Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp haalt met elektriciteit energie uit de lucht of uit de grond. Dit is een stuk effectiever dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een warmtepomp is alleen effectief als je huis goed geisoleerd is en je al goede verwarming hebt. De temperatuur die een warmtepomp kan bereiken is namelijk lager dan die van een CV op gas. Dat neemt niet weg dat met goede isolatie en verwarming je nog steeds een warm huis kan hebben met een warmtepomp. 

Direct naar

Heatpump installer e

Wat zijn de kosten en baten?

Eenmalige kosten

6.500-14.000 euro

Milieuwinst

700 kilo CO2 (jaarlijks)

Besparing

450 euro per jaar

Subsidies

1300 tot 2500 euro

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. Met deze maatregel kan je gemiddeld 35% en maximaal 50% CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen. Warmtepompen kosten natuurlijk wel stroom, maar ze zijn veel zuiniger dan je CV. Zo bespaar je niet alleen CO2-uitstoot, maar ook veel geld!

Hoe werkt een warmtepomp nu exact? We zullen hier eerst ingaan op de luchtwarmtepomp. Er is altijd energie in de lucht aanwezig. De luchtwarmtepomp is een efficient en duurzaam systeem dat energie uit de buitenlucht haalt en die gebruikt voor verwarming. Deze energie kan ook gewoon uit koude lucht worden gehaald.

In de warmtepomp zit een koudemiddel dat de warmte met behulp van een compressor kan transporteren en omzetten naar je woning. Het koudemiddel heeft als speciale eigenschap dat het verdampt bij een lage temperatuur. De warmte wordt aan de bron opgewekt doordat het koudemiddel verdampt en het vloeistof gas wordt. De druk wordt hierbij juist verlaagd. Door vervolgens op het punt waar warmte moet worden afgegeven de druk te verhogen condenseert het koudemiddel weer. Het gas wordt weer vloeistof en hierbij komt warmte vrij die voor jou verwarming kan worden gebruikt. Vervolgens kan de vloeistof weer naar buiten stromen en kan de cyclus zich herhalen. Slechts rond de 20% van de energie bij dit proces komt uit jouw stroom. Dit is de energie die nodig is voor het oppompen. De rest kan je aan de buitenlucht onttrekken. Zie ook het onderstaande filmpje voor een verdiepende toelichting.

Onderstaande filmfragment gaat meer op de praktische vragen in bij de installatie rond de vraag hoe werkt een warmtepomp, uitgelegd door een monteur.

De luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: de elektrische luchtwarmtepomp, de hybride luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp. Luchtwarmtepompen gebruiken de buitenlucht om je huis te verwarmen. Een grondwarmtepomp haalt de warmte voor je huis uit de grond.

In de meeste gevallen is de elektrische luchtwarmtepomp de beste keuze. Die is relatief gemakkelijk te installeren, en bovendien de goedkoopste optie. De hybride luchtwarmtepomp gebruikt behalve elektriciteit nog steeds gas: bij deze optie is de milieuwinst minder. De grondwarmtepomp is het meest zuinig. Nadeel aan deze warmtepomp is dat hij gemiddeld zo’n 5000 euro duurder dan andere typen warmtepompen. Daarnaast neemt een grondwarmtepomp meer ruimte in, en de installatie is lastiger. Als je nog verder twijfelt kan je op deze pagina van de site klimaatexpert kijken naar voor en nadelen van de luchtwarmtepomp en de grondwarmtepomp.

 

Gerelateerde artikelen

Heatpump installer e

Warmtepomp installateur

Vergelijk installateurs en kijk of een warmtepomp bij jouw huis past In deze vergelijking zoeken wij uit welke partij de beste warmtepomp-installateur is. CV Totaal

Lees verder
Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek alle voor en nadelen bij de meest ambitieuze stap voor de verduurzaming van je huis. Met jouw huis van het gas af gaan is

Lees verder
Isolatie
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Milieuwinst: 5.270 kg CO2 Kosten: €10.700 Besparing: €1.590 Gemak: enkele dagen Subsidie: vanaf 25% van je kosten Je huis isoleren is dé maatregel met de

Lees verder
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Alle reacties
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx