Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Slimme thermostaat icy

Review: Slimme Thermostaat deel 3

Onderdeel van de serie in mijn zoektocht naar de beste slimme thermostaat sloot ik af met grote verbazing over het feit dat de bewegingssensor van de Slimme Thermostaat standaard uitgeschakeld is. Maar… toch maar even zelf een email gestuurd aan het e-mailadres van ICY dat in de gebruikershandleiding staat. En wat schetst mijn verbazing… de volgende ochtend een keurige persoonlijke email van een van de medewerkers van ICY die heel helder, vriendelijk en kundig uitlegt dat mijn interpretatie niet juist is, maar wel begrijpelijk, omdat de pagina in de gebruikershandleiding verwarrend overkomt. Sterker nog… er is al een herziene gebruikershandleiding online beschikbaar en daarin wordt alles glashelder uitgelegd. En… dat is nog waar ook. Een 10 voor de service van ICY, echt waar!

Bewegingssensor thermostaat

De uitleg is als volgt: Het komt er op neer dat de bewegingsmelder bij geregistreerde beweging alleen maar de “comfortperiode” verlengt. Dus… als je heb ingesteld dat je huis, zonder beweging, 120 minuten warm moet blijven… en na 115 minuten loop je even langs de slimme thermostaat, dan blijft deze wederom 120 minuten verwarmen. Het echt slimme is, dat als het donker wordt in huis ( je doet de lichten uit als je naar bed gaat), dan schakelt de thermostaat alweer na 20 minuten vanzelf de kachel op de nachtstand. Kortom… ook daar is aan gedacht.

Als je het nou echt wil, dan kan je er voor kiezen dat de thermostaat altijd gaat verwarmen als hij beweging ziet (ook als hij in de nachtstand staat). Dat kan je met de USB poort veranderen. Maar dit is een energieverslindende instelling… want bij alle beweging (van mensen of hele grote honden) gaat dan de kachel weer vol aan.

Maar goed… genoeg over de bewegingssensor. Het leuke van deze thermostaat zou moeten zijn dat je ook heel gemakkelijk via de bijgeleverde USB kabel (Let op, dat is geen standaard kabel, dus bewaar deze goed!) heel gemakkelijk je leefpatroon kan instellen per dag en zelfs per moment van de dag, terwijl je dan niet bang hoeft te zijn dat je huis warm blijft als je leefpatroon stiekem per ongeluk een dagje anders loopt dan je vooraf had ingesteld.

Thermostat Assistant programma

Dus… dat gaan we maar eens proberen. Eerst moet je een programmaatje downloaden, de Thermostat Assistant. Wow, dat gaat heel makkelijk.  In totaal 53 seconden. Automatisch komt er in beeld “sluit de thermostaat aan op uw computer”. Dat betekent dus wel… thermostaat van de muur klikken. In die periode doet de kachel het niet. Dus ik hoop dat dit ook snel gaat… anders krijg ik het koud… daar gaan we. Aansluiten… vooral niet de handleiding lezen… en… mijn mond valt open van verbazing! In een woord…GEWELDIG! Dit is 100% intuïtieve bediening. Met je muis sleep je wat zonnetjes (comforttemperatuur) en maantjes (ruststand) op de juiste tijden en dagen van de week… even klikken op opslaan… en klaar!

Thermostaat computer

Ik lieg niet als ik zeg dat ik voor alle acties in deze alinea minder dan 11 minuten heb gebruikt. Hier wordt een mens vrolijk van. Er is nagedacht over gebruiksgemak, en ook nog eens door de juiste mensen (niet door techneuten). Ik ben echt lyrisch enthousiast en mijn vingers vliegen over dit toetsenbord.

