Douchen blijft natuurlijk heerlijk. Nadeel is alleen dat met het douchewater de warmte rechtstreeks het riool in verdwijnt. Door warmte uit het douchewater terug te winnen is het mogelijk om behoorlijk op het kostbare warme tapwater te besparen. Dit kan voor een gemiddelde gezin een besparing opleveren van rond de 200 m3 gas per jaar. En dat is behoorlijk te noemen en je hoeft je ook iets minder schuldig te voelen als je even iets langer staat te treuzelen onder de douche.
Douchepijp WTW
We hebben in het verleden al vaker geschreven over het terugwinnen van warmte uit douchewater via een speciale douchebak en de douchegoot. Een andere oplossing is het gebruik maken van een douchepijp warmteterugwinning (WTW). De douchepijp WTW gebruikt de afvoerbuis van de douche die vertikaal naar beneden stroomt om warmte terug te winnen. De warmte wordt direct gebruikt om het koude aanvoerwater voor te verwarmen, hierdoor heeft de CV-ketel installatie minder vermogen nodig om in de warmtevraag te voorzien. Door deze techniek kan ongeveer 45% van de energie voor het douchen worden bespaard.
Hoe werkt de douchepijp WTW
In principe bestaat de douche warmtewisselaar uit twee buizen met daartussen een heel klein kanaal. Het warme douchewater loopt door de binnenbuis, feitelijk de rioolpijp, naar beneden en in tegengestelde richting loopt koud leidingwater door de buitenste buis omhoog en wordt daarmee voorverwarmd. Hierdoor is het aangevoerde koude water geen 10ºC meer maar is het voorverwarmt tot ongeveer 25ºC voordat het de mengkraan en/of de aanvoer van de CV-ketel bereikt. Hierdoor heeft de ketel veel minder vermogen nodig om het douchewater naar de gewenste 38ºC te krijgen.
Voor wie is de douchepijp WTW interessant?
De douchepijp WTW is alleen geschikt voor woningen met een douche op de eerste verdieping of hoger. Heb je een huis zonder niveauverschillen dan zijn mogelijk de douchegoot WTW en Douchebak WTW interessant. Het voordeel van deze techniek is dat deze in sommige gevallen ook vrij eenvoudig kan worden toegepast in een bestaande oudere woning.
Feiten over de douchepijp WTW
- Meer dan 50% van onze gasverbruik is voor de verwarming van tapwater (douchen, afwassen, wassen) al het overige gaat op aan de verwarming van de woning.
- De douche is de grootste tapwater verbruiker in huis, ongeveer 60l per keer. Een goed onderdeel om duurzaam in te investeren dus.
- Een douchewater warmtewisselaar kan tot 45% van het douchewater warmte terugwinnen.
- Een douchewater warmtewisselaar bespaart jaarlijks gemiddeld € 130,-
- Een complete douchepijp-wtw kost zo’n € 1071,62,- excl. BTW (exclusief installatie)
- De terugverdientijd zal gemiddeld ongeveer 8 jaar zijn
- De EPC-verlaging voor je energielabel bedraagt 0,05 tot 0,07.
Meer informatie over warmte terugwinnen via de douchepijp vind je o.a. bij de leverancier Technea
Hi
Meer dan 50% vh gas voor tapwater? Volgens mij en heel veel andere bronnen klopt dat niet… zie bijv https://www.hier.nu/themas/stroom-en-gas/dit-zijn-3-grootste-gasslurpers-bij-jou-thuis