Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
douchewater hergebruiken

Douchewater hergebruiken: hoe je water, energie en geld kunt besparen in de badkamer

Een duurzamere badkamer begint bij de douche en daarmee kun je flink wat energie, water en geld besparen. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van je watergebruik douchewater is? Geen gek idee dus om te beginnen met douchewater hergebruiken. Wij zetten de tips voor je op een rij – van slimme douches tot andere praktische oplossingen voor een groene douchcabine. 

2
Douchewater hergebruiken met een groene douchecabine

Hoe kun je douchewater hergebruiken?

1
Hydroloop
Hydraloop

Met dit slimme apparaat kun je huishoudelijk afvalwater opnieuw gebruiken, dus ook douchewater! Een kast ter grootte van een flinke koelkast filtert en zuivert het grijswater uit je wasmachine, bad en douche waardoor je kunt douchen met 95% grecycled water. De hydroloop is ontwikkeld in Nederland en kost tussen de 4000 en 7000 euro. 

2
Douche-wtw
Wtw Douche

Met het water-terug-win (wtw) systeem hergebruik je niet het douchewater zelf, maar wordt de restwarmte van het gebruikte douchewater langs het verse douchewater geleid. Op deze manier wordt het koude water dat naar je mengkraan stroomt vast voorverwarmd. Hierdoor gebruikt je ketel of boiler minder energie en bespaar je 45-65 m3 aan gas per jaar. De douche-wtw kan op 3 manieren worden geïnstalleerd en kost (afhankelijk van de installatiemethode) tussen de 800 en 2000 euro. 

3
Douche upfall
Upfall Douche

Dit gepatenteerde idee van de Arnhemse René Betgem reinigt en hergebruikt het weggespoelde douchewater. Volgens hen gebruikt het systeem slechts 2 liter per minuut. Ter vergelijking; een reguliere regendouche gebruikt ongeveer 15 liter per minuut en een waterbesparende regendouche 9.

Voor de regendouche versie van de Upfall shower betaal je 4295 euro

Upfall shower douche

De Upfall shower: Het nieuwe douchen

´Het nieuwe douchen´, dat is de leus die René Betgem uit Almere gebruikt om zijn uitvinding, de Upfall shower te betitelen. De upfall shower is een waterbesparend douchesysteem dat in 2012 op de markt kwam. Volgens Betgem lopen besparingen op tot 90% te kunnen realiseren op water, gas, afvalwater en C02 per douchebeurt. Ook vertelt hij dat de aanschafprijs in 3 jaar terugverdiend is binnen een huishouden van 4 personen. 

Hoe werkt het nieuwe douchen?

Het systeem heeft 2 gescheiden systemen. Het ene systeem is het bekende reguliere douche systeem met een 4-standen spaardouche, die toch een goede straal geeft. Het tweede systeem is het Upcycle systeem. Dit systeem circuleert het water en gebruikt ongeveer 2 liter water per minuut terwijl er wel 25 liter water per minuut uit de douchekop komt (bij een normale douche 10-15 liter water per minuut). Volgens Betgem is, dit waar de laatste jaren de meeste vraag naar is: riant douchen zonder schuldgevoel. 

Schoner water na elke cyclus

Behalve dat het water van de Upfall circuleert wordt het water ook op temperatuur gehouden met schoon heet water, gefilterd en ook nog gezuiverd met UV. Het water wordt dus steeds schoner na elke cyclus. Voor dit innovatieve en duurzame systeem zijn inmiddels twee wereldwijde patenten aangevraagd. Vanuit duurzaamthuis zijn wij heel enthousiast over dit initiatief. Alleen de terugverdientijd hebben wij wel wat twijfels bij en we horen het graag als mensen hier ervaringen mee hebben. De aanschafprijs van een paar duizend euro is gewoon vrij fors, terwijl je voor enkele tientjes al een goede waterbesparende douchekop hebt. Als je al zo’n goede waterbesparende douchekop hebt, betwijfelen we of de terugverdientijd dan nog steeds 3 jaar is. 

3
Water besparen in de badkamer

Je douchewater opnieuw gebruiken is een efficiënte manier om water te besparen, maar je moet er wel flink voor in de buidel tasten. Je kunt ook gaan voor waterbesparen. Korter douchen of een waterbesparende douchekop kost beduidend minder en verdien je supersnel terug! 

1
Waterbesparende douchekop
Douchekop Grohe Met Knop

De bekendste manier van douchewater besparen is natuurlijk de groene, ofwel waterbesparende douchekop. Deze gebruikt ongeveer 6 liter per minuut, terwijl een verouderde douchekop tot wel 20 liter per minuut gebruikt. Er zijn zelfs spaardouchekoppen die circa 4-5 liter per minuut geven, zoals de Tiger Turbo Splash. 

