Duurzaam Thuis – Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen https://www.duurzaamthuis.nl Bewust lekker Duurzaam Leven Wed, 18 Sep 2019 14:38:18 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 https://www.duurzaamthuis.nl/wp-content/uploads/2017/02/cropped-duurzaamthuis-favicon-3-32x32.png Duurzaam Thuis – Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen https://www.duurzaamthuis.nl 32 32 Stem! Website van het jaar nominatie https://www.duurzaamthuis.nl/website-van-het-jaar-2019 https://www.duurzaamthuis.nl/website-van-het-jaar-2019#respond Wed, 18 Sep 2019 14:32:27 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10915 Te gek! We zijn genomineerd voor website van het jaar 2019 in de categorie Duurzaamheid. Stem hier en help ons nog meer mensen te bereiken!

The post Stem! Website van het jaar nominatie appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Te gek! We zijn genomineerd voor website van het jaar 2019 in de categorie Duurzaamheid. Stem hier en help ons nog meer mensen te bereiken!

Website van het jaar logo

The post Stem! Website van het jaar nominatie appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/website-van-het-jaar-2019/feed 0
Speedcomfort smart radiator ventilator https://www.duurzaamthuis.nl/speedcomfort-smart-radiator-ventilator https://www.duurzaamthuis.nl/speedcomfort-smart-radiator-ventilator#comments Wed, 22 May 2019 19:35:26 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10877 Wie zijn huis verwarmt met Centrale Verwarming (CV) en radiatoren heeft ook de ervaring dat als je thuis de verwarming aanzet (via de thermostaat), dat het dan enige tijd duurt voordat je huis daadwerkelijk de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dat heeft te maken met het volgende: De centrale verwarming is een systeem van radiatoren, verbindingsbuizen […]

The post Speedcomfort smart radiator ventilator appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>

Wie zijn huis verwarmt met Centrale Verwarming (CV) en radiatoren heeft ook de ervaring dat als je thuis de verwarming aanzet (via de thermostaat), dat het dan enige tijd duurt voordat je huis daadwerkelijk de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dat heeft te maken met het volgende: De centrale verwarming is een systeem van radiatoren, verbindingsbuizen en een CV-ketel. De CV ketel verwarmt, meestal via aardgas, water. Dat water stroomt via verwarmingsbuizen naar de verschillende radiatoren in het huis. De radiatoren die “aan” staan, daar zal het warme water vervolgens doorheen stromen. En omdat een radiator een groot metalen oppervlak heeft dat warm wordt (aan de voorkant, achterkant en, bij dubbelplatige radiatoren juist ook tussenin) zal de warmte via dit oppervlak uiteindelijk je huis gaan verwarmen. Dit gebeurt door een systeem van Convectie. De metalen radiator verwarmt lucht die vlakbij de radiator aanwezig is. Deze opgewarmde lucht stijgt op. (warme lucht is lichter dan koudere lucht…daarom vliegt heen hete luchtballon). Als de warmere lucht opstijgt komt er koudere lucht voor in de plaats, die wordt weer verwarmd door de radiator en zo gaat er een luchtstroom circuleren in de kamer. Koude lucht (is zwaarder) en komt van onderen bij de radiator, wordt verwarmd en stijgt op. Hoe groter het temperatuurverschil tussen warme en koude lucht, hoe sneller deze convectie plaatsvind.


Maar daar zit nou juist het probleem. Verwarmde lucht stijgt wel op, maar dit gaat niet zo snel. Als je goed naar een radiator kijkt die aan staat, dan zie je de lucht net daarboven ook een beetje “rimpelen”. Als radiatoren onder een vensterbank zijn geplaatst, belemmert de vensterbank de circulatie. Omdat dit opstijgen niet zo snel gaat, duurt het dus even voordat je kamer op de juiste temperatuur is. En dat is, om te beginnen, niet comfortabel. Het opwarmen van je huis kost veel energie, en het duurt nog lang ook. Een oplossing voor dit probleem is het toevoegen van een radiator ventilator. Afgelopen periode hebben we de Speedcomfort Smart Radiator uitgeprobeerd en uitgebreid getest.

Installatie Speedcomfort Smart Radiator

Met de Speedcomfort Smart Radiator Ventilator kan de “convectie” in de kamers van je huis versnellen. Het is een set van fluisterstille kleine ventilatortjes die je onder elke radiator kan plaatsen. Deze ventilatoren zijn heel slim geschakeld en gaan pas draaien op moment dat je radiator warm wordt (>33 graden). Dit klinkt veelbelovend, en als een innovatief doch ook simpel product. En om die reden zijn wij van duurzaam thuis dit product uitvoerig gaan testen. We hebben de “basic trio set” tot onze beschikking. Een compacte doos, waarin keurig verpakt (zonder veel lucht) een set van 3 ventilatormodules zit. Elke module bevat 3 kleine stille ventilatortjes. Daarnaast bevat de set 1 adapter en 1 thermosensor. En natuurlijk een gebruikshandleiding in 4 talen, waaronder Nederlands. Speedcomfort is een Nederlands bedrijf en het product wordt ook in Nederland geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het installeren van deze set is eigenlijk ontzettend eenvoudig. De modules moeten worden geplaatst aan de onderkant van een radiator, tussen het voor- en achterpaneel in, als je daar >7cm ruimte tussen hebt. Is dat niet het geval, dan is er een slim “adaptersetje” leverbaar om ze alsnog te monteren. (check dus voor aankoop de maat tussen je radiatorpanelen). Bij mij thuis heb ik een radiator van 2,40 meter lang met voldoende tussenruimte (7,8 cm) en de set past goed. De modules zijn voorzien van magneetjes aan de zijkant, die vastklikken op de metalen radiator. De magneetjes zijn “uitschuifbaar” dus de modules passen altijd, en het uitschuiven gebeurt vanzelf omdat de magneetjes direct naar het metaal toebewegen. Echt supersimpel.

