Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gips 2

De voor- en nadelen van pleisterkalk

Pleisterkalk wordt al eeuwenlang gebruikt in de bouw: het is een wand- en plafondafwerking die geschikt is voor woonkamers, badkamers, keukens en zelfs voor buiten. Pleisterkalk wordt ingezet tijdens stucwerk en kan duurzame voordelen bieden. 

Pleisterkalk is een waterafstotende, glanzende pleisterlaag op basis van kalk. Pleisterkalk staat ook bekend als gipspleister, gips of tadelakt. Tadelakt betekent letterlijk ‘inwrijven’. Dit wrijven met een of meerdere troffels is nodig om het stucwerk glad en waterafstotend te maken. Zodoende krijg je een glanzende, natuurlijke uitstraling die past bij zowel een moderne als een meer rustieke stijl in huis. Pleisterkalk heeft een lange levensduur en is mede daardoor een duurzame wandafwerking.

Voordelen

  1. Hernieuwbaar materiaal: Gips is een overvloedig mineraal dat in de natuur voorkomt en is in die zin een hernieuwbare bron.

  2. Energie-efficiëntie: Gips heeft goede thermische eigenschappen, wat kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw.

  3. Recyclebaar: Gipspleister kan worden gerecycled, hoewel dit niet altijd gebeurt vanwege praktische of economische beperkingen.

  4. Gezonde binnenlucht: Gipspleister draagt bij aan een gezonde binnenlucht doordat het vocht uit de lucht kan opnemen en later weer kan afgeven wanneer de lucht droger is. Dit kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en vochtbeheersing binnenshuis.

Nadelen

  1. Energie-intensieve productie: Hoewel gips een natuurlijk voorkomend mineraal is, vereist het verwerken ervan tot pleisterkalk aanzienlijke hoeveelheden energie en genereert het broeikasgassen.
  2. Beperkte levensduur: Hoewel gipspleister duurzaam is, heeft het een beperkte levensduur in vergelijking met sommige andere materialen. Dit betekent dat het vaker moet worden vervangen, wat de milieu-impact kan vergroten.
  3. Recyclingbeperkingen: Hoewel gips in theorie recyclebaar is, zijn er in de praktijk vaak belemmeringen voor recycling, zoals vervuiling met andere materialen, gebrek aan recyclingfaciliteiten, of economische belemmeringen.
Gips

Zelf aan de slag? Kijk hieronder hoe je met een troffel kan stuken! 

Cursus stucen - EIGEN HUIS & TUIN
Cursus stucen - EIGEN HUIS & TUIN

Volg ons op Facebook