Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Lage energie woning

4 tips om je woning duurzaam te onderhouden

Tijdens het schoonmaken en onderhouden van je woning, vermijd je het liefst schadelijke chemicaliën. Bij verkeerd gebruik beschadig je mogelijk dieren, de natuur en je eigen gezondheid. Tegelijk wil je ook dat je huisje zo lang mogelijk meegaat, want ook dat is duurzaam wonen. In dit artikel vind je daarom een aantal tips voor het duurzaam onderhouden van je woning!

1
Badkamer schoonmaken

Schoonmaken met azijn is in veel gevallen ontzettend handig. Je reinigt er bijna alles mee! Zo ook de badkamer. In de badkamer vind je vaak schimmels terug. Om te voorkomen dat de schimmels de tegels aantasten, wil je deze verwijderen. Dat doe je met natuurazijn. Pak een plantenspuit en doe daar het azijn in. Spray vervolgens de schimmelplekken in en probeer deze met een borstel te verwijderen. In 80% van de gevallen doodt het azijn de schimmel in één keer. Is het nog niet weg? Herhaal het proces dan nog een keer. Let er wel op dat je nooit over de schimmel gaat borstelen als het een grote plek is; daardoor verspreidt de schimmel.

2
Vloer reinigen

Baking soda is echt een wondermiddel. De meeste huishoudens hebben wel een pakje baking soda in de keuken staan. Je gebruikt het namelijk onder andere om deeg te laten rijzen. Men noemt het ook wel zuiveringszout. Naast het feit dat het van pas komt in de keuken, gebruik je het ook eenvoudig om de vloer te reinigen. Met baking soda schoonmaken is makkelijk in je hele huis. Heb je vlekken of viezigheid op de vloer? Meng dan een half koffiekopje baking soda met een schoonmaakemmer warm water. Dit mengsel gebruik je om de vloer te reinigen. Na het reinigen, reinig je de vloer nog even na met schoon water.

3
Kozijnen onderhouden

Zeker bij houten kozijnen wil je voorkomen dat ze ieder jaar toe zijn aan een nieuwe schilderbeurt. Het schoonmaken van je kozijnen is dan best belangrijk. Ook als je kunststof kozijnen hebt wil je die regelmatig reinigen. Eventuele vlekken tasten op een gegeven moment het materiaal aan. Duurzaam je kozijnen onderhouden doe je simpelweg met wat warm water. Probeer ieder half jaar je kozijnen schoon te maken met warm water en een zachte doek. Gaat het vuil niet weg en heb je toch een sopje nodig? Ga dan voor een biologisch schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën.

4
Gevel reinigen

Zit er een lichte vervuiling op de buitenmuren van je woning? Dan is het belangrijk om deze te verwijderen. Aanslag zorgt er op den duur voor dat de gevels beschadigd raken. Lichte vervuiling verwijder je eenvoudig met de hogedrukspuit. Hogedrukreiniging is een duurzame keuze; er komen geen chemische middelen aan te pas. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij zware vervuiling, is een specialistische aanpak vereist. Vraag dan een professionele reiniger om hulp. Er zijn diverse bedrijven hierin gespecialiseerd. Je kan zoeken op jouw stad, van gevelreiniging Rotterdam tot gevelreiniging Maastricht.

 Meer weten over duurzaam en natuurlijk schoonmaken? Zie ook onze overzichtspagina natuurlijk schoonmaken.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.