Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden op planten

We hebben de planten weer vrolijk voor het raam staan en de tuin bloeit weer op. De zomer komt eraan en de natuur ontluikt. We brengen menig verloren uurtje door in onze eigen tuin en genieten van alles wat groeit en bloeit en groen is. Maar sommige planten groeien en bloeien minder hard dan andere. Als we goed kijken zien we honderden minuscule beestjes verspreid over de plant zitten. Wat gebeurt hier? De bladluis heeft zich in je tuin genesteld en de aanval op je groene tuin geopend. Hoe kun je bladluis bestrijden op een natuurlijke manier, zonder chemische middelen in te zetten?

1
Wat is een bladluis?

Bladluis bestrijden

De bladluis is een piepkleine plantenetende insect van ongeveer een halve millimeter. Het beestje voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er is ook de witte bladluis, de zwarte, gele, rode en zelfse de paarse bladluis. Als je kleine beestjes op je plant ziet, heb je grote kans dat het om een de bladluis gaat. 

De oorzaak van luizen in planten

Voordat we het gaan hebben hoe je ervan af komt, moeten we eerst even stilstaan bij de oorzaak van het probleem. Hoe komt de bladluis op jouw planten terecht? Bladluizen (in de volwassen fase van hun leven) kunnen vliegen! Zo komen ze met tocht de kamer in of verspreiden ze zich in je tuin door de wind. Maar ook de bodem speelt mee in het verhaal. Als de bodem van je planten genoeg voedingsstoffen heeft, kan de plant zich beter verweren tegen de luis. 

Hoe bladluizen zich voeden

Als de luizen het op jouw planten hebben gemund, dan zullen ze zoeken naar het groeipunt van de plant (zoals de top van een jonge stengel) om zich daar te verschransen. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. 

Voortplanting

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit. 

Bladluizen vormen een zeer omvangrijke groep insecten. Onderstaande soorten zijn de meest voorkomende bladluizen.

2
Bladluizen herkennen: veelvoorkomende bladluizen

1
Groene perzikluis (Myzus persicae)
Winged And Wingless Form Of Myzus Persicae, Known As The Green Peach Aphid Or The Peach Potato Aphid On The Underside Of Potato Leaves.

Een beweeglijke, wit-groene luis van ongeveer 1,2 tot 2,6 mm lang, met opvallende naar elkaar wijzende voorhoofdknobbels. Je vindt ze vooral onderop het blad en op jonge scheuten. 

2
Boterbloemluis (Aulacorthum solani)
Boterbloemluis (aulacorthum Solani) Bladluis

De luizen zijn 1,8-3,0 mm en ovaal van vorm. De bladluis is glanzend, licht geelgroen tot bruingroen van kleur. De antennen zijn langer dan het lichaam en op het achterlijf zitten twee opvallende donkergroene vlekken. Je vindt ze vaak laag op de plant. 

3
Aardappeltopluis (Macrosiphum Euphorbiae)
Colony Of Green Potato Aphids Macrosiphum Euphorbiae On The Underside Of An Eggplant Leaf.

Een groene of rood/roze luis van 1,7-3,6 mm groot. Ze hebben een kenmerkende lengtestreep op hun rug (donkergroen of donkerrood) en bevinden zich op jonge delen van de plant. Als je de luis aanraakt laat deze zich direct van het blad vallen. 

4
Katoenluis (Aphis gossypii)
Colony Of Cotton Aphid (also Called Melon Aphid And Cotton Aphid) Aphis Gossypii

Deze kleine, ronde luis is 0,9 tot 1,8 mm groot. De kleur varieert van lichtgeel voor de kleine luis tot zwart voor de grotere. De luis is met name te herkennen aan rode ogen en zwarte sifonen (2 schuin omhoogstaande buisjes op het achterlichaam). Komt vooral voor op de onderkant van het blad en op de jonge scheuten.

5
Zwarte bonenluis (Aphis fabae)
The Black Bean Aphid (aphis Fabae) Is A Member Of The Order Hemiptera. Other Common Names Include Blackfly, Bean Aphid And Beet Leaf Aphid. It Is Pest Of Many Crops. Insects On Bean.

Een donkerolijfgroene tot zwarte bladluis met herkenbare zwarte banden over de rug. De volwassen luis is 1,5-3,1 mm groot. Als je goed kijkt zie je lichtgele pootjes die donkerder van kleur zijn aan het uiteinde. Ze bevinden zich voornamelijk in de bovenste, jongere delen van de plant. 

3
Schade door bladluis aan planten

Bladluizen zuigen de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

Die virusoverdracht geeft de meeste schade aan planten. Maar ook raakt de plant verzwakt door de invasieve bladluis. Hierdoor verkleurt de plant (geel), groeit hij minder goed en kan er zelfs door uitdrogen en afsterven. Erg jammer van je mooie groene tuin.

Daarbij is de honingdauw die de bladluis afscheidt zoet doordat niet alle suikerstoffen gebruikt worden door de bladluis zelf. De honingdauw is hierdoor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en de combinatie van de bladluis en de schimmel wordt daarom roetdauw genoemd. Honingdauw is voor mieren, wespen en bijen een bron van voeding en soms beschermen mieren bladluizen actief om hun eigen voedingsbron te beschermen. 

4
Hoe kun je bladluis bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen?

1
Wegspoelen met water
Senior Woman Hand Watering Rose Flowerbed

Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen (een kamerplant kun je helemaal kopje onder doen in bad). Zet je planten buiten neer en zet de waterslang erop (zet de straal niet te hard). Goed doorspoelen en op de bladeren richten. Herhaal dit om de dag.

Zet losse planten liefst op de tegels zodat je kunt voorkomen dat de luizen terug op een plant kruipen. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken. 

2
Groene zeep
Green Soap Bars

Een vaakgenoemde methode is om bladluis te bestrijden met afwasmiddel. Het blijkt een effectieve manier om snel van de bladluis af te komen, maar let op: Ga niet je bladluizen bestrijden met Dreft of een ander afwasmiddel dat niet ecologisch is. Dit kan schadelijk zijn voor de plant. Een kleine hoveelheid ecologische groene zeep, sterk verdund met water is beter. Probeer afwasmiddel van Seepje of ecologische bio groene zeep.

3
Handmatig plukken
Bladluis bestrijden plant

Je kunt de bladeren van je kamerplant met de hand  ‘afstoffen’ en de luizen in een bak water schuiven. Gebruik handschoenen bij dit klusje. Knijp er ook een paar fijn en laat die op de bladeren liggen, zo verspreid je een geur die natuurlijke vijanden van de luis aantrekt!

4
Sterk geurende kruiden
Lavendel in pot

Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een aantal kruidnagels op de aarde rondom je plant lijkt ook te werken!

5
Lokplant
Trailing Garden Nasturtium, Tropaeolum Majus. Red Flowers And Green Leaves.

Je kunt de luizen naar één plant lokken om de andere planten te ontzien. De Oost-Indische Kers is bijvoorbeeld zeer geliefd. Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden. Deze oplossing zal wellicht niet toereikend zijn om je tuin volledig te ontzien, dus houdt in de gaten hoe het met de omliggende planten gaat.

Wil je verder lezen over hoe je je tuin zo kunt inrichten dat de natuurlijke balans herstelt? Lees dan eens een goed boek over ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine tuin met eetbare vaste planten en laat je inspireren door de natuur! 

6
Tomatenbladeren
Red Tomato

De alkaloïden in planten van de nachtschadefamilie zijn fataal voor bladluis. Zo kan een aftreksel van tomatenbladeren helpen tegen bladluis op je plant. 

Men neme; 2 kopjes tomatenbladeren, 2 kopjes water, een zeef of kaasdoek. Snijd eerst de tomatenbladeren in stukken en laat ze 1 nacht weken in 2 kopjes water. Zeef dan de blaadjes uit het water en gebruik een verstuiver of plantenspuit om je plant mee te besproeien. Vergeet de onderkant van de bladeren niet!

7
Bladeren van de tabaksplant
Bladluis

Een aftreksel van tabaksbladeren in water is ook een goed middel om bladluis te bestrijden. Kook een handje blad van de tabaksplant in water, zeef het en sproei het mengsel over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief. Let op! We hebben het hier dus niet over tabak waar je peuken van rolt! Enkel de bladeren van de plant zelf dus. 

8
Bananenschillen
Yellow Banana Peels Just Peel To Store Organic Waste

Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.

9
Mieren bestrijden
Mieren bestrijden

De zoetige afscheiding van de bladluizen is geliefd voedsel voor mieren. De mieren zullen de luizen daarom beschermen. Als je mieren op je plant hebt, zal het moeilijker zijn om van de bladluis af te komen. Je wilt dus ook die mieren niet! Zie hiervoor het artikel Mieren bestrijden op een natuurlijke manier.

10
Milieuvriendelijke producten
Switch For Eco Friendly Stuff

Je kunt ook een natuurlijk of gifvrij middel tegen bladluizen proberen. Wij adviseren het gebruik van deze middelen te zien als laatste redmiddel, na het proberen van 100% natuurlijke middelen zoals die hiervboven benoemd zijn.

Let goed op de volgende punten bij de aankoop:

  • Vermijd middelen waar geen ingrediënten op staan 
  • Volg de instructies en dosering op de verpakking goed op
  • Wees kritisch bij claims als ´lief voor de natuur´ of 100% natuurlijk. Vaak worden deze claims misleidend gebruikt. 

Dit zijn een aantal  producten waar wij achter staan: 

Escostyl Spuitflacon Middel Tegen Bladluis 750 Ml

Spruzit-R spuitflacon - 750ml - 750

€10,99
Effectief middel voor het bestrijden van bladluis, trips en witte vlieg. Je kunt dit direct op planten aanbrengen. Gebruiksklare spuitflacon.
Groene Zwarte Zeep Lijnolie Vloeibaar

Groene/zwarte zeep - Vloeibaar - Lijnolie - 1L

€7,99
Vloeibare zwarte zeep (ook wel groene zeep genoemd) reinigt, verwijdert vuil en geeft glans. Te gebruiken om van bladluizen af te komen.
Insectenhotel Groot

Insectenhotel - Groot

€37,50
Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn natuurlijke vijanden van de wolluis en bladluis. Door deze beestjes naar jouw tuin te lokken, help je de natuurlijke balans in het ecosysteem te herstellen. Zo kun je dus bladluis en wolluis voorkomen en bestrijden!

Als het niet lukt om de bladluis te bestrijden met de bovengenoemde tips (of de luizen invasie is toegeslagen in je tuin of kas) dan is er nog een wat drastischere oplossing. Deze oplossing is geheel natuurlijk en erg effectief. Er zijn namelijk een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. Je kunt deze natuurlijke vijanden kopen als larven en uitzetten in je tuin of kas. 

5
Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

1
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje

De belangrijkste natuurlijke vijand is het lieveheersbeestje (Coccinellidae), die onder andere leeft van de bladluis. Of je nu de groene perzikluis of de zwarte bladluis wilt bestrijden, de gestipte beestjes lusten ze allemaal. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm om luizen te bestrijden! 

Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen. Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin!

Volg de natuurDoor het de natuur op haar eigen manier te laten regelen bereik je vaak het beste resultaat. Kijk dus goed af hoe zij het doet en boots het zo precies mogelijk na.Dit kun je doen om lieveheersbeestjes in je tuin te krijgen: 

  • Koop een doosje larven van lieveheersbeestjes. Deze laat je in je tuin los en je hebt je eigen biologische duurzame bestrijdingsleger!
  • Zet een lieveheersbeestjes-huisje neer.
  • Zaai bloemen in die de lieveheersbeestjes aantrekken, zoals dit bloemenmengsel. De zaaitijd van dit mengsel is tussen maart en juni.
2
Gaasvlieg
Adult Typical Green Lacewing

Gaasvliegen (Chrysopa carnea) hebben een slanke bouw, zijn groen van kleur en hebben lange antennes en grote, fijn geaderde vleugels. Het zijn de larven die de bladluis eet en ze kunnen flink huishouden! Ze eten zo'n 100 tot 600 luizen per dag. De volwassen vlieg voedt zich met nectar en honingdouw.

Het voordeel van de gaasvlieg is dat er geen bijzondere klimatologische omstandigheden vereist zijn. Je koopt de larven in een koker of doosje dat gevuld is met boekweitschilvers, die je uitstrooid in het meest aangedane deel van je tuin of kas, waarna de larven langzaam zullen uitkomen.

3
Oorwurm
European Earwig

Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm (Dermaptera). Ze eten zo´n 20-100 bladluizen per dag. Naast bladluizen eet de oorwurm ook andere parasieten en plantaardig voedsel zoals algen. Je kunt oorwurmen uitzetten, maar je tuin aantrekkelijk maken voor deze beestjes is natuurlijk veel leuker. Maak bijvoorbeeld een insectenhotel, of probeer omgekeerde bloempotjes gevuld met stro op stokken. Oorwurmen verstoppen zich graag en zullen zich zo op natuurlijke wijze gaan huisvesten in jouw tuin! 