Vorstbeveiliging

Vol enthousiasme maak ik de USB kabel weer los, klik de thermostaat weer op zijn plek en wacht af. Na een piepje, en dan een paar piepjes, komen er meldingen in het display te staan over de software versie en dergelijke… goed  denk ik, al een beetje onzeker wordend, ik wacht even af om te kijken wat er gebeurt. Maar nu, 10 minuten nadat ik hem heb teruggeklikt staat er nog steeds in beeld dat het hier 22 graden is, en dat ik heb ingesteld dat het 10 graden moet worden. DAT heb ik NIET zo gedaan. Om mijn eigen fouten te kunnen uitsluiten ga ik nu toch de online handleiding voor het programmeren lezen. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar op een of andere manier heeft de thermostaat er voor gekozen om nu de “antivorsttemperatuur” periode van 10 graden te kiezen, terwijl ik deze nooit in het weekmenu heb ingesteld. Ik wilde dat nu de rusttemperatuur inging van 15 graden. Voorlopig heb ik nu even de antivorsttemperatuur ook maar op 15 graden gezet. Dan zou het goed moeten gaan, en inderdaad, het display bevestigt dat nu ook. Maar… mijn lyrisch enthousiasme is enigszins getemperd. Ik hoop dat dit tijdelijk is en dat de serviceafdeling van ICY mij weer een mooie uitleg gaat sturen. Dat de thermostaat aangeeft dat het in huis 22 graden is (terwijl mijn kwikthermometer ter ijking gewoon 20 aangeeft) daar heb ik overigens weleens iets over gelezen. Tijdens het programmeren met de USB wordt de thermostaat zelf iets warmer en dat stoort natuurlijk zijn eigen temperatuursensor. Nou goed… als het tijdelijk is kan ik daar mee leven… zo vaak ga ik zeker niet programmeren hoor…

Zo teruglezend wordt het toch wel een heel verhaal, dat instellen en dergelijke. En… op dit moment, net voor het slapen gaan, ben ik er niet helemaal gerust op dat het vannacht inderdaad 15 graden blijft, en ook niet of het nou morgenochtend rond 7 uur weer comfortabel 20 graden wordt als ik met het hele gezin aan de ontbijttafel ga. Dat gaan we zien!

De volgende morgen…

De volgende morgen… wat schetst mijn verbazing? Jawel hoor, de thermostaat is keurig ingeschakeld en het huis is al lekker aan het opwarmen. Kortom… mijn instellingen zoals de avond ervoor gemaakt lijken te werken.
Ook na enkele dagen voldoet het weekprogramma nog steeds aan de behoeften. Ik ben een paar keer overdag weggeweest terwijl ik de kachel heb aan gelaten, maar als ik dan terug ben (na het boodschappen doen) is de kachel inderdaad uitgegaan (ondanks mijn weekprogramma instellingen). Wat je dan wel moet doen is even naar de thermostaat toegaan, en het weekprogramma weer activeren door twee keer op de “+” te drukken… want de thermostaat gaat niet automatisch weer aan. (dat heeft met die eerder genoemde grote “hond” te maken). Maar goed, daar kan ik mee leven.

Reactie helpdesk ICY

Nu nog even een reactie van ICY afwachten.  Het teleurstellende is dat de tweede reactie van ICY exact een week op zich laat wachten. Ook de reden waarom dit artikel wat later is geplaatst dan bedoeld. De inhoud van de reactie van ICY is ditmaal teleurstellend, helaas. Het is ook een andere medewerker die mijn vragen heeft beantwoord. Mijn eerste vraag was:

Waarom kiest de thermostaat voor een antivorsttemperatuur van 10 graden elke nacht, terwijl ik deze niet heb ingesteld?

Het antwoord van ICY  is “dit is normaal”. En dan leggen ze uit in detail dat ik de thermostaat kan resetten, maar totaal niet onderbouwd WAAROM ik dat zou moeten doen. Echt een hele vreemde reactie. Mijn eigen instelling van antivorsttemperatuur van 15 graden werkt dus op zich goed, maar wanneer ik nu een week op vakantie ga en vergeet de thermostaat aan te passen, dan blijft mijn huis dus op 15 graden verwarmd worden. En DAT is nou precies niet de bedoeling. Helaas ICY, een gemiste kans op een betere reactie. Mijn tweede vraag was:

Het valt me op dat mijn huis met de slimme thermostaat langzamer opwarmt dan met de oude kwikthermostaat. Hoe kan ik dit verbeteren?

