Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
natuurlijke matras

Duurzaam matras

Een groot deel van ons leven vertoeven wij in ons bed. Een goede reden dus om eens kritisch naar je eigen bed te kijken. Wij van Duurzaam Thuis gingen op zoek naar het ideale bed voor in de slaapkamer. Daarbij beginnen we bij het matras. Na wat onderzoek kwamen we erachter dat veel matrassen een stuk minder duurzaam zijn dan we dachten. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer aanbieders van het natuurlijke matras. Wil je ook overstappen naar een duurzaam matras? We zetten voor je op een rijtje waarom je daar voor wilt kiezen en beoordelen de beste natuurlijke matrassen in onze top 3.

duurzaam matras

Waarom kiezen voor een natuurlijk matras?

Als je een gemiddelde beddenzaak binnenloopt dan heb je de keuze uit de meest uiteenlopende soorten matrassen. Daarin zijn een paar hoofdcategorieën te onderscheiden. Veruit de grootste groep matrassen zijn de polyether matrassen van polyurethaan schuim. Dit zijn vaak de goedkoopste matrassen die je kunt vinden bij de grote beddenzaken en woonwinkels. Een alternatief voor deze matrassen zijn de steeds populairder wordende matrassen van traagschuim. Ook wel bekend onder allerlei exotische namen zoals nasa schuim, memory foam, tempur of slow motion schuim.

Beide type matrassen blijken alleen niet de meest gezonde en duurzame keuze te zijn. Zowel de polyether als het traagschuim worden gemaakt van olie, gassen en natriumchloride. Daarnaast worden er tijdens het productieproces diverse schadelijke stoffen toegevoegd als CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen. Allerlei stoffen waarvan bekend is dat ze diverse gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Dat willen we natuurlijk liever niet!

Ook op het gebied van duurzaamheid is een traagschuim of polyether matras geen goede keuze. De levensduur is beperkt en de meeste matrassen gaan niet langer dan 5 tot 10 jaar mee omdat er snel kuilvorming ontstaat. Daardoor biedt het matras geen voldoende steun meer. Een ander nadeel is dat recycling van deze matrassen niet mogelijk is omdat er bij verbranding schadelijke blauwzuurgas vrijkomt. Kortom: kiezen voor een duurzaam matras is een beter idee voor mens en milieu.

Welke materialen voor je matras zijn duurzaam?

De meeste duurzame matrassen die nu op de markt zijn, zijn gemaakt van natuurlatex (ook wel: natuurrubber). Natuurlatex wordt gemaakt door het oogsten van het sap uit rubberbomen, die voornamelijk te vinden zijn in Azië en Zuid-Amerika. In de boomschors van de rubberbom wordt een inkeping gemaakt, waarna het melkachtige sap wordt opgevangen. Daarvan wordt latex gemaakt. 

Wat natuurlatex een goed materiaal voor een matras maakt is het feit dat het hygiënisch is. Natuurlatex heeft namelijk een anti-bacteriële en schimmelwerende werking, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van huisstofmijten. Ook is het materiaal soepel en rekbaar en kortom erg prettig om op te liggen. Het nadeel van dit natuurproduct? Het is vrij prijzig, dat zie je ook terug in de top 3 beste duurzame matrassen. Natuurlijke matrassen van deze soort latex zijn duurder dan gemiddeld. Maar daar staat tegenover dat ze recyclebaar zijn, wat ze veel duurzamer maakt.

