Duurzaam Thuis – Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen https://www.duurzaamthuis.nl Bewust lekker Duurzaam Leven Tue, 11 Dec 2018 20:29:05 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 https://www.duurzaamthuis.nl/wp-content/uploads/2017/02/cropped-duurzaamthuis-favicon-3-32x32.png Duurzaam Thuis – Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen https://www.duurzaamthuis.nl 32 32 De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter#comments Tue, 11 Dec 2018 20:22:07 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10840 Sinterklaas is nog maar net achter de rug, en hier en daar kom je nog pepernoten tegen in hoeken en gaten van het huis. Gelukkig staat het volgende feest staat alweer voor de deur. Kerstmis. De dagen worden korter, het is koud buiten…en we willen graag knus en gezellig binnen zijn. Om alvast lekker in […]

The post De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>

Sinterklaas is nog maar net achter de rug, en hier en daar kom je nog pepernoten tegen in hoeken en gaten van het huis. Gelukkig staat het volgende feest staat alweer voor de deur. Kerstmis.

De dagen worden korter, het is koud buiten…en we willen graag knus en gezellig binnen zijn. Om alvast lekker in de romantische kerststemming te komen versiert een groot deel van de wereld hun huis, van binnen en vaak ook van buiten. Een van de belangrijkste onderdelen daarin is de kerstboom. Een denneboom (spar), een Nordman of een blauwspar, dat zijn mogelijke keuzes je kan maken. Sinds geruime tijd kunnen we ook kiezen voor een kunstboom. Tegenwoordig zijn er zelfs kunstbomen waarbij de lampjes al vooraf zijn “geïntegreerd” in de takken. Uitklappen en klaar is de boom, alleen nog extra optuigen met ballen en glitter en kerst kan beginnen (34,95 bij die winkel waar je voornamelijk goedkope chinese prullaria kan kopen). Maar hoe zit het nou precies rondom duurzaamheid en kerstbomen? Is een echte boom beter of slechter dan een kunstboom? Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl dat daarin meer duidelijkheid geeft. Ook op onze eigen site hebben we eerder aandacht besteed aan het Kerstboom onderwerp.

Kunstboom pas na 16 jaar beter voor milieu!

De strekking van beide artikelen is dat een kunstboom op langere termijn vermoedelijk beter is voor het milieu, maar het hangt van vele factoren af hoe lang deze termijn is. De factoren zijn onder andere gebruikte materialen, transport (waar komt de boom vandaan) en mogelijkheden voor recycling (is het plastic te scheiden van het metaal bijvoorbeeld). Nu.nl geeft aan dat je een minimaal 10 jaar moet gebruiken, het Australisch onderzoek van onze website concludeerd dat pas na minimaal 16 jaar een kunstboom “beter” is voor het milieu. De eerste vraag die bij ons opkomt is dan ook: “hoe lang gaat een kunstboom eigenlijk mee?”. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Echter, een kunstboom heeft ons inziens verschillende levensduren: Een technische, een optische en een modische levensduur. Technisch zal een kunstboom 10 of zelfs 20 jaar wel halen, tenminste als de mogelijk geïntegreerde verlichting het ook zo lang blijft doen. Optisch heeft ook een kunstboom last van slijtage. De “plastic” naalden breken af, de opgespoten kunstsneeuw vergeeld, en de boom wordt steeds stoffiger, terwijl zij lastig te reinigen is. Modisch gezien is het maar de vraag hoe lang een kunstboom meegaat, aangezien mensen het prettig vinden om zo nu en dan een “nieuwe” te kopen. Een grotere, kleinere, andere vorm.

Kortom…wij van duurzaam thuis vragen ons serieus af of het realistisch is dat mensen een kunstboom daadwerkelijk minimaal 10 of mogelijk zelfs 20 jaar blijven gebruiken. Of dat de kans dat een kunstboom na 3 tot 5 jaar op de stort beland eigenlijk groter is. Niemand is in staat om goed in te schatten hoe lang je een kunstboom gebruikt, je kan hoogstens de intentie uitspreken om een kunstboom voor lange termijn aan te schaffen.

Duurzame kerstboom tips

Veel belangrijker is dat er milieuwinst kan worden behaald met het optuigen van de boom. Gebruik duurzame ledverlichting in plaats van gloeilampkaarsjes, en zet de verlichting ’s-Nachts uit. (ook de adapter uit het stopcontact). Koop niet elk jaar nieuwe versiering omdat er een andere kleur in de mode is. En, hoe gezellig het ook allemaal is, beperk de hoeveelheid buitenverlichting, rendierverlichting, elektrisch klimmende kerstmannen en andere kerstattributen. Al deze producten verbruiken elektriciteit, en het heeft veel energie en grondstof gekost om deze producten te maken en transporteren.

Deze beperking scheelt ook fors in de portemonnee. Daarover gesproken, na enig onderzoek blijkt dat mooie kunstkerstbomen van goede kwaliteit stevig aan de prijs zijn. Een beetje kunstboom begint bij 150 euro, en loopt in prijs op tot 1900 euro. Als je dat afzet tegen jaarlijks een echte kerstboom kopen (van 20 euro voor een spar tot 50 euro voor een grote Nordman) dan kan ook de portemonnee de beslissing beïnvloeden. Wat betreft de gewone, echte kerstboom vinden wij van duurzaamthuis dit toch de meest verantwoorde keuze, mits het lukt om je te houden aan de volgende tips:

 • Koop een echte boom met kluit, en plaats deze na de kerst in je tuin. Als je dit 2 jaar achter elkaar doet met een nieuwe boom, dan kan je elk jaar de “oudste” boom weer uit je tuin halen en binnen zetten. Een boom die 2 jaar kan wortelen overleeft een periode van 3-4 weken binnen prima, mits je voldoende water geeft en er een flinke kluit aan laat zitten. Je moet natuurlijk wel plaats hebben in je tuin.
 • Als je geen tuin hebt, of geen plaats in je tuin, probeer de boom dan in ieder geval na de kerst ergens anders te plaatsen. (in een bos of park). Daar zijn tegenwoordig speciale locaties voor. Vraag aan je gemeente waar dit kan. Maar let op: ga hier niet veel km’s voor autorijden. (zie ook volgende punt)
 • Koop de echte boom zo dicht mogelijk bij je huis, of op een route waar je toch rijdt met de auto voor je boodschappen of je werk. Ga niet speciaal 25 km rijden om een boom te halen. Dat heeft zoveel impact dat de kunstboom een schoner alternatief kan worden.
 • Je kan ook kijken op www.duurzame-kerstbomen.nl. Daar kan je een boom met kluit bestellen, ophalen en weer terugbrengen. De boom wordt dan weer teruggeplaatst in een bos of park. Een mooi initiatief, met ook hier de kanttekening dat je er geen 25km voor moet gaan rijden.