Ook hier een vaag antwoord: Het hangt er vanaf hoe de thermostaat aangesloten is, met AAN/UIT of Open Therm. Ik weet dat het AAN/UIT is, maar wat het effect daarvan is word dus niet uitgelegd. Daarnaast  krijg ik de tip om dan handmatig de temperatuur te verhogen met de + toets, dan gaat het sneller. Ja… daag, dat is nou precies NIET de reden om deze thermostaat te gebruiken. Ik wil dat het allemaal comfortabel vanzelf gaat. Waar ik in eerste instantie positief was over de helpdesk van ICY, ben ik nu een beetje teleurgesteld. Maar goed, iedereen kan weleens zijn dag niet hebben, ook een helpdeskmedewerker. Graag zou ik van ICY alsnog, naar aanleiding van dit artikel, een complete en vakkundige reactie ontvangen. Voor nu krijgen ze een positief voordeel van de twijfel.

Eindconclusie de slimme thermostaat

Terug naar de slimme thermostaat. Langzaam maar zeker moet ik tot een eindconclusie over dit product gaan komen. Daar gaan we: Het gebruik van de slimme thermostaat heeft mij de afgelopen weken leuk beziggehouden. Het is een goed ontwikkeld product, er is echt heel goed nagedacht over wat je als gebruiker nu wel en niet wil op gebied van het spanningsveld tussen comfort en energiebesparing. Niet alles is helemaal ideaal, maar probeer maar eens een product te maken dat voldoet aan alle wensen van alle gebruikers. Ik ben dan ook blij dat ik mijn oude thermostaat heb vervangen door de slimme thermostaat. Ik vind dat de Slimme Thermostaat er goed in is geslaagd om hier een compromis in te vinden met als resultaat comfort EN energiebesparing… tenminste…

Wat ik natuurlijk nog niet weet is of er ook daadwerkelijk een besparing in mijn Gasverbruik wordt gerealiseerd. Het zou op zich zeker moeten, gezien de eerder genoemde schommelingen in temperatuur. Mijn huis, een oude tochtige bakkerij met nog lang niet overal dubbel glas en geen vloerisolatie, heeft gasverbruik van tussen de 1700 – 2700 kuub per jaar, afhankelijk van de koude en lengte van de winter. Pas volgend jaar ga ik echt zien of de thermostaat waarmaakt wat hij belooft, maar… ik zal eerlijk zijn… ik ben optimistisch. Goed beschouwd denk ik dat de slimme thermostaat optimaal functioneert in een goed geïsoleerde moderne woning in een Vinex wijk. Mijn oude tochtige bakkerij is toch weer een geval apart… en dat heeft zijn voor- en nadelen.

Thermostaat nog slimmer maken

Waar ik trouwens zeer optimistisch over ben is de kansen die ICY heeft om met meer en nog slimmere innovatieve producten te komen. Want… wat wil je nou echt als eindgebruiker? Ik zou zelf willen dat in elke kamer in huis, waar een persoon langer dan enkele minuten aanwezig is, de ruimte automatisch supersnel wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur. En als de ruimte langer dan 5 minuten leeg is, dan gaat de verwarming weer uit. Dit zou mij het gevoel geven dat er in huis slim verwarmd wordt. Of dit technologisch mogelijk is? Ja hoor! Of dit met betrekking tot energieverbruik slim is? Dat zou kunnen, maar dat weet ik niet zeker. Ideeën heb ik er genoeg over. Bijvoorbeeld warmte transport in huis. Een ruimte die niet meer wordt gebruikt na 5 minuten… transporteer de restwarmte daar snel naar een ruimte die wel in gebruik is. En zo kan ik door blijven bedenken. Of dit ooit werkelijkheid wordt? Ik ga er vanuit van wel. De technologische ontwikkelingen gaan snel en ik verbaas me dagelijks over nieuwe vindingen en toepassingen. Dus ICY… kom op met meer innovaties, ik test ze graag uit.

