Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zeewier isolatie zeeakkers

Zeewier als Isolatiemateriaal

We genieten nog even van het aangename oktober-zonnetje, maar de winterse kou komt er onherroepelijk aan. En dan komt ook de isolatie van ons huis weer aan de orde. Goede isolatie betekent meer comfort, een lagere energierekening en minder druk op het milieu. In de zoektocht naar nieuwe duurzame manieren om te isoleren kwamen wij zeewier-isolatie tegen. Maar wat nieuw is voor ons blijkt al lang te bestaan. Bij een verbouwing van een oude zeevaartschool tot studentenhuisvesting werd in de plafonds isolatie van zeewier gevonden. De oude school is bijna 100 jaar oud.

duurzame-zeewier-isolatie

Minder CO2

Niks nieuws onder de zon dus, maar niet heel bekend. We weten misschien wel dat je zeewier kunt eten, dat het voor diervoeders gebruikt kan worden en dat er biogas van gemaakt kan worden. Maar het verdient zeker ook hernieuwde aandacht als isolatiemateriaal. Want de isolatiewaarde blijkt vergelijkbaar te zijn met die van minerale wol. Daarnaast is zeewier een hernieuwbare grondstof. Het kan, zonder veel moeite, in zee-akkers gekweekt worden. Zeeën en oceanen beslaan 70% van het aardoppervlak, dus er is een enorme potentie. Zeewier is zelfs extreem duurzaam materiaal. De plant neemt tijdens zijn groei CO2 op en heeft daardoor een zogenaamde negatieve CO2 footprint. Hierdoor zou de teelt van zeewier op grote schaal kunnen meewerken aan een structurele vermindering van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

Gratis isolatie

Tot die tijd kan zeewier gewoon gevonden en geraapt worden aan de kusten van de Noord- en Oostzee. Voor niets! Het materiaal stinkt niet, zoals je misschien zou verwachten. Van nature is het schimmelwerend. En ook insecten en muizen vinden zeewier niet interessant. Waarschijnlijk door het hoge gehalte aan zout. Het materiaal heeft een lange levensduur. Zelfs als het wordt bloot gesteld aan de elementen gaat zeewier-isolatie lang mee. Het kan gebruikt worden als spouwisolatie, maar kan dus ook aan de buitenkant van het huis aangebracht worden.

zeewier-isolatie-zeeakkers

Det moderne tanghus

Een modern voorbeeld hiervan vinden we in Denemarken. In Scandinavische landen is het gebruik van zeewier meer gangbaar dan hier. Op het eiland Læsø werd onlangs een vakantiehuis gebouwd dat helemaal geïsoleerd is met zeewier. Zeewier in de spouw, zeewier in de bekleding van het plafond aan de binnenkant en zichtbare buitenisolatie gemaakt van rollen zeewier in visnetten. Misschien een beetje extreem, maar het laat je wel kennismaken met de mogelijkheden. Lees hier meer informatie over isoleren in het algemeen.

Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zeewier is inderdaad een van oudsher gebruikt, functioneel isolatiemateriaal. Een kleine waarschuwing is wel op haar plaats: onbehandels is gedroogd zeewier bijzonder brandbaar!

Volg ons op Facebook