Gisteren was al weer de laatste Eigen Huis (Ver)Bouwen Beurs 2011. Ook als Duurzaam Thuis waren wij aanwezig met een leuke actie (zie foto). Natuurlijk hebben we zelf de beurs even afgestruind naar nieuwe ontwikkelingen. Wat daarbij gelijk opviel was dat het meer een bouwen dan verbouwen beurs was. Er waren enorm veel architecten aanwezig met luxe en futuristische concepten. En bouwbedrijven met kant en klare woning concepten tegen vooral de laagste prijs. De meest gestelde vraag die ik om me heen hoorde was: heeft u al een eigen kavel?! Mensen me eigen bouwgrond zijn tegenwoordig goud waard. Verder was er nog van alles te zien op interieurgebied. Niets nieuws en vooral zeer luxe. In een aantal stands had ik het idee dat ik op de miljonairsfair was.

Duurzaam bouwen verbouwen beursWaar ik eigenlijk voor kwam waren slimme verbouwmogelijkheden om mijn eigen bestaande huis energiezuiniger en duurzamer te maken. En dat blijkt voor de traditionele bouwwereld toch nog steeds een brug te ver. Innovatieve producten en oplossingen heb ik nauwelijks gezien. Enkelen gebruiken al wel de term ‘duurzaamheid’, maar meer dan een groene stand is het eigenlijk niet. Ik zag zelfs bij een aantal stands nog aanstekers als relatiegeschenk liggen… waar zie je dat nog?… dan weet je toch genoeg!

Gelukkig kom je altijd nog een paar inspirerende clubs tegen. Zo heb ik weer uitgebreid gesproken met Ton Willemse van TonZon, met wie ik uren kan praten over isolatie. Het blijft een interessant product met een goed verhaal. Verder nog de importeur gesproken van Tulikivi houtkachels. Erg onder de indruk van de mogelijkheden van zo’n kachel. je kunt er je huis mee verwarmen maar ook het tapwater voor de douche. Binnenkort hier meer over op de site.

Samengevat: het was een aardige beurs, maar voor Duurzaam Thuis ligt er voorlopig nog een mooie uitdaging. We zullen als consument de bouwsector moeten veranderen, want andersom lukt het echt niet.