Het verbinden van de modules kan ook niet misgaan, doordat de stekkertjes “mannetje-vrouwtje” zijn, en de gebruikshandleiding het goed uitlegt. Let op dat je de sensor zo dicht mogelijk bij de toevoerleiding van de radiator zet, dan schakelt het product het snelste aan. De toevoerleiding is meestal de plaats waar ook je radiatorknop zit. Als je dit wilt checken, zet dan je CV aan, draai de radiatorknop open en voel waar de radiator het eerste warm wordt. Bevestig daar de sensor.
De totale installatie van deze basic trio set kostte mij, inclusief het maken van de foto’s voor dit artikel, nog geen 10 minuten. Daar is echt over nagedacht, we zijn onder de indruk.

Meer comfort, lagere stookkosten

Op de doos staan 3 Unique Selling Points (USP’s) vermeld:

 1. Makkelijk te plaatsen: Dat is Correct!
 2. Meer comfort
 3. Minder stookkosten


Punt 1: makkelijk te plaatsen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kunnen we ons hier prima in vinden.

Punt 2: meer comfort

Met comfort wordt bedoelt warmte, dit is een terechte claim. De warmte die de radiator produceert wordt sneller afgestaan aan de lucht doordat er een snellere luchtcirculatie in huis wordt gerealiseerd. Dit merk je ook in je huis. De kamer warmt sneller op. Hoeveel sneller? In mijn geval duurde het zonder speedcomfort 15 minuten (een oud huis met veel grotere afstanden tussen radiatoren) en nu met speedcomfort is mijn woonkamer in 5 minuten op temperatuur.  Op het gebied van geluid dat de modules produceren plaats ik een kleine kanttekening. Als het doodstil is in huis (dus geen TV, radio, conversaties of wat dan ook) dan beweert de fabrikant dat de ventilatoren 20 Decibel aan geluid produceren. Mijn ervaring is dat ik het product wel hoor als het product aanslaat en draait. Het geluid is zachter dan het gebrom van de koelkast, je went er snel aan, maar toch is het achtergrondruis. Het zijn mijns inziens niet de ventilatoren die je direct hoort, maar juist de contactvlakken van de magneetjes met de radiator zorgen ervoor dat de hele radiator het geluid van de ventilatoren versterkt. Een stukje dempend materiaal hiertussen doet wonderen (bijvoorbeeld vilt). Het geluid is overigens echt geen showstopper, laat dat duidelijk zijn.

Punt 3. Minder stookkosten

Het is lastig om dit in deze relatief korte tijd te verifiëren, daarvoor moeten we het product een aantal maanden gaan gebruiken en wat meer gaan meten. Dit is het punt dat wij van duurzaam thuis natuurlijk erg belangrijk vinden. Hoe komt het nou precies dat de speedcomfort tot 30% kan besparen op de stookkosten? Dat is namelijk een forse claim. In mijn geval zou dat 500 kuub gas betekenen, dus omgerekend ruim 300 euro per jaar. Hierover hebben we even contact opgenomen met de fabrikant en het testrapport van TNO ingezien. De uitleg van de besparing is tweeledig:
Enerzijds kan je door de speedcomfort je verwarmingssysteem veel beter afstellen, en de warmteafgifte lokaal versterken. Voor het goed inregelen van radiatoren moet je niet alleen aan de knoppen draaien, maar je kan ook de “opening” waar warm water instroomt vergroten met een imbussleutel. Dit kan je zelf doen, maar het logische nadenken is eigenlijk vakwerk. Radiatoren die ver weg staan van de ketel moeten verder open staan dan die dichtbij. Maar ook moeten radiatoren die vaak aanstaan (woonkamer bijvoorbeeld) verder open staan dan die in minder gebruikte ruimtes (gang, wc, logeerkamer). Op die manier optimaliseer je het “transport” van het warme water in de leidingen naar de radiatoren toe. Je wilt immers dat er pas warmte wordt afgegeven in de radiator, en niet in de buis die achter een muur loopt, of onder de vloer, of in het stookhok. Daar zit best wat in. Schakel hiervoor de vakman in als je dit zelf moeilijk vindt.


Anderzijds kan, door dit betere transport van warmte en snellere afgifte van warmte bij de radiator, de standaardtemperatuur van het verwarmingswater fors omlaag. Een CV ketel verwarmt water meestal tot 75 a 85 graden voordat het getransporteerd wordt. Onderweg verliest het water veel warmte op plaatsen waar dat niet moet. (loze ruimtes, in de muur, etc). Bij een lagere watertemperatuur in je CV ketel is er veel minder transportverlies, en hoeft de ketel minder vaak aan te slaan. Doordat de Speedcomfort zorgt dat de warmte van je radiator sneller wordt afgestaan aan de lucht in de kamer, is het eerder warm in huis en zet de thermostaat de ketel eerder uit. Bij deze 3 punten zit de grote winst:

 • Je CV keteltemperatuur kan omlaag naar 60 graden waardoor hij minder lang hoeft te branden
 • De ruimtes zijn sneller en constanter op temperatuur, waardoor opnieuw de CV ketel minder lang hoeft minder lang te branden.
 • Bij een lagere watertemperatuur is het rendement van de ketel veel hoger. De hete verbrandingsgassen worden namelijk ook (her) gebruikt om het water te verwarmen. Als het water minder warm is kan het meer warmte opnemen. De meeste ketels werken optimaal bij 55 graden. Kortom, een echte win-win!

De instelling van de keteltemperatuur kan je zelf doen, lees daarvoor de handleiding van je CV Ketel. Speedcomfort adviseert om de keteltemperatuur op 60 graden in te stellen… maar als je dat te drastisch vindt kan je dat ook stapsgewijs doen, en kijken hoe ver je omlaag kan. Door slechte convectie bij traditionele radiatoren is dit normaal gesproken de 60 graden voor veel huizen niet haalbaar. Maar met een speedcomfort dus wel!
Het enige nadeeltje is dat de ventilatoren als ze aan staan elektriciteit gebruiken. Dat is gelukkig echt heel weinig. 0.55W. De jaarlijkste stroomkosten per module zijn 16ct bij 1000 draaiuren. De adapter is een “slimme adapter” die alleen stroom gebruikt als de ventilatoren daadwerkelijk aan staan. Dus er is geen sluipverbruik. Wat lastig kan zijn is dat je dus in de buurt van je radiator wel een stopcontact moet hebben, of met een verlengsnoer moet werken. Speedcomfort levert diverse lengtes aan snoeren als extra’s. Aan alles is gedacht. Bij mij thuis is het gelukkig geen probleem, en de snoeren die meegeleverd zijn hebben voldoende lengte.

