Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame energie

Energie besparen in huis

Milieuwinst
1500 kilo CO2 p/j
Kosten
100-800 euro
Gemak
1-3 dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

Hoe kan jij energie besparen in huis? En wat zijn de jaarlijkse kosten in een gemiddeld huis? Er wordt veel energie verspild, terwijl energie besparen helemaal niet zo moeilijk is. Door op te letten kun je soms bovendien wel de helft van je energie besparen in huis. 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met 1.700 kWh per jaar en 10% leeft zeer onzuinig met meer dan 5.000 kWh per jaar. Wil je ook energie besparen in huis? Met de onderstaande quiz kan je voor jou een persoonlijk overzicht krijgen met de beste acties! 

Doe de energiebespaartest:

1 . Woon je in een huur of koophuis?

Enkele vragen zullen afvallen als je huurhuis selecteert. Kan jij als huurder jouw huisbaas wel om krijgen voor  duurzame verbouwingen? Vul dan koophuis in!

Huis energie

Koophuis

Renovatie huis

Huurhuis

2. Voor wanneer schat je dat jouw is huis gebouwd?

Als dit van voor 1992 is zullen er de nodige extra acties mogelijk zijn voor de isolatie van je huis.

Oud huis

Voor 1920

Istock

Voor 1992

Istock

Na 1992

3. Hoe groot schat je het energieverbruik in van jouw woning?

Schat in hoe groot het verbruik bij jou is. Als je bijvoorbeeld met 2 personen zuinig in een klein appartement leeft, kan je alsnog klein invullen. Als je met 2 mensen een stuk ruimer leeft, kan je ook groot invullen.

Tiny house

Klein

Gelijk aan een gemiddeld 1 persoons huishouden
rijtjes huis

Medium

Gelijk aan een gemiddelde 2 persoons gezinswoning
apparaten

Groot

Gelijk aan een gemiddelde 3 persoons gezinswoning
Villa

Extra groot

Gelijk aan een gemiddelde 4 persoons gezinswoning of meer

4. Waarmee kun je nog een slag maken om de warmte in je huis beter te verdelen?

Op basis van jouw situatie krijg je nu gericht nog 7 vragen, waarbij je meerdere acties kan selecteren die je nog zou kunnen doen in jouw huis. Zo krijg je uiteindelijk jouw persoonlijke actielijst met kosten, besparingen en stappenplannen. Snap je niet wat we bedoelen met een actie? Dan is de kans groot dat je hier nog wat mee kan. Je kan er na deze vragen in je overzicht meer over lezen en een actie altijd nog laten afvallen!

Vloerverwarming

Vloerverwarming is de meest efficiënte manier om warmte te verdelen.

Radiator ventilator

Bespaar enkele tientallen euro's per jaar door de warmte beter door je huis te blazen met deze kleine ventilator in je radiatoren.

Je CV beter laten instellen

Met waterzijdig inregelen verdeel je het water efficiënter over de radiatoren in je huis. Sinds 2020 is dit verplicht bij een nieuwe verwarming.

Lokale infrarood verwarming

Zet je CV ketel uit en verwarm alleen de ruimte waar je bent met infrarood verwarming.

Elektrische deken of warme kruik

Met een elektrisch dekentje of warme kruik kun je de verwarming een paar graden lager zetten.

5. Waar zie jij kansen om het opwekken van warmte in je huis te verbeteren?

Selecteer 1 type warmtepomp die voor jouw situatie het meest relevant is. Elektrische verwarming staat hier niet tussen, omdat dit nog minder zuinig is dan gas. Stadswarmte zit je vaak aan vast en is niet altijd de duurzame optie. Zonnepanelen kan je extra selecteren, om te compenseren voor de hogere vraag naar stroom.

Luchtwarmtepomp

De luchtwarmtepomp is meest voorkomende warmtepomp en is betaalbaarder dan de grondwarmtepomp.