Top 3 beste duurzame matrassen

1
Tuur® Matras 180x200

Tuur matras x
Kwaliteit
9,8
Materiaal
Natuurlatex
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
10 jaar garantie
120 nachten proefslapen
Belgisch merk
Materialen zijn gerecyclebaar
Merk heeft meerdere duurzame keurmerken
Nadelen
Investering (maar betalen in termijnen kan ook zonder extra kosten)
Minder bekend merk
Omschrijving
Het Tuur Matras biedt een betere nachtrust voor elk type slaper. De 7 ergonomische zones zorgen ervoor dat het 100% natuurlatex matras zich perfect aanpast aan je lichaam en zo de ideale ondersteuning biedt. Dankzij de 2 zijdes met elk hun eigen hardheid kies je voor zachter of steviger comfort. Het tijk uit biokatoen, natuurlijke viscose en wol garandeert een gezonde, geventileerde nacht. Het Tuur Matras is anti-allergeen en anti-bacterieel.
...
Beste prijs

2
All Natura Natuurlatex Supra-Comfort matras 180x200

All natura natuurlatex supra comfort matras x
Kwaliteit
9,7
Materiaal
Natuurlatex
Prijs
€1443,05
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
5 jaar garantie
Duits merk
Het latex voor dit product is afkomstig van duurzaam bosbeheer
Merk heeft meerdere duurzame keurmerken
Regelmatige tests op schadelijke stoffen
Nadelen
Minder goed verkrijgbaar in Nederland
Mogelijkheid tot proefslapen onduidelijk
Omschrijving
Deze natuurlatex matras is verkrijgbaar in 5 verschillende matrastijken. Hierbij zijn de stof, het materiaal van het stiksel en de verwerking verschillend. Zo kunt u uw nieuwe matras aan uw eigen behoeften aanpassen. Alle mogelijke tijken zijn bi-elastisch en ondersteunen de puntelasticiteit van deze latex matras, zodat uw schouder goed kan inzinken als u op uw zij ligt.
...

3
Una™ Organic Delux Matras 180x200

Una organic delux matras x
Kwaliteit
8,7
Materiaal
Natuurlatex, latexschuim
Prijs
€2100,-
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
10 jaar garantie
100 nachten proefslapen
Gaat tot 20 jaar mee
Merk heeft meerdere duurzame keurmerken
Volledig gerecyclebaar
Nadelen
Bewegingsoverdracht wat meer dan bij traagschuim
Erg zwaar matras
Hogere prijsklasse
Omschrijving
Het is de hoogste tijd. Laten we stoppen met het chemische schuim en de microplastics waarvan 95% van alle schuimmatrassen gemaakt worden. Una matrassen bestaan uitsluitend uit de fijnste duurzame bio gecertificeerde natuurlijke materialen. Handgemaakt volgens de strengste onafhankelijk gecertificeerde sociale en ecologische standaarden. Het is een klimaatvriendelijke matras met een negatieve CO2 voetafdruk en gaat bovendien tot 4 keer langer mee dan synthetische matrassen - tot wel 20 jaar!
...

Waar moet je op letten bij het kopen van een natuurlijk matras?

Een duurzaam matras is niet hetzelfde als een natuurlijke matras of een biologisch matras. Het label ‘duurzaam’ wordt al snel ergens opgeplakt als er rekening wordt gehouden met het milieu. Een mooie stap, maar qua matraskeuze zijn we er dan nog niet helemaal. Je wilt tenslotte ook op een natuurlijke matras liggen dat goed is voor jouw lichaam en gezondheid. Een natuurlijke matras is dan ook gemaakt van natuurlijke materialen. Hier moet je opletten als je een nieuw matras gaat kopen:

