Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Traplift via de wmo x

Duurzaam langer thuis wonen: hoe doe je dat?

We worden steeds ouder. En de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander blijft stijgen, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ondanks de vergrijzing is een plekje in een tehuis minder vanzelfsprekend dan pakweg vijftien jaar geleden. Om langer thuis te kunnen wonen maken we gebruik van hulpmiddelen en zijn soms aanpassingen nodig in de woning. Groot en klein. Hoe doen we dat duurzaam?

Als we ouder worden en dagelijkse handelingen niet meer vanzelfsprekend zijn, bieden hulpmiddelen uitkomst. Denk aan een wandelstok voor ondersteuning tijdens het lopen, een wandbeugel voor steun bij het opstaan of een traplift om veilig de trap op en af te kunnen gaan. Voor de meeste hulpmiddelen is een duurzaam alternatief beschikbaar. Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kiest voor tweedehands producten. Het zijn simpele, maar belangrijke leefstijlaanpassingen die een grote impact hebben. Het aanbod van tweedehands exemplaren wordt steeds groter. Zo wordt voorkomen dat kostbare grondstoffen verloren gaan en kunnen de hulpmiddelen voor een aantrekkelijke prijs worden verkocht of verhuurd. De prijzen voor tweedehands trapliften zijn bijvoorbeeld een stuk lager dan die van een nieuwe traplift.

Tweede leven

Hoe duurzaam zijn de producten die we nodig hebben om langer thuis te kunnen wonen? Voor hulpmiddelen is er geen duurzaamheidslabel zoals voor wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur. Toch is duurzaamheid een actueel onderwerp binnen de hulpmiddelenbranche. De meeste hulpmiddelen krijgen gemakkelijk een tweede leven. Na een grondige controle, onderhoudsbeurt en schoonmaak zijn veel producten opnieuw te gebruiken. Voor producten zoals wandbeugels, wandelstokken en rollators is tweedehands gebruik inmiddels al een vanzelfsprekendheid. De producten zijn universeel of speciaal ontworpen voor gebruik door meerdere mensen. Voorbeelden hiervan zijn een wandelstok met uitschuifbare stok en een in hoogte verstelbare douchestoel.

Traplift

Tweedehands maatwerkproducten

Ook voor maatwerkproducten die specifiek voor één gebruiker worden gemaakt, is het tegenwoordig de norm om zoveel mogelijk in te zetten op hergebruik. Dat kan door gebruik te maken van tweedehands onderdelen. Enkele fabrikanten hebben daarnaast modulaire hulpmiddelen ontworpen. Omdat deze producten uit onderling uitwisselbare onderdelen bestaan, kunnen zij gemakkelijk op maat gemaakt worden voor een nieuwe situatie. Een investering in slimme hulpmiddelen pakt goed uit voor de portemonnee én de planeetWie ondanks fysieke ongemakken toch de trap op en af kan met een traplift hoeft geen ingrijpende, voor het milieu belastende verbouwing uit te voeren in huis. Boven slapen en douchen blijft mogelijk.

Stroomverbruik

Een ander punt waarop de duurzaamheid van een hulpmiddel is te beoordelen, is het stroomgebruik. Scootmobielen, trapliften en andere hulpmiddelen hebben een accu zodat ze altijd hun functie kunnen uitvoeren. Het helemaal opladen van een trapliftaccu kost ongeveer 1,3 kWh, afhankelijk van het type en de leeftijd. Ter vergelijking: dat is iets meer energie dan één wasprogramma van een doorsnee wasmachine. De accu’s die nu worden gebruikt zijn over het algemeen een stuk zuiniger, maar wel krachtiger dan een aantal jaar terug. We zien dat duidelijk terug bij de accu’s van elektrische auto’s. Rond 2009 kon je met een volle accu 150 kilometer rijden. Nu, zon 10 jaar later, halen we makkelijk 400 kilometer. De meeste scootmobielen rijden op elektriciteit en hebben dus een oplaadbare accu. Gemiddeld rijdt een scootmobiel 30 tot 40 kilometer op een volle accu. Bij een traplift is het belangrijk dat de accu continue stroom heeft. Daarom laadt hij boven- en onderaan de trap op. Een traplift verbruikt jaarlijks ongeveer zoveel energie als je stofzuiger: 50 kWh.

Sta-op stoel

Een sta-op stoel is een ander hulpmiddel met een accu. Zo’n stoel is eigenlijk een luxe fauteuil die iemand helpt bij het opstaan doordat de hele stoel omhoog komt. De sta-op functie is meestal elektrisch aangedreven, maar kan bij sommige modellen ook met de hand bediend worden. Dit is natuurlijk een duurzamere keuze. Toch gebruiken de meeste mensen de elektrische functie vanwege het gemak. In fysieke winkels, maar zeker online zijn volop tweedehands sta-op stoelen te koop.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.