Zelf energie producerenIn 2025 wekt 15 tot 20 procent van de huishoudens energie op voor eigen gebruik en voor de energieleverancier. Dit is de voorspelling van netbeheerder Stedin in Rotterdam. Een geweldige ontwikkeling, want wat is er mooier dan voorzien in je eigen energie? Alleen stuiten enthousiaste particulieren en collectieve initiatieven die zelf energie willen opwekken op vele drempels. Hoge kostprijs, terugleververgoedingen, bureaucratische energiemaatschappijen en slimme meters die alles behalve slim zijn. Daarom is het goed om te horen dat ook de netbeheerders inzien dat deze ontwikkeling door zal zetten.

Zelf energie opwekken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen of een kleine windmolen te laten installeren. Andere populaire methodes om zelf duurzame, groene energie in te zetten zijn zonneboilers en warmtepompen. Ook de nieuwe HRe ketel die zelf elektriciteit produceert is in aantocht. Hierdoor worden steeds meer Nederlanders geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend in hun energiebehoefte. Lees ook zelfvoorzienend leven is de trend

Ongeveer 80 procent van de nieuwbouwwijken die in de periode 2009-2025 worden gebouwd, zijn straks gasvrij. Deze woonwijken draaien dan volledig op elektriciteit. Het water in huis, ook voor de verwarming, wordt dan verwarmd via bijvoorbeeld warmtepompen. De vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren dan ook toe. In 2015 is de vraag naar elektriciteit tussen en 32 en 45 procent toegenomen. De vraag naar gas zal afnemen.

Opkomst slimme netten

Zelfopgewekte energie kan via retournetten in de grond, de zogeheten slimme netten, aan de leverancier worden verkocht. Netbeheerders moeten daarom de komende jaren flink investeren om bestaande netten op te waarderen naar zogeheten slimme netten. Daarmee krijgen ze ook meer inzicht in de energiestroom die huishoudens op het net gaan zetten. De komst van de zogeheten slimme meter is feitelijk een voorbereiding op de nieuwe initiatieven. De consument heeft via de slimme meter meer inzicht in het verbruik en dus ook de kosten. Ook geeft het netbeheerders meer inzicht waardoor ze het energiegebruik optimaal kunnen sturen.

Nog veel onduidelijkheid

Ondanks allerlei nieuwe initiatieven is er nog veel onduidelijkheid over hoe de energiebesparing en de verduurzaming gaan plaatsvinden, blijkt uit een studie die Netbeheer Nederland, de Vereniging van Energienetbeheerders, woensdag naar buiten bracht. Daarom wil de brancheorganisatie in gesprek met verscheidene partijen, zoals overheden, energieproducenten en de bouw- en installatiesector, om breed gedragen oplossingen te vinden.

Bron: ANP