Reacties welkom

Het schrijven van deze reeks gebruikservaringen met de slimme thermostaat heeft mij dermate enthousiast gemaakt voor het kritisch bekijken en proberen van energiebesparende producten, dat ik op regelmatige basis een nieuw product onder de loep zal nemen. En je weet nooit… maar het kan zomaar zijn dat ik dan toch ook nog even terugkom op de slimme thermostaat, want een mens wordt gedurende zijn leven door leren en ervaring  steeds slimmer… maar of dat voor die thermostaat ook geldt?

Reacties zijn welkom!

Ruben van der Horst

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

60 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Maar het klopt deze thermostaat is beter dan elke slimme thermostaat die er is tot aan 2021 aan toe te koop is. Aan/uit en modulerend werkt top en week programeren. Ik gebruik niet de mogelijkheid dat het al warm is in ochtend maar wel dat ie bijv uit gaat om 23.30 , huis is dan nog ca uur warm en scheelt gem 30 uur per week al aan tijd dat hij moduleert en dus gas bespaart. Zeker de bewegings sensor en automatisch uit bij geen licht maakt het tot een super ding. Ook een gate way via wifi ( wat gewoon slecht werkt) en wat bij 60% van de mensen een ramp is ivm met aansluiten op cv ketel is niet nodig. De thermostaat heeft eigen soort gateway erbij welke in stopcontact gaat en die houdt contact met thermsotaat en internet via utp kabel voor in de router en na… Lees verder »

Heb deze thermostaat al 9 jaar hangen, nooit problemen. Als je er problemen mee hebt kijk dan eerst eens naar je zelf en je installatie. Batterij loopt niet leeg, alleen als hij van de ketel geen voeding krijgt werkt thermostaat op de batterij. Het is een backup batterij , die dient om zijn instellingen in het geheugen opgeslagen te laten. Temp instellingen in je display, ketel temp en gasverbruik uit te lezen in je display, wat heb je aan die onzin. Het is een thermostaat en die is voor het regelen van je temperatuur in je woning, ald die onzin kan niet op een thermostaat. Thermostaat zit aangesloten op je cv ketel en met twee draadjes die een contact maken of breken. Hoe moet hierdoor informatie op je display worden getoond ? Je cv ketel meet dat niet , de toon en Anna werken met je slimme meter samen, hebben… Lees verder »

Helemaal mee eens , de icy is echt heel goed. tempratuur is contant( zie tijdsverloop in e thermostaat.nl, via app te bedienen, reageert op beweging en zo niet kan je instellen na hoeveel tijd ie uit moet,duidelijk display. simpel aan te sluiten…oude honeywell weg en aan sluiten op 2 draadjes. Ik weet zeker dat de icy 1 van de beste zowel niet de beste is om te kopen kwa wat een echte slimme thermostaat moet doen. Wat moet je met geoforcing dat kost past echt energie. Verder is icy echt goed in comunicatatie mocht er wat zijn. Voor mijn geen nest met zijn tempratuur afwijking en hoge prijs die je nooit meer in zal halen met energie besparen. Ik had hiervoor de anna thermostaat, oke een plaatje om te zien maar echt niet beter dan de icy! Verder heeft de Anna thermostaat me ketel opgeblazen dus snel eraf gehaald voor… Lees verder »

foutje 30 uur per maand gemiddeld

We hebben al een paar jaar de slimme thermostaat. Werkte steeds prima. Vorige week was de batterij leeg. We hebben hem via de pc opgeladen en het werkprogramma opnieuw ingesteld. Maar nu werkt het niet meer goed. Hij gaat niet meer in de ruststand op de tijd die we ingesteld hebben. We moeten hem nu handmatig ‘s avonds lager zetten. Het inschakelen de volgende morgen gaat wel automatisch.

Heb nog geen ervaring met de slimme thermostaat (heb hem gekregen).
Batterij leeg en moet hem vervangen als ik hem wil gaan gebruiken.
Batterij kost €4,95 dus dat hoeft het probleem niet te zijn.
Wordt vervolgt.

Moet elk half jaar een nieuw batterijtje kopen, want hij laad niet meer bij. ook vervelend. Een nieuwe kost 170,00 euro. Heel bedrag.
Maar ja dan kan je weer een half jaar voort. verder heel fijn ding.

