Buiten ziet het er alweer aardig herfstig uit en zo voelt het ook. Dat betekent dat binnen de verwarming ook weer regelmatig aanslaat. Want zo werkt het meestal: we hebben de thermostaat op een vaste dag- en nachttemperatuur ingesteld en dat is het. Alleen tijdens vakanties veranderen we de instellingen. Een directe aanleiding om dat te veranderen is niet alleen om te besparen op de energierekening, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Als we met weinig moeite extra voordeel kunnen behalen, qua duurzaamheid en qua financiën, moeten we dat doen toch?

Toon thermostaat app

Slim

Dat verantwoordelijkheidsgevoel wordt weer aangewakkerd als we de tv reclames voorbij zien komen over slimme thermostaten met veel voordelen en met steeds uitgebreidere mogelijkheden. We nemen Toon® van Eneco als voorbeeld. Het feit dat Toon nu ook beschikbaar is voor niet-Eneco-klanten maakt deze namelijk voor iedereen toegankelijk.

Bespaarcompetitie

Een van de belangrijkste aspecten van Toon is dat je inzicht krijgt in je energieverbruik. Je kunt zien wat je op welk moment verbruikt en wat dat dan kost. Probeer eens een week lang een paar lampen die niet nodig zijn uit te laten en hang de was aan het droogrek in plaats van in de droger en je ziet precies hoeveel energie en geld je daarmee bespaart. Of je kijkt wat goedkoper is; water koken met de fluitketel of de waterkoker. Je kunt zo voor jezelf bepalen waar je kleine dingen kunt veranderen, zonder dat je teveel aan comfort inlevert, maar wel geld bespaart. Toon heeft daarnaast nog een interessante feature: de vergelijkfunctie. Je kunt hiermee zien wat de buren en je vrienden aan energie verbruiken wanneer zij ook Toon gebruiken. Zo kun je bekijken of jouw verbruik past bij wat mensen met hetzelfde profiel gemiddeld verbruiken. Er kan een goede reden zijn waarom jouw verbruik wat hoger is dan dat van anderen, maar het kan ook tijd zijn om je huis beter te isoleren of kritischer te bekijken waar je zou kunnen bezuinigen op energie. Wij zouden ons ook zomaar kunnen voorstellen dat je met de buren een ‘competitie’ aangaat om te kijken wie het meest kan besparen.

slimme thermostaat eneco

Mobiel

En dat kun je allemaal bedienen en bekijken vanaf de bank, op je werk of waar je ook bent. Want met de Toon app op smartphone of tablet is de informatie overal toegankelijk. De app geeft je de mogelijkheid om de gegevens in een verloren momentje, wachtend op de trein, te bestuderen. Verder kun je met de app op afstand je thermostaat, lampen en zelfs apparaten bedienen. Dus ben je onderweg en vergeten het licht uit te doen, dan doe je dat gewoon via je app.

Ontdek het zelf!

Toon geeft je inzicht in het energieverbruik, maar helpt je vooral om op een laagdrempelige manier daadwerkelijk te veranderen en zo je energierekening omlaag te brengen. Zin om van start te gaan? Klik hier om te zien wat Toon nog meer kan en hoe je deze intelligente thermostaat kan aanschaffen.