Houtvezel

Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Dit resthout wordt verhit en onder druk gezet. Hierdoor vervezelt het resthout. Daarna wordt er water aan toegevoegd. Hierdoor verkrijgt men een brei. Deze brei wordt uiteindelijk tot platen en dekens geperst. Doordat er harsen in het hout aanwezig zijn, is een bijkomend bindmiddel overbodig.

Toepassing: houtvezel isolatie kent talloze toepassingen voor zowel vloer, dak als wand. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer zachte contactgeluiddempende ondervloerplaten, warmte- en geluidsisolerende platen, watervaste dakbeschotplaten, enz.
Voordelen:
Houtvezel heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen is dampdiffusieopen en reguleert de vochtigheidsbalans van het gebouw. Daarnaast is er voor bijna iedere vorm van isolatie een houtvezel product beschikbaar.
Nadelen:
Houtvezel isolatie kent eigenlijk geen nadelen
Verkrijgbaar in:
vlas is verkrijgbaar als isolatiedekens
Isolatiewaarde: 0.038*
Kostenindicatie:
variƫrend
Behandeling:
Voor de productie van soepele platen wordt soms polyolefine toegevoegd. Soms worden er ook nog ammoniumfosfaten toegevoegd als brandwerend en schimmelwerend middel, maar in principe is dit niet noodzakelijk. Het is verstandig om dit bij aanschaf na te vragen.
Leverancier(s):
Pavatex
Homatherm

Interessante filmpje over de productie van houtvezel isolatie van Pavatex

 

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld