Als we het hebben over energieneutraal wonen dan gaat het meestal over nieuwbouw. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een bestaande woning volledig om te bouwen tot een energie plus huis. In Wageningen is onlangs een woonhuis uit 1947 volledig gerenoveerd. Het huis is volledig aangepast aan de eisen van deze tijd en produceert meer stroom dan het verbruikt. Er wordt zelfs voldoende stroom opgewekt om een elektrische auto voor 25.000 km van stroom te voorzien. Een geweldige prestatie omdat hiermee niet alleen de levensduur van de bestaande woning is verlengd, maar de woning ook volledig onafhankelijk is geworden van (fossiele) energiebronnen.

Energieneutraal verbouwen

Dilemma bestaand woonhuis renoveren of verhuizen

Wat bij veel mensen het dilemma is, is dat ze graag meer zelfvoorzienend in een energieneutrale woning zouden wonen maar ook eigenlijk niet weg willen van hun bijzondere stekje. In de meeste gevallen betekent een energieneutraal of energieplus huis verhuizen naar een nieuwbouwwoning of het volledig omstoten van de bestaande woning en vervolgens opnieuw herbouwen. Beide geen ideale oplossingen dus. Maar wat veel mensen niet weten is dat het met de huidige technieken mogelijk is om de bestaande bouw te verbouwen tot een volledig duurzame woning.

Duurzaam verbouwen

Een goed voorbeeld is deze woning aan de Veerweg in Wageningen. Een mooi gelegen huis van waaruit al meer dan 60 jaar uit wordt gekeken over de uiterwaarden van de Rijn. Het huis is net na de oorlog gebouwd en na een halve eeuw bewoond te zijn geweest voldoet het niet meer aan de eisen van deze tijd. De huidige bewoners konden het niet over hun hart verkrijgen om hun woning te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Er werd daarom gekozen voor een grondige verbouwing met een heel hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen en wonen.

Zelfvoorzienend verbouwen

Duurzame technieken en bouwmaterialen

Architect Jamie van Lede van Origins Architecten paste een breed scala aan technische maatregelen toe om het woonhuis energieneutraal te maken en te voorzien van allerlei waterbesparende maatregelen. Enkele voorbeelden:

  • Energiezuinig verbouwenHet dak is verstevigd om het vegetatiedak te kunnen dragen en de zonne-panelen.
  • Er is een aansluiting gemaakt om elektrisch te kunnen rijden (op zelf geproduceerde energie)
  • De woning is voorzien van een warmtepomp, een CO2 gestuurd ventilatiesysteem en 22mm dikke vloerverwarmingsplaten. De douche is tevens voorzien van een warmtewisselaar.
  • De luiken zijn speciaal ontwikkeld om de warmte ‘s nachts binnen te houden (glas is na de isolatie de zwakste schakel in het concept geworden en heeft dus daardoor extra luiken nodig).
  • De hele woning is ‘ingepakt’ met 120mm resolschuim (isolatiemateriaal met de hoogste isolatie waarde per dikte)
  • De toiletten zijn vervangen door compost toiletten en een composteerbak.

Het resultaat is het eerste gerenoveerde huis in Nederland dat klimaatneutraal is en weer minstens 60 jaar mee kan. Meer informatie kunt u vinden op de website van Origens Architecten