Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energieprijzen

Energiekosten per huishouden gaan fors omhoog

Als het aan Minister Van Der Hoeven van Economische zaken ligt, zullen ook consumenten en bedrijven hun schouders moeten gaan zetten onder de klimaatdoelstellingen van 2010. Volgens deze klimaatdoelstelling moet Nederland in 2020 20% van de energie duurzaam opwekken. energieprijzenMomenteel investeert de overheid via de subsidie regeling duurzame energie (SDE) per jaar 900 miljoen euro aan duurzame energiebronnen (zonnepanelen, waterkracht en biomassa) Dit is echter onvoldoende om de doelstellingen te halen. Het overige geld zal moeten worden betaald door de elektriciteit- en gasverbruikers in Nederland. Energieverbruikers zullen samen naar schatting 20 miljard euro moeten bijdragen, boven op de kosten van hun eigen verbruik. Op deze manier hoopt het kabinet zijn klimaatdoelstelling voor 2020 alsnog te kunnen halen.

Duitsland als voorbeeld

De nieuwe regeling die de minister voorstelt, lijkt hiermee een beetje op de succesvolle Duitse Einspeisegesetz (toevoer wet). Deze wet garandeert eigenaren van windmolens en zonnepanelen voor 20 jaar een vaste terugleververgoeding. Energiemaatschappijen zijn in Duitsland verplicht 57,4 eurocent per kilowatt-uur aan terugleververgoeding te betalen. Terwijl de kostprijs voor elektriciteit uit fossiele brandstoffen ongeveer 6 cent is. Het verschil van ruim 50 cent wordt door de energiemaatschappij vervolgens doorbelast aan hun klanten. Hiermee is in Duitsland de energierekening per gezin gemiddeld met 35 euro gestegen.

Energieprijzen per huishouden blijven stijgen

Tot  2013 valt de verhoging naar verwachting mee. Waarschijnlijk moeten we denken aan 5,5 euro per jaar. Dit bedrag zal wel stevig gaan oplopen. Uit de brief van de minister blijkt dat het kabinet in het meest negatieve scenario uitgaat van een extra post van 2,6 miljard euro in 2020. Per huishouden komt dit ongeveer neer op 187 euro, als huishoudens en bedrijven beide meebetalen.

Investeren duurzame energiebronnen noodzakelijk

We kunnen er vanuit gaan dat de energieprijzen de komende jaren alleen maar blijven stijgen. En we hebben ook eigenlijk geen keuze. Op korte termijn kunnen we de prijs kunstmatig laag houden door ‘smerige’ energie in te kopen in Rusland of het Midden-Oosten. Met als gevolg volledige afhankelijkheid van deze landen en een verdere verslechtering van het klimaat. Het is daarom verstandig om snel gezamenlijk te gaan investeren in duurzame energiebronnen. De Duitse aanpak heeft zich inmiddels bewezen. Sinds de invoering van een duurzame energiewet , groeide de markt van zonne-energie in Duitsland met meer dan 30 procent! Doordat de energieprijzen de komende jaren waarschijnlijk fors blijven stijgen, wordt het ook steeds interessanter om thuis het energieverbruik aan te pakken.  Energiebesparende maatregelingen in je huis zullen steeds sneller worden  terug verdient. Hoe je dit kunt doen…? kijk maar eens rond op Duurzaam Thuis!
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Water gas en elektrisch zijn de eerste behoeften voor de mens en worden door de overheid onbetaalbaar door al die onverstandige belastingen.
Hoe moet dit verder?

We gaan zonnepanelen belasten op elk mogelijk punt wat je maar kunt bedenken. Ook de elektrische auto. Nadat we dat gedaan hebben belasten we simpele dingen zoals papier, water, koffie, toner, elektra, nog veel meer en dan gaan we speculeren met allerlei eerste levensbehoeftes en dingen die mensen nog meer nodig hebben. Dan gaan we de boetes gewoon nog een keer verhogen, we zorgen er voor dat er op elke hoek op de straat een agent staat zodat je wel een bekeuring moet krijgen, we zorgen er voor dat mensen geen vakantiegeld meer krijgen, want vakantie? Dat had je toch niet nodig? En als we dat hebben gedaan gaan we de zorg ook nog duurder maken. Dan zorgen we er voor dat loonbelasting en belasting op spaargeld ook nog omhoog gaat zodat Nederland helemaal onaantrekkelijk word. Dan zeggen we ook nog dat de rente op je spaarrekening nog lager wordt,… Lees verder »

Reactie van Danny klopt. Einspeise Vergütungen worden jaarlijks voor NIEUWE installaties bijgesteld. (er komt een nieuwe ronde aan onder zware druk van de fossiele sector, de conservatieven en liberalen, maar nog niet duidelijk wat de uitkomst zal zijn en per wanneer precies) Zie mijn tabel op Polder PV, met alle tarieven vanaf 2004: https://www.polderpv.nl/teruglevering_EEG.htm#tabel_EEG_2009-2010 Daar ook veel en veel meer over het Duitse succes model. Wat niet (meer) “Eispeisegesetz” heet (dat waren de voorlopers). Maar “Erneuerbare Energien Gesetz”, sinds april 2000, dus straks tweede lustrum… Ik heb de volledige superdunne officiële versie Novelle 2009 hier voor me liggen. Staat alles voor hernieuwbare stroom in (wat er uitsluitend door wordt gedekt). En er is een wereldmarkt mee en op gebouwd. Tarief momenteel voor een installatie tot en met 30 kWp op daken/gebouwen/etc. is 39,14 eurocent/kWh. Tot en met eind dit jaar, en dan nog eens twintig jaar. Vast tarief. Investeeeeeeeeeeren, dus.… Lees verder »

Volgens mij is de terugleververgoeding in Duitsland al lang geen 57,4 cent meer. https://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.