Grondwarmtepomp

De grondwarmtepomp is de meest efficiënte vorm van verwarming, maar is duur in aanschaf en lastig aan te leggen in de stad.

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp (een airco die verwarmt) is efficiënt en goedkoop, maar verwarmt je water niet en je krijgt geen subsidie.

Stadswarmte

Stadswarmte is lang niet overal beschikbaar en komt soms uit duurzame bronnen. Kijk goed lokaal wat de voorwaarden zijn voor je aansluit.

Zonnepanelen

Je elektriciteit vraag zal fors toenemen bij een warmtepomp. Om die energie op te wekken is het aantrekkelijk zonnepanelen te nemen.

6. Welke kleine en makkelijke isolerende maatregelen kan je nog nemen?

Buisisolatie

Als je ruimtes hebt die je niet gebruikt (zoals de zolder of kelder) waar leidingen doorlopen, dan kan je met buisisolatie besparen.

Tochtstoppers

Bij je voordeur, je ramen en in je huis kan nog veel tocht zijn. Met tochtstoppers kan je deze redelijk gemakkelijk zelf dichten.

Isolerende gordijnen

Met isolerende gordijnen kan je vrij gemakkelijk tegen lage kosten een paar honderd euro per jaar besparen.

Isolatiefolie of voorzetramen

Als je ouderwets dubbel of enkel glas hebt kan je zelf makkelijk isolatiefolie of voorzetramen aanbrengen.

Radiatorfolie

Je kan achter je verwarming radiatorfolie bevestigen. Daarmee wordt meer dan 80% van de warmte weer gereflecteerd.

Warme kleding

De beste isolatie is die van jezelf. Zorg voor warme pantoffels, een goede ochtendjas en een warme trui. Dit kan 3 graden op je verwarming uitmaken.

7. Is er nog ruimte voor (extra) isolatie in jouw huis?

Als de isolatie in jouw voor 1992 is vernieuwd, dan kan je ervan uitgaan dat er ruimte is voor verbetering. Isolerend materiaal van voor die periode kan je het beste vervangen of aanvullen, om zo ook de nodige energie te besparen. Isoleren is alleen nodig voor delen van je huis die aan de buitenlucht grenzen. Als je huis na 1920 is gebouwd heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Je kan in je bouwtekening of energielabel zien of je spouwmuren hebt. Ook kan je bij de deur dikte van je muur meten. Als dit 25 cm of meer is heb je waarschijnlijk een spouwmuur.

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie wordt extra isolerend materiaal in de ruimte tussen je muren gespoten. Dit is een relatie makkelijke actie die je binnen een paar terugverdiend.

Gevelisolatie

Als je huis van voor 1920 is dan kan het zijn dat je voor isolatie een muur aan de binnenkant of buitenkant moet plaatsen, bijvoorbeeld bij je gevel. Terugverdientijd hierbij is een stuk langer dan bij spouwmuurisolatie, maar wij raden dit nog steeds aan.

Vloerisolatie

Als je vloer van voor 1983 is dan is er waarschijnlijk nog ruimte voor vloerisolatie. Je kan in je kruipruime kijken. Als er minder dan 9 cm aan materiaal is aangebracht, dan is er zeker ruimte voor verbetering.

Dakisolatie

Met dakisolatie kan je een zeer forse besparing doen. Als je huis van voor 1992 is, dan is er waarschijnlijk ruimte voor verbetering. Isolatie op je dak kan aan de binnenkant of buitenkant zitten en kan moeilijk meetbaar zijn. Als het minder is dan 8 cm, dan is er ruimte voor verbetering.

Isolerend glas

Isolerend glas is een hele investering. Vooral als je enkel glas hebt, dan is het zeker de moeite waard. Enkelglas is makkelijk te herkennen, je ziet duidelijk maar een glasplaat. Als je al dubbelglas hebt, dan is het lastig de investering naar HR++ of driedubbelglas terug te verdienen. Voor het milieu zijn HR++ en driedubbelglas nog steeds zeer goed.

