Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Regenwater

Hergebruik regenwater

Er zijn veel verschillende manieren om water te besparen, bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop. Waar veel mensen niet direct aan denken is het opvangen en hergebruiken van hemelwater. Door zelf regenwater op te vangen, kun je zelf een grote impact maken. Het riool zit dan minder snel vol en het water komt minder snel omhoog. Vooral in stedelijke gebieden kun jij het verschil maken. Daar is namelijk 70% van de oppervlakte privéterrein en een groot deel daarvan is verhard. Hoe je het beste kunt meehelpen is afhankelijk van jouw huis en tuin. Hiervoor zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.

1
Toepassingen van opgevangen regenwater

Regenwater is over het algemeen schoon water. Heel zonde dus als dit in het riool verdwijnt en daar mengt met vuil water. Door regenwater op te vangen blijven schoon en vuil water gescheiden. Binnenshuis kun je het schone hemelwater hergebruiken voor schoonmaakklusjes, voor het doorspoelen van het toilet, en zelfs in de wasmachine. Buitenshuis is het ideaal voor het wassen van de auto en natuurlijk voor het besproeien van de tuin.

2
Voordelen hergebruik regenwater

Behalve dat hemelwater gratis en milieuvriendelijk is, heeft het ook andere voordelen. Hemelwater is van nature zacht, omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater en bij het wassen van de ramen of auto heb je geen last van kalkstrepen. Daarnaast bespaar je tot wel 30 euro per jaar op wasmiddel, omdat je simpelweg minder nodig hebt vanwege het zachte water. Ook gaat je wasmachine langer mee door een verminderde kans op kalkaanslag.
Door regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken, worden het rioleringsstelsel en zuiveringsinstallaties minder belast. Dit vermindert de kans op overstromingen.

3
Regenwater opvangen

Regenpijp met regenton

Het opvangen van regenwater kan zowel bovengronds als ondergronds. In beide gevallen in het belangrijk om regenpijp af te koppelen van het riool. Hoe je dit doet lees je in dit artikel over regenwater afkoppelen. Je kunt in veel gemeenten subsidie ontvangen voor het loskoppelen van een regenpijp van het riool. Dus, voor het letterlijke loskoppelen van leidingen die schoon regenwater naar het riool leiden. De bedoeling is dat het regenwater blijft op de plek waar het valt. Op deze manier wordt de natuurlijke watercyclus zo min mogelijk verstoord.

De regenton

Bovengronds kan regenwater opgevangen worden met behulp van de oude vertrouwde regenton. Het plaatsen van een regenton is de meest logische, goedkope en laagdrempelige manier om regenwater op te vangen voor hergebruik. Een bescheiden regenton kost een paar tientjes, terwijl grote regenzuilen honderden euro’s kunnen kosten. Regenton kopen? In dit artikel vind je een overzicht.

Andere mogelijkheden

Dat je met een regenton water kunt opvangen is bekend, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor waterberging rond jouw huis. Dit zijn minder bekende manieren om regenwater op te vangen:

  • Met infiltratiekratten kun je regenwater onder de grond vasthouden.
  • Een sedumdak is een soort groen dak met daarop een dunne bodem en plantjes die veel water kunnen vasthouden.
  • Een wadi is een lager gedeelte in jouw tuin waar regenwater naartoe kan stromen en in de bodem kan wegzakken.
  • Een waterschutting is eigenlijk een regenton, maar zo gemaakt dat je hem ook als schutting kunt gebruiken.

 

Wat voor jou de meest geschikte maatregelen zijn, is afhankelijk van jouw huis, tuin en de locatie van beide. Als bijvoorbeeld het grondwater bij jou heel hoog staat, zijn een wadi of infiltratiekrat geen goede manieren om regenwater op te vangen. Het regenwater kan dan namelijk niet makkelijk in de bodem wegzakken. Bovendien heeft iedere methode om water te bergen ook zijn eigen prijskaartje, sommige manieren om regenwater op te vangen zijn dus ook een stuk duurder.

4
Hemelwatersysteem

Hemelwatersysteem

Wil je (nog) meer uit regenwater halen? Dan kun je gebruik maken van een hemelwatersysteem. Hier kunnen toiletten, de wasmachine en de buitenkraan structureel op worden aangesloten. Hemelwater wordt via een regenpijp naar een ondergrondse regenwatertank waterzak geleid. Daar wordt het gefilterd, opgeslagen en wanneer nodig naar de gebruikspunten gepompt. Een regenwatertank kan ondergronds (bijvoorbeeld in de kruipruimte) of bovengronds (bijvoorbeeld op zolder) geplaatst worden. In theorie kan je met een hemelwatersysteem op jaarbasis tot 50% van je totale waterverbruik besparen, afhankelijk van het systeem, je gezinssamenstelling, en de hoeveelheid neerslag.

