Een manier om zuinig met energie om te gaan is het aanleggen van een levende, groene laag op je dak. Andere termen die je vaak tegenkomt voor een groen dak zijn sedumdak of ecodak. Een groen dak isoleert geweldig en in de zomer blijft je huis stukken koeler. Zulke levende daken hebben nog meer voordelen, zoals het aantrekken van plantjes en beestjes en vogels, een betere inpassing in de (landelijke) omgeving en het vertraagd afstaan van regenwater, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool en overstromingen.

groen-dak

Daarnaast is een dak begroeit met sedums natuurlijk super om te zien. Een groen dak is een ‘eenvoudig’ voorbeeld hoe je de natuur kunt gebruiken om je woonomgeving te verbeteren en energie te besparen. Een mooie stap om je huis meer duurzaam te maken. Er zijn verschillende typen groene daken. Hieronder zet ik ze op een rijtje:

Intensieve groene daken

Dit is letterlijk een tuin op je dak. De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen, kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen waarnaast ook dikwijls paden en terrassen aanwezig zijn. Een dergelijk groendak is behoorlijk zwaar dus niet zomaar overal toe te passen. Vaak moet een speciale constructie gemaakt worden. Intensieve groendaken zijn niet zelfregulerend en zijn onderhoudsintensief.

Eenvoudige intensieve groene daken

Als je dak niet stevig genoeg is voor een intensief groendak, kan je ook een eenvoudig intensief groendak aanleggen: een grasdak. Dit type is te vergelijken met een kruidenrijk grasland. Een grasdak is heel wat lichter dan een daktuin en heeft bovendien minder onderhoud nodig.
Een grasdak vereist een substraatlaag van mimimaal 8 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm bij een hellend dak.

Extensieve groene daken

een_groen_dak_in_de_binnenstadDit zijn eigenlijk de meest bekende groene daken zoals je ze regelmatig in het buitenland ziet. Extensieve groen daken zijn dunner en lichter. Er is meestal geen aangepaste constructie nodig waardoor ook bestaande bouw geschikt kan zijn. De begroeiing bestaat uit sedums, mossen, vetplanten en kruiden. Onderhoud is minimaal.
Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraatlaag van 3 cm kan voldoende zijn.

Steeds meer gemeenten vinden meer groen en duurzaamheid belangrijk bij de ontwikkeling van de regio. Groene daken hebben een positieve werking op de gezondheid van mensen en bovendien brengen groene daken de natuur in de bebouwde omgeving. In Nederland zijn er vooral op regionaal niveau diverse subsidies voor groene daken. Kijk voor een overzicht op subsidie groene daken.