Ten slotte, het allerbelangrijkste…
Natuurlijk heeft een kerstboom impact op het milieu. Als het lukt om volgens bovenstaande tips een echte kerstboom te plaatsen in je huis… zorg dan ervoor dat je er ook zoveel mogelijk van geniet. Want ook dat vinden wij van duurzaam thuis belangrijk. Duurzaam en comfortabel genieten van het leven.

Duurzaam thuis wenst jullie een Vrolijk Kerstfeest!

The post De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter/feed 1
Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis#comments Wed, 14 Nov 2018 12:38:09 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10831 De winter komt eraan, tenminste, het zal toch wel een keer winter gaan worden de komende weken? In ieder geval is sinds enkele dagen bij mij de centrale verwarming weer aan. Het huis warmt langzaam maar gestaag op, totdat er een behaaglijke warmte ontstaat van 20 graden. Maar…hoe komt het nou dat een huis ook […]

The post Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>

De winter komt eraan, tenminste, het zal toch wel een keer winter gaan worden de komende weken? In ieder geval is sinds enkele dagen bij mij de centrale verwarming weer aan. Het huis warmt langzaam maar gestaag op, totdat er een behaaglijke warmte ontstaat van 20 graden. Maar…hoe komt het nou dat een huis ook weer afkoelt als je de verwarming uitzet? Dat komt door het weglekken van warmte. Hoe goed een huis ook geïsoleerd is, warmte zal altijd “ontsnappen”. De natuur streeft naar evenwicht, en pas als de temperatuur binnen gelijk is aan buiten, pas dan ontsnapt er geen warmte meer.

Warmte lekt weg uit huis onder ander via kieren en gaten, via open en dichtdoen van deuren, via de ramen, maar zelf via goed geïsoleerde muren. Bij de laatste gaat dat heel langzaam, bij de eerstgenoemde juist heel snel. Maar waar de warmte nou precies weglegt, en hoe snel, dat is moeilijk goed inzichtelijk te maken. Gelukkig is daar ook een oplossing voor gevonden. De Black en Decker Thermal Leak Detector. Een apparaat dat op een gemakkelijke manier duidelijk maakt waar de lekken zitten. Tenminste, dat belooft de verpakking.

Eerste indruk test Thermal Leak Detector

Als ik de verpakking openmaak valt als eerste op dat er een hoop “lucht” in de verpakking zit. Het apparaat zelf is veel kleiner, de verpakking had ook kleiner gekund. Maar of de consument dan bereid is om 32,95 euro te betalen is natuurlijk de vraag. Het apparaat zelf ziet er goed uit. De bediening lijkt simpel. Toch even eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Die is helaas teleurstellend karig. Deze geeft aan hoe het apparaat te gebruiken, maar niet wat je eigenlijk met de meetgegevens kan doen. Want dat is wat het apparaatje doet. Meten. En zoals elke wetenschapper zegt…meten is weten. Het apparaat meet, bij aanzetten, de temperatuur van een door jou gekozen plek. Je wijst bij het aanzetten het apparaat op het oppervlak dat je wilt meten, en dat is dan de “referentie temperatuur’. Op het gemeten oppervlak verschijnt een groen verlichte “vlek”. Als je vervolgens het apparaat op een ander oppervlak richt, geeft hij door middel van kleur aan of dat oppervlak warmer of kouder is dan het groene “referentievlak”. Als het oppervlak warmer is wordt het een rode vlek, en als het oppervlak kouder is wordt het een blauwe vlek. En nu komt het: Wanneer op het oppervlak een blauwe vlek wordt geprojecteerd, dan is dat oppervlak dus kouder dan je referentieoppervlak (groen). En dat betekent dat daar warmte weglekt. Dit alles is vanuit binnenshuis geredeneerd. Buitenshuis is het precies andersom. Dan is een rode vlek een plek waar warmte weglekt.

Voor zover een superhandig apparaat. Je kan de gevoeligheid ook nog eens instellen van 0,5 graad tot 5 graden. Op die manier kan je makkelijker zoeken naar grote “lekken”. Het display geeft ook nog eens de ingestelde referentietemperatuur weer, EN de exacte temperatuur van het gemeten oppervlak. Kijk ook eens op youtube voor een demonstratie.

Top 5 punten om aan te pakken

Maar nu, hoe ga je nou deze informatie gebruiken? Waar moet je naar zoeken, hoe kan je warmtelekken dan dichten? De gebruiksaanwijzing blijft hier echt in gebreke. Maar goed…wij van duurzaamthuis zouden onze naam niet waarmaken als we hier niet wat meer op zouden doorgaan. Volgens ons is het slim om als volgt te werk te gaan: Ga in huis eerst op zoek naar “grotere” warmtelekken, door het apparaat op minst gevoelig te zetten. (5 graden). Daar zit de eerste winst, het “laaghangend fruit”. Denk goed na wat mogelijke warmtelekken kunnen zijn. Wat ons betreft is dit de top 5, in willekeurige volgorde aangezien dit per huis verschillend kan zijn:

 • Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen),
 • Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren
 • Koudebruggen, bijvoorbeeld van wel geïsoleerde buitenmuren, of een muur aangrenzend aan een niet verwarmde gang.
 • In de keukenkastjes op een koude vloer. (daar zit vaak geen vloerverwarming)
 • Radiatorleidingen die, niet geïsoleerd, door koude ruimtes lopen (en daar dus al warmte verliezen).

Buitenshuis is het slim om in het donker met het apparaat de buitenkant van je huis langs te lopen. Let wel op dat dan juist de rode stip aangeeft waar de lekken zitten. Ook hier zijn er voor de hand liggende plaatsen de kozijnen, onderkant van deuren, of te top van het dak (als je een puntdak hebt).

Thermal Leak Detector een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje

Het moeilijkste is bepalen wat je eraan moet doen. Een paar eenvoudige tips zijn om kieren en gaten te sluiten met tochtstrip of kit (over het algemeen). De onderkanten van deuren kan je een deurtochtstrip voor aanschaffen. Voor de grotere oppervlakken zijn verschillende manieren van isolatie mogelijk, maar het gaat binnen deze productreview te ver om daar op in te gaan. In de artikelenreeks over isolatie vind je meer informatie.

Al met al vinden we de Thermal Leak Detector na een korte review een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in de mogelijkheden om de hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen (gas, elektriciteit, hout etc.) te beperken. Daarnaast geeft een woning met minder warmteverlies meer leef comfort.

De aanschafprijs is niet dermate hoog, en het apparaat is goed verkrijgbaar online en in bouwmarkten. Wat ik zelf leuk vind is om het apparaat mee te nemen naar vrienden en kennissen, om ook hen te wijzen op de mogelijkheden tot zuiniger verwarmen van hun woning. Of, geef het apparaat aan je kinderen en maak er een spannend spel van om te zoeken naar het grootste warmtelek in huis! Een speelse manier om ook de volgende generatie bewust te maken van een duurzamer leven.

Kortom, ook al is het is niet een apparaat dat je dagelijks nodig hebt, geeft het wel waardevolle informatie en inzicht. Dit zal in veel gevallen leiden tot extra investeringen op gebied van isolatie, maar daarmee draagt elke gebruiker wéér een steentje bij aan een meer duurzame samenleving, Thuis.

The post Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis/feed 4
Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken#comments Sun, 12 Nov 2017 13:19:06 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10702 Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening. Er zijn ontelbaar veel manieren om de woning energiezuiniger te maken, en als particulier kun je dan ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Er zijn echter ook een aantal […]

The post Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening.

Energie zuinige huizen

Er zijn ontelbaar veel manieren om de woning energiezuiniger te maken, en als particulier kun je dan ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Er zijn echter ook een aantal ingrepen waar je vaak heel wat geld voor nodig hebt. Dan is het natuurlijk handig als je een flink bedrag op je rekening hebt staan. Wat voor energiezuinige ingrepen zijn er en hoe kunnen deze gefinancierd worden?

Woning energiezuinig maken: ingrepen

Naast gewoon aandacht besteden aan hoeveel je precies verbruikt, en de lichten niet aan laten staan als je de woning verlaat, zijn er veel andere, efficiënte manieren om energiezuiniger te wonen. Een overzicht:

1. Installeer zonnepanelen
Veel woningen beschikken over dergelijke panelen, die vaak wel meer dan de helft van de energiebehoefte vervullen (soms zelfs nog méér). Zonnepanelen op zich kosten dan wel heel wat, op de lange termijn leveren ze alleen maar financieel voordeel op.

2. Kies ledverlichting
Hoe meer lampen en andere verlichting je kunt vervangen door ledverlichting, hoe beter. Dergelijke lampen gaan wel tien maal zo lang mee als gewone halogeen- en gloeilampen, en ze verbruiken veel minder energie. Led is dus de beste investering als je zowel je eigen portemonnee als het milieu een plezier wilt doen.

3. Zorg voor een goede isolatie
De verwarming van de woning is een van de meest energie verbruikende invloeden in de woning. Hoe minder je die dus nodig hebt, hoe beter. Als je kiest voor betrouwbaar isolatieglas in de woonkamer en slaapkamers, maar ook de muren goed isoleert, dan betaal je veel minder stookkosten. Let je daarbij ook nog op het energieverbruik en stel je de temperatuur wat lager in? Dan bespaar je daarmee ook weer. Je kan ook subsidie aanvragen om je huis te isoleren.

Hoe financier ik energiezuinig wonen?

Energiezuinig wonen is dan wel voordelig op de lange termijn, daar gaan soms flink wat kosten aan vooraf. Het is dan ook belangrijk deze te kunnen financieren, en dat kan op verschillende manieren:

1. Geld lenen
Je kunt kiezen voor geld lenen bij de bank. Hierbij betaal je rente over het bedrag dat je leent, waardoor je uiteindelijk meer kosten kwijt bent. Alsnog kan dit de uiteindelijke besparing waard zijn. Ook kun je ervoor kiezen om geld te lenen bij vrienden of familie, maar zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt, vastlegt en je daaraan houdt.

2. Zelf genoeg sparen
Zelf sparen lijkt altijd de beste optie, want geld lenen kost geld. Wel kan het een tijd duren voordat een bedrag bij elkaar is gespaard, daarom kan het misschien zelfs nog voordeliger zijn (met het oog op besparing in energiekosten) om een geldbedrag te lenen.

3. Subsidie aanvragen
Om de kosten van de duurzame investeringen wat te drukken, zijn er meerdere subsidies te krijgen. Dit omdat energiebesparende maatregelen zo gestimuleerd proberen te worden. Sommige gemeenten bieden daarom een subsidie aan. Ook is er voor particulieren de subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waarmee je zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunt aanschaffen en installeren. En zo zijn er meer subsidies.

Wat levert energiezuinig wonen op?

Het spreekt voor zich dat energiezuinig leven en wonen alleen maar voordelen biedt. Wat zijn die voordelen precies?

1. Energiezuinig wonen helpt je heel wat te besparen op de lange termijn. Denk daarbij aan isolatie, waarmee veel wordt bespaard op dure energiebronnen zoals gas.

2. Energiezuinig wonen draagt bij aan het milieu, dankzij het beperkte gebruik van fossiele brandstoffen. Kies je ook nog eens voor het zelf opwekken van energie, dan ben je behoorlijk milieubewust bezig.

3. Energiezuinig wonen kan de waarde van de woning doen stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zonnepanelen laat plaatsen, die niet enkel milieuvriendelijker en besparend zijn, maar ook zorgen voor een beter energielabel van de woning. Hierdoor zal deze meer waard zijn bij een eventuele verkoop.

4. Door duurzame ingrepen wordt het binnenklimaat in de woning vaak wat gezonder. Dit heeft invloed op je eigen gezondheid, maar ook op die van je woning. Door dat laatste hoeven er eventueel minder snel dingen vervangen of gerestaureerd te worden in en aan het huis. En daarmee bespaar je ook weer op de kosten.

The post Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken/feed 3
De Duurzame Monumenten-Lening https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening#respond Sat, 14 Oct 2017 16:33:09 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10689 Als je een eigenaar bent van een woning of appartement dat als rijksmonumentaal wordt beschouwd en je wilt energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je hiervoor een beroep doen op de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is er speciaal voor dit soort panden. Net zoals bij elke lening is de hoogte ervan afhankelijk van hoe groot de […]

The post De Duurzame Monumenten-Lening appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Als je een eigenaar bent van een woning of appartement dat als rijksmonumentaal wordt beschouwd en je wilt energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je hiervoor een beroep doen op de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is er speciaal voor dit soort panden. Net zoals bij elke lening is de hoogte ervan afhankelijk van hoe groot de energiebesparende investeringen zijn. Hoe werkt deze lening?

Aanvragen lening

De lening wordt aangevraagd aan de hand van investeringen die door de installateur of aannemer aangekruist worden op de officiële lijst van het Verklaring Energiebesparend Rijksmonument. Dit document bepaalt als het ware de grondslag voor de lening, ofwel het maximale bedrag daarvan. Bij het aangaan van een dergelijke lening komen een aantal zaken kijken. Wat meer informatie daarover is dan ook belangrijk.

In aanmerking komen voor de lening

Je kunt niet zomaar geld lenen voor investeringen in een rijksmonumentaal gebouw of appartement. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat zijn de volgende negen:

 1. 

De energiebesparende maatregelen worden gecombineerd met de financiering van een restauratie van het gebouw.
 2. Je bent zelf bewoner of eigenaar van het appartement of de woning.
 3. De aanvrager is VvE van een woon/appartementencomplex dat als rijksmonumentaal beschouwd wordt.
 4. De werken zijn nog niet van start gegaan.
 5. De aannemer of installateur heeft de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument ondertekend.
 6. De lening van de eigenaar of bewoner bedraagt minstens 2.500 euro.
 7. De lening voor de VvE bedraagt minstens 25.000 euro.
 8. Je beschikt over een zogenaamde omgevingsvergunning, ofwel een gemeentelijke verklaring dat dit niet nodig is.
 9. Je hebt een positieve kredietbeoordeling.

Belangrijk bij geld lenen voor een rijksmonument

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het alsnog belangrijk rekening te houden met een aantal factoren. Op die manier is de lening transparant en kunnen er geen misverstanden ontstaan over de lening en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Let op de volgende vier punten:

1. Voorlopige goedkeuring
Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt een offerte gedaan voor de Duurzame Monumenten-Lening met een voorlopige status. Wanneer de werken klaar zijn, wordt het bedrag definitief vastgelegd – en soms is dit lager dan je zou verwachten.

2. De netto maandlasten nemen toe

Als je een lening aanvraagt voor je eigen woning, dan nemen de netto lasten per maand toe. Het gaat immers om een lening die op zogenaamde annuïtaire manier afgelost wordt. Hoewel de bruto lasten gelijk blijven tijdens de rentevaste periode, nemen de netto lasten toe. Dit omdat het rentedeel steeds kleiner wordt en er minder hypotheekrente afgetrokken kan worden.

3. De rentevaste periode bedraagt tien jaar

De rentevaste periode verstrijkt na 10 jaar, waarna je een nieuwe aanbieding krijgt. In zekere zin is dit een onzekere kwestie, aangezien je niet kunt weten wat de rente precies zal zijn op dat moment in de toekomst. Is deze hoger, dan krijg je hogere lasten. De rente is echter altijd 5 procent lager dan de marktrente, en op dit moment is het minimum hiervoor 1,5 procent.

4. De lening moet terugbetaald worden

Het spreekt voor zich dat de Duurzame Monumenten-Lening terugbetaald moet worden. Dit gebeurt door maandelijks een vast bedrag te betalen. Hierin zit altijd een deel aflossing.

Kijk hier naar wat voor manieren van duurzaam wonen er zijn. Bedenk voordat je aan de slag gaat wat je in huis allemaal kunt verbeteren en verduurzamen.

The post De Duurzame Monumenten-Lening appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening/feed 0
Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis#comments Mon, 21 Aug 2017 21:08:20 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10673 We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar de meeste mensen daarbij vaak niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra. De zomer is nu nog in volle gang, maar als de verwarming binnenkort […]

The post Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar de meeste mensen daarbij vaak niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra.

Gasverbruik verminderen

De zomer is nu nog in volle gang, maar als de verwarming binnenkort weer aan moet, is het handig om te letten op een aantal punten. Besparen op het gasverbruik kan zonder al te veel moeite. Met de volgende tips bespaar je op het milieu én flink op de energiekosten; de verwarming zorgt namelijk voor zo’n 75 procent van het gasverbruik.

Acht keer meer gasverbruik in winter

Nu het nog zomer is, verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten. Let je op het gasverbruik, dan zorg je er niet alleen voor dat de CO2-uitstoot omlaag wordt gebracht. Ook je energierekening gaat omlaag. Helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

Ga je energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie (uit Nederland), dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Weet jij hoeveel CO2-uitstoot je veroorzaakt? Je kunt je carbon footprint berekenen. Helpen met het reduceren van de CO2-uitstoot? Let dan op het volgende.

Verschil van één graad

Als je de thermostaat maar één graad lager zet, dan scheelt dit toch alweer 7 procent op het gasverbruik. Dat is al best een groot verschil, toch? Stel jij de thermostaat in op 20 in plaats van 21 graden op de momenten dat je thuis bent, dan maak je dus al een verschil.

Je hoeft in de winter niet in een T-shirtje door huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er een dekentje bij pakken, heeft nog iets gezelligs ook. Ga je de deur uit? Zet de kachel dan nog wat lager. Kom je dezelfde dag nog terug, dan is het verstandig om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt.

Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen

Bedenk in welke ruimtes van het huis je vaak bent. Hou de temperatuur in de ruimtes waar je niet vaak lager. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur. Zorg er, om de kamer op temperatuur te houden, voor dat de warmte hier niet snel ontsnapt. Door deuren te sluiten, hou je warmte binnen in de ruimtes die je verwarmt. Weet je van jezelf dat je deuren vaak open laat staan? Plaats dan een deurdranger zodat de deur vanzelf dichtgaat.

Thermostaat voor vertrek al lager

Als je weet dat je de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voordat je vertrek al lager. In de tijd dat je nog thuis bent, is de temperatuur alsnog prettig. Doe je dit altijd als je weggaat, dan scheelt dat op jaarbasis toch weer wat uren aan gasverbruik.

Temperatuur op minimaal 15 graden

Ga je voor lange tijd van huis, bijvoorbeeld meer dan een dag, dan kun je de temperatuur best wat lager dan 18 graden instellen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Zorg er in de koude periodes van het jaar voor dat de temperatuur niet lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen.

De temperatuur wordt bepaald op de plek waar de thermostaat zich bevindt. Sommige plekken zijn minder goed geïsoleerd en zit de thermostaat daar niet, dan wordt het hier waarschijnlijk kouder dan de ingestelde temperatuur. Hierdoor kan het zijn dat leidingen op die plaatsen gaan bevriezen. Hierdoor kunnen leidingen knappen.

Slimme thermostaat en thermostaatklok

Met een slimme thermostaat en een daarbij behorende app, kun je de temperatuur binnenshuis vanaf buitenshuis besturen. Ben je de kachel vergeten lager te zetten, dan kun je dit gewoon nog even regelen zonder dat je thuis bent. Hetzelfde geldt andersom; wil je dat het huis warm is als je thuiskomt, dan kun je de verwarming alvast wat hoger zetten met de app. De meeste slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen. Hierdoor kan de thermostaat zich automatisch aanpassen aan jouw ritme. Je dag- en nachtritme wordt herkend, waardoor de thermostaat het verwarmen van de ruimte hierop aanpast.

Door dit inspelen op het levensritme kunnen huishoudens met een slimme thermostaat zo’n 22 procent besparen op het gasverbruik. Uiteraard is er ook nog gewoon de ouderwetse thermostaatklok, waarmee je de temperatuur voor elke dag al vooraf kunt instellen. Ook dat kan schelen in verbruik.

Slimme-meter-app

Met een slimme-meter-app, ook wel energieverbruik-app, heb je duidelijk inzicht in je stroom- en gasverbruik. Alleen met een slimme meter kun je gebruikmaken van dit soort apps, die sommige energieleveranciers gratis aanbieden. Op deze manier word je je bewuster van je verbruik. Met dit inzicht kun je makkelijker energie besparen.

The post Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis/feed 4
Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder#comments Mon, 21 Aug 2017 20:35:54 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10641 Je moeder is jarig en je wilt haar natuurlijk graag een mooi cadeau schenken. Waarom niet een leuk en handige duurzaam cadeautje? Hieronder geef ik je een aantal tips voor praktische en duurzame geschenken voor in huis. Klik hier voor nog meer leuke cadeaus waar je moeder iets aan heeft. Chikuno Cube De Chikuno cube […]

The post Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Je moeder is jarig en je wilt haar natuurlijk graag een mooi cadeau schenken. Waarom niet een leuk en handige duurzaam cadeautje? Hieronder geef ik je een aantal tips voor praktische en duurzame geschenken voor in huis. Klik hier voor nog meer leuke cadeaus waar je moeder iets aan heeft.

Chikuno Cube

De Chikuno cube is een luchtfilter die ervoor zorgt dat luchtjes in huis gefilterd worden. Denk bijvoorbeeld aan de ijskast, de schoenenkast en gewoon in de huiskamer.

De filter is gemaakt van bamboe koolstoof en is volledig natuurlijk. Daarnaast heeft deze 100% natuurlijke luchtfilter ook een mooi design.

Ideaal cadeau voor je moeder, zo hoef je geen spuitbussen meer te kopen, een duurzaam cadeau en mooi om te zien.

 

 


Design solarlamp

Over design gesproken, bekijk deze solarlamp. Het aparte design vindt haar oorsprong in de origami (Japanse vouwkunst).

De solarlampen werken volledig op zonne-energie en gebruiken hierdoor geen reguliere stroom.

Daarnaast wordt voor elk gekocht exemplaar ook nog eens een exemplaar geschonken aan iemand in nood.

 

 

 

 


Solar charger

Je moeder zal haar telefoon toch op moeten laden. En waarom haar dit niet laten doen op een milieuvriendelijke manier?

Door deze solar charger zonnebloem cadeau te doen maak je dit mogelijk. Daarnaast is het ontwerp uitermate geschikt als design in huis.

 

 

 

 


Tafelhaard vuur

Een mooi geschenk om het knus en gezellig te maken in huis. De houders en lonten van de tafelhaard gaan lang mee. Een duurzaam alternatief voor hout stoken in de open haard.

Hierdoor creëer je een fijne sfeer in de woonkamer. Samen ontspannen met warm en rustgevend licht.