  • Kijk of het matras gemaakt is van natuurlijke materialen. Materialen om te vermijden zijn traagschuim, memory foam (of andere soorten ‘foam’) en polyether. Goede materialen zijn natuurlatex of ecologische materialen als hennep.
  • Controleer of ook de hoes is gemaakt van biologisch katoen of een ander natuurlijk materiaal.
  • Bekijk of er een mogelijkheid tot proefslapen. Wel zo fijn, want als je toch niet tevreden bent kun je het matras gemakkelijker retourneren.
  • Bij sommige leveranciers is er een mogelijkheid om je oude matras te laten meenemen. Als je die service wilt, neem dan contact op met het bedrijf waar je je nieuwe matras gaat kopen. Of breng je oude matras zelf naar de kringloop!
  • Check of het bedrijf biologische, ecologische, en/of duurzame keurmerken heeft. Dan weet je namelijk iets meer zeker dat je goed zit. Alleen als alle materialen voldoen aan biologische keurmerken, mag gesproken worden van een 100% biologisch matras.
  • Een 100% ecologisch matras bestaat (nog) niet. Veel matrassen bevatten ecologische materialen, maar mogen niet 100% ecologisch genoemd worden.
  • Zijn de materialen recyclebaar? Qua duurzaamheid is dat een enorm belangrijk punt, want we produceren onwijs veel afval op de wereld. 
  • Denk goed na over wat voor matras jij fijn vindt. Bij veel natuurlijke matrassen is er een optie om te wisselen van harde naar zachte standen, maar niet ieder matras heeft dit. Weten wat je wilt is daarom essentieel. Zo sluit je namelijk ook mogelijkheden uit.
  • Bepaal je budget. Een natuurlijke matras is niet goedkoop. Kijk wat je ongeveer wilt uitgeven en probeer in die prijsklasse te blijven.

Heb je ervaring met een natuurlijke matras? Dan horen we graag van je in de reacties.

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Onlangs het schijnbaar duurzaamste matras gekocht in Waddinxveen https://www.deboxspringspecialist.nl/matrassen/duurzaam-matras/. Klopt dat idd? Hoe verhoudt zicht deze tot de anderen? Iemand een oordeel hierover wellicht?

Ik lees net dat een Merens matras kuilvorming heeft.
De wanasleep matrassen worden enkel verkocht met een natuurlijke comfortzone (topper) ten eerste om maximimum comfort te bieden, ten tweede om hugiënische redenen daar ze aanraden deze comfortzone om de 4 jaar te vernieuwen. Daarbovenop geven ze 25j garantie op hun matras. Dankzij de comfortzone kom je niet in direct contact komt met de matras, wel heb je de ergonomische voordelen en ondersteuning die verwacht worden. Anderzijds hebben ze een geniaal systeem ontwikkeld. Seizoen gebonden moet je je matras van positie veranderen en zo voorkom je kuilvorming, waardoor de natuurlijke materialen zich herpositioneren en tenslotte de levensduur van hun matras garandeert.

Wanasleep…™ matrassen zijn 100% natuurlijk en organische materialen.
Op hun site heb je meer info.

Heel tevreden over de matras van Tuur! 100% natuurlatex en biokatoen. Ligt heerlijk…

Houdt eens een EMF stralings meter boven een matras met pocketvering.
De waarde komt vaak boven de 100 V/m, terwijl in de slaapkamer 1 tot 0,1 V/m aan te raden is.

Een magnetron op het nachtkastje levert slechts 30 V/m straling als deze aan staat. En dat doet ook niemand.

Paar jaar natuurlijk bed gehad van Lavital. Ben er niet te spreken over. In het begin lag het wel goed, maar ik hoef persoonlijk zelf nooit meer een topper met paardenhaar/wol etc. Kuilvorming niet normaal. Tevens vonden wij het bed veel te hard. Hebben nu een natuurlijk bed met vol natuurlatex in de topper in combinatie met bamboe , dit ligt weldadig en blijft wel mooi, tevens veel aangenamer slaapcomfort en absoluut dezelfde temperatuur regulatie, overigens was dit bed ook nog is veel voordeliger dan dat paardenhaar.

Dit reclame-achtige artikel roept eigenlijk vooral vragen op.
– Hoe zit het met de mogelijke electrostress bij het slapen op metalen veren?
– hoe hygienisch blijft een ‘natuurlijk’ bed in de loop der tijd? Denk aan de holle ruimte rondom de pocketveren en wat daar allemaal in kan ‘groeien’. Huismijt , motten e.d. moeten het heerlijk vinden om te wonen in natuurlijke materialen . Ik heb daar nog steeds geen goed antwoord op gekregen bij beddenzaken die adverteren met eco-bedden.
– En hoe zit het als je allergisch bent voor wol of dierlijk materiaal ( haren) ?

