Fietsen langs biologische boeren op het Pieperpad

Geplaatst op 27 september 2012 in Lifestyle

Het pieperpad is een fietstocht van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant. Het traject leid je langs ongeveer 30 biologische aardappeltelers, restaurants en b&b’s. Onderweg kun je afstappen op de verschillende pleisterplaatsen en je laten informeren over aardappels, kennismaken met de mensen die de piepers voor je verbouwen, smullen van heerlijke gerechten en logeren bij een boeren b&b.

Biologisch boeren

Drie jaar geleden namen BioNext en Greenpeace het initiatief voor het Pieperpad. Extra aandacht voor het voor ons zo gewone voedsel was daarbij de doelstelling. Op de boerenbedrijven die aan het pad gelegen zijn kun je dan ook rondleidingen krijgen. Daarbij vertellen de boeren hoe zij duurzaam zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen de lekkerste aardappelen verbouwen. Je kunt (steeds) stukjes van de tocht fietsen, maar de tocht voorziet ook in slaapplaatsen zodat je de hele afstand ook in een keer kunt fietsen.

Oogstfeest

Tijdens de landelijke ‘Week van de Smaak’, waar de pieper dit jaar extra in de aandacht staat, wordt een Pieperpad Oogstfeest gehouden. In Amersfoort, hoofdstad van de smaak 2012, delen de aardappeltelers op 6 oktober gratis bio-aardappelen uit, vertellen over het duurzaam verbouwen van gewassen en geeft tv-kok Pierre Wind smaaklessen aan kinderen. Gecombineerd met kunst en theaterprojecten belooft het een enerverende dag te worden.

Op pad!

De fietsroute van het Pieperpad is te verkrijgen in de vorm van de gids ‘Lekker fietsen, 1000 km Piepers’ van de ANWB. Deze is te bestellen via Bionext Greenpeace of de ANWB. Op de site van het Pieperpad kun je ter oriëntatie een deel van de tocht van ruim 100 km downloaden.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld