Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Klimaatlabel politieke partijen nederland tot

Ga je morgen ook duurzaam stemmen?

Sinds de klimaatconferentie in Parijs en de bijbehorende klimaatdoelstellingen kun je de uitwerkingen terugvinden in de verkiezingsprogramma’s. GroenLinks, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen de verduurzaming en energietransitie versnellen ten opzichte van de klimaatdoelen. De VVD wil zich wel houden aan de klimaatafspraken maar niets extra’s doen. Helaas is het behalen van deze afspraken met het huidige VVD partijprogramma, net zoals dat van de PvdA, PVV en SP, al niet eens meer haalbaar.

Standpunten tot nu toe

  • Met name GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben in het verleden structureel moties ingediend (met structurele steun van Partij voor de Dieren) om in actie te komen en de klimaatproblematiek aan te pakken.
  • VVD en PVV stemde voor het openhouden van de kolencentrales. Dit terwijl het de snelste manier zou zijn om in één keer meer dan 30% minder uitstoot te realiseren in Nederland. Daarnaast zou het geld opleveren in plaats van kosten, met de toekomstige klimaatschade meegerekend.
  • VVD en CDA stemde voor de subsidiëring van biomassa. Helaas moet hiervoor extra bos worden gekapt, hout valt onder biomassa.
  • VVD, PVV en CDA stemde tegen een CO2-prijs. Een manier die de kosten voor landen en het bedrijfsleven van het gebruik of de productie van een ton CO2 een stuk dichter bij de werkelijkheid zou brengen.
  • GroenLinks en D66 zijn voor bindende Europese klimaatdoelstellingen en daarmee een internationaal gedragen aanpak, VVD en PVV stemde tegen.
  • Bekijk hier de volledige lijst met standpunten.
  Klimaatlabel politieke partijen Nederland 2012 tot 2017 Bron: www.klimaatlabelpolitiek.nl

Hoe zou de duurzame toekomst eruit zien?

De pro duurzaamheid partijen uit het verleden, beloven hetzelfde voor de toekomst. GroenLinks, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn het meest ambitieus en hebben daardoor ook de meeste plannen en voorstellen uitgewerkt. Bij de VVD en het CDA ontbreken deze plannen en de PVV wil er sowieso geen geld aan uitgeven. Een aantal van de plannen zijn doorgerekend en hieronder zie je de vermeende impact: Vermindering CO2 door duurzame plannen politieke partijen Bron: De Correspondent Hierboven zie je dat de plannen van GroenLinks de meeste CO2 reductie zouden opleveren, terwijl die van de VVD hetzelfde zouden blijven. Partij voor de Dieren, CDA, SGP en PVV hebben hun programma niet laten doorrekenen.
Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertises: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.