Thuis extra energie besparen

De aanschafkosten van een Speedcomfortset zijn alleszins redelijk. Verkrijgbaar bij speedcomfort zelf, of bijvoorbeeld op Bol.com voor 154,90 euro. De claim dat deze investering binnen 2 jaar is terugverdiend is ons inziens plausibel. Speedcomfort heeft in 2015 de wedstrijd “het groenste idee van Nederland” gewonnen. Los van de genoemde 3 USP’s die we gecheckt hebben is het product ook nog eens gemaakt van bio-degradable plastics EN kunnen alle onderdelen worden hergebruikt wanneer er onverhoopt toch een defect optreed. Op deze manier is het product op alle fronten zo duurzaam mogelijk. Al met al vinden wij van duurzaam thuis dit product een hele slimme, leuke en innovatieve oplossing om thuis extra energie te besparen.
Meer informatie kan je ook vinden op www.speedcomfort.nl

 

The post Speedcomfort smart radiator ventilator appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/speedcomfort-smart-radiator-ventilator/feed 1
De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter#comments Tue, 11 Dec 2018 20:22:07 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10840 Sinterklaas is nog maar net achter de rug, en hier en daar kom je nog pepernoten tegen in hoeken en gaten van het huis. Gelukkig staat het volgende feest staat alweer voor de deur. Kerstmis. De dagen worden korter, het is koud buiten…en we willen graag knus en gezellig binnen zijn. Om alvast lekker in […]

The post De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>

Sinterklaas is nog maar net achter de rug, en hier en daar kom je nog pepernoten tegen in hoeken en gaten van het huis. Gelukkig staat het volgende feest staat alweer voor de deur. Kerstmis.

De dagen worden korter, het is koud buiten…en we willen graag knus en gezellig binnen zijn. Om alvast lekker in de romantische kerststemming te komen versiert een groot deel van de wereld hun huis, van binnen en vaak ook van buiten. Een van de belangrijkste onderdelen daarin is de kerstboom. Een denneboom (spar), een Nordman of een blauwspar, dat zijn mogelijke keuzes je kan maken. Sinds geruime tijd kunnen we ook kiezen voor een kunstboom. Tegenwoordig zijn er zelfs kunstbomen waarbij de lampjes al vooraf zijn “geïntegreerd” in de takken. Uitklappen en klaar is de boom, alleen nog extra optuigen met ballen en glitter en kerst kan beginnen (34,95 bij die winkel waar je voornamelijk goedkope chinese prullaria kan kopen). Maar hoe zit het nou precies rondom duurzaamheid en kerstbomen? Is een echte boom beter of slechter dan een kunstboom? Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl dat daarin meer duidelijkheid geeft. Ook op onze eigen site hebben we eerder aandacht besteed aan het Kerstboom onderwerp.

Kunstboom pas na 16 jaar beter voor milieu!

De strekking van beide artikelen is dat een kunstboom op langere termijn vermoedelijk beter is voor het milieu, maar het hangt van vele factoren af hoe lang deze termijn is. De factoren zijn onder andere gebruikte materialen, transport (waar komt de boom vandaan) en mogelijkheden voor recycling (is het plastic te scheiden van het metaal bijvoorbeeld). Nu.nl geeft aan dat je een minimaal 10 jaar moet gebruiken, het Australisch onderzoek van onze website concludeerd dat pas na minimaal 16 jaar een kunstboom “beter” is voor het milieu. De eerste vraag die bij ons opkomt is dan ook: “hoe lang gaat een kunstboom eigenlijk mee?”. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Echter, een kunstboom heeft ons inziens verschillende levensduren: Een technische, een optische en een modische levensduur. Technisch zal een kunstboom 10 of zelfs 20 jaar wel halen, tenminste als de mogelijk geïntegreerde verlichting het ook zo lang blijft doen. Optisch heeft ook een kunstboom last van slijtage. De “plastic” naalden breken af, de opgespoten kunstsneeuw vergeeld, en de boom wordt steeds stoffiger, terwijl zij lastig te reinigen is. Modisch gezien is het maar de vraag hoe lang een kunstboom meegaat, aangezien mensen het prettig vinden om zo nu en dan een “nieuwe” te kopen. Een grotere, kleinere, andere vorm.

Kortom…wij van duurzaam thuis vragen ons serieus af of het realistisch is dat mensen een kunstboom daadwerkelijk minimaal 10 of mogelijk zelfs 20 jaar blijven gebruiken. Of dat de kans dat een kunstboom na 3 tot 5 jaar op de stort beland eigenlijk groter is. Niemand is in staat om goed in te schatten hoe lang je een kunstboom gebruikt, je kan hoogstens de intentie uitspreken om een kunstboom voor lange termijn aan te schaffen.

Duurzame kerstboom tips

Veel belangrijker is dat er milieuwinst kan worden behaald met het optuigen van de boom. Gebruik duurzame ledverlichting in plaats van gloeilampkaarsjes, en zet de verlichting ’s-Nachts uit. (ook de adapter uit het stopcontact). Koop niet elk jaar nieuwe versiering omdat er een andere kleur in de mode is. En, hoe gezellig het ook allemaal is, beperk de hoeveelheid buitenverlichting, rendierverlichting, elektrisch klimmende kerstmannen en andere kerstattributen. Al deze producten verbruiken elektriciteit, en het heeft veel energie en grondstof gekost om deze producten te maken en transporteren.

