Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Boer zoekt buur zonnepanelen

Boer zoekt Buur, samen Zonne-energie opwekken

Boer zoekt buur zonnepanelenZou je het liefst zonnepanelen willen, maar heb je niet voldoende ruimte of vind je de investering nog te gro0t, dan is het project BoerZOEKTBuur misschien de oplossing. Je helpt de boer zijn zonnepanelen te financieren in ruil voor zijn biologische producten (vlees, groente en fruit). Zo help je het aandeel duurzame zonnestroom verder te laten groeien en kun je genieten van heerlijke streekproducten.

Hoe werkt BoerZOEKTBuur

Bij de 27 boeren die meedoen aan het project BoerZOEKTBuur kun je een aandeel kopen van 250 euro. Dit wordt vervolgens door de boer geïnvesteerd in zonnepanelen op zijn dak. Het aandeel is goed voor 6 waardebonnen van 50 euro. Met deze waardebonnen kun je vervolgens weer bij de boer terecht voor allerlei (biologische) producten zoals groente, fruit en vlees. En daarmee is de cirkel weer rond. Binnen 6 jaar moeten de waardebonnen worden besteed en wordt de boer volledig eigenaar van de panelen. Iedereen blij en dat blijkt ook wel aan de populariteit van het project waar inmiddels al 27 boeren aan meedoen. Als sponsor van het project levert de energiemaatschappij Greenchoice ook nog een bijdrage. Stap je namelijk over naar Greenchoice, of ben je misschien al klant van Greenchoice, dan betaalt Greenchoice 20 Euro mee en kost het aandeel nog maar  230 Euro.

Voordelen BoerZOEKTBuur

Zoals je al hebt kunnen lezen snijdt het mes aan twee kanten. Het project heeft de volgende grote voordelen:

  • Door de directe koppeling tussen buur en boer in combinatie met zonne-energie is het mogelijk om bijna klimaat neutraal je voedsel te produceren.
  • Door samen met boeren te investeren stijgt het percentage groene stroom in Nederland.
  • Als buur consumeer je producten bij de boer ‘om de hoek’. Dit is een vorm van een lokale economie die duurzamer en veel minder belastend is voor het milieu. Door het ontbreken van bijvoorbeeld transportkosten (veel van onze groente komt uit het buitenland).
  • De investering in zonne-energie is in principe gratis omdat je in ruil ervoor waardebonnen ontvangt.

Nieuwe formule BoerZOEKTBuur

BoerZOEKTbuur in de huidige vorm is een groot succes dus daarom wordt er inmiddels hard gewerkt aan versie 2.0: Energie van boerENbuur! Bij deze aanpak schaf je samen met de boer de zonnepanelen aan. De installatie wordt geplaatst bij de boer en vervolgens betrek je rechtstreeks de decentraal en duurzaam opgewekte stroom. De opgewekte energie zal door Greenchoice thuis worden geleverd. Dit kan een hele interessante constructie zijn als je bedenkt dat een installatie 800 kWh per jaar oplevert en ongeveer 25 jaar meegaat, dan heb je minimaal 20.000 kWh geproduceerd. Dat komt neer op 15 cent per kWh. Nu zijn de kosten al 23 cent, en de verwachting is dat die prijs alleen maar hoger wordt. In feite neem je dus een voorschot op je energierekening voor de komende 25 jaar en ben je 25 jaar lang verzekerd van minimaal 800 kWh per aandeel tegen een gegarandeerd lage prijs. De eerste boerderij is inmiddels voorzien van zonnepanelen via deze aandeelhoudersconstructie. Helaas is een grote uitrol nog niet mogelijk omdat de overheid dan eerst een aantal barricades zal moeten wegnemen. De geluiden van de ‘Green Deal’ van de huidige regering zijn echter veelbelovend. Mocht er meer bekend worden, dan laten we het weten.

Enthousiast? Kijk dan of er een boer bij jou in de buurt! Ga naar: overzicht deelnemende boeren op BoerZOEKTbuur

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.