijn echt ondenkbaar veel lease mogelijkheden. Een ietwat verrassend product om te leasen is bijvoorbeeld een matras en kussens. Bij Club 9 kan je een matras en/of kussen leasen. Het verschil met het leasen van witgoed is dat hier hoogstwaarschijnlijk geen reparaties nodig zullen zijn. Wat dit abonnement fijn maakt is dat je om de 5 jaar een nieuwe matras krijgt. Ook hier moet je natuurlijk even zelf uitrekenen of je dit het waard vindt of niet.

Bundles

Bundles

Bekijk wat je kan leasen aan koffie en witgoed
Coolblue

Coolblue

Bekijk wat je kan leasen aan koffie en witgoed
Skala

Skala

Alle elektronica installeren en leasen

Dus zal ik nu lenen, huren, leasen of kopen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijke van de situatie. Er zijn enkele belangrijk vragen die je je kan stellen bij het maken van een keuze:

• Is het kopen van het product écht nodig?

• Hoe vaak gebruik ik het product?

• Hoe lang wil ik het product gebruiken?

• Hoeveel geld wil ik eraan besteden?

• Kan ik dit product ook éénmalig huren of lenen?

• Kan ik dit product ook leasen of kan ik er een ‘betalen per dienst’ abonnement voor afsluiten?

Hanne Cox
Expertise: Duurzaam apparatuur

Hanne is een enthousiaste duurzaamthuis redacteur en schrijft voornamelijk over duurzame apparaten en isolatie in huis.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook