Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groene energie windmolen in nederland stroom

Elektriciteit

In een duurzaam huis hoort natuurlijk groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals windmolens, zonnepanelen, biomassa- of waterkrachtcentrales. Momenteel wordt ongeveer de helft van de duurzame energie in Nederland opgewekt, de andere helft is geïmporteerde elektriciteit uit het buitenland. Bij de productie van groene stroom is er veel minder of geen CO2 uitstoot dan bij grijze stroom. Daardoor heeft groene stroom nauwelijks een negatief effect op het milieu en ons klimaat.

Groene energie windmolen in nederland stroom

Verschil groene en grijze stroom

De namen groene en grijze stroom suggereren dat deze typen stroom van elkaar verschillen, maar dit is niet het geval. De elektriciteit uit je stopcontact is bij groen en grijs precies hetzelfde. Het is een mix van groene en ‘vieze’ stroom. Het enige verschil is de bron die is gebruikt om de elektriciteit mee op te wekken. De groene stroom mixt met normale ‘vuile’ stroom op het netwerk. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen.

Waar komt groene stroom vandaan

De meeste energiemaatschappijen bieden tegenwoordig groene stroom aan. Deze verkrijgen groene stroom door eigen productie of door groencertificaten te kopen. Deze certificaten staan er borg voor dat duurzame energie is opgewekt in Nederland of in het Buitenland. De overheid houdt in de gaten of een energiemaatschappij voldoende certificaten koopt om de groene stroom te kunnen leveren.

De groenste energieleveranciers van dit moment

Bijna alle energieleveranciers bieden groene stroom aan. Dit zegt echter niets over of deze maatschappijen ook echt investeren in eigen duurzame energie. Hieronder overzicht van de groenste energieleveranciers van dit moment.

Groenste energieleverancier van nederland

Waarom kiezen voor groene stroom

Door je  keuze voor groene energie wordt een groter percentage van de stroom groen. Wanneer iedereen kiest voor groen, is uiteindelijk alle stroom in Nederland groen. Bij de productie van groene energie komen minder of geen schadelijke stoffen vrij. Kiezen voor groene stroom is bijdragen aan de productie van duurzame energie en daarmee aan een beter milieu.

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.