Entree Lanxmeer in Culemborg krijgt vorm. En hoe! Twee bijzondere initiatiefnemers hebben een optie genomen op één of meerdere kavels. Binnenkort ondertekenen zij de overeenkomst. Het gaat om de bewonersgroep Offline Community, een groep enthousiastelingen die in de nieuwe ecologische buurt vier tot acht woningen wil realiseren. Om hun droom te realiseren zijn zij nog op zoek naar enthousiaste pioniers die ook aan het woonproject willen deelnemen. Dus heb je altijd al een eigen duurzame woning willen bouwen dan is dit de kans.

Ecologische woning duurzaam

Offline Community: ‘Wonen kan leuker en duurzaam’
De bewonersgroep Offline Community (www.offlinecommunity.nl) wil in het nieuwe gedeelte van de ecologische wijk Lanxmeer een woonproject realiseren. De Offline Community bestaat uit een groep enthousiastelingen die gelooft dat wonen leuker en duurzamer kan. Mede-initiatiefnemer Gijs: ‘’Het gaat om ontspannen leven, betrokken bij en geïnspireerd door je buren en actief zijn in de natuur.’’ Gijs werd geïnspireerd door het ontspannen leven in Nieuw-Zeeland met de natuur in de voor- en achtertuin. Met mensen die niet rennen, maar stilstaan. Gijs: ‘’Het leek mij een concept dat ook hier moet kunnen werken. We organiseerden een avond bij ons thuis en nu anderhalf jaar verder zijn we een vereniging met een woonvisie en een programma van wensen. Het kan mooi lopen!’’ De Offline Community maakt gebruik van de door Entree Lanxmeer aangetrokken architect, voor het ontwerp van de woningen.

Prototype woning voor zelfstandigen en starters

Logo entree lanxmeerJorn Mols, conceptontwikkelaar, afgestudeerd aan de Design Academy, werkt aan de ontwikkeling van een doe-het-zelf-huis voor zelfstandige starters. In het prototype gaat hij straks zelf met zijn gezin wonen, in Entree Lanxmeer! Jorn:’’We willen al jaren in de wijk wonen en met de mogelijkheid om mijn eigen ontwerp hier te verwezenlijken komt alles samen.’’ De bijzondere woning van Jorn bestaat uit 16 houten modules die om en om zijn opgebouwd uit strobalen met leem of glas. ‘’Ik heb geprobeerd de woning zo goedkoop en ecologisch mogelijk te realiseren. De onderdelen bestaan enkel uit natuurlijke materialen, de woning is dan ook 100% recyclebaar. Het gebruik van basic materialen houdt ook de kosten beperkt, evenals een slim doordacht concept (waarvan de cirkelvormige constructie een belangrijk onderdeel vormt ),’’ aldus Jorn. De woning van 100 m2 moet zo’n € 50.000 aan materiaal gaan kosten. De verwachting is dat toekomstige bewoners het huis straks zelf in twee maanden kunnen ‘(op)bouwen’. Maar eerst gaat de ontwerper zelf aan de slag. ‘’Door zelf het prototype te ontwikkelen en er in te gaan wonen, kunnen we er een optimaal uitgewerkt en betaalbaar bouwpakket voor andere zelfstandige starters van maken.”

Vul nu je eigen woonplek in. Kavelprijzen bekend!

De gemeente Culemborg is in mei gestart met de uitgifte van kavels in Entree Lanxmeer. Daarmee is het ontwerpproces van de buurt in een vergevorderd stadium gekomen. Dit geldt niet voor de woningen, er is op de kavels zelf nog van alles mogelijk. Een kaart met een overzicht van de beschikbare kavels, de grondprijzen en een toelichting op het proces op de website van Entree Lanxmeer. Toekomstige bewoners kunnen kiezen voor zelf bouwen onder professionele begeleiding of – al dan niet gezamenlijk – laten bouwen. Het is nog steeds mogelijk om deel te nemen aan het zelfbouwplan in Entree Lanxmeer.
Meer informatie via www.entreelanxmeer.nl en www.facebook.com/entreelanxmeer