2011 stond eigenlijk net zoals vorige jaren in het teken van de economische crisis. Er ging geen journaal voorbij zonder het woord crisis. Na een broos herstel in het begin van het jaar lijkt de groei wederom gestagneerd. Het is soms lastig om door al het sombere nieuws heen te kijken, maar er zijn volgens mij ook heel veel positieve geluiden.

Duurzaam wonen

Het lijkt erop dat de groep mensen die mede verantwoordelijk zijn voor de crisis en nu nog steeds aan het roer zitten, niet de boel weer kunnen oppakken en gewoon weer verder kunnen gaan op oude voet. Kennelijk is er een kracht die roept, nee dat niet meer. Misschien is het de kracht van de mens om te willen leven en overleven die spreekt. Er lijkt een nieuwe generatie op te staan, een club van gelijkgestemden die het gevoel hebben dat het anders moet.

Het mooie van 2011 is dat de duurzame economische ontwikkelingen WEL goed in de lift blijven zitten. We beginnen als consument kleur te bekennen. De duurzame banken als Triodos en ASN Bank doen het beter dan hun collega’s. Biologische producten zijn de categorie die het hardst groeit  in de supermarkt. En in de bouw zit de enige groei in duurzame gebouwen. Ook bleek dat dit jaar steeds meer mensen in en rondom het huis genieten van hun vrije tijd. Kortom de groep die gelooft dat het anders en vooral duurzamer kan wordt steeds groter.

Ook Duurzaam Thuis merkt deze beweging in de maatschappij en is dit jaar weer flink gegroeid. Met ruim 40.000 bezoekers per maand zijn we nu de grootste site geworden over duurzaam bouwen, wonen en leven. Een half miljoen bezoekers en daar zijn we super trots op!

Gelukkig nieuwjaar!
Dirk van Genugten