Ga de bespaarcompetitie aan!

Geplaatst op 11 november 2015 in Lifestyle

Buiten ziet het er alweer aardig herfstig uit en zo voelt het ook. Dat betekent dat binnen de verwarming ook weer regelmatig aanslaat. Want zo werkt het meestal: we hebben de thermostaat op een vaste dag- en nachttemperatuur ingesteld en dat is het. Alleen tijdens vakanties veranderen we de instellingen. Een directe aanleiding om dat te veranderen is niet alleen om te besparen op de energierekening, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Als we met weinig moeite extra voordeel kunnen behalen, qua duurzaamheid en qua financiën, moeten we dat doen toch?

Toon thermostaat app

Slim

Dat verantwoordelijkheidsgevoel wordt weer aangewakkerd als we de tv reclames voorbij zien komen over slimme thermostaten met veel voordelen en met steeds uitgebreidere mogelijkheden. We nemen Toon® van Eneco als voorbeeld. Het feit dat Toon nu ook beschikbaar is voor niet-Eneco-klanten maakt deze namelijk voor iedereen toegankelijk.

Bespaarcompetitie

Een van de belangrijkste aspecten van Toon is dat je inzicht krijgt in je energieverbruik. Je kunt zien wat je op welk moment verbruikt en wat dat dan kost. Probeer eens een week lang een paar lampen die niet nodig zijn uit te laten en hang de was aan het droogrek in plaats van in de droger en je ziet precies hoeveel energie en geld je daarmee bespaart. Of je kijkt wat goedkoper is; water koken met de fluitketel of de waterkoker. Je kunt zo voor jezelf bepalen waar je kleine dingen kunt veranderen, zonder dat je teveel aan comfort inlevert, maar wel geld bespaart. Toon heeft daarnaast nog een interessante feature: de vergelijkfunctie. Je kunt hiermee zien wat de buren en je vrienden aan energie verbruiken wanneer zij ook Toon gebruiken. Zo kun je bekijken of jouw verbruik past bij wat mensen met hetzelfde profiel gemiddeld verbruiken. Er kan een goede reden zijn waarom jouw verbruik wat hoger is dan dat van anderen, maar het kan ook tijd zijn om je huis beter te isoleren of kritischer te bekijken waar je zou kunnen bezuinigen op energie. Wij zouden ons ook zomaar kunnen voorstellen dat je met de buren een ‘competitie’ aangaat om te kijken wie het meest kan besparen.

slimme thermostaat eneco

Mobiel

En dat kun je allemaal bedienen en bekijken vanaf de bank, op je werk of waar je ook bent. Want met de Toon app op smartphone of tablet is de informatie overal toegankelijk. De app geeft je de mogelijkheid om de gegevens in een verloren momentje, wachtend op de trein, te bestuderen. Verder kun je met de app op afstand je thermostaat, lampen en zelfs apparaten bedienen. Dus ben je onderweg en vergeten het licht uit te doen, dan doe je dat gewoon via je app.

Ontdek het zelf!

Toon geeft je inzicht in het energieverbruik, maar helpt je vooral om op een laagdrempelige manier daadwerkelijk te veranderen en zo je energierekening omlaag te brengen. Zin om van start te gaan? Klik hier om te zien wat Toon nog meer kan en hoe je deze intelligente thermostaat kan aanschaffen.

Reacties (6)
Mari
03/12/15 • 21:18

En dan lekker een abo betalen per maand. Niet klanten betalen meer dan klanten.
Ja daaaag, ff minimaal 42 euro per jaar betalen waar je niets voor krijgt,
Inzicht kun je ook op andere manieren krijgen hoor.
En bij Toon geen abo is geen updates

Suhela
07/12/15 • 11:16

Oh ik zou hem heel graag hebben. Alleen al uit nieuwsgierigheid. Maar voor mijn toch-al-heel-bewust-bezig-één-persoons-huishouden kan het idd echt niet uit helaas, voor die €60,- per jaar.

Ik ga wél vandaag nogmaals mijn woningbouwvereniging bellen om te vragen om een nieuwe thermostaat. Ik woon in een oud huis die gelukkig vorig jaar beter geïsoleerd is. Maar ik heb nog wel een thermostaat met een schuifje, dat is nog een voorloper op de beter bekende ronde thermostaat. Daarop zit maar 7mm tussen de 15C en 20C, dus zie zo maar je thermostaat precies (en dus zuinig) in te stellen.

Waar ik trouwens benieuwd naar ben, mss weet jij dat… Ik heb wel eens gehoord dat het zuiniger is je huis ’s nachts ook een beetje warm (warmer dan bv 15C) te houden, zodat de CV ’s ochtends niet zo hard hoeft te werken. Is dat zo? En geldt dat dan ook voor oudere, minder geïsoleerde huizen, of als je ’s nachts flink ventileert?

albert
17/01/16 • 20:22

Enecoklanten (met abo) hebben meer functies tot hun beschikking dan niet-Enecoklanten. Dus, heb je eenmaal zo’n ding, dan is het een prima staaltje klantenbinding.

29/02/16 • 14:39

Toon,
Het lijkt op het eerste gezicht een handig apparaatje, en dat zal het vast ook zijn. Het is alleen erg jammer dat er inderdaad abonnementskosten voor in rekening worden gebracht en dat het apparaat schijnbaar zelf ook nog erg veel energieverbruikt en dat het verbruik in combinatie met je abbonementskosten eigenlijk je “besparing” zo goed als te niet doen. Zelf heb ik mijn huis compleet energieneutraal laten maken door INTUhome. Dit bedrijf levert ook een APP die live inzicht geeft in waar je energie wordt opgewekt, opgeslagen en waar de energie wordt verbruikt. Helemaal gratis en voor niets (http://intuhome.nl/producten/app/). Super handig, zonder abonnementskosten en overal waar ik maar wil inzicht in mijn verbruik. Het lijkt mij dus een beter idee om wat geld te investeren in een goede warmtepomp, zonnepanelen en etc. dan om geld te spenderen aan een niet besparende maatregel als toon.

Mvg,

Frits Reinders

Ron van Oppen
29/02/16 • 15:12

Mij probeerden ze ook een abonnement aan te smeren.
Echter ik heb gevraagd of je het ook kunt kopen (eenmalig)
Dat kon voor 125 euro!
Dit is natuurlijk beter en goedkoper!

Staatshoofd
05/03/16 • 10:47

Ik ben leker “ouderwets”, kan ook niet anders want ik werk in ploegendiensten en de bestaande klok-thermostaten hebben een stugge 9 tot 5 mentaliteit. Gelukkig ben ik alleen en doe het dan maar ouderwets, de kachel pas aan als het voor meer dan een enkel uurtje is. Dat uurtje trek ik dan gewoon een vest aan. Heb dan wel een thermostaat met timer, na x- uur valt ie terug naar een lagere instelling. (KT-100, ELRO). TOON en consorten zijn wel wat flexibeler, maar kosten ook weer extra; telefoon / internet én eneco abonnementen. Daarbij komt nog dat je big-brother binnenhaalt, want alles wat jij of die toon doet gaat via het internet en kan dus gekraakt of misbruikt worden, eng !

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld