Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Natuurverf

Natuurverf

Natuurverf wordt gemaakt met grotendeels natuurlijk materialen. Met bijvoorbeeld kalk, (lijn)olie, harsen, natuurlijke pigmenten of klei. De samenstelling van natuur- of ecoverf is bekend en je kunt dus precies nagaan wat er in zit. Dat betekent niet direct dat natuurverf duurzaam is, geen enkele verf is in alle toepassingen een milieuvriendelijke keuze. Wij vertellen je alles over natuurverf en de toepassing ervan.

Natuurverf

Wat is natuurverf?

In het artikel ‘duurzame verf‘, bespreken we verschillende soorten verf en hun bijbehorende duurzaamheid. Vier factoren die de soort verf (en daarmee de duurzaamheid) bepalen: de grondstoffen en het chemisch proces, de gebruikte kleurstoffen, het oplosmiddel, en de verpakking.
 
Natuurverf bestaat voor het overgrote deel uit plantaardige of minerale grondstoffen. Deeltjes die in het milieu terecht komen zijn daarom minder schadelijk. De verf wordt gemaakt met natuurlijke pigmenten en bevat lijnolie, bijenwas of natuurhars als bindmiddel.

De oplosmiddelen zijn vaak ook natuurlijk: water of terpentijn. Maar let op: watergedragen verf kan nog steeds andere schadelijke stoffen bevatten, zoals chemische conserveermiddelen. Natuur- of ecoverf kun je op vrijwel elke wand of muur toepassen waar je reguliere verf zou kunnen toepassen. Ook buiten. Hierbij is het vooral belangrijk om een verf te kiezen die gemaakt is voor het te verven materiaal. Gebruik voor hout natuurlijke houtverf, en voor buitenmuren bijvoorbeeld biobased buitenverf.

Is natuurverf duurzaam?

Natuurverf kan duurzaam zijn. Maar, het is in het geval van verf vooral belangrijk dat je de goede verf voor het goede materiaal kiest. Dat is essentieel voor de duurzaamheid van je verfklus. Hoe langer en beter de verf blijft zitten, hoe duurzamer. 

Om je te helpen bij het maken van een duurzame keuze kun je kiezen voor verf met het EU Ecolabel. De verf met dit keurmerk is geproduceerd met een lagere milieubelasting ten opzichte van verf zonder het label. Het ecolabel houdt rekening met de volledige levenscyclus van een product, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid. Het product moet voldoen aan een hoge kwaliteitsstandaard, onder andere op het gebied van schrobweerstand, dekkingsgraad en de waterbestendigheid. Kortom: door te kiezen voor verf met het Europees ecolabel maak je een duurzame(re) keuze.

Let op: verf, ook natuurverf, wordt gezien als klein chemisch afval. Je kunt daarom je oude verpakkingen (zowel met als zonder restje verf) naar de mileustraat brengen. Zo kunnen de verpakkingen en verf hergebruikt/ goed verwerkt worden.

Volg ons op Facebook