Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Milieu kerstboom

Tien tips voor duurzame kerstdagen!

1. Koop een duurzame kerstboom.

Milieu kerstboomEen wegwerpkerstboom of kunstboom zijn beide zeker niet milieuvriendelijk. Al gaat een kunstboom jaren mee, de milieuonvriendelijke productie en het transport maken de nepperd tot een echte vervuiler. En het verbranden van de standaard wegwerpkerstbomen zorgt weer voor massa’s extra CO2 in de lucht. Een betere optie is een kerstboom ‘recyclen’, door hem elk jaar na de feestdagen weer in eigen tuin te planten. Koop daarvoor een boom met een kluit in een pot, dus niet op een houten kruis. In Utrecht gaan ze een stapje verder: daar kun je een kerstboom húren. Er is wel maar een beperkt aantal huurbomen beschikbaar. Woon je in de buurt van Utrecht? Ga naar de site van Huur een Kerstboom

2. Kies voor milieuvriendelijke kerstverlichting.

Gezellig, die lampjes in de tuin en in de boom. Maar die leuke twinkelaars slurpen energie. Als je er even de tijd voor neemt, zijn er genoeg alternatieven voor traditionele kerstverlichting te vinden. Met LED-lampjes bijvoorbeeld. LED verlichting heeft niet alleen een veel lager verbruik maar ook een hoger aantal branduren dan gewone verlichting. En er zijn zelfs LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie! Tegenwoordig kun je overal terecht voor LED-kerstverlichting, zowel online als offline. Zo kun je in grotere warenhuizen als V&D en de Bijenkorf, en bij veel bouwmarkten, zoals de Praxis, kerstverlichting met LED-lampjes vinden.

3. Ga voor die groene kerstkaart.

E-cards versturen is de meest milieuvriendelijke optie, maar misschien niet de meest persoonlijke. Wil je toch liever echte kaarten sturen? Kies dan voor kerstkaarten die op (ongebleekt of chloorvrij gebleekt) kringlooppapier gedrukt zijn. Er bestaan zelfs kaarten die gedrukt zijn met milieuvriendelijke inkt! Kun je de kaarten in de winkel niet vinden? Je kunt ze ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Greenpeace of het Wereldnatuurfonds. Let in ieder geval op het label van FSC (Forest Stewardship Council), die je verzekert van milieuvriendelijk geproduceerd papier. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je kaarten die je zelf in de bus doet zonder enveloppen posten en de enveloppen hergebruiken.

4. Maak je kerstdiner duurzaam.

Een lekker stukje milieu- en diervriendelijke hertenbiefstuk? Bij biologische supermarkt Marqt draaien ze hun hand er niet voor om. Maar ook bij veel ‘gewone’ supermarkten is er genoeg keus om verantwoord te genieten. Zo verkopen Jumbo en Albert Heijn allerlei duurzame en biologische alternatieven.  Bij de keuze voor ingrediënten is het handig om voor zover mogelijk (biologische) lokale- en seizoensproducten te kopen, niet meer in te slaan dan je nodig hebt, voor visproducten de viswijzer te volgen en zo min mogelijk vlees te gebruiken. Gebruik geen wegwerpservies of eenmalig tafellaken, dat zijn grote vervuilers. Verder kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kraanwater gekoeld in een mooie karaf op tafel te zetten, in plaats van een milieuonvriendelijke (en dure) fles mineraalwater. Ga naar de website van Marqt

5. Ga Puur! uit eten.

Liever niet zelf koken? Met kerst lekker uit eten kan ook duurzaam! Met de gids en website van Puur! uit eten wordt een bewuste keuze maken wel heel makkelijk. De site zoekt alle milieubewuste restaurants bij jou in de buurt. Je kunt je zoekopdracht verfijnen door aan te kruizen welke eigenschappen jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld het gebruik van streekproducten of biologische producten, gebruik van milieuvriendelijk (FSC) hout voor de inrichting en/of CO2 compensatie. In de lijst met gevonden opties zie je meteen hoe elk restaurant scoort op milieuvriendelijkheid, en krijg je een indicatie van de kosten voor een maaltijd. Handig, want duurzaam hoeft niet duur te zijn. Ga naar de site van Puur! uit eten

