zonne-energie-DuitslandAls het gaat om zonne-energie  dan zijn onze Oosterburen echte wereldkampioenen. Rij maar eens door Duitsland. Overal liggen er zonnepanelen op schuren en huizen.  Deze succesvolle groei van hernieuwbare energie heeft alles te maken met de toevoerwet (Einspeisegesetz). Deze wet verplicht energiebedrijven om de met zonnepanelen opgewekte stroom tegen een vast tarief af te nemen.  En dat het werkt kun je zien in deze grafiek. Het geeft inzicht in het aantal nieuwe zonne-energie installaties in Duitsland.  En het lijkt wel een ware explosie!

duurzame-energiebronnenAls we kijken naar het totaal van alle hernieuwbare energie in Duitsland, dan zien we een sterk stijgende lijn. Deze stevige groei is met name te danken aan zonne-energie en biomassa.

Goed voorbeeld…

Op dit gebied is Duitsland duidelijk onze meerdere. Als het gaat om zonne-energie zijn wij echt aan het modderen. Wij hebben namelijk geen wet, maar de veel te ingewikkelde SDE regeling.  Een regeling die eigenlijk alleen idealisten warm maakt voor deze vorm van energie.  Ik hoop dan ook dat onze regering eens bij onze oosterburen over de grens gaat kijken, zodat we dit goede voorbeeld kunnen gaan volgen en kunnen beginnen met een inhaalslag.

Duitsland haalt Kyoto doelstellingen ruim

De doelstellingen uit Kyoto lijkt Duitsland op haar sloffen te halen. Doel was om 12,5 % van de  totale energie duurzaam op te wekken. Volgens de laatste cijfers lijkt het erop dat onze oosterburen eind 2009 al op 16% zaten!

Einde sprookje in 2010?

De wet lijkt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Want volgens de laatste berichten zullen de terug lever tarieven komend jaar fors gaan dalen. Volgens de laatste cijfers zou dit wel eens een daling van 15 tot 25% kunnen zijn. De groei van de markt zal hierdoor zeker gaan afnemen en dit zal ook effect hebben op de totale branche. Inmiddels heeft Duitsland een enorme industrie rondom zonne-energie opgebouwd. Het zou zonde zijn als de zonnemachine tot stilstand gaat komen.

Duitsland is echter overtuigd dat dit niet gaat gebeuren. De doelen voor 2010 zijn zelfs verdubbeld: jaarlijks moet er 3000 MW aan zonnepanelen bijkomen. Dit is enorm (ter vergelijking: de Nederlandse SDE regeling voorziet in een capaciteit van 20 MW in 2010!) maar het prijsmechanisme achter de Duitse regeling maakt dit mogelijk. De kracht van het systeem is dat de gebruikers de regeling betalen.  Als lijkt dat de doelstellingen niet worden gehaald dan worden de prijzen verhoogd andersom wordt deze ook verlaagd als de doelen wel worden bereikt. Iedere Duitser timmert zo indirect mee naar een Duitsland op zonne-energie.

Bron: PolderPV