De warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp haalt met elektriciteit energie uit de lucht of uit de grond. Dit is een stuk effectiever dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een warmtepomp is alleen effectief als je huis goed geisoleerd is en je al goede verwarming hebt. De temperatuur die een warmtepomp kan bereiken is namelijk lager dan die van een CV op gas. Dat neemt niet weg dat met goede isolatie en verwarming je nog steeds een warm huis kan hebben met een warmtepomp. 

Direct naar

Heatpump installer e

Wat zijn de kosten en baten?

Eenmalige kosten

6.500-14.000 euro

Milieuwinst

700 kilo CO2 (jaarlijks)

Besparing

450 euro per jaar

Subsidies

1300 tot 2500 euro

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. Met deze maatregel kan je gemiddeld 35% en maximaal 50% CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen. Warmtepompen kosten natuurlijk wel stroom, maar ze zijn veel zuiniger dan je CV. Zo bespaar je niet alleen CO2-uitstoot, maar ook veel geld!

Hoe werkt een warmtepomp nu exact? We zullen hier eerst ingaan op de luchtwarmtepomp. Er is altijd energie in de lucht aanwezig. De luchtwarmtepomp is een efficient en duurzaam systeem dat energie uit de buitenlucht haalt en die gebruikt voor verwarming. Deze energie kan ook gewoon uit koude lucht worden gehaald.

In de warmtepomp zit een koudemiddel dat de warmte met behulp van een compressor kan transporteren en omzetten naar je woning. Het koudemiddel heeft als speciale eigenschap dat het verdampt bij een lage temperatuur. De warmte wordt aan de bron opgewekt doordat het koudemiddel verdampt en het vloeistof gas wordt. De druk wordt hierbij juist verlaagd. Door vervolgens op het punt waar warmte moet worden afgegeven de druk te verhogen condenseert het koudemiddel weer. Het gas wordt weer vloeistof en hierbij komt warmte vrij die voor jou verwarming kan worden gebruikt. Vervolgens kan de vloeistof weer naar buiten stromen en kan de cyclus zich herhalen. Slechts rond de 20% van de energie bij dit proces komt uit jouw stroom. Dit is de energie die nodig is voor het oppompen. De rest kan je aan de buitenlucht onttrekken. Zie ook het onderstaande filmpje voor een verdiepende toelichting.

Onderstaande filmfragment gaat meer op de praktische vragen in bij de installatie rond de vraag hoe werkt een warmtepomp, uitgelegd door een monteur.

De luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: de elektrische luchtwarmtepomp, de hybride luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp. Luchtwarmtepompen gebruiken de buitenlucht om je huis te verwarmen. Een grondwarmtepomp haalt de warmte voor je huis uit de grond.

In de meeste gevallen is de elektrische luchtwarmtepomp de beste keuze. Die is relatief gemakkelijk te installeren, en bovendien de goedkoopste optie. De hybride luchtwarmtepomp gebruikt behalve elektriciteit nog steeds gas: bij deze optie is de milieuwinst minder. De grondwarmtepomp is het meest zuinig. Nadeel aan deze warmtepomp is dat hij gemiddeld zo’n 5000 euro duurder dan andere typen warmtepompen. Daarnaast neemt een grondwarmtepomp meer ruimte in, en de installatie is lastiger. Als je nog verder twijfelt kan je op deze pagina van de site klimaatexpert kijken naar voor en nadelen van de luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp.

 

Gerelateerde artikelen

Heatpump installer e

Warmtepomp installateur

Vergelijk bedrijven en vind de beste warmtepomp installateur voor jouw huis! Ontdek praktische tips voor offertes en alle voor en nadelen van de warmtepomp.

Lees verder
Inductiekookplaten

Beste inductiekookplaat

Vergelijk de beste inductiekookplaten en alle prijzen bij webshops. Ontdek alle features en wat er bij jou thuis nodig is voor de beste inductiekookplaat.

Lees verder
Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek hier hoe jij van het gas af kan, wat de kosten en baten zijn en lees over de maatschappelijke ontwikkelingen die er spelen rond…

Lees verder
Zonnepanelen

Zonnepanelen wel of niet

Ontdek of zonnepanelen wel of niet geschikt zijn voor jouw huis. Kijk wat jij jaarlijks kan verdienen en draag bij met duurzame energie. Vergelijk offertes!

Lees verder
Insulation
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.