Kerst duurzaam

6. Doe een kip cadeau.

Natuurlijk kun je je vrienden en familie verwennen met een lekker luchtje of een boekenbon. Maar je kunt ook kiezen voor een origineel en groen cadeau. Via de site van Adopteer een kip, een initiatief van Biologica, kun je voor 24,50 euro een ‘kipcadeaubon’ bestellen. De ontvanger van de bon adopteert  hiermee een kip, en heeft recht op zes doosjes biologische eieren van de kip. Toch liever een ‘traditioneler’ cadeau? Ook dan zijn er milieubewuste keuzes. Op ecogoodies.nl vind je een overzicht van alle webwinkels die duurzame en milieuvriendelijke (kerst)cadeaus verkopen: of het nu die stoere USB-stick van Bamboe, hippe trui van biologisch katoen of zachte babyknuffel is. Kom je er niet uit? Dan is er altijd nog de eco-kadobon.

7. Verbaas je baas: lobby voor een eco-kerstpakket.

Nu kan het nog (of anders als tip voor volgende jaar): haal je baas over om voor een milieuvriendelijk kerstpakket te kiezen. Op duurzaam-kerstpakket.nl en  biologische-kerstpakketten.nl staan heel veel opties, in verschillende stijlen en prijsklassen. Een wellnesspakket, feestpakket of wijnpakket? Alles is mogelijk. Ook voor een kleiner bedrijf met dito budget zijn er opties genoeg. Nog een tip: spreek met vrienden, familie en collega’s af ongewenste artikelen uit kerstpakketten met elkaar te ‘ruilen’. Zo wordt er niets verspild!

8. Wees milieubewust én modebewust.

Met kerst wil je er natuurlijk een beetje feestelijk bijlopen. Je kunt tweedehands winkels afstruinen op zoek naar een retro feestoutfit. Maar kijk ook eens op de site van Wat Mooi voor een groot aanbod van feestoutfits, van verschillend geprijsde, maar altijd duurzame merken. Ook voor de mannen hoeft een nette blouse of stoere broek geen aanslag te betekenen op het milieu. In de webshop Charlie and Mary staan kledingstukken waar je zeker geen geitenwollensokkengevoel van krijgt. En ‘s werelds eerste klimaatneutrale pak komt van Nederlandse bodem: het Nederlandse bedrijf Dutch Spirit maakt ze al sinds 2008. Liever naar de winkel? De verkooppunten van milieuvriendelijke merken groeien. En ook ‘gewone’ en vaak verkochte merken als Jackpot en WE zijn hard op weg duurzamere kleding te produceren.

9. Carpool naar dat kerstfeest.

Met het OV of op de fiets naar een kerstfeest is voor veel mensen een brug te ver, en soms is het simpelweg niet haalbaar. Maar ieder voor zich met de auto? Zonde van de benzine én de Co2 uitstoot. Spreek daarom met groepjes collega’s uit de buurt (of wonend op de route) af om samen te gaan. Of bestel met collega’s een taxibusje. Goedkoper, beter voor het milieu en zo kan iedereen genieten van die (biologische) champagne. Bevalt het carpoolen je goed? Kijk dan op carpooldate.nl of carpoolplein.nl. Via deze sites hebben al duizenden mensen carpoolpartners gevonden.

10. ‘The day after’ kan ook duurzaam.

Gooi kerstafval verantwoord weg. Cadeaupapier kan misschien nog hergebruikt worden. Gooi die wijnflessen in de glasbak, het plastic in een Plastic Hero bak of zak en de restjes kerstdiner bij het GFT. De (gehuurde) kerstboom gaat gewoon terug de grond in. Nog een tip: ruim je kerstversiering en verlichting netjes op. Zo gaan beide langer mee en kun je ze jaar na jaar blijven gebruiken.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook