Energieverbruik Quooker: hoe duurzaam is deze kraan?

Het is veilig, hij is vlug en het apparaat ziet er gelikt uit. Maar wat is het energieverbruik van de Quooker eigenlijk? Doordat het water constant aan de kook gehouden moet worden, gaat er aardig wat energie verloren bij gebruik. Een waterkoker en het  fluitketeltje doen eigenlijk niet onder voor de Quooker. Soms zijn ze zelfs een stuk zuiniger qua energieverbruik. Dit is wat je verder moet weten.

energieverbruik quooker

Hoe werkt de Quooker?

Een Quooker lijkt op het eerste gezicht een gewone kraan, maar niets is minder waar. Zodra je de hem opendraait, verschijnt er een stomende straal kokend heet water. Zet je pan boontjes, kopje kruidenthee of schotel linzen eronder en in no-time is het gekookt, gaar en heet.

Dat werkt ongeveer zo. Een Quooker heeft een waterreservoir. Het reservoir vult zichzelf met koud leidingwater, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht. Dit duurt tussen de tien en twintig minuten. Het water wordt constant op een temperatuur van 110 graden gehouden. Hierdoor krijgen salmonellabacteriën geen kans om de kwaliteit van het drinkwater aan te tasten. Dat is natuurlijk goed, maar qua energieverbruik hebben we toch wat aan te merken op deze zogenoemde ‘wonderkraan’.

Energieverbruik Quooker: besparing of verspilling?

Het is lastig om te bepalen hoe zuinig de Quooker nu eigenlijk is. Het energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het soort warmwatervoorziening. Op de site van het apparaat kun je zelf het verschil tussen een Quooker en een andere warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een boiler berekenen, maar dit is lichtelijk discutabel. Heb je een hoog rendementsketel, of een keukenboiler? Kook je op gas, elektriciteit of inductie? Hoe groot is je huis?

Wat natuurlijk ook per persoon verschilt, is het aantal liter water dat per dag wordt verbruikt. Als je het reservoir wel vier keer moet opwarmen kost is je energieverbruik natuurlijk hoger.

Een thermoskan of waterkoker gebruiken wellicht energiezuiniger

Je kunt ook een thermoskan of waterkoker gebruiken voor heet water en het warm houden daarvan. Het hangt er natuurlijk ook weer vanaf wat voor soort waterkoker je hebt. Een goed geïsoleerde, die relatief weinig stroom verbruikt en direct afslaat? Of een gloeiend heet apparaatje dat van buiten warmer is dan van binnen? Een Quooker gebruikt in de stand-by stand ongeveer 10 Watt per seconde. Dat is omgerekend ongeveer evenveel energieverbruik als een spaarlamp die constant brandt.

‘De Quooker kookt constant, je kunt je afvragen of dat nodig is’

Feit blijft dat de Quooker ontzettend handig is. Een handig luxeproduct, dat snappen we. Hij neemt weinig ruimte in, ziet er mooi uit en je hebt direct heet water. Maar: de Quooker kookt constant. Je kunt jezelf afvragen of dat eigenlijk nodig is. 

energieverbruik quooker

De beste kokendwaterkranen op een rij

Als jij voor jouw huis meerwaarde ziet voor een kokendwaterkaan hebben we voor jou de beste exemplaren op een rij gezet.  

Beoordeling
4.4/5

9 reviews op bol.com

GROHE Red Compact kokendwaterkraan

Deze kokendwaterkraan heeft het energielabel A. Met de vakantiemodus op dit apparaat ga je onnodig energieverbruik tegen.
Onze keuze
Beoordeling
5/5

3 reviews op bol.com

Quooker Flex kokendwaterkraan

Volgens Quooker 'de zuinigste warm- en kokendwaterkraan voor in de keuken.' Deze variant heeft een flexibele uittrekslang.
Beoordeling
4.5/5

2 reviews op bol.com

CENDO kokendwaterkraan

Met deze kraan kun je zelf temperaturen instellen via het touchscreen. Het water hoeft daardoor niet steeds volledig te koken.

Installatie kokendwaterkraan

De quooker en andere kokendwaterkranen zijn relatief makkelijk zelf te installeren. Zie onderstaande een fragment van Grohe. Je kan natuurlijk bij de aankoop oo altijd een expert inhuren. 

Veilig aan de kook

Op het vlak veiligheid streven de kokendwaterkranen natuurlijk naar om zo veilig mogelijk te zijn. De kraan van de Quooker zelf is goed geïsoleerd, evenals het waterreservoir. Hierdoor dringt er nauwelijks warmte door tot het tastbare gedeelte van het apparaat. De Quooker heeft een kraan met kinderbeveiliging, net als de meeste kokendwaterkranen. Nieuwsgierige handjes worden teleurgesteld als blijkt dat de Quooker geen kik geeft als je niet ook nog een knop ingedrukt houdt. Verder kan de Quooker niet omvallen, kantelen of heet worden, zoals waterkokers, fluitketels en pannetjes. Hierdoor kunnen brandwonden voorkomen worden.

koken

Kokendwaterkranen: overbodige luxe?

De Quooker mag dan snel en handig zijn, het apparaat is geen toevoeging op wat er al mogelijk was. De koker doet precies hetzelfde als een waterkoker of fluitketel; hij kookt water, niet meer of minder. De Quooker helpt mee aan het creëren van een wereld waarin behoeftes direct bevredigd kunnen worden. Een moeiteloze samenleving. Heet water nodig? Draai aan de kraan en je hebt het. Dit kan echter ook eenvoudig leiden tot gemakzucht. Dit kan weer leiden tot verspilling. Als altijd alles direct ter beschikking is, wordt de waarde van een product al snel onderschat. Het is ongeveer hetzelfde als fastfood: kant en klaar.

‘Een groene waterkoker of een hooimadam juichen we meer toe’

Fastwater mag dan geen lange voorgeschiedenis kennen, maar het is niet gewoon dat er altijd kokend water beschikbaar is. Het is met recht een luxe te noemen. Ergens moeite voor doen is niet altijd erg, het kan ook leiden tot uiterst prettige voldoening. Kortom: handig die kokendwaterkraan, maar je hebt het niet per se nodig. Een groene waterkoker of een hooimadam voor bij het koken juichen wij meer toe. Of de oude vertrouwde fluitketel, natuurlijk. 

Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.