Wie weet hier zinnige dingen over te zeggen ?

Heb het inmiddels ook begrepen, ze zijn weer failliet. Zijn er ook ingetuind hebben al aanbetaald. drama.

wij hebben vorig jaar matrassen gekocht van lavital en sinds dien alleen maar problemen. Rugpijn niet normaal, het lijkt wel een spijkerbed, totaal niet te vergelijken met hoe het in de showroom lag. Drama. Ze doen er helemaal niks aan zelf gekozen volgens hun. Natuurlijk is de vestiging in Rotterdam, na zwaag, Voorburg, Oostzaan ook al weer failliet er komt geen einde aan deze ellende dag 3000 euro.. Had ik het maar niet gedaan. Geen geld voor andere matrassen. Grrrr

Wij hebben ook een Merens boxspring gekocht ongeveer 10 maanden geleden. Onze ervaringen met de Merens boxspring zijn slecht. Wij hebben heel veel last van het doorliggen, er is wel service geprobeerd te geven maar het resultaat is nihil. We hebben begrepen dat Merens als enige pocketveren ook in de onderbox gebruikt en dit in combinatie met een dikke topper voor een heel zacht oppervlakte gevoel zorgt, resultaat in ons geval is het liggen in een soort van hangmat na enkele dagen al. We hebben nu een plank liggen tussen de boxspring en matrassen en dit ligt iets beter, maar kan toch niet echt de bedoeling zijn. We merken wel een veel prettiger klimaat in bed dan bij ons vorige (natuur)latex bed.

Wij slapen al 16 jaar op een Vital bed(tegenwoordig Lavital), nooit geen problemen gehad(behalve het bed een keer opnieuw laten stofferen) Wel hebben wij het dekmatras recent vervangen, was na 10 jaar te plat geworden, zeer tevreden.

Wij hebben nu een half jaar een Merens boxspring. De kuilvorming is gigantisch, je kan eigenlijk maar op 1 plek slapen en dat is het midden van het matras. Naast je partner gaan liggen kan niet want dan rol je terug. Niks ten nadele over de materialen en service maar ik vraag me echt af wat andere Merens gebruikers van deze kuilvorming vinden?

Bovendien een merk als Tempur geeft 15 jaar garantie op de werking van het matras , bij merens matrassen krijg je 25 jaargarantie op draad of frame breuk iets wat inde matrassen en bedden wereld nooit voorkomt dus bij kuilvorming noemt men het gewoon slijtage en geen garantie.

Deze persoon heeft een vreemde kijk op synthetische materialen die nieuwe auto die ze gekocht hebben was natuurlijk ook van latex en katoen en van vlas wat een onzin verkondig je hier , hoe maken ze deze matrassen bv anti huistofmijt of anti bacterieel .
Dus gewoon weer goedkope marketing die niet onderbouwend is.

Ook wij zijn op zoek naar een ander bed en ik zou het liefst voor fairtrade gaan.
Er bestaan fair trade bedden die in Nederland worden gemaakt, heeft iemand hier ervaring mee?

Beste,

Momenteel zijn wij ook opzoek naar een nieuw bed. Bij voorkeur van natuurlijke materialen. Ik was benieuwd naar jullie ervaring nu jullie al een jaar op een Merens bed slapen. Ik heb namelijk meerdere verhalen gehoord dat een natuurlijk bed naar je lichaam vormt. De ervaring van een gebruiker is mij meer waard dan de mening van een verkoper. Hebben jullie het gevoel dat na een jaar gebruik het bed nog steeds voldoet aan jullie wensen? Of hebben jullie inmiddels al mindere ervaring opgedaan?

Ik ben erg benieuwd.

Hartelijke groet!

Gek dat deze pagina gelijk bol staat met reclame van goedkope en giftige matrassen en bedden. Waarom worden de andere duurzame beddenmakers niet genoemd eigenlijk?

Hoe voorkom je dat de motten in het wollen gedeelte van de matras komen?

Volg ons op Facebook