Zonneboiler of zonnepanelen

Kijk wat voor jou de optimale investering is voor duurzaam warm water

Solar water

Wat zijn de kosten en baten van een zonneboiler?

Eenmalige kosten

Cq. 2000 euro

Milieuwinst

Cq 330 kilo CO2 per jaar

Besparing

Cq. 80 euro

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame warmte aanwezig

Je kan je water ook met een zonneboiler verwarmen. Een zonneboiler werkt met zonnepanelen, dus je verwarmt je water zonder gas. Er komt dus geen CO2 vrij. Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld gezin (van vier personen) gemiddeld zo’n 330 kg CO2.

 

Nederlandse daken zijn vaak wel wat krap en (op het moment van schrijven) is de meerwaarde op een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen nog twijfelachtig. Het rendement van de zon die direct je warme water opwarmt is prima. De afstemming met je warmtepomp is wel belangrijk en vergt nog wel de nodige tijd en energie. Met een combinatie zal zeker in de zomer als er zon is al je warme water via de zonneboiler geleverd kunnen worden. Je warmtepomp kan je gebruiken voor in de winter. Dit betekent dat je pomp minder elektriciteit nodig heeft in de zomer, omdat het water dan door de zon is opgewarmd.

Op dit moment leveren zonnepanelen echter nog meer rendement in totaliteit op dan een zonneboiler (2). Het rendeert dus meer om met de energie van zonnepanelen via een warmtepomp je water op te warmen, dan via even zonneboiler. Ook heeft een zonneboiler meer onderhoud nodig en is het toch weer een extra syteem met de nodige kosten. Kortom, als je wilt kan je dit aanvullend aanschaffen, maar qua rendement adviseren we op dit moment voor de zonnepanelen + warmtepomp + isolatie combo te gaan.

Kijk hieronder voor de ervaringen met een zonneboiler.

Gerelateerde artikelen

Installatie zonnepanelen min e

Zonnepanelen bedrijven

De beste zonnepanelen installatie kies je door verschillende goed beoordeelde bedrijven met elkaar te vergelijken. Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van

Lees verder
Screenshot at

Beste zonnepanelen

Ontdek wat de beste zonnepanelen zijn en vergelijk prijzen De beste zonnepanelen zijn degene die het meeste energie opleveren, tegen de laagte kosten. Wij hebben

Lees verder


Ontdek meer klimaat acties en bespaar

0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx