Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonne energie duitsland

Duitsland de Zonnekoning van Europa

zonne-energie-DuitslandAls het gaat om zonne-energie  dan zijn onze Oosterburen echte wereldkampioenen. Rij maar eens door Duitsland. Overal liggen er zonnepanelen op schuren en huizen.  Deze succesvolle groei van hernieuwbare energie heeft alles te maken met de toevoerwet (Einspeisegesetz). Deze wet verplicht energiebedrijven om de met zonnepanelen opgewekte stroom tegen een vast tarief af te nemen.  En dat het werkt kun je zien in deze grafiek. Het geeft inzicht in het aantal nieuwe zonne-energie installaties in Duitsland.  En het lijkt wel een ware explosie! duurzame-energiebronnenAls we kijken naar het totaal van alle hernieuwbare energie in Duitsland, dan zien we een sterk stijgende lijn. Deze stevige groei is met name te danken aan zonne-energie en biomassa.

Goed voorbeeld…

Op dit gebied is Duitsland duidelijk onze meerdere. Als het gaat om zonne-energie zijn wij echt aan het modderen. Wij hebben namelijk geen wet, maar de veel te ingewikkelde SDE regeling.  Een regeling die eigenlijk alleen idealisten warm maakt voor deze vorm van energie.  Ik hoop dan ook dat onze regering eens bij onze oosterburen over de grens gaat kijken, zodat we dit goede voorbeeld kunnen gaan volgen en kunnen beginnen met een inhaalslag.

Duitsland haalt Kyoto doelstellingen ruim

De doelstellingen uit Kyoto lijkt Duitsland op haar sloffen te halen. Doel was om 12,5 % van de  totale energie duurzaam op te wekken. Volgens de laatste cijfers lijkt het erop dat onze oosterburen eind 2009 al op 16% zaten!

Einde sprookje in 2010?

De wet lijkt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Want volgens de laatste berichten zullen de terug lever tarieven komend jaar fors gaan dalen. Volgens de laatste cijfers zou dit wel eens een daling van 15 tot 25% kunnen zijn. De groei van de markt zal hierdoor zeker gaan afnemen en dit zal ook effect hebben op de totale branche. Inmiddels heeft Duitsland een enorme industrie rondom zonne-energie opgebouwd. Het zou zonde zijn als de zonnemachine tot stilstand gaat komen. Duitsland is echter overtuigd dat dit niet gaat gebeuren. De doelen voor 2010 zijn zelfs verdubbeld: jaarlijks moet er 3000 MW aan zonnepanelen bijkomen. Dit is enorm (ter vergelijking: de Nederlandse SDE regeling voorziet in een capaciteit van 20 MW in 2010!) maar het prijsmechanisme achter de Duitse regeling maakt dit mogelijk. De kracht van het systeem is dat de gebruikers de regeling betalen.  Als lijkt dat de doelstellingen niet worden gehaald dan worden de prijzen verhoogd andersom wordt deze ook verlaagd als de doelen wel worden bereikt. Iedere Duitser timmert zo indirect mee naar een Duitsland op zonne-energie.
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

VVD is uitsluitend voor meer asfalt. Straks willen de Duitsers alleen nog producten importeren met een goede CO2 footprint e.d. Nederland kan maar beter zorgen dat we Duitsland proberen bij te houden. Betekent ook afschaffen kernenergie. Borssele sluiten en import verbieden.

Top geregeld daar in Duitsland. Hier zou het debat eens vaker over moeten gaan in Nederland. Niet alleen ‘schone’ duurzame energie met het oog op de toekomst, maar ook afschaffing van vele regeltjes en deelname/steun van een groot deel van de bevolking.
Ik dacht dat de VVD voor meer ondernemersschap is en minder bureaucratie en deze super duurzame oplossing van energie steunt. De innovatie is al doorgevoerd in ons buurland dus wat wil je nog meer. De hele EU zou hier zijn voordeel mee kunnen doen.

Nog een ander punt. Jullie hebben het m.b.t. Duitsland over “teruglever” tarieven. De bikkelharde praktijk in Duitsland is dat bijna alle zonnestroom DIRECT op het laagspanningsnet (of, bij grote PV parken van vele MWp: op het middenspanningsnet) wordt ingevoed. Je kunt dus eigenlijk niet goed over “terugleveren” spreken daar. Het is gewoon “produceren” en “leveren” geblazen, op het net. De hele bemetering situatie in Duitsland is FUNDAMENTEEL verschillend van die in Nederland. In ons land wordt bijna alles “voor de meter” ingevoed. Dit geeft zo veel complicaties, en het is zo slecht geregeld, dat ondanks dat enige artikel “voor zonnestroom” in de Wet (wat straks fossiel verkracht gaat worden als Gasunie met hun toverketels hun zin krijgen en die onder hetzelfde artikel “mogen” onderbrengen) sinds 2004 we bijna dagelijks koppijn krijgen van alle vreselijke toestanden rond die “teruglevering” in Nederland. Het is slechts een van de vele symptomen van doodzieke… Lees verder »

SDE voor 2010 is net gepubliceerd. En zoals al duidelijk was geworden is het niet “slechts” 20 MWp (dat zou dan naar de “kleine categorie” mogen gaan, installaties van 1,000 tot en met 15,000 kWp). Daar bovenop nog een fooi voor de zogenaamde “grote” systeempjes van 15,001 tot en met 100,000 kWp, waar nog eens 5 MWp (…) voor wordt “gereserveerd”. Totaal dus 25 MWp dit jaar. Vorig jaar werd na heel veel gesoebat in de Tweede Kamer 31,8 MWp “getolereerd”. Al moeten we eerst maar eens gaan zien of dat allemaal ook daadwerkelijk gerealiseerd zal gaan worden. Inteken data SDE 2010: “kleine” categorie 1 maart 2010, “grote” categorie 31 mei 2010. Verwachting: stormloop… Alles details over SDE 2010 zijn na te lezen onder: https://www.polderpv.nl/nieuws_PV54.htm#25jan2010_SDE2010_de_details https://www.polderpv.nl/SDE_regeling13.htm Overigens heet het Duitse super systeem al sinds april 2000 “Erneuerbare Energien Gesetz” (EEG). De “Einspeise Gesetze” die lang niet zo succesvol waren (vaak… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.