 

 

 

 

Door: Cadeautjes.nl

The post Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder/feed 1
Bespaar tot 90% douchewater https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater#comments Tue, 30 May 2017 08:01:12 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10613 Je kunt vrij eenvoudig tot 90% water en energie besparen door de juiste douche aan te sluiten. Zo gebruik in bepaalde gevallen in plaats van 40 liter water per minuut nog maar 1,2 liter. De hoogste tijd dus om eens goed te kijken naar de Upfall en de Nebia douche. Regendouche verbruikt enorm veel water Tegenwoordig […]

The post Bespaar tot 90% douchewater appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Je kunt vrij eenvoudig tot 90% water en energie besparen door de juiste douche aan te sluiten. Zo gebruik in bepaalde gevallen in plaats van 40 liter water per minuut nog maar 1,2 liter. De hoogste tijd dus om eens goed te kijken naar de Upfall en de Nebia douche.

Regendouche verbruikt enorm veel water

Tegenwoordig is de trend een steeds grotere douchekop te nemen. Zo’n fijne regendouche die ze in hotels hebben, waar je, juist omdat het zo fijn is, veel te lang onder gaat staan. Ik geef toe, het is heerlijk. Maar het ding van een regendouche is wel dat er ontzettend veel water doorheen gaat.

Niet alleen omdat de kop veel meer mondjes heeft maar ook omdat de regendouche het douchen alleen maar voor elkaar krijgt door gebruik te maken van bovengemiddelde waterdruk om zo al die mondjes te vullen. Je hebt dan dus meer water en dat ook nog sneller per minuut. Een besparende douche gebruikt zo’n 6 tot 7 liter per minuut. Een regendouche minimaal het dubbele, zo’n 15 tot soms wel 30 of 40 liter per minuut!

Hoeveel water gebruik je per persoon per dag?

Hieronder zie je een overzicht hoeveel water je ongeveer gebruikt in het huishouden.


bron: vitens.nl

Je ziet, de douche staat op nummer 1, gevolgd door het toilet en de wasmachine. Overigens, als je in je eentje in bad gaat is dat meteen 120 liter water. Dit overzicht gaat er vanuit dat je niet elke dag in bad gaat en het badwater deelt.

Hoe bespaar je water met de douche?

Maar wat kun je doen als je wel flink wilt douchen en toch duurzaam bezig wilt zijn? Nou bekijk bijvoorbeeld deze 2 opties:

Bespaar tot 90% water en energie met de upfall douche van Nederlandse bodem

De Upfall Upcycle douche is een circulaire douche die water omhoog pompt, filtert en desinfecteert, verwarmt, laat vallen en zo verder. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water. Dat is nogal een verschil dus met de 7 liter van een besparende douchekop of een 15-20 liter regendouche bijvoorbeeld.

Upfall douche systeem uitgelegd
bron: upfallshower.com

Met deze douche kun je 23 tot 40 liter per minuut douchen, terwijl dit minder water verbruikt dan een besparende douchekop!

Kijk op www.upfallshower.com voor meer informatie.

Bespaar 70% water met de Nebia neveldouche

Nebia is een zeer succesvolle Kickstarter campagne die een douchekop heeft uitgevonden die neveldruppels in plaats van ‘volledige’ waterdruppels uitstoot. De nevel omgeeft je dan in plaats van dat het water over je heen stroomt.

Nebia douche
bron: nebia.com

De neveltechnologie zorgt er dus voor dat er zo’n 70% minder water nodig is per douchebeurt, en ze zeggen dat het ook super werkt met lang haar.

De pre-orders zijn inmiddels in volle gang en zijn hier te vinden: www.nebia.com.

The post Bespaar tot 90% douchewater appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater/feed 7
Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed#respond Wed, 17 May 2017 08:12:02 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10589 Genetisch gemodificeerd voedsel: een vloek of een zegen? Wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd zochten een antwoord op bovenstaande vraag. In de film Well Fed volg je hun zoektocht, langs experts die diep in de materie zitten, en langs arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde […]

The post Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Genetisch gemodificeerd voedsel: een vloek of een zegen? Wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd zochten een antwoord op bovenstaande vraag.

In de film Well Fed volg je hun zoektocht, langs experts die diep in de materie zitten, en langs arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken.

De première van de film, inclusief een gesprek met de makers, vindt in De Balie in Amsterdam plaats op 27 mei om 20:00 uur. En wij mogen kaartjes weggeven!

Laat vóór 25 mei een reactie achter op onze Facebookpagina post op:
https://www.facebook.com/Duurzaamthuis. Wij verloten 3×2 kaarten onder die namen!

GMO groente in kom

Wat vinden jullie eigenlijk? Als GMO landbouw zorgt voor meer productie, grotere vruchten en kansen voor boeren in gebieden die bijvoorbeeld met Europees gesubsidieerde concurrentie te maken hebben, gebrek aan de juiste bestrijdingsmiddelen, droogtes en andere klimaatveranderingen? Is het dan OK om gewassen resistent te maken tegen ziekten en vaker per jaar grotere vruchten af te laten werpen?

Hebben we überhaupt een keuze met de groeiende wereldbevolking in combinatie met klimaatverandering? Als er tegen die tijd zoveel meer land nodig is om al deze extra monden te voeden, kan het dan niet op de huidige landbouwgrond, maar dan dus met meer productie op dezelfde of zelfs kleinere oppervlakte?

Bekijk voor meer achtergrondinformatie dit filmpje van 9 minuten van de fantastische Youtube channel: Kurzgesagt (lastige onderwerpen uitgelegd in een paar minuten):

Heb je geen Facebook, stuur dan vóór 25 mei een mailtje naar liv@duurzaamthuis.nl.

