Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Unnamed file

Duurzaam wonen & gordijnen

Wist je dat je ook met jouw gordijnen duurzame stappen kan maken? Je kan gordijnen kopen gemaakt van gerecycled materiaal en je kan je gordijnen of andere raamdecoratie gebruiken om de warmte meer binnen te houden.

Gordijnen

Circulaire gordijnen: 100% gerecycled

Via je ramen kan je veel warmte verliezen. En gordijnen zijn niet altijd even duurzaam gemaakt. Sommige raamdecoratie is gelukkig gemaakt van volledig gerecycled materiaal. Zo kan je hier een collectie vitrage gordijnen vinden die zijn gemaakt van 100% gerecyclede petflessen. Bij dit voorbeeld worden Per m² 

Unnamed file

zo’n 23 flessen gerecycled. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit van de stof. Je ziet niets terug van de flessen. De wijze van productie is 70% minder energie, 75% minder CO2 en 86% minder water ten opzichte van traditionele polyester. Een stuk duurzamer thuis dus!

Isoleren met raamdecoratie

Veel warmte gaat verloren via het raam. Een manier om minder warmte te verliezen via de ramen, zijn isolerende gordijnen. In de zomer kun je zonwering gebruiken om de (zon)warmte tegen te houden. Je verbruikt minder energie door de airco en ventilator uit te laten. In de winter houdt raambekleding de warmte juist binnenshuis. Dankzij goede isolatie zijn jouw stookkosten een stuk lager. Met isolerende raamdecoratie verminder je dus jouw energieverbruik. Wij hebben een top 5 opgesteld met de meest isolerende vormen van raamdecoratie.

 1. Blackout rolgordijnen op maat met zijgeleiding
 2. Verduisterende dubbele honingraat plisségordijnen
 3. Screendoeken (rolgordijnen met gemetalliseerde achterkant)
 4. Jaloezieën van aluminium en lamellen
 5. Shutters

Zie ook deze pagina van milieucentraal voor een overzicht van isolerende raambekleding. En bekijk ook onze pagina over isolerend raamfolie

Wat zijn blackout rolgordijnen met zijgeleiding?

De meest isolerende rolgordijnen zijn maatwerk rolgordijnen met zijgeleiding en blackout coating. Door de zijgeleiding en de juiste maat ontstaan er geen kieren. Zo ontsnapt er geen warmte langs het doek én in de zomer wordt het zonlicht meer buitengehouden. Ook werkt de blackout coating isolerend en weerkaatst het zonlicht terug, zodat het binnen koeler blijft in de zomer. Isolerende rolgordijnen op maat gemaakt kun je zelf samenstellen. Let hierbij op de volgende eigenschappen:

 • Geen kieren: er ontsnapt geen warmte
 • Laat geen zonlicht naar binnen
 • Blackout coating weerkaatst zonlicht: wordt minder warm in de zomer
 • Coating werkt isolerend: houdt warmte binnen in de winter

3 tips om duurzamer te worden met raamdecoratie

 • Hang jouw gordijnen niet direct voor de verwarming. De warmte zal dan direct verdwijnen via het raam. Ook kun je beter geen meubels voor je verwarming plaatsen, zodat de warmte beter kan verspreiden door de kamer. Het is immers zonde om voor niets te stoken!Plant
 • De warmte blijft langer binnen als jouw gordijnen ’s avonds en ’s nachts gesloten zijn. Dit is niet alleen goed voor de energiebesparing, maar ook nog eens een stuk gezelliger.
 • De derde tip is om jouw slaapkamer zonwering op hete dagen dicht te laten. Hierdoor houdt je meer warmte buiten en blijft de kamer een aangenamere temperatuur. Zo kun je de airco gewoon uitlaten!
Dit artikel is gemaakt door gastauteur Femke Wensveen
Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.