Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Elektrische deken

Een elektrisch deken: duurzaam of niet?

Het is je vast niet ontgaan: de energieprijzen zijn flink gestegen. Het is daarom handig om zo min mogelijk energie te verbruiken en zo energiekosten te besparen. En daar help je ook het milieu een handje mee. Maar hoe doe je dat nu het kouder wordt en je waarschijnlijk juist meer gaat stoken om de ruimtes waar je bent comfortabel te maken? Je kun telkens in een dikke trui rondlopen, maar heb je ook wel eens aan een elektrisch deken gedacht? In dit artikel lees je wat een elektrisch deken is en waarom het je kan helpen bij het besparen van energie.

Wat is een elektrisch deken?

Een elektrisch deken is een deken dat elektrisch verwarmt. Het houdt je warm op bijvoorbeeld je bed, maar ook op de bank. De meeste verwarmingsdeken hebben meerdere temperatuurstanden. Je kunt dus zelf je ideale temperatuur instellen, zodat je het ‘s avonds en ‘s nachts lekker warm hebt. Er zijn ook dekens met koolstofvezels, die ervoor zorgen dat de warmte beter wordt verspreid en het deken sneller de gewenste temperatuur bereikt.

Hoe werkt een elektrische deken?

Het verwarmingsdeken heeft verwarmbare bedrading die het bed opwarmt. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en hem aan te zetten. Je kunt zelf instellen hoelang het deken warm moet blijven. De meeste dekens schakelen automatisch uit als de tijd om is. Zo heeft het de gewenste temperatuur als je in bed stapt en kan het je de hele nacht warm houden. Het is handig om een dekbed over het verwarmingsdeken te leggen zodat de warmte niet ontsnapt en je dekbed comfortabel warm blijft.

Is een verwarmingsdeken duurzaam?

Een elektrische deken verbruikt gemiddeld vijftig tot zestig kilowatt per uur. Je hoeft hem namelijk maar een paar uur aan te zetten om je bed de hele avond en/of nacht warm te houden. Het gebruik van een verwarmingsdeken kost dus weinig energie. Door op de bank of in je bed onder een verwarmingsdeken te gaan liggen, hoef je misschien niet – de hele avond en misschien zelfs nacht – de verwarming te stoken. Het deken hoeft namelijk alleen aan te blijven tot je het lekker warm hebt. Dit betekent minder energieverbruik en minder kosten.

De voordelen

Een verwarmingsdeken biedt je veel voordelen. Zo kan het je slaapkwaliteit verbeteren, doordat je het ‘s avonds en ‘s nachts aangenaam warm hebt. Je spieren blijven warm waardoor je minder stijf wakker wordt. En ben je allergisch? Dan heb je met zo’n deken minder last van huisstofmijt. Elektrische dekens zijn er in verschillende soorten en maten. Kijk hier voor een matchende hoeslaken, zodat je bed er leuk uitziet! Slaap lekker én warm!

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.