The post Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed/feed 0
Vegetarische lunch tips https://www.duurzaamthuis.nl/vegetarische-lunch-tips https://www.duurzaamthuis.nl/vegetarische-lunch-tips#respond Tue, 25 Apr 2017 12:51:50 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10573 Net vegetariër geworden? Wil je lekker kunnen lunchen? Dan zijn hier een paar lunch tips voor een gezonde en afwisselende lunch. Vega recepten bedenken kan namelijk best wel lastig zijn. Zeker als je gewend ben altijd iets met vis of vlees te nemen. Mijn broer is onlangs begonnen om minder vlees te eten, het avondeten gaat […]

The post Vegetarische lunch tips appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Net vegetariër geworden? Wil je lekker kunnen lunchen? Dan zijn hier een paar lunch tips voor een gezonde en afwisselende lunch. Vega recepten bedenken kan namelijk best wel lastig zijn. Zeker als je gewend ben altijd iets met vis of vlees te nemen. Mijn broer is onlangs begonnen om minder vlees te eten, het avondeten gaat prima maar de lunch blijkt lastig!

 

Zuurdesembrood met avocadoavocado toast vegatarisch

Dit is een hele simpele optie en ook super lekker! Toast je brood, avocado erop, wat peper en zout en voilá! Het zuurdesembrood haal ik bij de Hema en de avocado’s van de supermarkt. Je kunt ook nog hummus en veldsla toevoegen.

 

 

Baba ganoush dip met pita brood

baba ganoush pita vegetarisch lunchBen je nou niet zo’n fan van hummus dan kun je ook baba ganoush proberen. Dit is een salade spread gemaakt van gegrilde aubergines die je bij de Albert Heijn kunt krijgen, maar ook makkelijk zelf te maken is. Baba ganoush is ook heel voedzaam, want het is gemaakt van aubergines waar veel eiwitten, vezels en vitamines in zitten. Toast twee pitabroodjes en dip het in de baba ganoush of gebruik het als spread op brood met wat peper en zout en je hebt een gezonde vega lunch!

 

banaan toast pindakaas vega lunch

 

Toast met pindakaas en banaan

Als je liever iets zoeter eet, kun je ook je brood toasten en pindakaas met banaan erop doen. Het liefst gebruik ik pindakaas met zo min mogelijk suiker. Zoetekauw? Doe er wat honing over! 

 

 


yoghurt fruit kokos lunch vegetarischKokos yoghurt met fruit

Nog een gezonde vegetarische lunch optie is kokosyoghurt met vers fruit zoals banaan, bosbessen, appel en sinaasappel. Voeg lijnzaad en/of muesli toe voor de extra vezels en een voller gevoel.

 

 

 

Restjes koken vegetarische lunchRestjes!

Maak wat extra avondeten en warm de restjes de dag erna op voor de lunch, easy!

 

The post Vegetarische lunch tips appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/vegetarische-lunch-tips/feed 0
Fairphone, dé duurzame smartphone https://www.duurzaamthuis.nl/fairphone-duurzame-smartphone https://www.duurzaamthuis.nl/fairphone-duurzame-smartphone#comments Mon, 03 Apr 2017 11:58:44 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10495 De enige modulaire en duurzame smartphone op de markt is Fairphone uit Nederland. Deze telefoon gaat veel langer mee en in 5 minuten verwissel je je scherm en accu. Daarnaast komen de grondstoffen uit conflictvrije gebieden. De Fairphone is de fairtrade koploper binnen de smartphones. Welke telefoon heb je nu in je hand? Goede kans […]

The post Fairphone, dé duurzame smartphone appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
De enige modulaire en duurzame smartphone op de markt is Fairphone uit Nederland. Deze telefoon gaat veel langer mee en in 5 minuten verwissel je je scherm en accu. Daarnaast komen de grondstoffen uit conflictvrije gebieden. De Fairphone is de fairtrade koploper binnen de smartphones.

Welke telefoon heb je nu in je hand? Goede kans dat je deze bij een 1 of 2 jarig abonnement hebt ‘gekregen’. En als die periode afgelopen is neem je een nieuwe. Niet zo duurzaam als je aan het productieproces en de grondstoffen denkt. Daarnaast weten de telefoonfabrikanten ook dat je elke 2 jaar een nieuwe telefoon nodig hebt. En juist dat ‘nodig hebben’ is zo interessant. Want waarom heb je eigenlijk een nieuwe nodig?

Fairphone onderdelen vervangen modulaire smartphone
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Voorkom het vervangen van onderdelen

Goede kans dat je een nieuwe telefoon wilt omdat je scherm kapot is. Laten vallen op straat, barst, scheur, niet meer leesbaar, ga zo maar verder. Het overkomt iedereen wel eens. Dat probleem is eenvoudig te voorkomen met ‘Tempered Glass’. Dat is een heel dun keihard laagje glas wat je los kunt kopen op internet en zelf op je scherm kunt plakken. Het is eenvoudig via Google te vinden als je bijvoorbeeld ‘Tempered Glass iPhone 6 kopen’ of ‘Tempered Glass Fairphone 2’ intypt. Je kunt er volgens de makers zelfs met een hamer op slaan (ik geef geen garantie ;).

De andere optie is een ‘Screen Protector’, op dezelfde manier te vinden op het internet. Dat is een laagje folie wat helpt tegen krassen. Persoonlijk ben ik erg blij met mijn Tempered Glass oplossing, je ziet het niet, hebt er geen last van en heb geen enkele kras of barst na 2 jaar.

Vervangen van onderdelen

De eerste modulaire smartphone ter wereld is de Fairphone uit Nederland. Fairphone heeft inmiddels 2 modellen en een online winkel met meer dan 20 los te bestellen onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe accu kopen voor 20 euro! Hoe handig is dat, is je telefoon leeg omdat je de weg probeert te vinden met Google Maps.. vervang je je accu in 2 minuten en je kunt weer verder.

Hetzelfde voor de achterkant en het scherm van de telefoon. Deze klik je er zonder gereedschap zo op en af. Voor bijvoorbeeld de microfoon, camera, en luidspreker heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig, maar ook dat is zo gedaan. Eigenlijk heel cool om dat zelf te kunnen!

Hoe duurzaam is de Fairphone telefoon?