Deze beperking scheelt ook fors in de portemonnee. Daarover gesproken, na enig onderzoek blijkt dat mooie kunstkerstbomen van goede kwaliteit stevig aan de prijs zijn. Een beetje kunstboom begint bij 150 euro, en loopt in prijs op tot 1900 euro. Als je dat afzet tegen jaarlijks een echte kerstboom kopen (van 20 euro voor een spar tot 50 euro voor een grote Nordman) dan kan ook de portemonnee de beslissing beïnvloeden. Wat betreft de gewone, echte kerstboom vinden wij van duurzaamthuis dit toch de meest verantwoorde keuze, mits het lukt om je te houden aan de volgende tips:

 • Koop een echte boom met kluit, en plaats deze na de kerst in je tuin. Als je dit 2 jaar achter elkaar doet met een nieuwe boom, dan kan je elk jaar de “oudste” boom weer uit je tuin halen en binnen zetten. Een boom die 2 jaar kan wortelen overleeft een periode van 3-4 weken binnen prima, mits je voldoende water geeft en er een flinke kluit aan laat zitten. Je moet natuurlijk wel plaats hebben in je tuin.
 • Als je geen tuin hebt, of geen plaats in je tuin, probeer de boom dan in ieder geval na de kerst ergens anders te plaatsen. (in een bos of park). Daar zijn tegenwoordig speciale locaties voor. Vraag aan je gemeente waar dit kan. Maar let op: ga hier niet veel km’s voor autorijden. (zie ook volgende punt)
 • Koop de echte boom zo dicht mogelijk bij je huis, of op een route waar je toch rijdt met de auto voor je boodschappen of je werk. Ga niet speciaal 25 km rijden om een boom te halen. Dat heeft zoveel impact dat de kunstboom een schoner alternatief kan worden.
 • Je kan ook kijken op www.duurzame-kerstbomen.nl. Daar kan je een boom met kluit bestellen, ophalen en weer terugbrengen. De boom wordt dan weer teruggeplaatst in een bos of park. Een mooi initiatief, met ook hier de kanttekening dat je er geen 25km voor moet gaan rijden.

Ten slotte, het allerbelangrijkste…
Natuurlijk heeft een kerstboom impact op het milieu. Als het lukt om volgens bovenstaande tips een echte kerstboom te plaatsen in je huis… zorg dan ervoor dat je er ook zoveel mogelijk van geniet. Want ook dat vinden wij van duurzaam thuis belangrijk. Duurzaam en comfortabel genieten van het leven.

Duurzaam thuis wenst jullie een Vrolijk Kerstfeest!

The post De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/de-kerstboom-echt-of-nep-wat-is-beter/feed 2
Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis#comments Wed, 14 Nov 2018 12:38:09 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10831 De winter komt eraan, tenminste, het zal toch wel een keer winter gaan worden de komende weken? In ieder geval is sinds enkele dagen bij mij de centrale verwarming weer aan. Het huis warmt langzaam maar gestaag op, totdat er een behaaglijke warmte ontstaat van 20 graden. Maar…hoe komt het nou dat een huis ook […]

The post Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>

De winter komt eraan, tenminste, het zal toch wel een keer winter gaan worden de komende weken? In ieder geval is sinds enkele dagen bij mij de centrale verwarming weer aan. Het huis warmt langzaam maar gestaag op, totdat er een behaaglijke warmte ontstaat van 20 graden. Maar…hoe komt het nou dat een huis ook weer afkoelt als je de verwarming uitzet? Dat komt door het weglekken van warmte. Hoe goed een huis ook geïsoleerd is, warmte zal altijd “ontsnappen”. De natuur streeft naar evenwicht, en pas als de temperatuur binnen gelijk is aan buiten, pas dan ontsnapt er geen warmte meer.

Warmte lekt weg uit huis onder ander via kieren en gaten, via open en dichtdoen van deuren, via de ramen, maar zelf via goed geïsoleerde muren. Bij de laatste gaat dat heel langzaam, bij de eerstgenoemde juist heel snel. Maar waar de warmte nou precies weglegt, en hoe snel, dat is moeilijk goed inzichtelijk te maken. Gelukkig is daar ook een oplossing voor gevonden. De Black en Decker Thermal Leak Detector. Een apparaat dat op een gemakkelijke manier duidelijk maakt waar de lekken zitten. Tenminste, dat belooft de verpakking.

Eerste indruk test Thermal Leak Detector

Als ik de verpakking openmaak valt als eerste op dat er een hoop “lucht” in de verpakking zit. Het apparaat zelf is veel kleiner, de verpakking had ook kleiner gekund. Maar of de consument dan bereid is om 32,95 euro te betalen is natuurlijk de vraag. Het apparaat zelf ziet er goed uit. De bediening lijkt simpel. Toch even eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Die is helaas teleurstellend karig. Deze geeft aan hoe het apparaat te gebruiken, maar niet wat je eigenlijk met de meetgegevens kan doen. Want dat is wat het apparaatje doet. Meten. En zoals elke wetenschapper zegt…meten is weten. Het apparaat meet, bij aanzetten, de temperatuur van een door jou gekozen plek. Je wijst bij het aanzetten het apparaat op het oppervlak dat je wilt meten, en dat is dan de “referentie temperatuur’. Op het gemeten oppervlak verschijnt een groen verlichte “vlek”. Als je vervolgens het apparaat op een ander oppervlak richt, geeft hij door middel van kleur aan of dat oppervlak warmer of kouder is dan het groene “referentievlak”. Als het oppervlak warmer is wordt het een rode vlek, en als het oppervlak kouder is wordt het een blauwe vlek. En nu komt het: Wanneer op het oppervlak een blauwe vlek wordt geprojecteerd, dan is dat oppervlak dus kouder dan je referentieoppervlak (groen). En dat betekent dat daar warmte weglekt. Dit alles is vanuit binnenshuis geredeneerd. Buitenshuis is het precies andersom. Dan is een rode vlek een plek waar warmte weglekt.

Voor zover een superhandig apparaat. Je kan de gevoeligheid ook nog eens instellen van 0,5 graad tot 5 graden. Op die manier kan je makkelijker zoeken naar grote “lekken”. Het display geeft ook nog eens de ingestelde referentietemperatuur weer, EN de exacte temperatuur van het gemeten oppervlak. Kijk ook eens op youtube voor een demonstratie.

Top 5 punten om aan te pakken

Maar nu, hoe ga je nou deze informatie gebruiken? Waar moet je naar zoeken, hoe kan je warmtelekken dan dichten? De gebruiksaanwijzing blijft hier echt in gebreke. Maar goed…wij van duurzaamthuis zouden onze naam niet waarmaken als we hier niet wat meer op zouden doorgaan. Volgens ons is het slim om als volgt te werk te gaan: Ga in huis eerst op zoek naar “grotere” warmtelekken, door het apparaat op minst gevoelig te zetten. (5 graden). Daar zit de eerste winst, het “laaghangend fruit”. Denk goed na wat mogelijke warmtelekken kunnen zijn. Wat ons betreft is dit de top 5, in willekeurige volgorde aangezien dit per huis verschillend kan zijn:

 • Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen),
 • Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren
 • Koudebruggen, bijvoorbeeld van wel geïsoleerde buitenmuren, of een muur aangrenzend aan een niet verwarmde gang.
 • In de keukenkastjes op een koude vloer. (daar zit vaak geen vloerverwarming)
 • Radiatorleidingen die, niet geïsoleerd, door koude ruimtes lopen (en daar dus al warmte verliezen).

Buitenshuis is het slim om in het donker met het apparaat de buitenkant van je huis langs te lopen. Let wel op dat dan juist de rode stip aangeeft waar de lekken zitten. Ook hier zijn er voor de hand liggende plaatsen de kozijnen, onderkant van deuren, of te top van het dak (als je een puntdak hebt).

Thermal Leak Detector een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje

Het moeilijkste is bepalen wat je eraan moet doen. Een paar eenvoudige tips zijn om kieren en gaten te sluiten met tochtstrip of kit (over het algemeen). De onderkanten van deuren kan je een deurtochtstrip voor aanschaffen. Voor de grotere oppervlakken zijn verschillende manieren van isolatie mogelijk, maar het gaat binnen deze productreview te ver om daar op in te gaan. In de artikelenreeks over isolatie vind je meer informatie.

Al met al vinden we de Thermal Leak Detector na een korte review een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in de mogelijkheden om de hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen (gas, elektriciteit, hout etc.) te beperken. Daarnaast geeft een woning met minder warmteverlies meer leef comfort.

De aanschafprijs is niet dermate hoog, en het apparaat is goed verkrijgbaar online en in bouwmarkten. Wat ik zelf leuk vind is om het apparaat mee te nemen naar vrienden en kennissen, om ook hen te wijzen op de mogelijkheden tot zuiniger verwarmen van hun woning. Of, geef het apparaat aan je kinderen en maak er een spannend spel van om te zoeken naar het grootste warmtelek in huis! Een speelse manier om ook de volgende generatie bewust te maken van een duurzamer leven.

Kortom, ook al is het is niet een apparaat dat je dagelijks nodig hebt, geeft het wel waardevolle informatie en inzicht. Dit zal in veel gevallen leiden tot extra investeringen op gebied van isolatie, maar daarmee draagt elke gebruiker wéér een steentje bij aan een meer duurzame samenleving, Thuis.

The post Thermal Leak detector: hoe lek is je huis? appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/thermal-leak-detector-hoe-lek-is-je-huis/feed 6
Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken#comments Sun, 12 Nov 2017 13:19:06 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10702 Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening. Er zijn ontelbaar veel manieren om de woning energiezuiniger te maken, en als particulier kun je dan ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Er zijn echter ook een aantal […]

The post Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening.

Energie zuinige huizen

Er zijn ontelbaar veel manieren om de woning energiezuiniger te maken, en als particulier kun je dan ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Er zijn echter ook een aantal ingrepen waar je vaak heel wat geld voor nodig hebt. Dan is het natuurlijk handig als je een flink bedrag op je rekening hebt staan. Wat voor energiezuinige ingrepen zijn er en hoe kunnen deze gefinancierd worden?

Woning energiezuinig maken: ingrepen

Naast gewoon aandacht besteden aan hoeveel je precies verbruikt, en de lichten niet aan laten staan als je de woning verlaat, zijn er veel andere, efficiënte manieren om energiezuiniger te wonen. Een overzicht:

1. Installeer zonnepanelen
Veel woningen beschikken over dergelijke panelen, die vaak wel meer dan de helft van de energiebehoefte vervullen (soms zelfs nog méér). Zonnepanelen op zich kosten dan wel heel wat, op de lange termijn leveren ze alleen maar financieel voordeel op.

2. Kies ledverlichting
Hoe meer lampen en andere verlichting je kunt vervangen door ledverlichting, hoe beter. Dergelijke lampen gaan wel tien maal zo lang mee als gewone halogeen- en gloeilampen, en ze verbruiken veel minder energie. Led is dus de beste investering als je zowel je eigen portemonnee als het milieu een plezier wilt doen.

3. Zorg voor een goede isolatie
De verwarming van de woning is een van de meest energie verbruikende invloeden in de woning. Hoe minder je die dus nodig hebt, hoe beter. Als je kiest voor betrouwbaar isolatieglas in de woonkamer en slaapkamers, maar ook de muren goed isoleert, dan betaal je veel minder stookkosten. Let je daarbij ook nog op het energieverbruik en stel je de temperatuur wat lager in? Dan bespaar je daarmee ook weer. Je kan ook subsidie aanvragen om je huis te isoleren.

Hoe financier ik energiezuinig wonen?

Energiezuinig wonen is dan wel voordelig op de lange termijn, daar gaan soms flink wat kosten aan vooraf. Het is dan ook belangrijk deze te kunnen financieren, en dat kan op verschillende manieren:

1. Geld lenen
Je kunt kiezen voor geld lenen bij de bank. Hierbij betaal je rente over het bedrag dat je leent, waardoor je uiteindelijk meer kosten kwijt bent. Alsnog kan dit de uiteindelijke besparing waard zijn. Ook kun je ervoor kiezen om geld te lenen bij vrienden of familie, maar zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt, vastlegt en je daaraan houdt.

2. Zelf genoeg sparen
Zelf sparen lijkt altijd de beste optie, want geld lenen kost geld. Wel kan het een tijd duren voordat een bedrag bij elkaar is gespaard, daarom kan het misschien zelfs nog voordeliger zijn (met het oog op besparing in energiekosten) om een geldbedrag te lenen.

3. Subsidie aanvragen
Om de kosten van de duurzame investeringen wat te drukken, zijn er meerdere subsidies te krijgen. Dit omdat energiebesparende maatregelen zo gestimuleerd proberen te worden. Sommige gemeenten bieden daarom een subsidie aan. Ook is er voor particulieren de subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), waarmee je zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunt aanschaffen en installeren. En zo zijn er meer subsidies.

Wat levert energiezuinig wonen op?

Het spreekt voor zich dat energiezuinig leven en wonen alleen maar voordelen biedt. Wat zijn die voordelen precies?

1. Energiezuinig wonen helpt je heel wat te besparen op de lange termijn. Denk daarbij aan isolatie, waarmee veel wordt bespaard op dure energiebronnen zoals gas.

2. Energiezuinig wonen draagt bij aan het milieu, dankzij het beperkte gebruik van fossiele brandstoffen. Kies je ook nog eens voor het zelf opwekken van energie, dan ben je behoorlijk milieubewust bezig.

3. Energiezuinig wonen kan de waarde van de woning doen stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zonnepanelen laat plaatsen, die niet enkel milieuvriendelijker en besparend zijn, maar ook zorgen voor een beter energielabel van de woning. Hierdoor zal deze meer waard zijn bij een eventuele verkoop.

4. Door duurzame ingrepen wordt het binnenklimaat in de woning vaak wat gezonder. Dit heeft invloed op je eigen gezondheid, maar ook op die van je woning. Door dat laatste hoeven er eventueel minder snel dingen vervangen of gerestaureerd te worden in en aan het huis. En daarmee bespaar je ook weer op de kosten.

The post Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/kun-om-woning-energiezuiniger-maken/feed 6
De Duurzame Monumenten-Lening https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening#respond Sat, 14 Oct 2017 16:33:09 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10689 Als je een eigenaar bent van een woning of appartement dat als rijksmonumentaal wordt beschouwd en je wilt energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je hiervoor een beroep doen op de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is er speciaal voor dit soort panden. Net zoals bij elke lening is de hoogte ervan afhankelijk van hoe groot de […]

The post De Duurzame Monumenten-Lening appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Als je een eigenaar bent van een woning of appartement dat als rijksmonumentaal wordt beschouwd en je wilt energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je hiervoor een beroep doen op de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is er speciaal voor dit soort panden. Net zoals bij elke lening is de hoogte ervan afhankelijk van hoe groot de energiebesparende investeringen zijn. Hoe werkt deze lening?

Aanvragen lening

De lening wordt aangevraagd aan de hand van investeringen die door de installateur of aannemer aangekruist worden op de officiële lijst van het Verklaring Energiebesparend Rijksmonument. Dit document bepaalt als het ware de grondslag voor de lening, ofwel het maximale bedrag daarvan. Bij het aangaan van een dergelijke lening komen een aantal zaken kijken. Wat meer informatie daarover is dan ook belangrijk.

In aanmerking komen voor de lening

Je kunt niet zomaar geld lenen voor investeringen in een rijksmonumentaal gebouw of appartement. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat zijn de volgende negen:

 1. 

De energiebesparende maatregelen worden gecombineerd met de financiering van een restauratie van het gebouw.
 2. Je bent zelf bewoner of eigenaar van het appartement of de woning.
 3. De aanvrager is VvE van een woon/appartementencomplex dat als rijksmonumentaal beschouwd wordt.
 4. De werken zijn nog niet van start gegaan.
 5. De aannemer of installateur heeft de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument ondertekend.
 6. De lening van de eigenaar of bewoner bedraagt minstens 2.500 euro.
 7. De lening voor de VvE bedraagt minstens 25.000 euro.
 8. Je beschikt over een zogenaamde omgevingsvergunning, ofwel een gemeentelijke verklaring dat dit niet nodig is.
 9. Je hebt een positieve kredietbeoordeling.

Belangrijk bij geld lenen voor een rijksmonument

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het alsnog belangrijk rekening te houden met een aantal factoren. Op die manier is de lening transparant en kunnen er geen misverstanden ontstaan over de lening en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Let op de volgende vier punten:

1. Voorlopige goedkeuring
Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt een offerte gedaan voor de Duurzame Monumenten-Lening met een voorlopige status. Wanneer de werken klaar zijn, wordt het bedrag definitief vastgelegd – en soms is dit lager dan je zou verwachten.

2. De netto maandlasten nemen toe

Als je een lening aanvraagt voor je eigen woning, dan nemen de netto lasten per maand toe. Het gaat immers om een lening die op zogenaamde annuïtaire manier afgelost wordt. Hoewel de bruto lasten gelijk blijven tijdens de rentevaste periode, nemen de netto lasten toe. Dit omdat het rentedeel steeds kleiner wordt en er minder hypotheekrente afgetrokken kan worden.

3. De rentevaste periode bedraagt tien jaar

De rentevaste periode verstrijkt na 10 jaar, waarna je een nieuwe aanbieding krijgt. In zekere zin is dit een onzekere kwestie, aangezien je niet kunt weten wat de rente precies zal zijn op dat moment in de toekomst. Is deze hoger, dan krijg je hogere lasten. De rente is echter altijd 5 procent lager dan de marktrente, en op dit moment is het minimum hiervoor 1,5 procent.

4. De lening moet terugbetaald worden

Het spreekt voor zich dat de Duurzame Monumenten-Lening terugbetaald moet worden. Dit gebeurt door maandelijks een vast bedrag te betalen. Hierin zit altijd een deel aflossing.

Kijk hier naar wat voor manieren van duurzaam wonen er zijn. Bedenk voordat je aan de slag gaat wat je in huis allemaal kunt verbeteren en verduurzamen.

The post De Duurzame Monumenten-Lening appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-monumenten-lening/feed 0
Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis#comments Mon, 21 Aug 2017 21:08:20 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10673 We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar de meeste mensen daarbij vaak niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra. De zomer is nu nog in volle gang, maar als de verwarming binnenkort […]

The post Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar de meeste mensen daarbij vaak niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra.

Gasverbruik verminderen

De zomer is nu nog in volle gang, maar als de verwarming binnenkort weer aan moet, is het handig om te letten op een aantal punten. Besparen op het gasverbruik kan zonder al te veel moeite. Met de volgende tips bespaar je op het milieu én flink op de energiekosten; de verwarming zorgt namelijk voor zo’n 75 procent van het gasverbruik.

