Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gloeilamp verbod

De Gloeilamp gaat verdwijnen, maar wat is het alternatief?

In Februari 2009 heeft het Europees Parlement ingestemd met een verbod op de verkoop van gloeilampen.  In 2009 gaan de 100W lampen als eerste de winkels uit.  Een jaar later de 75W lampen,  in 2011 de 60W lampen en in 2012 verdwijnen de laatste gloeilampen uit het schap. Volgens Milieu Centraal scheelt het een huishouden ongeveer 95 euro per jaar aan stroomkosten.gloeilamp-verbod In het artikel Aanval ingezet op gloeilamp heb ik alle voors en tegens al eens op een rijtje gezet.  Nu reageerde een lezer pas met de volgende update van alternatieven voor de gloeilamp:

De Halogeenlamp

Deze geeft tot zo’n 30% meer licht VOOR DEZELFDE STROOMKOSTEN. Jawel ! een 60 watt halogeenlamp verbruikt natuurlijk net zoveel als een 60 watt gloeilamp. Hij is bovendien duurder in aanschaf.

De spaarlamp

Gebruikt aanzienlijk minder stroom om even veel licht te geven. Helaas is voor de productie en het transport vanaf de ver weg gelegen fabrieken meer energie nodig dan de spaarlamp in zijn leven zal besparen. Andere nadelen van de spaarlamp zijn dat het licht vaak wat koud aandoet, en dat hij niet te gebruiken is in combinatie met een dimmer. Ook veelvuldig aan en uit schakelen zullen de levensduur aanmerkelijk bekorten. Verder moet hij aan het einde van zijn levensduur als chemisch afval worden afgevoerd vanwege het kwik dat er in zit.

De TL-lamp

Een oude vertrouwde inmiddels. Iedereen is hier wel bekend mee. In aanschaf is hij ongeveer even duur als een spaarlamp. Geeft veel licht voor relatief lage energie kosten. Hij is echter groot en lomp, en kan ook niet worden gedimd. En ja, ook hier is de afvoer aan het einde van zijn leven een probleem. Chemisch afval dus, terwijl ook de productie niet bepaald millieu-vriendelijk is.

De LED-Lamp

Deze bestaat inmiddels in vele variëteiten. Ook soorten die een wat minder onaangenaam licht verspreiden. Helaas hebben de soorten die dat aangename licht verspreiden een relatief lage licht opbrengst en zijn de prijzen nog enorm hoog. De soorten die goedkoper zijn en meer licht opbrengst hebben verspreiden een zeer onaangenaam blauw-achtig licht. De LED-lamp kan overigens wel worden gedimd, en hij heeft een levensduur die 35 tot 50 keer zo lang is als van een gloeilamp.

De OLED lamp

Misschien een belofte voor de wat verdere toekomst, als dat ding een beetje uit-ontwikkeld is. Kan wel een aangenamere kleur licht geven, maar de licht opbrengst is nog aan de lage kant, alhoewel dat bij de verschillende types sterk uiteen kan lopen. De OLED bestaat nog maar erg kort. Toch verwacht ik daar heel veel van in de wat verdere toekomst. Helaas zal dat wel wat langer duren dan dat de gloeilamp tot verboden artikel is verklaard. Voorlopig is er in mijn ogen nog niet een echt een goed alternatief voor de gloeilamp op de markt. Toch denk ik dat de ontwikkelingen de goede kant op gaan. De LED-lamp kan nog steeds flink worden verbeterd, en dat zie ik in de nabije toekomst ook wel gebeuren. Vooral de lichtopbrengst en kleur van het licht zijn wat mij betreft nog steeds matig, op gezellige plekken in huis is een spaarlamp wat mij betreft nog steeds geen optie. Daarnaast is de prijs nog steeds aan de hoge kant.  Momenteel verdien je een spaarlamp ongeveer terug in drie jaar.
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is zo,n onzin wat er over ledlicht wordt geschreven. Wij hebben het hele huis met philips nieuwste ledlampen. Deze zijn verkrijgbaar in laag en hoog vermogen. En het aantal lumen per watt is zeker hoog. Kleur kun je zelf kiezen. Wij kozen voor 2700Kelvin wat eigenlijk gewoon de kleur van gloeilicht is. Even voor de duidelijkheid, vroeger kwam de kleurentelevisie zijn intrede doen. Daar werd veel negatieve publiciteit aan gegeven. De toestellen waren nog erg duur, en de meeste konden hier nog geen geld voor uitgeven, en daarom was het product zogenaamd niet goed. Vergelijkbaar nu met de ledlampen. Groet Theo!

Ik vindt dat er geen enkel bezwaar is tegen spaarlampen.
Bijna al mijn lampen zijn vervangen door spaarlampen.
De rest halogeenspots en enkele spots gedimd.
Veel lichtpunten van weinig vermogenIn plaats van een zware lamp in het midden van de kamer, geeft veel licht op tafel naast de tafekl is het donker.
Er is genoeg keuze in vermogens, vorm en lichtkleur van de nieuwste spaarlampen.
Spaarlampen doen, geen uitvluchten zoeken.
Het is toch duidelijk spaarlamp van 20Wgeeft zoveel als een gloeilamp van 100W.
Dat voel je toch in de portemoné.
Groeten

Als een bezwaar van de spaarlamp wordt aangevoerd dat die kwik bevat. Nu heb ik ook gelezen dat bij opwekking van stroom ook kwik in het milieu vrij komt. Een spaarlamp zou dan uitstoot van kwik voorkomen. Ik weet niet of dit waar is of niet. Weet iemand of de bespaarde kwik uitstoot van kwik meer of minder is dan het kwik in een spaarlamp? Zelfs als het evenveel zou zijn is de spaarlamp nog in het voordeel omdat dat kwik netjes afgevoerd kan worden. Graag voorlichting hier over!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.