4
Sluipwesp
Aphid Killed By Parasitoid Wasp On Pear Leaf.

Sluipwespen (Aphidius colemani, Aphidius matricariae en Aphidius ervi) kunnen verschillende bladluizen parasiteren en helpen je daarmee de luizen invasie te lijf te gaan. De wesp eet de luis dus niet op maar legt haar eitjes in de badluis. Ze voedt zich met de honingdauw die de luis produceert.

Het heeft alleen zin om de sluipwesp uit te zetten als de temperatuur buiten of in je kas meer dan 18 graden Celsius is en liever nog wat warmen, rond de 25 graden. 

6
Wat moet je NIET doen om luizen te bestrijden?

  1. Wij raden het af om bladluis te bestrijden met azijn, omdat het de zuurtegraad in de plant verstoord. Ook bladluizen bestrijden met zout of chloor is niet goed goed voor je plant en de bodem. 
  2. Een bekend mengseltje tegen bladluis is spiritus met groene zeep en water. Ondanks dat het een effectief middel lijkt te zijn, juichen we het goedje niet toe omdat spiritus een behoorlijk irriterende stof is. Als je eigen ogen en huid er al van gaan branden, geloof ik niet dat een plant er zo gelukkig van wordt? 
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

72 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatst vond ik bladluis op dille. De dille staat in de buurt van salie en rozen. Mogelijk zitten ze per ongeluk op de dille en anders is het weetje over dille in dit artikel ontkracht. ;) De dille was overigens niet aangetast, maar er valt ook weinig te eten met die dunne sprietjes.

Ik zie dat je in de lijst ” natuurlijke bestrijdingsmiddelen” de allesdoder nicotine aanraad. Tabak weken in water…. Daar gaat echt alles dood aan, zelfs de mens. De luizen inderdaad maar ook alle natuurlijke vijanden van de luizen zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen, vogels… Omdat het zo giftig is is het ook verboden. Daarom heeft de chemische industrie ze nagemaakt en selectiever gemaakt. Dat heten nieuwe nicotines. Neo-nicotinides waar er ook al weer een groot aantal verboden zijn vanwege…de enorme schadelijkheid. De oervorm, die dus totaal niet selectief werkt, uit tabak, is naar schatting duizend maal giftiger dan DDT…. Omdat jullie allemaal goede alternatieven laten zien, zou ik deze tip uit grootmoeders la maar verwijderen.

ik plant een afrikaantje onder de plant met bladluis. werkt perfect en heel milieuvriendelijk.

Zie de discussie hieronder over tabak. Wij delen natuurlijk dat tabak slecht is voor mens en dier. Maar de tabaksplant komt gewoon voor in de natuur. En mits gericht toegepast werkt dit effectief. Voor andere insecten is dit middel idd ook niet goed, dus daarom in beperkte mate en gericht gebruiken. Als je een (wetenschappelijke) bron hebt waaruit blijkt dat dit niet wordt geadviseerd horen we dit graag!

Wel last van slakken, maar niet overdreven. Want ik ben luie tuinierster. Ik verdoe niet mijn tijd om ze weg te plukken en te vermoorden. De natuur is zelf in staat om dit aantal normaal te houden. Wat ik wel doe zijn de uitgebloeide en afgevallen fruit in mijn tuin te verspreiden. De slakken eten deze graag op, natuurlijke opruimers. Daarnaast komen andere dieren en/of insecten in mijn tuin om de slakken weer op te eten. De cirkel is weer rond.

Themic hoe lang blijft dat in werking in volle grond kan men van de vruchten eten waar dat gebruikt is en hoelang is die werking ervan in de bodem

Ik heb in mijn balkonbakken een bloemenmengsel staan met o.a. dille. Juist de dille wordt opgegeten door een of ander insect, geen enkele is groot geworden. Hier en daar zijn ook wat blaadjes van andere bloeiers aangetast. Vandaag iets wat sterk op bladluizen leek op heterdaad betrapt in deze bakken. Op een losstaande dille plant ernaast ook, daar zaten de meeste.

Zou dit iets anders dan bladluis kunnen zijn? Dille staat juist bekend als een kruid dat luizen weert. Op de dilleplant heb ik mogelijk ook eitjes gezien; een klein wit bolletje aan een soort draadje dat 3-7mm uitsteekt vanaf de plant.

Hoor graag of jullie meer weten! Groetjes Kyra

“Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.”

Dus of 50% spiritus, of slechts 2% (en 2% groene zeep)? Lees ik dat goed?

Tegen luizen (op pruimenbomen en aalbessen) adviseert men op internet als ecologisch verantwoorde methode vaak een mengsel van water, groene zeep en brandspiritus. Ik heb dat vanmiddag gedaan maar heb er toch geen goed gevoel bij. Ik vraag me af of het middel niet erger is dan de kwaal. Ten eerste: het lievenheersbeestje verorbert als natuurlijke verdelger honderden luizen. Ik zag ze ook regelmatig zitten op de aangetaste bladeren. Ik kan me voorstellen dat die nuttige beestjes door mijn geklieder ook om zeep worden geholpen. Wie weet daar meer van? Ten tweede: brandspiritus bevat in de regel 3% methanol, wat als een uiterst giftige substantie wordt beschouwd. Weliswaar spuit ik met een mengsel waarin de spiritus erg met water is verdund, maar de methanolresten belanden toch ook op de vrucht (pruim of bes). Die vruchten moeten nog meerdere weken rijpen, maar omdat regen tegenwoordig schaars kan zijn, regent het er… Lees verder »

Dit was eindelijk eens een goede uitleg over bladluis. Het begin van je blog was ook educatief. Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Je toont veel mogelijkheden die natuurlijk zijn. Dat water ben ik al mee begonnen….nancy

Jullie noemen tabak als bestrijdingsmiddel. Dat klopt. Het dood alles. Luizen, lieveheersbeestjes, rupsen van vlinders, gaasvliegen, vogels , huisdieren en mensen. Een peuter hoeft maar drie peuken te eten en hij is nauwelijks nog te redden. Hoe halen jullie het in je hoofd dit als middel aan te prijzen? De opvolgers van nicotine, de synthetische varianten neo nocitoniden worden inmiddels stelselmatig verboden vanwege de schadelijkheid voor de biodiversiteit, maar die zijn niks vergeleken met het veel breder werkende nicotine. Ca 1000 maal giftiger dan DDT en met dezelfde werking: allesdoder. Zelfs een krantenuitgever heeft deze onzin gepubliceerd en ik heb het nu voor elkaar gekregen dat dit gerectificeerd wordt. Nu jullie nog. Daarbij zijn luizen helemaal geen probleem in een gevarieerde tuin. Honderden andere dieren leven er van, sommige zijn er zelfs afhankelijk van. En virussen overbrengen is duidelijk een kwekerspraatje. Die hebben zo enorm veel gewassen van één soort… Lees verder »

Hallo Martin, ik ben op zoek gegaan naar een bron om te bevestigen wat je beschrijft maar kan dat niet vinden. Als ik op de website van de RIVM kijk dan staat daar dat de schadelijke stof Acroleïne vrijkomt tijdens het roken en schadelijk is om in te ademen (tijdens het roken dus, of meeroken). En er staat dat Acroleïne gebruikt wordt als bestrijdingsmiddel voor algen en onkruid. Kun je je bron delen die verder toelicht dat tabak (natuurlijke plant, met een aantal toevoegingen) slecht is voor het milieu?
 

Digitalis is ook giftig, maar in een bepaalde concentratie een geneesmiddel. Zo zal het misschien ook bij nicotine het geval zijn?

Tabak ?? Artikel wel goed lezen hè..
Het betreft het vocht van gekookte tabak, die alsnog verdunt met water over de plant gespoten wordt…
Dat is dus heel iets anders dan een peuter 3 peuken op laten eten, dan komt de pure tabak in de maag en darmen..

Misschien handig op uit dit rijtje de tip water met afwasmiddel te halen.
Mijn prachtige boom is nu kaal dankzij deze tip ??

Wat vervelend! Wij hebben het uitgeprobeerd en hebben dat niet ervaren, het ligt zeer waarschijnlijk aan het soort afwasmiddel en/of de concentratie. Dit hebben we aangepast!

Best biologische afwas middel gebruiken…niet van de klassiek supermarkten. Daar zitten te veel chemische stoffen in…gebruik het merk “seepje” dat is een soort vrucht dat in de natuur groeit en vanaf het met water in aanraking komt wordt het een zeepachtige substantie. Ze verkopen de natuurlijke vrucht, maar ze verkopen ook afwasmiddel, handzeep, wasmiddel gemaakt van die vrucht en het is al met water vermengt.