170 euro?????

Moet elk half jaar een nieuw batterijtje kopen, want hij laad niet meer bij. ook vervelend. Een nieuwe kost 170,00 euro. Heel bedrag.
Maar ja dan kan je weer een half jaar voort. verder heel fijn ding.

IK Wil deze termostaat aanschaffen voor mijn elektrische vloerverwarming van speedheat weet iemand of dat kan? Er zit nu een speedheat thermostaat op die programmeerbaar is maar die werkt heel onhandig.
Zou tof zijn als iemand me kan helpen!
Mark

Inheb deze thermostaat in mijn vakantie woning hangen en ben er uiterst tevreden over inderdaad even goed instellen (tijdenen Temperaturen) en werkt naar volle tevredenheid denk er zelf over om mijn huidige thermostaat ook voor een ICY te vervangen.

Ik gebruik de ST van ICY nu zo’n vier jaar, ben redelijk tevreden. Zo nu en dan reset de thermostaat zichzelf plotseling, geen peil op te trekken waarom en wanneer hij dit doet. Het vervelende hiervan is dat de Open Therm instelling die wij gebruiken handmatig ingedrukt dient te worden vlak na de reset. De eerste keer dat dit gebeurde (en wij dit dus niet doorhadden) sprong het zaakje allemaal op AAN/UIT ipv OT. Ik kwam hier pas achter nadat er een (eerlijke) monteur langskwam die aangaf dat het aan mijn software lag. Ik weet nu inmiddels dat als mijn kachel niet warm wordt (1x per 6 weken ongeveer) dat ik de ST even van de muur af moet halen en hem moet koppelen aan een laptop o.i.d. zodat hij stroom krijgt. Zodra het kabeltje weer verwijderd wordt gaat hij resetten en kan ik direct de OT instelling aandrukken. Wel… Lees verder »

tot hier toe vind ik het een miskoop als de internet verbinding gereset word moet je de stekker van de slimme er ook uit trekken en weer reseten om de zaak weer aan het draaien te krijgen bovendien moet je ook de programmering weer aanpassen erg irritant als dat slim is weet ik het wel als het ook zo is dat hij sávonds als je om 10 uur naar rust wil beweging blijft detecteren en steeds een kwartier er bij doet als je langer op blijft levert dat ook een extra gebruik om terwijl het huis langzaam afkoelt als je nog even op blijft en hetdan toch nog warm is in huis.meer mensen met deze ervaring?

Hallo Henk,
Hij moet een zogenaamde “open therm” aansluiting hebben.
De meeste ketels hebben dat tegenwoordig.

Kan die icy thermostaat ook op een awb ketel ? 4 jaar oud.
Of zeggen jullie hou t maar bij gewone thermostaat ?

Ik heb gewoon een honeywell rondo thermostaat, en zet deze een uurtje voor het slapen gaan op 17 graden, (ons huis,een monumentale woning van omstreeks 1750, dus niet geisoleerd, geen dubbel glas, etc) koelt inderdaad niet verder af dan 17 graden, (in de winter). Het is een vrij grote woning, wij verbruikte voorheen 4500 M3 gas met een kwikthermosstaat, en nu met de rondo, (ondanks de koude winters) 2500 M3, daarbij koken we ook nog eens op gas, dus al met al niet slecht dacht ik zo, (voorheen had ik een super geisoleerd huis en lag het verbruik op 3000 M3). Het ligt vooral aan jezelf wat je verbruikt, en wanneer je de thermostaat lager zet, ik ben een koukleum en stook het liever een graatje warmer dan dat ik een vest aantrek. Kortom de moraal van het verhaal, “denk na voor je energie verbruikt” hier kan geen slimme thermosstaat… Lees verder »

mee eens

Een slimme thermostaat gaat vanzelf uit op ingestelde tijd dus das beter dan handmatig want dat kan je vergeten.

Wij hebben ook de e-thermostaat aangesloten. We hebben een Nefit proline HRC 24/CW4, en ook de powerconverter aangesloten.
Alles fijn geprogrammeerd via de pc en ook de app werkt.