De duurzaamheidsfactor heeft vooral te maken met dat je in dezelfde periode 1x een product koopt en niet 2x. Dit is net zoals wanneer je een auto koopt. Stel je rekent in CO2 uitstoot om duurzaamheid te meten dan kun je als volgt redeneren:

Een auto bestaat uit veel losse onderdelen (elektrische auto’s hebben veel minder onderdelen dan benzine / diesel auto’s). Het afzonderlijk van elkaar produceren van al deze onderdelen kost bepaalde grondstoffen en energie. Daarnaast zijn er afvalproducten en CO2 uitstoot tijdens de productie. Afgezien daarvan moeten alle losse onderdelen naar de fabriek waar de auto of telefoon in elkaar gezet moet worden. Transport zorgt ook voor CO2 uitstoot. Daarna moet de auto naar jou toe komen. Vervolgens komt de auto aan het einde van het verhaal op de sloop terecht.

Vandaar dat als je 2x een auto of telefoon koopt (telefoons zijn vrijwel niet recyclebaar) dit dus grote impact heeft op het milieu.

Koop je daarentegen onderdelen voor je telefoon zodat deze langer meegaat is dit winst op alle vlakken. Je bespaart geld omdat je geen nieuwe nodig hebt, je kunt een veel goedkoper sim-only abonnement nemen (zodat je niet verkapt je telefoon aan het afbetalen bent 2 jaar lang) en de CO2 footprint is veel lager van je aankoop.

Grondstoffen Kobaltmijn Congo met duurzame productie
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Wat kan de Fairphone 2?

De Fairphone 2 is een prima middensegment telefoon met een stevige ‘case’. Dit hoesje zorgt ervoor dat de telefoon tegen een stootje kan. Je kunt er 2 simkaarten in stoppen een micro SD kaart en het draait op Android 5 (update naar 6 aanstaande). De telefoon heeft een 5″ scherm, 1920 x 1080 resolutie en 32GB opslag. Ook ideaal om je bedrijf mee te verduurzamen.

Voor alle specificaties en modules kijk hier: https://shop.fairphone.com/nl/.

Fairphone 2 met dubbele simkaart en micro SD
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Fairphone een fair-product

Naast dat de gebruiks CO2 footprint dus lager is van de Fairphone is de Fairphone gemaakt met zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Daarnaast wordt er gekeken naar waar grondstoffen vandaan komen. Neem Kobalt, dit zit in zo’n beetje alle smartphones. Meer dan 50% van alle Kobalt komt uit Congo. Daarvan komt een deel uit mijnen vanuit het zuiden van Congo waar de arbeidsomstandigheden zeer slecht zijn met doden als gevolg.

Fairphone haalt de grondstoffen dus van plekken waarvan ze zeker weten dat dit op een goede manier gaat. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld fairtrade goud. Naast de arbeidsomstandigheden wordt er ook gekeken naar of er conflicten in het gebied zijn. Zo zijn er gebieden waar gewapende conflicten gaande zijn, precies omdat daar waardevolle grondstoffen te vinden zijn.

Zijn er alternatieven?

Het is lastig deze telefoon met andere te vergelijken omdat er nog maar weinig zijn. Zo is Google is een tijd bezig geweest met Project Ara maar dat is in 2016 stopgezet. Het blijkt lastig om een modulaire telefoon te maken die makkelijk in en uit elkaar te halen is zonder dat deze veel te duur is voor de consument. Daarnaast willen de meeste consumenten nog steeds elke 2 jaar een nieuwe telefoon omdat dat nu normaal is. Dit juichen de telecombedrijven en smartphone leveranciers alleen maar toe.

Het idee van een modulaire smartphone is voor mij ook wennen. Dit merkte ikzelf ook toen ik naar de Fairphone 2 keek. Dat is het meest recente model en komt uit 2015. Automatisch ging ik op zoek naar wanneer de volgende op de markt komt. Dat is nou precies wat niet nodig is met deze telefoon. Het is een prima middenklas telefoon waarbij je dus de onderdelen vervangt die voor vernieuwing zorgen, niet het volgende model.

Alternatieven zijn er in beperkte mate, dit zijn een soort light varianten van de modulaire visie. Zo heb je de Lenovo Moto Z en de LG G5. Hierbij kun je bij de LG heel makkelijk de accu vervangen.

Daarnaast zijn er modules te krijgen, voor de LG is dat een verbeterde camera die je op de telefoon klikt. Er zijn nog een aantal nieuwe modules in de maak, zoals een VR toevoeging. De Moto Z heeft dat al beter onder controle. Hier zullen naar eigen zeggen elk jaar 12 nieuwe modules voor worden uitgebracht, zelfs een mini polaroid printertje.

Fairphone telefoon met stevig hoesje
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Conclusie

Het is duidelijk dat er meer fabrikanten kijken naar de modulaire telefoon. Een beetje zoals je nu hoesjes, achterkantjes en stickers kunt kopen om jouw telefoon persoonlijker te maken. De modulaire visie die werkt met ‘toevoegingen’ heeft vanuit grote bedrijven als LG op dit moment meer een onderscheidende fun factor dan echt toegevoegde waarde. Dit heeft vooral te maken met dat er nog zo weinig modules te krijgen zijn en dat deze modules extra’s zijn en geen vervangende onderdelen.Dus qua duurzaamheid kom je daar niet verder mee.

Daarnaast gebruiken deze leveranciers nog steeds grondstoffen uit conflictgebieden en produceren ze nog steeds elke 2 jaar een nieuw model. Dus het consumentengedrag verandert ook niet. Het tegenovergestelde lijkt me dan gaande, aangezien het om extra’s gaat ga je dan nog meer geld en grondstoffen uitgeven aan je telefoon in plaats van minder.

Wil je een duurzame telefoon en wil je dat deze het gewoon doet en dat zo blijft de komende 5 jaar, met af en toe een vervangend onderdeel, dan is de Fairphone de beste optie: https://www.fairphone.com/nl.

The post Fairphone, dé duurzame smartphone appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/fairphone-duurzame-smartphone/feed 1