Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
tuintrends, tuintrends 2022

De tuintrends: duurzaam en natuurlijk

Het voorjaar is weer begonnen, tijd om naar de nieuwe tuintrends te kijken. Nu de dagen steeds langer worden en de zon meer begint te schijnen, gaat het kriebelen om onze tuin een upgrade te geven. De tuintrends van dit jaar draaien om twee begrippen: duurzaamheid en een natuurlijke inrichting. In dit artikel geven we je 7 tips voor een duurzame tuin, die wat ons betreft een blijvende trend is. 

1
Zorg voor een natuurlijke uitstraling

Duurzame tuin eco

De afgelopen jaren waren er veel strakke lijnen en symmetrie te zien in de tuin. Deze trend is inmiddels aan het verschuiven naar een meer natuurlijke inrichting van de tuin. Deze natuurlijke inrichting geeft meer rust in je tuin en zorgt voor een verbinding met de natuur. Wat is zo’n duurzame of natuurlijke tuin dan precies? Een natuurlijke tuin ziet er niet aangelegd uit, maar volgt de lijnen van de begroeiing in de tuin. Deze begroeiing kan ongeveer tweederde van de tuin beslaan zodat je echt een natuurlijk effect creëert. Naast de begroeiing, wat het belangrijkste is, kun je rustieke tegels aanleggen. Nog beter is het om voor paden van grind of houtsnippers te kiezen, want deze volgen gemakkelijker de natuurlijke begroeiing van de tuin. Een ander voordeel van deze materialen is dat ze voor voldoende waterafvoer zorgen, zeker als je er een worteldoek onder plaatst.

2
Zorg met verschillende soorten planten voor meer biodiversiteit

duurzame tuin

Een variatie aan planten, struiken, bloemen en bomen zorgt voor een natuurlijke look in je tuin. Ook zorgt deze variatie voor een verhoging van de biodiversiteit in je tuin. Als je insectensterfte wilt voorkomen in je tuin of een steentje wilt bijdragen om bijensterfte te voorkomen, doe je er goed aan om je in planten en bloemen te verdiepen die hierbij helpen. Verschillende soorten planten en bomen houden de natuur namelijk in balans en zorgen voor een levende tuin.

‘Als er op een goed doordachte manier wordt ingeplant, kunt je minimaal 10 jaar genieten van een onderhoudsarme tuin’

Met verschillende soorten bodembedekkers, vaste planten, bloemen, grassen en bomen is je tuin zo divers dat hij natuurlijk en duurzaam is. Dit hoeft er niet uit te zien als een wildernis, maar kan met de juiste aanpak een eenvoudig en rustgevend geheel worden. Als er eenmalig op een goed doordachte manier wordt ingeplant, kunt je minimaal 10 jaar genieten van een onderhoudsarme tuin.

3
Steen eruit en afgraven voor goede bewatering

Tuintegels weghalen

‘Tegels eruit, groen erin’, is een kreet die je vaak hoort. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu, maar daar moeten we wel concessies voor doen. Eén van die concessies is dat we onze tuinen moeten vergroenen. Dit is misschien wel de makkelijkste, leukste en mooiste oplossing om bij te dragen aan het milieu. Vervang die betonnen bak eens voor een mooie groene tuin, zo ga je namelijk direct insectensterfte tegen! Het hoeft niet moeilijk te zijn: plaats wat planten, bloemen en eventueel bomen hier en daar. Wil je het direct grondiger aanpakken? Pak dan direct de afwatering van je tuin aan. Tijdens de verbouwing heb je een aantal bouw rijplaten en machines nodig als je een grotere tuin hebt en je zaken goed wilt afgraven, maar je krijgt er wel meer plezier van! Doordat we in Nederland steeds meer te maken krijgen met zware windstoten, hoosbuien en harde onweersbuien is het belangrijk dat je tuin goed afwatert. Je wil toch immers niet dat het water naar binnen stroomt door je eigen achtertuin?

4
Begin je eigen moestuin

tuintrends, tuintrends 2022, moestuin aanleggen

Een gedeelte van je tuin als moestuin inrichten waar je je eigen groenten en fruit kunt kweken of je eigen kruiden hebt is helemaal niet moeilijk.

Als je een balkon hebt kun je zelfs voor verticale tuin kiezen en op die manier zorgen voor je eigen moestuin aan de muur. Wil je op een duurzame manier beginnen met je moestuin? Kijk dan wat je al in huis hebt en/of wat je kunt hergebruiken. Leg de pitjes van een citroen bijvoorbeeld even in vochtig keukenpapier in een zakje en wacht tot ze zijn ontkiemd. Daarna kun je ze in kleine moestuinbakjes doen. Als je nieuwe (biologische!) zaden gaat kopen, let er dan ook op wat goed werkt in je tuin. Op een warm balkon werken andere soorten groenten en fruit beter dan in een tuin in de (half)schaduw. Als laatste tip kun je bij het moestuinieren zeker rekening houden met bijensterfte. Bessen, frambozen en bramen helpen de bij in de tuin.