Acht keer meer gasverbruik in winter

Nu het nog zomer is, verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten. Let je op het gasverbruik, dan zorg je er niet alleen voor dat de CO2-uitstoot omlaag wordt gebracht. Ook je energierekening gaat omlaag. Helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

Ga je energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie (uit Nederland), dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Weet jij hoeveel CO2-uitstoot je veroorzaakt? Je kunt je carbon footprint berekenen. Helpen met het reduceren van de CO2-uitstoot? Let dan op het volgende.

Verschil van één graad

Als je de thermostaat maar één graad lager zet, dan scheelt dit toch alweer 7 procent op het gasverbruik. Dat is al best een groot verschil, toch? Stel jij de thermostaat in op 20 in plaats van 21 graden op de momenten dat je thuis bent, dan maak je dus al een verschil.

Je hoeft in de winter niet in een T-shirtje door huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er een dekentje bij pakken, heeft nog iets gezelligs ook. Ga je de deur uit? Zet de kachel dan nog wat lager. Kom je dezelfde dag nog terug, dan is het verstandig om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt.

Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen

Bedenk in welke ruimtes van het huis je vaak bent. Hou de temperatuur in de ruimtes waar je niet vaak lager. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur. Zorg er, om de kamer op temperatuur te houden, voor dat de warmte hier niet snel ontsnapt. Door deuren te sluiten, hou je warmte binnen in de ruimtes die je verwarmt. Weet je van jezelf dat je deuren vaak open laat staan? Plaats dan een deurdranger zodat de deur vanzelf dichtgaat.

Thermostaat voor vertrek al lager

Als je weet dat je de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voordat je vertrek al lager. In de tijd dat je nog thuis bent, is de temperatuur alsnog prettig. Doe je dit altijd als je weggaat, dan scheelt dat op jaarbasis toch weer wat uren aan gasverbruik.

Temperatuur op minimaal 15 graden

Ga je voor lange tijd van huis, bijvoorbeeld meer dan een dag, dan kun je de temperatuur best wat lager dan 18 graden instellen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Zorg er in de koude periodes van het jaar voor dat de temperatuur niet lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen.

De temperatuur wordt bepaald op de plek waar de thermostaat zich bevindt. Sommige plekken zijn minder goed geïsoleerd en zit de thermostaat daar niet, dan wordt het hier waarschijnlijk kouder dan de ingestelde temperatuur. Hierdoor kan het zijn dat leidingen op die plaatsen gaan bevriezen. Hierdoor kunnen leidingen knappen.

Slimme thermostaat en thermostaatklok

Met een slimme thermostaat en een daarbij behorende app, kun je de temperatuur binnenshuis vanaf buitenshuis besturen. Ben je de kachel vergeten lager te zetten, dan kun je dit gewoon nog even regelen zonder dat je thuis bent. Hetzelfde geldt andersom; wil je dat het huis warm is als je thuiskomt, dan kun je de verwarming alvast wat hoger zetten met de app. De meeste slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen. Hierdoor kan de thermostaat zich automatisch aanpassen aan jouw ritme. Je dag- en nachtritme wordt herkend, waardoor de thermostaat het verwarmen van de ruimte hierop aanpast.

Door dit inspelen op het levensritme kunnen huishoudens met een slimme thermostaat zo’n 22 procent besparen op het gasverbruik. Uiteraard is er ook nog gewoon de ouderwetse thermostaatklok, waarmee je de temperatuur voor elke dag al vooraf kunt instellen. Ook dat kan schelen in verbruik.

Slimme-meter-app

Met een slimme-meter-app, ook wel energieverbruik-app, heb je duidelijk inzicht in je stroom- en gasverbruik. Alleen met een slimme meter kun je gebruikmaken van dit soort apps, die sommige energieleveranciers gratis aanbieden. Op deze manier word je je bewuster van je verbruik. Met dit inzicht kun je makkelijker energie besparen.

The post Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/makkelijk-gasverbruik-verminderen-huis/feed 4
Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder#comments Mon, 21 Aug 2017 20:35:54 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10641 Je moeder is jarig en je wilt haar natuurlijk graag een mooi cadeau schenken. Waarom niet een leuk en handige duurzaam cadeautje? Hieronder geef ik je een aantal tips voor praktische en duurzame geschenken voor in huis. Klik hier voor nog meer leuke cadeaus waar je moeder iets aan heeft. Chikuno Cube De Chikuno cube […]

The post Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Je moeder is jarig en je wilt haar natuurlijk graag een mooi cadeau schenken. Waarom niet een leuk en handige duurzaam cadeautje? Hieronder geef ik je een aantal tips voor praktische en duurzame geschenken voor in huis. Klik hier voor nog meer leuke cadeaus waar je moeder iets aan heeft.

Chikuno Cube

De Chikuno cube is een luchtfilter die ervoor zorgt dat luchtjes in huis gefilterd worden. Denk bijvoorbeeld aan de ijskast, de schoenenkast en gewoon in de huiskamer.

De filter is gemaakt van bamboe koolstoof en is volledig natuurlijk. Daarnaast heeft deze 100% natuurlijke luchtfilter ook een mooi design.

Ideaal cadeau voor je moeder, zo hoef je geen spuitbussen meer te kopen, een duurzaam cadeau en mooi om te zien.

 

 


Design solarlamp

Over design gesproken, bekijk deze solarlamp. Het aparte design vindt haar oorsprong in de origami (Japanse vouwkunst).

De solarlampen werken volledig op zonne-energie en gebruiken hierdoor geen reguliere stroom.

Daarnaast wordt voor elk gekocht exemplaar ook nog eens een exemplaar geschonken aan iemand in nood.

 

 

 

 


Solar charger

Je moeder zal haar telefoon toch op moeten laden. En waarom haar dit niet laten doen op een milieuvriendelijke manier?

Door deze solar charger zonnebloem cadeau te doen maak je dit mogelijk. Daarnaast is het ontwerp uitermate geschikt als design in huis.

 

 

 

 


Tafelhaard vuur

Een mooi geschenk om het knus en gezellig te maken in huis. De houders en lonten van de tafelhaard gaan lang mee. Een duurzaam alternatief voor hout stoken in de open haard.

