Door alle reuring op de huizenmarkt zijn er heel veel nieuwe huizenbezitters. Misschien ben je zelf onlangs wel verhuisd. Hoe dan ook, bij elke woning wil je je interieur en exterieur aanpassen naar je eigen stijl. Of je nu in een woning met karakter of in een nieuwbouwwoning woont. Met deze 3 duurzame oplossingen zorg je ervoor dat je huis toekomstbestendig is en draag je bij aan een beter milieu.
1Ga voor een groene tuin
‘Tegels eruit, groen erin’, is een kreet die je vaak hoort. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu, maar daar moeten we wel concessies voor doen. Eén van die concessies is dat we onze tuinen moeten vergroenen. Dit is misschien wel de makkelijkste, leukste en mooiste oplossing om bij te dragen aan het milieu. Vervang die betonnen bak eens voor een mooie groene tuin, zo ga je namelijk direct insectensterfte tegen! Het hoeft niet moeilijk te zijn: plaats wat planten, bloemen en eventueel bomen hier en daar.
‘Pak direct de afwatering in je tuin aan’
Wil je het direct grondiger aanpakken? Pak dan direct de afwatering van je tuin aan. Tijdens de verbouwing heb je een aantal bouw rijplaten en machines nodig, maar je krijgt er wel meer plezier van! Doordat we in Nederland steeds meer te maken krijgen met zware windstoten, hoosbuien en harde onweersbuien is het belangrijk dat je tuin goed afwatert. Je wil toch immers niet dat het water naar binnen stroomt door je eigen achtertuin?
2Ga van het gas af
Alle nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig gasloos. Deze worden gasloos gebouwd, waardoor je gelijk al van het gas af bent. Als je een nieuwbouwhuis koopt, scheelt dat over een paar jaar enorm in de kosten. Een boerderij of grote vrijstaande woning moet je helaas wel aanpakken als je gasloos wilt gaan wonen. Je hebt een andere cv-ketel nodig, je gaat waarschijnlijk naar een WKO-opslag of warmtepomp toe en schaft een elektrisch fornuis aan met inductie pannen. Vergeet ook de isolatie niet te vervangen. Als laatste wil je misschien zelfs toe naar zonnepanelen kopen of huren, omdat de stroomkosten anders de pan uit reizen.
3Vervang oude apparatuur
Heb je een hoge energierekening? Dat kan komen door oude apparatuur. Moderne apparatuur is duurzamer én zuiniger. Daardoor word je energierekening lager en draag je jouw steentje bij aan het milieu. Als je toch overgaat naar nieuwe apparatuur, zijn slimme apparaten het overwegen waard. Dit zijn apparaten die in verbinding staan met het internet. Daarmee spelen ze in op jouw gewoontes en besparen ze zo op stroom. Denk aan een laadpaal aan huis, led-lampen met sensor, een slimme videodeurbel of elektronische bekleding voor de ramen.
Heb je zelf een van deze duurzame aanpassingen geprobeerd of ben je bezig met het verduurzamen van je huis? We horen graag jouw mening in een reactie onder het artikel.