Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groene garde duurzaam

De Groene Garde over (h)eerlijk eten

Gisteren aten wij rabarbercompote met kokosschuim. Dat kon nog net want het seizoen voor rabarber is bijna voorbij. Na de langste dag bevat het te veel oxaalzuur en is het niet meer gezond. Het recept voor dit lekkere dessert vonden wij in De Groene Garde. Een mooi vormgegeven kookboek dat de lezer en eter weer dichter bij de bron van het eten wil brengen. Het koken seizoensproducten in daarbij een belangrijk thema.

Groene garde duurzaam

Duurzaam koken

De schrijfsters ontmoetten elkaar via een duurzaam netwerk voor vrouwen en tijdens een brainstormsessie kwam het idee voor dit boek naar boven. Een duurzaam kookboek (met een voorwoord van Floortje Dessing) met recepten van bekende (oa Yvette van Boven, Yolanda van der Jagt en Eke Marien) en minder bekende koks, interviews met duurzame pioniers, achtergrondverhalen over de impact van voedsel op mens en milieu en een reeks tips voor gezond en duurzaam eten is het resultaat.

Wat is verantwoord?

En wat een fijn boek is het! Heel ontspannen duurzaam. Een typerende zinsnede is dat ‘duurzaam handelen een richting is’. Het boek geeft je keuzemogelijkheden, dilemma’s, visies en veel concrete tips en jij besluit hoe je daar mee om gaat. Het is goed om te lezen dat er niet een waarheid is, maar dat er keuzes gemaakt kunnen worden. En dat het soms niet heel gemakkelijk is. Biologische appels uit Australië (veel km’s) of niet-biologische uit Nederland? Lokale Hollandse garnalen, die dan wel weer in Marokko gepeld worden. Kan dat? Dit boek zet aan tot nadenken en het maken van meer verantwoorde keuzes wat voedsel betreft.

Meer kennis

Aarnoudse vereijken wentinkDe achtergrondverhalen over bijvoorbeeld de herkomst en productiewijze van rijst, vlees, vis en cashewnoten geven informatie zonder een direct waardeoordeel. Maar het is wel zo geschreven dat je na het lezen het gevoel hebt dat je bewuster zou moeten omgaan met het eten. Onder het kopje ‘Wat kun je doen?’ staan bij elk verhaal een aantal tips om met dat gevoel aan de slag te gaan en dat vinden wij van Duurzaam Thuis natuurlijk lekker. Ook de interviews met duurzame voortrekkers zijn inspirerend omdat ze gaan over mensen die wel een grote stap hebben durven nemen. De verhalen en argumenten van o.a. Willem & Drees, vegetarisch slager Jaap Korteweg en dakboerin Annelies Kuiper zijn interessant en enthousiasmerend.

Kortom een motiverend en nergens belerend duurzaam (kook)boek, dat ook nog eens een lust voor het oog is. En dat, ook al heb je geen enkele duurzame aspiratie, de moeite waard is om aan te schaffen vanwege de heerlijke gerechten die er in staan.

De Groene Garde van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink, uitgegeven door Keff & Dessing Publishing i.s.m. Prometheus, €24,95

 

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verantwoord is voor ons dat we de kwaliteit, smaak en gezondheid van ons vlees kunnen garanderen en misschien nog belangrijker: het welzijn van onze dieren. Zo slachten wij onze koeien zelf nadat zij jaren vrij buiten hebben gegraasd en lopen de kalfjes bij ons vrij bij hun moeder. De koeien eten vers gras zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest en ‘s winters hooi van eigen bodem. En dat proef je! Zelf ervaren hoe ons vlees smaakt? Kom dan langs op de Plakkenweg 9 in Heerde, tussen Hattem en Epe. Maar bel eerst even. Kijk voor meer informatie op onze website https://natuurlijkboerderijvlees.nl. Verantwoord eten, daar voel je je beter mee!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.