Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen

Duurzame energie dankzij groene lening

Zonnepanelen of een warmteboiler. Prima manieren om je energiekosten omlaag te brengen. Maar wat doe je als je er het geld niet voor hebt? Dan sluit je gewoon een groene lening af.

Tot voor kort kon je alleen duurzame energie ‘in huis’ halen als je de investering direct zelf kon financieren. Kon dit niet? Dan waren een gewoon krediet of een tweede hypotheek ook nog opties. Beide opties brengen echter extra kosten met zich mee; in het eerste geval betaal je een hoge rente, in het tweede geval hoge notariskosten. Al met al was een duurzame investering – ondanks de subsidieregeling – toch echt alleen handig als je geld had.

Zonnepanelen op je dak

Dank aan de overheid

Dat is nu anders. De overheid heeft per 15 juli 2009 de garantieregeling voor duurzame leningen aangepast. Het gevolg is gunstig voor huiseigenaren: banken mogen een ‘groene lening’ vanaf € 5.000,- aanbieden aan de consument.

Zo werkt het

Voorwaarde voor de groene lening is dat je er een duurzame investering mee financiert. Terecht dat er een voorwaarde aan wordt verbonden. De groene lening is namelijk erg voordelig. Allereerst is de rente laag; op dit moment 6,6%. Ten tweede staat deze rente gedurende de hele looptijd vast. Deze looptijd is vijftien jaar. Hierdoor blijven de kosten per maand ook laag. Tot slot is de rente in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Aan het eind van de looptijd is je lening volledig afbetaald. En als je je huis verkoopt, mag je boetevrij vervroegd aflossen.

Even rekenen

Greenloans, onderdeel van Fortis Bank, is zo’n partij die de groene lening aanbiedt. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld op basis van hun gegevens bij de aanschaf van drie, zes of twaalf zonnepanelen.

Aantal zonnepanelen3612
Aanschafprijs zonnepanelen€ 3.995€ 6.495€ 12.995
Maandbedrag energiebetaalplan€ 34,59€ 56,25€ 122,54
Totale kosten energiebetaalplan (maandbedrag x 180)€ 6.226€ 10.125€ 20.257
Belastingvoordeel (uitgaande van 42%)€ 937€ 1.525€ 3.050
Totale kosten€ 5.289€ 8.600€ 17.207
Totaal te ontvangen (subsidieregeling + energiebesparing)*€ 4.229€ 8.048€ 16.096
Nettokosten gedurende looptijd€ 1.060€ 552€ 1.111
    
Nettokosten per maand€ 5,89€ 3,07€ 6,17

* Bij de energiebesparing is uitgegaan van de in de subsidieregeling geldende garantie van een totale opbrengstprijs van € 0,526 per kWh en een jaarlijkse prijsstijging van de energiekosten van 10%. Voor de te ontvangen subsidie zijn we uitgegaan van de geschatte opbrengst per jaar x € 0,526 x 15 jaar. Voor X vullen we een van de onderstaande in: 536 kWh, 1020 kWh of 2040 kWh in. Dan is het totaal te ontvangen dus € 4229,-, € 8048,-of € 16096,-.

Concluderend …

Dankzij de groene lening kun je als huiseigenaar dus een groene investering doen, tegen lage maandelijkse kosten. Je energielasten gaan ook nog eens omlaag en na vijftien jaar ben je lastenvrij. Prima regeling, lijkt me.

Meer weten?

– Over subsidies
– Over de groene lening GreenLoans

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zojuist kreeg ik het volgende persbericht binnen van Greenloans: —————————————————————————– GreenLoans en het Rijk: garant voor voordelige groene investeringen GreenLoans, onderdeel van Fortis Bank, heeft als eerste partij in Nederland de overeenkomst voor het energiebesparingskrediet ondertekend. Dankzij dit krediet kan GreenLoans haar klanten een zeer aantrekkelijke lening aanbieden voor hun duurzame investeringen. Huiseigenaren kunnen zo voordelig zonnecellen, zonnecollectoren of een warmtepomp financieren. De rente is laag – 6,6% op dit moment – , in de meeste gevallen is de rente aftrekbaar in box 1 en bovendien staat de rente vast gedurende de gehele looptijd van vijftien jaar. Energiebesparing Een investering in duurzame energie wordt zo bijzonder aantrekkelijk. Zeker omdat consumenten ook nog subsidie kunnen aanvragen voor de aanschaf van deze energiebesparende investeringen. Dit kan bij SenterNovem. Missie De missie van GreenLoans is bij te dragen aan een duurzame maatschappij met de focus op energiebesparing. Om deze missie te vervullen werkt… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.