Bij SenterNovem nog géén HRE (micro-wkk) ketels bekend

micro-wkk of HRE ketelDe laatste tijd krijg ik veel vragen over de status van de HRE ketel. Zoals sommige weten is eind vorig jaar de subsidieregeling Duurzame warmte van start gegaan. De regeling is voor bestaande woningen en gebouwen en dient als stimulans voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of een micro-warmtekrachtketel (wkk) oftewel een HRE ketel. Mede door deze subsidieregeling zijn veel mensen enthousiast geraakt over de HRE ketel. Dit enthousiasme is echter niet van lange duur want simpel gezegd: de subsidieregeling is er, alleen is er nog geen HRE ketel! Vorige week heb ik nogmaals contact gehad met SenterNovem en dit was hun reactie:

Geachte heer Van Genugten,

De subsidieregeling Duurzame Warmte voor bestaande woningen is opengesteld voor micro warmte kracht installaties. De ontwikkeling van deze installaties is in volle gang en SenterNovem verwacht dat deze installaties binnen kort op de markt verkrijgbaar zullen zijn en dat deze markt in de loop van 2009 goed op gang zal komen. Mocht u geïnteresseerd zijn in de aanschaf en de mogelijkheden van deze installaties dan kunt u hiervoor terecht bij verschillende leveranciers. En naar verwachting zullen op korte termijn installaties op de micro warmte kracht productenlijst worden geplaatst. Voor installaties die op deze lijst komen te staan geeft SenterNovem aan dat deze voor subsidie in aanmerking zullen komen.

Mocht u installaties willen gebruiken die (nog) niet op de productenlijst staan dan kunt u hiervoor toch subsidie aanvragen. Deze aanvraag zal SenterNovem dan separaat van de productenlijst beoordelen. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Kortom er staan nog géén installaties op de productlijst, dus er zijn bij SenterNovem nog géén HRE ketels bekend die in aanmerking komen voor subsidie. In het Artikel: HRE ketels de stand van zaken, kun je lezen hoe het gaat met de ontwikkelingen.

Ik blijf in contact met SenterNovem en zodra er meer bekend is over de HRE ketel dan lees je het hier!

Subsidies

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heb ik het goed begrepen dat hoe meer gas de HRE gebruikt hoe meer elektra hij opwekt ?
Dat het prijs verschil met een gewone HR+ketel ongeveer 2000 euro gaat worden.
Dat een gewoon gezin met normaal verbruik genoeg elektra opwekt om een kop koffie te zetten.
Dat hij er alleen moet komen omdat de politiek het graag wil en dat het daarom zolang duurt.
De ketel voor de particulier lijkt me een onzin apparaat of heb ik het fout?
vr.gr. rob bos

Beste lezer,

De fabrikant van de Whispergens, EHE in Spanje, is momenteel bezig met het opstarten en opschalen van de produktie. EHE is een consortium tussen Mondragon en Whisper Tech.
Het vorige ontwerp, MVB, heeft een redesign ondergaan en is op veel punten verbeterd.
Het nieuwe model, de EU1, wordt deze weken uitgebreid door onafhankelijke instituten getest en gekeurd. Zodra de juiste testcertificaten beschikbaar zijn, gaat The Magic Boiler Company de aanmelding bij Senter Novem verzorgen.
Als u persoonlijk op de hoogte gehouden wil worden, stuur dan aub een mail naar hanszantman@magicboiler.com

Met vriendelijke groet,
Hans Zantman

BIj SenterNovem werken ambtenaren. Als die het over snel hebben, moet je goed opletten. Helemaal als er “waarschijnlijk snel” staat. Dit jaar in ieder geval niet meer. Remeha gaat de resultaten afwachten van de veldtest met 200 HRe-ketels in Apeldoorn. Het draait allemaal om de betrouwbaarheid van de Stirlingmotor. Mooie technologie, maar dat wil nog niet zeggen dat die ook betrouwbaar is. Wel duur.

Begrijp ik eigenlijk ook niet. Ik denk dat de The Magic Boiler hun ketel nog niet heeft aangemeld. Vandaag gelukkig goed nieuws gekregen van SenterNovem dat er waarschijnlijk snel een Remeha ketel op de markt zal komen. Misschien een goed alternatief? Blijf ook graag op de hoogte van jou duurzame bevindingen.

Gr Dirk

Bedankt voor de informatieve blogs. We zijn bezig om zo duurzaam mogelijk een nieuw huis te bouwen, en kunnen die informatie dus goed gebruiken.

Vraagje: heb je enig idee waarom de ketels van The Magic Boiler Company (nog) niet op de lijst van SenterNovem staan? Zijn ze niet goed genoeg? Voldoen ze niet aan andere voorwaarden?

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.