In Februari 2009 heeft het Europees Parlement ingestemd met een verbod op de verkoop van gloeilampen.  In 2009 gaan de 100W lampen als eerste de winkels uit.  Een jaar later de 75W lampen,  in 2011 de 60W lampen en in 2012 verdwijnen de laatste gloeilampen uit het schap. Volgens Milieu Centraal scheelt het een huishouden ongeveer 95 euro per jaar aan stroomkosten.gloeilamp-verbod

In het artikel Aanval ingezet op gloeilamp heb ik alle voors en tegens al eens op een rijtje gezet.  Nu reageerde een lezer pas met de volgende update van alternatieven voor de gloeilamp:

De Halogeenlamp

Deze geeft tot zo’n 30% meer licht VOOR DEZELFDE STROOMKOSTEN. Jawel ! een 60 watt halogeenlamp verbruikt natuurlijk net zoveel als een 60 watt gloeilamp. Hij is bovendien duurder in aanschaf.

De spaarlamp

Gebruikt aanzienlijk minder stroom om even veel licht te geven. Helaas is voor de productie en het transport vanaf de ver weg gelegen fabrieken meer energie nodig dan de spaarlamp in zijn leven zal besparen. Andere nadelen van de spaarlamp zijn dat het licht vaak wat koud aandoet, en dat hij niet te gebruiken is in combinatie met een dimmer.
Ook veelvuldig aan en uit schakelen zullen de levensduur aanmerkelijk bekorten. Verder moet hij aan het einde van zijn levensduur als chemisch afval worden afgevoerd vanwege het kwik dat er in zit.

De TL-lamp

Een oude vertrouwde inmiddels. Iedereen is hier wel bekend mee. In aanschaf is hij ongeveer even duur als een spaarlamp. Geeft veel licht voor relatief lage energie kosten. Hij is echter groot en lomp, en kan ook niet worden gedimd. En ja, ook hier is de afvoer aan het einde van zijn leven een probleem. Chemisch afval dus, terwijl ook de productie niet bepaald millieu-vriendelijk is.

De LED-Lamp

Deze bestaat inmiddels in vele variëteiten. Ook soorten die een wat minder onaangenaam licht verspreiden. Helaas hebben de soorten die dat aangename licht verspreiden een relatief lage licht opbrengst en zijn de prijzen nog enorm hoog.
De soorten die goedkoper zijn en meer licht opbrengst hebben verspreiden een zeer onaangenaam blauw-achtig licht.
De LED-lamp kan overigens wel worden gedimd, en hij heeft een levensduur die 35 tot 50 keer zo lang is als van een gloeilamp.

De OLED lamp

Misschien een belofte voor de wat verdere toekomst, als dat ding een beetje uit-ontwikkeld is. Kan wel een aangenamere kleur licht geven, maar de licht opbrengst is nog aan de lage kant, alhoewel dat bij de verschillende types sterk uiteen kan lopen. De OLED bestaat nog maar erg kort. Toch verwacht ik daar heel veel van in de wat verdere toekomst. Helaas zal dat wel wat langer duren dan dat de gloeilamp tot verboden artikel is verklaard.

Voorlopig is er in mijn ogen nog niet een echt een goed alternatief voor de gloeilamp op de markt. Toch denk ik dat de ontwikkelingen de goede kant op gaan. De LED-lamp kan nog steeds flink worden verbeterd, en dat zie ik in de nabije toekomst ook wel gebeuren. Vooral de lichtopbrengst en kleur van het licht zijn wat mij betreft nog steeds matig, op gezellige plekken in huis is een spaarlamp wat mij betreft nog steeds geen optie. Daarnaast is de prijs nog steeds aan de hoge kant.  Momenteel verdien je een spaarlamp ongeveer terug in drie jaar.