De BTW verlaging naar 6% voor verbouwen en renovatie is sinds vorige week definitief en de details zijn bekend. De grote wijziging met de vorige subsidie regeling is dat nu ook de werkzaamheden rond het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen en zelfs tuinwerkzaamheden zijn inbegrepen. Dit biedt voor consumenten net wat meer ruimte om in en rondom het huis aan de slag te gaan.

verlaging-btw-tarief

BTW verlaging 6% alleen op arbeid

Zoals we al eerder hebben aangegeven zijn wij van Duurzaam Thuis niet heel erg enthousiast over de BTW verlaging. Door alleen te kiezen voor een verlaging van het BTW tarief op arbeid zal het effect te klein zijn om een structurele verandering in de bouw teweeg te brengen. Als we mensen spreken die enthousiast zijn over deze regeling zijn het vooral mensen die niet dankzij deze regeling zijn gaan verbouwen, maar die het zien als een toevallige meevaller. De groep die nu wordt getriggerd om hun huis te verbouwen of renoveren is nog steeds te klein, oftewel een druppel op de gloeiende plaat.

BTW verlaging 6% geldt niet voor Doe-het-zelfvers

Daarnaast werkt de regeling, door arbeid van materialen te scheiden, misbruik in de hand. Er wordt geschoven met posten waardoor er relatief meer op arbeid wordt geboekt dan op materialen. Mooier zou zijn om de BTW verlaging door te voeren naar zowel arbeid als materiaal. In dat geval kunnen ook de doe-het-zelvers profiteren van de regeling. Nu vissen zij door alleen een korting op arbeid aan te bieden, achter het net. En het blijkt dat deze groep heel groot is. Helaas is het toevoegen van materialen aan de regeling in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar. Mensen zullen geneigd zijn om bij al hun aankopen in de bouwmarkt aan te geven dat het voor verbouwen en renoveren is, dus dat de 6% regeling geldt. Voor de bouwmarkt maakt het in principe niets uit en deze berekent de 6% door aan de klant (bouwmarkten zullen blij zijn omdat ze waarschijnlijk meer omzet draaien met deze regeling). Vervolgens moet de belastingdienst kijken of er geen misbruik van gemaakt wordt. En daar zit hem nou net de crux, want heeft iemand ten onrechte gebruik gemaakt van het lage BTW tarief dan is het namelijk nauwelijks mogelijk om dit terug te draaien. Je zou dan met de ‘verkeerde’ factuur weer terug moeten naar de bouwmarkt om deze te laten corrigeren. Onmogelijk dus.

Subsidie regeling verbouwen en bouwen Zweden

De oplossing hebben ze volgens ons bedacht in Zweden. Daar vindt de verrekening van de BTW achteraf plaats. In Zweden dient iedere burger achteraf de kosten voor een verbouwing of renovatie in bij de Belastingdienst. Deze verrekent vervolgens het teveel betaalde bedrag met de consument. Dit zou betekenen dat je 21% minus 6% is 15% teruggestort krijgt voor materialen en arbeid door de belastingdienst in het kader van de stimuleringsmaatregel.

Duurzaam verbouwen en wonen stimuleren

Verder missen we visie bij de huidige regeling. Zoals aangegeven is de regeling nu puur bedacht om de bouwsector te stimuleren, iets wat zoals hierboven al is aangegeven onvoldoende zal gebeuren. Wij vinden dat deze stimuleringsregeling niet alleen een financiële impuls moet zijn, maar ook een transitie in de bouwsector teweeg moet brengen. We zullen en moeten duurzamer gaan bouwen. Daarom moet er volgens ons ook een component worden toegevoegd die de duurzaamheid stimuleert. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat mensen alleen in aanmerking komen voor deze subsidie als ze door de verbouwing of renovatie een sprong kunnen maken met het energielabel van hun huis. Of alleen producten stimuleren die voldoen aan bepaalde eisen zoals bijvoorbeeld HR++ glas.

Kortom we zijn blij dat de overheid eindelijk ingrijpt, al gaat het wat ons betreft niet ver genoeg. Pluspunt ten op zicht van vorig jaar is dat de werkzaamheden voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en tuinonderhoud extra zijn opgenomen. Laten we dit dan als positief punt oppakken om het aandeel zonne-energie in Nederland flink te laten stijgen.

Benieuwd over wat er wel en niet in de subsidieregeling valt ga dan naar de subsidieregeling 6% BTW verlaging