Levenslang wonenAls we spreken over duurzaam wonen dan hebben we het meestal over ecologische en duurzame oplossingen rondom een huis. Het is juist dit aspect van duurzaam wonen dat door snelle marketeers wordt misbruikt om mensen aan te zetten tot het vernieuwen van hun huis. Duurzaam is hip en de trend van dit moment. En dit druist nu net volledig in tegen het duurzaamheidprincipe. Naar mijn mening staat duurzaam voor het weloverwogen maken van keuzen en er vervolgens lang van genieten. Dus niet om de paar jaar je hele huis omgooien omdat er weer een nieuwe trend is. Wil je echt duurzaam wonen dan moet er meer aandacht komen voor ‘levenslang wonen’. Dit betekent dat een woning zo ontwikkeld is dat deze geschikt is voor diverse gezinssituaties en woonbehoeften. Zo kan ze aangepast worden in de loop van de verschillende levensfases van de bewoners en als ware mee evolueren.

Levensbestendig wonen is niet alleen duurzaam je investeert ook op de lange termijn. Want of het nu gaat om gezinsuitbreiding of ouder worden, je kunt zonder problemen in je vertrouwde stek blijven wonen. Daarnaast worden aanpasbare woningen steeds populairder want de mogelijkheden van een dergelijk huis zijn veel groter dan van een traditioneel huis. De doelgroep van mogelijke kopers is groter, dat maakt dat het huis ook meer waard is.

Enkele voorbeelden van verschillende levensfasen waarmee rekening gehouden kan worden:

  • U krijgt uw eerste kindje: kunt u gemakkelijk met de kinderwagen naar binnen?
  • Gezinsuitbreiding: hebben de kinderen genoeg ruimte om veilig te spelen?
  • De kinderen worden groot en verlaten het huis: wat doet u met de vrijgekomen ruimte?
  • Je gaat met pensioen: eindelijk tijd voor je hobby’s! Is uw huis ook aantrekkelijk nu u er vaker bent? En hebt u winkels, verenigingsleven, openbaar vervoer in de buurt?
  • Uw kleinkinderen komen eraan: is uw huis nog kindvriendelijk?
  • De ouderdomskwaaltjes steken de kop op: is uw huis voldoende veilig, comfortabel, toegankelijk en makkelijk te onderhouden?
  • Jij of je partner wordt zorgbehoevend: kan hij of zij thuis verzorgd worden?

Mocht je dus denken aan bouwen, verbouwen of misschien wel verhuizen denk dan zeker eens na over levenslang wonen.