Om uit te rekenen of een hemelwatersysteem de moeite waard is, moet een waterbalans worden gemaakt. Dit is een berekening die aangeeft hoeveel regenwater een huishouden dagelijks ‘nodig’ heeft. De vraag (de hoeveelheid drinkwater die vervangen moet worden met hemelwater) moet aansluiten op het aanbod (hoeveelheid hemelwater per jaar). Wat niet wegneemt dat je ook voor een hemelwatersysteem kunt kiezen als je huishouden ‘meer’ water nodig heeft dan het systeem biedt. Je kunt in dat geval gewoon aangesloten blijven op het waternet, waardoor je altijd schoon water kunt gebruiken (ook als er geen hemelwater meer beschikbaar is).

Afhankelijk van omgevingsomstandigheden (hoeveelheid bladafval, soort dakbedekking, etc.) is filtering van het water meer of minder noodzakelijk. Een pomp brengt het water na filtering via leidingen naar de toiletten, wasmachine, etc.

Een regenwatersysteem kost tussen de 3000 en 7000 euro. Het drinkwater in Nederland is erg goedkoop, waardoor je met een hemelwatersysteem bij een gemiddeld ‘aanbod’ regenwater jaarlijks ongeveer 50 euro bespaart. Kostentechnisch is een hemelwatersysteem dus eigenlijk niet interessant. Ook vanuit milieuopzicht kan een dergelijk systeem als discutabel gezien worden, omdat het in Nederland niet veel energie en grondstoffen kost om drinkwater te maken. Maar, zoals gezegd zijn er ook voldoende positieve effecten.

5
Ben jij al waterproof?

Zoals gezegd is de basis voor goede opvang van regenwater een regenton. Daarmee heb je al een paar goede stappen gemaakt naar beter gebruik van water. Als je echt aan de slag wilt om je tuin 100% waterproof te maken, moet je veel van je woning, tuin, ondergrond en waterbergende maatregelen weten. Bovendien moet je behoorlijk wat rekenwerk verrichten. Via de tool op ikbenwaterproof.nl/doe-de-check kan je jouw postcode en huisnummer invullen en de informatie over jouw woning controleren. De rest van de informatie die nodig is, zoals het oppervlak van je dak, de grondwaterstand, bodemtype en kosten van de maatregelen, haalt de website zelf op. De website berekent met deze gegevens wat jij het beste kunt doen om een flinke bui op te vangen en je tuin helemaal waterproof te maken.

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik vind de informatie lekker duidelijk en dank hiervoor. Echter….. Ik vind de tekst dat het gebruik van regenwater op milieu-technisch vlak discutabel is niet erg correct. Erg kort door de bocht als je weet dat drinkwater in de nabije toekomst al een schaars goed kan worden. Een toilet doorspoelen met drinkwater terwijl er steeds minder schoon drinkwater in de toekomst voorhanden zal zijn kan eigenlijk niet. Drinkwater zegt het al…het is om te drinken, voedsel mee te bereiden. Niet om de was mee te doen of zelfs om te douchen, dat zullen we wel gaan merken als de prijzen van drinkwater omhoog gaan (en dat gaat zeker gebeuren). Daar zouden de milieuclubs zich ook eens op moeten richten, het promoten van het gebruik van regenwater voor diverse toepassingen alsmede subsidie om mensen over de streep te trekken.

Goedemiddag,

Wij moeten een profielwerkstuk een kraampje gebruiken om een presentatie te geven over ons profielwerkstuk. We hebben als onderwerp dat we regenwater willen gebruiken voor het toilet. Zou het mogelijk zijn om een demonstratie model te gebruiken van u om een beeld te geven? Wij vinden het namelijk erg leuk en interessant.

Wij horen graag snel van u.

Met vriendelijke groet,
Examenkandidaten

Goedenavond,

Het klinkt erg mooi zo een regenwatersysteem. Ik zou er graag dan ook meer van willen weten wat de kosten er van zijn omdat te instaleren in een nog te bouwen huis? Daarbij zou ik het ook erg fijn vinden om te weten welke partijen dat instaleren in Heiloo en om streken.

Ik hoop hier een mooi en positief bericht snel van te mogen ontvangen.

Vriendelijke groet,

Fam R.P.van der Veer

kijk gerust op https://www.regenwater.nl daar staan een aantal verschillende systemen, daarvan maken we graag een offerte

Volg ons op Facebook