Echter, de verwarming slaat de hele tijd te pas en te onpas aan. Zelfs als de binnentemperatuur hoger is als de ingestelde temperatuur gaat hij gewoon bij-verwarmen.
Hoe kan dit?
Als we hem op de ruststand zetten (16graden voor snachts) springt hij gewoon om de 5 minuten aan om te verwarmen, terwijl het binnen nog steeds 19 graden is.
Weet iemand hoe dit komt?

We hebben heel veel problemen gehad met het aansluiten van dat ding, en nu werkt hij nog steeds niet fatsoenlijk.
Ook de app werkt buitenshuis niet.

Als besturingstechnicus kan ik u vertellen, kijk echt goed naar de aansluiting ! Als u het niet 100 % begrijpt zoek dan op internet. Verder de thermostaat werk technisch naar behoren . Het programma vind ik echt waardeloos. Ik had graag min 4 temperaturen willen zien die ik ook met de klok allemaal aan kan sturen. De timers moeten ook uit kunnen want ik ben alleen en dans niet de gehele dag voor de sensor. Het is voor mij als veel reizende geweldig dat ik de verwarming op afstand aan kan zetten. Zou ik niet alleen zijn en niet veel reizen dan heeft dit ding niet veel zin. De reclame dat opa en oma in de taxi zitten en de verwarming aan doen, onzin. Of de taxi moet van Spanje naar Holland rijden want hij is erg langzaam.

Na lange tijk weer eens gekeken.
Ingrid ,. ben je er al uit ?
Martin,..de antivoirststand hoef je helemaal niet in het weekmenu te programeren. Om fouten te voorkomen kan je alleen met de hand vanuit de vorststand naar comfortstaand.
Met de E-thermostaat kan dit ook op afstand.

jelle

Beste Ruben,
Volgens mij heb jij een Vaillant HRSolide Ketel. In het bijgevoegde boekje van de e-thermostaat staat dat deze ketels van voor 2006 moeten worden aangesloten op de aan/uit klemmen. Dat is raar, maar waarschijnlijk zo gedaan omdat je op Opentherm te activeren nog een instelling in het service menu (d20= op1 zetten) moet aanpassen.
De ketel heeft echter wel Opentherm dus om het comfort te verhogen zou je best die ansluiting kunnen gebruiken.

Ik ben eigenlijk best tevreden en herken eigenlijk de genoemde klachten niet.
Heb echter wel een nog niet genoemd gebrek geconstateerd:
Vanuit de lang weg stand (vriestekentje), schakel ik de klok naar de nachtstand terug rond 5 uur ochtends.
nu echter pakt hij geen beweging meer met de sensor, en schakelt net meer aan.
Normaal doet hij dit wel, bij v langere afwezigheid..

iemand een oplossing?

Ben, op de gemakkelijke installatie na, niet zo tevreden. Verbeterkansen: -Grootste nadeel: als je de bewegingsensor ook gebruikt om de verwarming in te schakelen, gaat hij steevast bij ons veel te vroeg áán (te zien via internet – temperatuurverloop op de dag en te horen aan het lawaai van onze ketel). Sterke vermoeden is dat het komt omdat het nu vroeger licht wordt (as we speak, rond 6.15h). Welke lichtgevoeligheid we ook instellen. Daarmee wordt die functie onbruikbaar omdat het een uur verspilling inhoudt. -Door de bovenstaande gebrekkige aanschakelfunctie, stel je de tijd dat hij uitschakelt ook langer in (=dus meer energieverbruik) omdat je anders ‘m steeds handmatig moet bijbedienen als je even een kwartiertje stilzit (hij schakelt dan uit maar niet meer aan).. Gemis: jammer dat je niet kan instellen dat hij in bepaalde tijdzones wel op beweging mag reageren, en in bepaalde tijdzones niet (daarmee zou de sensor… Lees verder »

