Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groen dak

  Een groen dak op je huis

  Een manier om zuinig met energie om te gaan is het aanleggen van een levende, groene laag op je dak. Andere termen die je vaak tegenkomt voor een groen dak zijn sedumdak of ecodak. Een groen dak isoleert geweldig en in de zomer blijft je huis stukken koeler. Zulke levende daken hebben nog meer voordelen, zoals het aantrekken van plantjes en beestjes en vogels, een betere inpassing in de (landelijke) omgeving en het vertraagd afstaan van regenwater, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool en overstromingen.

  groen-dak

  Daarnaast is een dak begroeit met sedums natuurlijk super om te zien. Een groen dak is een ‘eenvoudig’ voorbeeld hoe je de natuur kunt gebruiken om je woonomgeving te verbeteren en energie te besparen. Een mooie stap om je huis meer duurzaam te maken. Er zijn verschillende typen groene daken. Hieronder zet ik ze op een rijtje:

  Intensieve groene daken

  Dit is letterlijk een tuin op je dak. De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen, kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen waarnaast ook dikwijls paden en terrassen aanwezig zijn. Een dergelijk groendak is behoorlijk zwaar dus niet zomaar overal toe te passen. Vaak moet een speciale constructie gemaakt worden. Intensieve groendaken zijn niet zelfregulerend en zijn onderhoudsintensief.

  Eenvoudige intensieve groene daken

  Als je dak niet stevig genoeg is voor een intensief groendak, kan je ook een eenvoudig intensief groendak aanleggen: een grasdak. Dit type is te vergelijken met een kruidenrijk grasland. Een grasdak is heel wat lichter dan een daktuin en heeft bovendien minder onderhoud nodig.
  Een grasdak vereist een substraatlaag van mimimaal 8 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm bij een hellend dak.

  Extensieve groene daken

  een_groen_dak_in_de_binnenstadDit zijn eigenlijk de meest bekende groene daken zoals je ze regelmatig in het buitenland ziet. Extensieve groen daken zijn dunner en lichter. Er is meestal geen aangepaste constructie nodig waardoor ook bestaande bouw geschikt kan zijn. De begroeiing bestaat uit sedums, mossen, vetplanten en kruiden. Onderhoud is minimaal.
  Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraatlaag van 3 cm kan voldoende zijn.

  Steeds meer gemeenten vinden meer groen en duurzaamheid belangrijk bij de ontwikkeling van de regio. Groene daken hebben een positieve werking op de gezondheid van mensen en bovendien brengen groene daken de natuur in de bebouwde omgeving. In Nederland zijn er vooral op regionaal niveau diverse subsidies voor groene daken. Kijk voor een overzicht op subsidie groene daken.

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Beste Hans,

  Bedankt voor uw antwoord.

  Mvg,
  Barry

  Groen dak isoleert niet, isolatie isoleert. R waarde groen dak zeer laag.

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.