8. Welke energieslurpende (standby) apparaten kan jij nog vervangen of wegdoen?

Met een slimme meter kun je in de app van je energieprovider kun je zien hoe hoog je verbruik is. Twijfel je over een apparaat? Laat je apparaat even uit en kijk met hoeveel het verbruik daalt of meet dit met een energiemeter. Wij hebben de grootste energieslurpers op een rij gezet.

Koelkast

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is het voor het milieu en qua kosten beter om een nieuwe energiezuinige en duurzame koelkast te kopen. Het stroomverbruik bij een nieuwe koelkast is veel lager.

Droger

Een droger kan je het beste vervangen door een waslijn. Maar als je echt een droger nodig hebt en je huidige droger is ouder dan 10 jaar, dan kan je deze het beste vervangen door een warmtepompdroger.

Lampen

Vervang oude halogeen of gloellampen met ledlampen of spaarlampen. Met het verbod op halogeen en gloeilampen zijn de meeste nieuwe lampen in de winkel al energiezuinig.

Waterkoker

Met een energiezuinige isolerende waterkoker ben je minder energie kwijt aan het koken en blijft je water langer warm. Thee is ook lekker op 90 graden en 10% zuiniger dan op 100 graden.

Je gasstel

Een inductiekookplaat verwarmt je eten elektrisch en met minder energie dan gas.

Stille slurpers

Doe een tweede koelkast, terrasverwarmer, aquarium of jacuzzi weg of uit. Apparaten die op standby staan slurpen de hele nacht door.

9. Welke energiebesparende tips kan je nog toepassen?

Was ophangen

Droog je was niet in een droger, maar aan de drooglijn.

Minder vaak wassen

Draai alleen een volle was/ wasmachine en probeer je kleren niet na een dag al te wassen. Wist je dat je kledingstuk weer helemaal goed ruikt als je het een nacht in de vriezer legt?

Korter douchen & waterbesparende douchekop

Als je het niet weet heb je waarschijnlijk geen waterbesparende douchekop, dat is de standaard. Met een emmertje kan je eventueel kijken hoeveel water er per minuut uit komt. Met minder dat 6 liter per minuut ben je waterbesparend!

Ga voor een slimme thermostaat

Als je de thermostaat al moet vervangen, adviseren wij zeker voor een slimme te gaan. Vergeet je soms je verwarming uit te zetten 2 uur voordat je gaat slapen? Kijk naar een slimme thermostaat. Je kan hiermee tot 30% op je energierekening besparen.

10. Heb je al duurzaam leefgedrag?

Consuminder

Consuminder

Consuminder! De productie van spullen kost bij de gemiddelde Nederlander meer energie dan je met welke actie dan ook kan besparen
Eco label

Consumeer bewust

Consumeer bewust! Koop lokaal, zodat producten geen enorme afstanden hoeven af te leggen. Let op de eco labels bij de producten die je koopt en koop zaken tweedehands!
vegan make-up, vegan mascara, vegan lipstick, vegan foundation

Eten & drinken

Minder of stop met vlees en zuivel. Voor de productie hiervan is een enorme hoeveelheid energie nodig.
Restjes koken vegetarische lunch

Restjes

Bewaar alle restjes van je eten en gooi zo min mogelijk weg.

E-mailadres

Optioneel: Ontvang je persoonlijke testresultaat in je inbox.

Als je wilt rondkijken wat opties om zijn om energie te besparen kan je ook verder op deze pagina lezen wat allemaal mogelijk is! 

1
Energie besparen in huis door te investeren

2
Vervang oude apparaten

3
Energie besparen in huis met je gedrag

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

2.8 5 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is fijn om telezen wat je goed doet ,in ons geval doen we al veel, maar je blijft waker .
dus ! Goed om alert te blijven.oud maar waar ,de groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt

Volg ons op Facebook