Bedankt Nancy, ik heb een link naar Seepje natuurlijk afwasmiddel toegevoegd.

Dank voor al jullie tips. Dit is de mijne. Mijn 1 jaar oude pruimenboompje zat zo vol dat ik de stofzuiger op laagste stand met borstel erop heb gezet. Duizenden luizen opgezogen. Tja het moet niet gekker worden.
Nu koud water erop. Morgen bananenschillen op de grond. En water met spiritus. Hopen dat het boompje is gered.

Hoi O.F., ik ben benieuwd of het is gelukt? Wat werkte het best?

Brandnetel thee
Met een kwastje alle vlaatjes bij langs en ook de bloemen
Helpt grandioos
Ook schoonmaak azijn help goed

Goede avond,
Op klimroos beginnen luizen te komen. Tussen de takken heb ik een bloempot met stro waarin zich hopelijk oorwurmen gaan nestelen.
Ik kan de luizen bestrijden met bekende mengsel van spiritus, groene zeep en water. mijn vraag is: als ik met zo’n mengsel de plant bespuit, zullen de oorwurmen dan nog wel hun werk doen of zien ze er vanaf?
Ik ben benieuwd naar een advies
Groet,
Chris.

Ook ik heb veel last van luizen in mijn pruimenboom en kersenboom. Gemerkt dat afwasmiddel funest is voor je planten/ bomen. Gebruik nu water met groene zeep, dit lijkt te werken. Langzamerhand worden de luizen steeds minder. We sproeien de planten om de dag met een mengsel van water met flinke scheut groene zeep. Planten lijken er nu geen schade van te ondervinden. In mijn kersenboom zaten ongelofelijk veel mieren.Ik heb een handvol kruidnagels om de stam (kleine boom) neer gelegd en extra water er over gedaan. Volgende dag waren bijna alle mieren weg. Nu gaat het bestrijden van de luizen ook beter

wat vinden we van Pyrethrum dan? Is dit wel eco?

De plant naast onze lavendel planten zit vol met luizen. Houd ze dus ook niet tegen.

Salie weert bladluis? Mijn salieplant zit er vol mee haha ;)

Bladluis in de tuin, wij hebben de biologische oplossing. Bestrijding van bladluis door middel van lieveheersbeestjes larven. Als larve is het het meest vraatzuchtig. Het kan er dan tot 150 luizen per dag verslinden. Kijk maar eens op https://www.waterwezens.nl/ voor de oplossing.

knoflook en uien werken niet.
Had begin van het jaar zwarte luis in de kersenbomen, gingen bijna dood zoveel luis dat erin zat! Eronder stond bieslook, prei en bosui.
Later zijn die luizen naar beneden gegaan, de bieslook, prei en bosui hebben ze letterlijk leeg gezogen!
Toen dat op was gingen ze een paar meter wandelen en ondertussen zijn ze de uien en knoflook leeg aan het zuigen.
Andere planten hebben geen last van de zwarte luizen (wel andere luizen overigens, en had genoeg oorwurmen en lieveheersbeestjes).

Uien en knoflook geven geen resultaat.naar 2 dagen nog meer luizen in de planten

Bladluis effectief bestrijden doe je met larven van lieveheersbeestjes. Je kunt ze aankopen op https://www.biogroei.be/

Weer enorm veel bladluis, en ook dit jaar weer Lieveheersbeestjeslarves gekocht bij Rood met Zwarte Stippen. Ze zijn meteen aan ‘t eten geslagen. Werkt prima. De LHB-larves komen ook op Vrouwenmantel af, dus daar verzamel ik de larves ook af en toe en zet ze op de planten met bladluis. Alleen al die mierennesten maken het de LHB-larves moeilijk. Daar moet helaas nog iets milieuvriendelijks op gevonden worden…

Mijn tuin zit vol mieren en zwarte bladluis. Mijn planten ook. Hoe krijg ik de beestjes uit mijn tuin? Mijn planten worden allemaal aangetast.

Ik gebruik zwarte thee, water koken, paar zakjes thee nachtje in laten trekken. Volgende dag de afgekoelde thee in een plantenspuit gieten en spuiten maar. Bladluizen weg, planten onbeschadigd!

Mijn man had een tip voor uien een nacht weken in water gelezen en dan over planten spuiten.
Hij had geen geduld en deed ui in een blender.
Het sap mengen met water en heeft het over de bladluizen op mijn rozen gespoten.
Nu al week geen luizen.

Volg ons op Facebook