Hierdoor creëer je een fijne sfeer in de woonkamer. Samen ontspannen met warm en rustgevend licht.

 

 

 

 

Door: Cadeautjes.nl

The post Leuke duurzame cadeaus voor in huis om je moeder te schenken appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/duurzame-cadeaus-voor-moeder/feed 1
Bespaar tot 90% douchewater https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater#comments Tue, 30 May 2017 08:01:12 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10613 Je kunt vrij eenvoudig tot 90% water en energie besparen door de juiste douche aan te sluiten. Zo gebruik in bepaalde gevallen in plaats van 40 liter water per minuut nog maar 1,2 liter. De hoogste tijd dus om eens goed te kijken naar de Upfall en de Nebia douche. Regendouche verbruikt enorm veel water Tegenwoordig […]

The post Bespaar tot 90% douchewater appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Je kunt vrij eenvoudig tot 90% water en energie besparen door de juiste douche aan te sluiten. Zo gebruik in bepaalde gevallen in plaats van 40 liter water per minuut nog maar 1,2 liter. De hoogste tijd dus om eens goed te kijken naar de Upfall en de Nebia douche.

Regendouche verbruikt enorm veel water

Tegenwoordig is de trend een steeds grotere douchekop te nemen. Zo’n fijne regendouche die ze in hotels hebben, waar je, juist omdat het zo fijn is, veel te lang onder gaat staan. Ik geef toe, het is heerlijk. Maar het ding van een regendouche is wel dat er ontzettend veel water doorheen gaat.

Niet alleen omdat de kop veel meer mondjes heeft maar ook omdat de regendouche het douchen alleen maar voor elkaar krijgt door gebruik te maken van bovengemiddelde waterdruk om zo al die mondjes te vullen. Je hebt dan dus meer water en dat ook nog sneller per minuut. Een besparende douche gebruikt zo’n 6 tot 7 liter per minuut. Een regendouche minimaal het dubbele, zo’n 15 tot soms wel 30 of 40 liter per minuut!

Hoeveel water gebruik je per persoon per dag?

Hieronder zie je een overzicht hoeveel water je ongeveer gebruikt in het huishouden.


bron: vitens.nl

Je ziet, de douche staat op nummer 1, gevolgd door het toilet en de wasmachine. Overigens, als je in je eentje in bad gaat is dat meteen 120 liter water. Dit overzicht gaat er vanuit dat je niet elke dag in bad gaat en het badwater deelt.

Hoe bespaar je water met de douche?

Maar wat kun je doen als je wel flink wilt douchen en toch duurzaam bezig wilt zijn? Nou bekijk bijvoorbeeld deze 2 opties:

Bespaar tot 90% water en energie met de upfall douche van Nederlandse bodem

De Upfall Upcycle douche is een circulaire douche die water omhoog pompt, filtert en desinfecteert, verwarmt, laat vallen en zo verder. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water. Dat is nogal een verschil dus met de 7 liter van een besparende douchekop of een 15-20 liter regendouche bijvoorbeeld.

Upfall douche systeem uitgelegd
bron: upfallshower.com

Met deze douche kun je 23 tot 40 liter per minuut douchen, terwijl dit minder water verbruikt dan een besparende douchekop!

Kijk op www.upfallshower.com voor meer informatie.

Bespaar 70% water met de Nebia neveldouche

Nebia is een zeer succesvolle Kickstarter campagne die een douchekop heeft uitgevonden die neveldruppels in plaats van ‘volledige’ waterdruppels uitstoot. De nevel omgeeft je dan in plaats van dat het water over je heen stroomt.

Nebia douche
bron: nebia.com

De neveltechnologie zorgt er dus voor dat er zo’n 70% minder water nodig is per douchebeurt, en ze zeggen dat het ook super werkt met lang haar.

De pre-orders zijn inmiddels in volle gang en zijn hier te vinden: www.nebia.com.

The post Bespaar tot 90% douchewater appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/bespaar-tot-90-procent-douchewater/feed 7
Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed#respond Wed, 17 May 2017 08:12:02 +0000 https://www.duurzaamthuis.nl/?p=10589 Genetisch gemodificeerd voedsel: een vloek of een zegen? Wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd zochten een antwoord op bovenstaande vraag. In de film Well Fed volg je hun zoektocht, langs experts die diep in de materie zitten, en langs arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde […]

The post Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
Genetisch gemodificeerd voedsel: een vloek of een zegen? Wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd zochten een antwoord op bovenstaande vraag.

In de film Well Fed volg je hun zoektocht, langs experts die diep in de materie zitten, en langs arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken.

De première van de film, inclusief een gesprek met de makers, vindt in De Balie in Amsterdam plaats op 27 mei om 20:00 uur. En wij mogen kaartjes weggeven!

Laat vóór 25 mei een reactie achter op onze Facebookpagina post op:
https://www.facebook.com/Duurzaamthuis. Wij verloten 3×2 kaarten onder die namen!

GMO groente in kom

Wat vinden jullie eigenlijk? Als GMO landbouw zorgt voor meer productie, grotere vruchten en kansen voor boeren in gebieden die bijvoorbeeld met Europees gesubsidieerde concurrentie te maken hebben, gebrek aan de juiste bestrijdingsmiddelen, droogtes en andere klimaatveranderingen? Is het dan OK om gewassen resistent te maken tegen ziekten en vaker per jaar grotere vruchten af te laten werpen?

Hebben we überhaupt een keuze met de groeiende wereldbevolking in combinatie met klimaatverandering? Als er tegen die tijd zoveel meer land nodig is om al deze extra monden te voeden, kan het dan niet op de huidige landbouwgrond, maar dan dus met meer productie op dezelfde of zelfs kleinere oppervlakte?

Bekijk voor meer achtergrondinformatie dit filmpje van 9 minuten van de fantastische Youtube channel: Kurzgesagt (lastige onderwerpen uitgelegd in een paar minuten):

Heb je geen Facebook, stuur dan vóór 25 mei een mailtje naar liv@duurzaamthuis.nl.

The post Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel appeared first on Duurzaam Thuis - Duurzaam Wonen en Duurzaam Bouwen.

]]>
https://www.duurzaamthuis.nl/win-kaartjes-film-well-fed/feed 0