Ook kruiden als pepermunt en citroenmelisse zorgen voor meer bijen in de tuin.En vergeet ook de optie van een groen dak aanleggen niet. Hoewel je daar geen kruiden op kunt verbouwen, heeft een groen dak ontzettend veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

5
Bestrijd onkruid op een groene manier

Onkruid kan je ook als mooie bijdrage in je tuin laten. Maar veel mensen zullen het ook willen verwijderen. Alleen is het wel belangrijk om het niet te hardnekkig te bestrijden, omdat je hiermee insectensterfte in de hand werkt. Onkruid tussen bestrating en tegels en groene aanslag verwijderen kun je het beste niet met azijn bestrijden. Groene zeep of natuurlijke (baking)soda werkt beter en is milieuvriendelijker. Voor de moestuin en siertuin is schoffelen de beste manier om het onkruid natuurlijk te verwijderen. Met een schoffel voor het kleine onkruid en een drietand voor het grotere onkruid kun je de aarde losmaken en het onkruid er makkelijk uittrekken met wortel en al.

Meer tips over onkruid bestrijden op een duurzame manier lees je hier.

6
Kies voor duurzame tuinmeubels

Nu we steeds meer tijd doorbrengen in onze tuin, zijn tuinmeubels van groot belang geworden. Met duurzame tuinmeubels kunt je een goede slag slaan in het verduurzamen van je tuin. Het belangrijkste bij het kopen van tuinmeubelen is het kiezen van het materiaal. Steviger en duurzaam materiaal gaat tenslotte langer mee. Heb je nog wat inspiratie nodig? Hier vind je meer inspiratie voor kwalitatieve tuinmeubelen

Belangrijk als je tuinmeubels gaat kopen zijn de keurmerken. Voor de verschillende materialen bestaan namelijk keurmerken die aangeven dat het tuinmeubel op een duurzame wijze is geproduceerd. Kies bijvoorbeeld voor een houten tuinbank met een FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout op een verantwoorde manier is gekapt. 

Andere keurmerken bij tuinmeubels van hardhout om op te letten zijn het PEFC-keurmerk en het KOMO-keurmerk. Het PEFC-keurmerk geeft aan dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt, het KOMO-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk dat de duurzaamheid en kwaliteit aangeeft van hout. Concluderend kunnen we zeggen dat het kiezen voor tuinmeubels van duurzaam hout het meest duurzaam is. Dat komt naast de ecologische productie ook omdat deze meubels langer meegaan en gemakkelijk te repareren zijn in tegenstelling tot kunststof tuinmeubels.

tuintrends 2022, tuintrends, duurzame tuin

7
Een duurzaam tuinhuisje

tuinhuis kopen

Het belangrijkste bij een tuinhuis kopen is natuurlijk de aanschaf. Tuinhuizen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze kunnen zelfs op maat worden gemaakt. Ben je gecharmeerd van een tuinkamer, overkapping of is alleen bergruimte voldoende?

Stap 1 gaat over het bedenken van het doel van je tuinhuis. Ga je er je fietsen en tuinmeubels in opslaan? Of wordt dit misschien jouw nieuwe werkplek? Zo kun je veel tuinhuisjes uitsluiten en een makkelijkere keuze maken.  Wij vonden tuinhuisjes van vidaxl en lugarde eruit springen. Waar je ook op wilt letten, is de duurzaamheid van het tuinhuisje.

De laatste jaren is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden en dat zien we ook terug bij de tuinhuizen. Veel tuinhuizen zijn tegenwoordig gemaakt van duurzaam hout. Dat betekent dat het hout waarvan het tuinhuis is gemaakt, gemaakt is van bomen die langzaam groeien waardoor het materiaal wel vijftien tot twintig jaar onbehandeld buiten kan staan. Kijk dus, net als bij de tuinmeubels, altijd goed naar het materiaal en met name of het hout uit een goede bron afkomstig is en een FSC-keurmerk heeft. 

Je tuinhuis nóg duurzamer maken doe je zo: 

  •  Kies voor een zadeldak bij je tuinhuis. Dit is een dak dat het regenwater goed afvoert, waardoor je het kunt hergebruiken. Vang het water op in een ton zodat je daarmee de planten water kunt geven.
  • Denk aan het aanleggen van een groen dak op je tuinhuis. Hierdoor blijft je tuin aantrekkelijk voor insecten. Kies voor planten waar bijen op afkomen, zoals lavendel, salie of kattenkruid.
  • Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op je tuinhuis te leggen. Een mooie kans om je huis duurzamer te maken en te besparen op je energierekening.
  • Verticaal tuinieren kan prima tegen de muren van een tuinhuis. Hang zakken of bakken op, kies voor een plantenmuur of plant simpelweg een klimop tegen je tuinhuis aan. Zo komt er meer groen in de tuin!
  • Kies voor led-verlichting met sensoren bij je tuinhuis. Er is led-verlichting die reageert op beweging en led-verlichting die reageert op de verandering van licht naar donker buiten. Zo zit je ‘s avonds met een fijne en gezellige verlichting bij je nieuwe tuinhuis.
Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook