EiIs het niet gewoon een marketinghype? Een manier om u meer te laten betalen voor minder? Zeker, u krijgt wat minder chemicalien en chemische stoffen binnen. Maar er is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs dat een paar biologische eieren per week uw leven zullen veranderen. Dus is biologisch eten niet gewoon voedselporno voor rijke mensen?

Ik denk het niet. En dat heeft weinig te maken met het feit of u nu wel of niet een paar moleculen van het een of ander binnenkrijgt tijdens de maaltijd. In een extreem egoistissche wereld is biologisch eten een van de meest onbaatzuchtige dingen die we kunnen doen. Daar zijn drie redenen voor.

Ten eerste houdt biologisch in dat de neveneffecten van uw daden worden ingeperkt. Het afvalwater van een biologische boerderij is veel schoner. De biologische boer heeft een gezonder leven. Dus uw beslissing om iets meer te betalen voor uw boodschappen is misschien voor de mensen in uw omgeving nog wel veel beter dan voor uzelf.
Ten tweede investeert u in systemen die holistisch en duurzaam zijn. Een biologische boer moet snelle oplossingen als vergif, antibiotica en gevaarlijke methodes zien te vermijden. Die kunnen aanvankelijk goed lijken te werken, maar net als de meeste snelle oplossingen eisen ze uiteindelijk hun tol. Het leuke is dat als deze oplossingen eenmaal zijn opgegeven, mensen ontdekken dat de langere weg in feite sneller, goedkoper en efficienter is. U bent eigenlijk een investeerder, een durfkapitalist; u financiert werk dat op de lange duur voor iedereen resultaat oplevert.
Ten derde zijn consumenten de meest invloedrijke groep ter wereld. Als twee procent van de bevolking extra wil betalen voor biologisch voedsel, valt mensen dat op: De markt verandert. Mensen veranderen hun gedrag. En voor we het weten, is de hele markt veranderd.

Allemaal doordat u een paar cent meer uitgeeft aan eieren!

Seth Godin is de auteur van diverse bestssellers op marketinggebied.

Uit: Ode