Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energiemarkt

25% van de Nederlandse huishoudens gebruikt duurzame energie thuis: dat kan beter!

De Nederlandse overheid streeft naar een volledig duurzame en CO2-neutrale energievoorziening in 2050. Nederlandse huishoudens worden nu al met subsidies gestimuleerd om te investeren in groene energie. Op dit moment gebruikt zo’n 25% van de Nederlandse huishoudens stroom uit hernieuwbare bronnen. Het gaat hierbij om hernieuwbare bronnen van eigen bodem.

Verschillende bronnen van groene energie

Het merendeel van de groene energie uit Nederland komt bij windmolens vandaan. Na de windmolens volgt biomassa met kort daarachter de zonnepanelen. In de mogelijkheid om energie uit waterkracht te halen wordt momenteel nog weinig geïnvesteerd. Een zeer klein deel van de in Nederland gebruikte groene stroom komt uit waterkracht.

Steeds meer zonnepanelen op woningen

Hoewel windmolens momenteel de meeste groene stroom leveren aan Nederlandse huishoudens, neemt het totale vermogen van zonnepanelen in een rap tempo toe. De kans is zodoende groot, dat de opbrengst uit zonnepanelen de komende jaren groter zal zijn dan de opbrengst uit windmolens. Waar het totale vermogen in 2016 nog op zo’n 2.000 MW lag, ligt dat in 2021 ver boven de 10.000 MW; een vervijfvoudiging in vijf jaar tijd. Dit komt grotendeels doordat het aantrekkelijker geworden is om te investeren in groene stroom en zonnepanelen. 

Groene energiecontracten vergelijken populairder

Op groene energie overstappen is een van de makkelijkste acties met de grootste CO2 impact. Het verschil tussen een grijze en een groene energieleverancier kan met een gezinswoning oplopen tot een paar duizend kilo CO2 per jaar, gelijk aan een retourtje Thailand. Het overgrote deel van de mensen in Nederland zit nog aan de grijze energie. Sommige mensen zullen al wel denken aan de groene energie te zitten. Als je vergelijkt, kijk dan goed wat een leverancier aanbiedt. Je wilt groene energie uit Nederland hebben. Veel leveranciers zeggen groene stroom te leveren, maar ondertussen kopen ze vooral certificaten op uit bijv. Scandinavie waar ze al jaren groene stroom hebben. Daardoor komt er netto geen groene stroom bij. Op bijv. deze lijst van Greenpeace kan je een lijst vinden met de meest duurzame energieleveranciers. Overstappen is tegenwoordig binnen een uurtje gereld. Op energievergelijkers als bijv. Kizi.nl kun je energie vergelijken en makkelijk snel overstappen. En je kan specifiek groene contracten vergelijken. Op de website van individuele energieleveranciers vind je vaak meer informatie over de investeringen die zij doen in groene projecten. Naast dat het duurzaam is, kan je met overstappen meestal ook besparen. Veel energiebedrijven hebben een welkom bonus en het kan natuurlijk nooit kwaad om te kijken wat de goedkoopste meest duurzame energieleverancier is.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.