Ik heb afgelopen weekend de slimme thermostaat geinstalleerd.
Alles werkt naar wens dus ik heb de thermostaat via de computer met een weekmenu ingesteld.
Ik heb er al eerder over gelezen maar ook bij mij gaf de thermostaat bij het plaatsen op de wand de werkelijke temperatuur en de antivorststand aan, ik heb echter helemaal geen antivorst stand geprogrameerd! De weekklok krijg ik dus niet aan de gang maar de thermostaat reageert wel goed en is handmatig kouder of warmer in te stellen.
Ik heb de batterij er al een paar keer uitgehaald en de hele procedure herhaald maar ik krijg de weekklok niet aan de gang!
Jammer want dat was nou net de bedoeling.
Wie heeft hier ervaring mee? Tips?

antie vorst is standaard instelling

De slimme thermostaat is in de praktijk toch wat minder slim.
Het is natuurlijk leuk al de ‘toeters en bellen’ voor modulatie en sensoren voor wel niet aaanwezig maar:
Toch enige gemiste kansen.
De thermostaat kan géén keteltemp aangeven
De thermostaat kan géén waterdruk aangeven.
De thermostaat kan geen boilertemp. aangeven.
Zo dezen kunnen óók niét op de thermostaat ingesteld worden.
Zaken die op een huidige moderne thermostaat thuis horen. Bij moderne ketels is dit allemaal mogelijk en vaak óók bij oudere modellen
Consumenten moeten bij deze ‘slimme thermostaat’ nog dit soort zaken op hun ketel instellen.
In die zin is de thermostaat achterhaald.
Het had, gezien de moderne technische mogelijkheden, veel allrounder gekund
Reden om deze thermostaat niet te bestellen

keteldruk? waterdruk? boilertempratuur? wat heb je er aan . kijk wat een een thermostaat doet , niet wat ie niet kan.

Onze slimme thermostaat heeft het altijd goed gedaan maar nu
reageert hij heel sloom.als wij erlangs lopen gaat hij niet aan moeten
er heel dicht tegen aan gaan en dan duurt het nog lang voor hij aan gaat.hoe komt dat.

De slimme thermostaat werkte bij ons vanaf oktober 2010 perfect. Nu hebben we een nieuwe ketel gekregen en nu werkt ie niet meer. We hebben er een converter tussen geplaatst maar het werkt niet meer. Het is een Nefit verwarmingsketel.
Heeft iemand dit ook meegemaakt en het kunnen oplossen? We horen het graag.
Groet,
A. Brekelmans.

Beste Hanna,..

De comfortperiode is per 10 minuten in te stellen tot een max van 990 minuten.
De sensor vangt inderdaad ook licht op, dus als het donker is en de comfortperiode nog niet afgelopen gaat ie na 10 tot 20 minuten op de rusttemperatuur, welke overgings ook zelf is in te stellen.
Het is niet zo dat als je de ganglamp aanhoudt dat ie dan nooit naar z’n rustperiode gaat.
Overdag en met de ganglamp aan zal de sensor werken als detectie.
Wanneer het in de gang echt donker is zal ie idd naar de ruststand gaan.
De klok is in te stellen mat 32 schakelmomenten per week.

groet Jelle Negenman

Ik heb mijn huis vorig jaar verbouwd en een geheel nieuwe CV installatie aangelegd. Daarbij wilde ik een zoneafhankelijke verwarming waarbij Essent afviel als energieleverancier omdat ze mij de slimme thermostaat aan wilde smeren. Deze “slimme” thermostaat heeft wat mij betreft 2 nadelen:
geen modulerende ondersteuning: de thermostaat geeft het commando aan of uit, maar moduleert niet
geen zone mogelijkheden, de thermostaat kan niet middels een thermostaat gestuurd kranenstelsel werken, waarbij bijvoorbeeld de badkamer een andere temperatuur krijgt dan slaapkamer, 1, 2 en de woonkamer.

ik werk nu met een honeywell systeem dat per kamer apart de kamer verwarmt, en de modulerende werking van de ketel behoudt.

Ik zou bij een volgende renovatie trouwens een muurverwarmingssysteem gebruiken zoals dat door ecologisch.nl wordt aangeboden.

hij is wel modulerend

Volg ons op Facebook