2
Doorstroombegrenzer
Doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer is een klein ringetje dat je aan het begin of einde van de doucheslang zet. Het laat een beperkte hoeveelheid water door waardoor je zelf bepaalt hoeveel water er per minuut uit de kraan komt. Goedkoop, effectief en makkelijk zelf te installeren. 

3
Douchewekker
Douchetimer

De allermakkelijkste, snelste en goedkoopste manier is en blijft simpelweg: korter douchen. Maak het jezelf wat makkelijker met een douchewekker of douchetimer. Ook handig voor tandenpoetsen! 

4
Conclusie

Het maken en installeren van de nieuwe technieken om water te hergebruiken kosten relatief veel materiaal en zijn bovendien behoorlijk prijzig. Minder water gebruiken is duurzamer en minder belastend voor het milieu dan water hergebruiken. 

Vanuit kostenperspectief adviseren we dan ook ten eerste  om een goede waterbesparende douchekop te kopen en korter te douchen. We vinden deze technologische ontwikkelingen alleen heel mooi. En net als eerder met wind en zon heb je ook pioniers nodig die hiermee aan de slag gaan, zodat deze technieken zich kunnen doorontwikkelen en we hier uiteindelijk allemaal van kunnen profiteren. 

Liv Záborszky
Expertise: Subsidies,Financieel

In 2016 drong het tot me door dat duurzaamheid een groot, misschien wel het grootste thema van de komende decennia zou worden. Iets waar mijn kind later van zou kunnen vragen, wat ik met die kennis gedaan heb. Ik ben verder o.a. actief geweest met de website van Extinction Rebellion, product owner bij Nike en het verduurzamen van outdoor producten en verlagen van CO2 footprint bij Fenix Outdoor.

3 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De website van de upfall douche is helaas nog steeds buiten gebruik. Weet iemand waar deze in nederland nog verkrijgbaar is?

Website buiten gebruik!

De nebia douche is door mij nu een paar jaar in gebruik. Voor diegene die interesse heeft deze review: Jarenlang heb ik op een keuken geiser (9kw model) gedouched. Een waterbesparende douchekop kon in de zomer NET een douchstraal produceren. In de winter met kouder weer was een douchestraal met een net ontkalkte kop niet mogelijk. De douchekop ontkalken werd dus een kwestie van gunstig uitmikken in de zomer! Ik ging er vanuit dat nebia een mooi verhaal had met hun besparing maar dat dit naar amerikaanse begrippen zou zijn, waar de douchekop altijd al vrij ruim is vergeleken met Nederland. Ik had dan ook niet het idee dat de geiser deze douchekop wel bij zou kunnen houden. Dit was een vergissing! Ik heb grotere moeite om de temperatuur onder de douche koud genoeg te krijgen zonder datde geiser uitvalt dan dat ik een water gebrek heb! Wat mij betreft… Lees verder »

Interessante artikel. De type douche dat u heeft aangegeven klink zeer waterbesparend als ik kijk naar de vergelijking. Dank u wel voor deze informatie!

De Upfallshower is een douche systeem dat ik bedacht heb in 2003 voor mijn eigen kinderen. Nu is de Upfallshower een volwaardig douche systeem dat een rendement heeft van 70% volgens de KIWA. Dat is bij gebruik van de normale handdouche (max 5 liter water per minuut) en het systeem (1,2 liter gemiddeld per minuut).

Bij gematigd zeep en shampoo gebruik kun je goed douchen onder het systeem zelf. 80 tot 90% besparing op water is dan niet ongewoon.

Naast KIWA keur is het systeem op water veiligheid getest door KWR en heeft het een zeer gunstige EPC voor nieuwbouw. Ook kan je volstaan met een veel kleinere warm water voorziening. Een 100 liter boiler in plaats van bijvoorbeeld 4/500.

Re: Peter (16/10/17)
Waarom vind je het bizar dat deze website dit meld? Klopt gewoon hoor …. Ik heb zelf een UpFall Shower en ja, die doet gewoon 40 liter per minuut. Deze circulatie-douche verzamelt eerst een eigen voorraad water en pompt dit met een geruisloze pomp actief rond, waarbij er alleen vanuit de warm-tabwaterrvoorziening wordt bijgemengd om de temperatuur op peil te houden. Voorwaarde is dat je eerste “schoon” en “met schuim en shampoo” voordoucht in de “niet circuleren” stand, waar het een gewone douche is (en daar natuurlijk niet de 40 liter per minuut haalt, maar gewoon iets van 6 liter dat gewoon wegspoelt). Dit werkt perfect en ons gezin ervaart deze douche als zeer groot comfort, zonder dat het veel energie kost …

Nebula: vanaf 650 US dollar + verzending en inklaringskosten

Mag ik A.U.B.een overzicht met merknaam en type douchekop waar 40 ltr/min. uitstroomt?

Ik vind het namelijk bizar dat je dit op je webside durft te vermelden.

Volg ons op Facebook