Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Led lamp

Aanval ingezet op gloeilamp!

PvdA-minister Cramer lanceerde dit jaar haar plan om de gloeilamp af te schaffen in Nederland. Dit in navolging op Australië waar in 2010 geen gloeilamp meer in de schappen zal liggen. Een goed initiatief, maar is er eigenlijk wel een goed alternatief voor de oude vertrouwde gloeilamp? Wij onderwierpen de alternatieven van de gloeilamp aan een vergelijkende test!

Spaarlamp

Feit is dat spaarlampen in Nederland bij aanschaf vele malen duurder zijn dan een normale gloeilamp. Een deel van de hogere prijs wordt veroorzaakt door EU-importheffingen ter bescherming van de Europese gloeilampindustrie. Vanaf 2008 zal deze Europese importheffing op spaarlampen gaan verdwijnen. De prijzen van de spaarlampen zullen dan 66% goedkoper worden. Een spaarlamp kost op dit moment gemiddeld €4,05. Dat zal in 2008 nog maar € 1,70 zijn. Je kunt er vanuit gaan dat een spaarlamp ongeveer 10 maal langer mee gaat dan het peertje. Dus in 2008 is het prijsargument definitief van tafel.

Een nadeel van de spaarlamp is dat deze kwikdamp bevat, een zwaar metaal, wat terecht kan komen in het milieu. Daarnaast is het licht van een spaarlamp niet erg sfeervol. Wie van gezelligheid houdt zal relatief weinig spaarlampen in huis hebben. Behalve op plekken waar gezelligheid minder een rol speelt. Zoals bijvoorbeeld buitenverlichting, een wasruimte of het toilet. Deze laatstgenoemde plekken zijn voor een spaarlamp ook niet ideaal want veel in- en uitschakelen verkort de levensduur aanzienlijk.

  • Voordelen: laag energieverbruik, goedkoop (2008).
  • Nadelen: weinig sfeer, milieuonvriendelijke kwikdamp.
Led lamp

LED lamp

LED lampen zijn relatief duur in de aanschaf. De aanschafprijs van een LED lamp ligt nu gemiddeld nog op 25 euro, maar de prijzen dalen met ongeveer 10% per jaar. Een LED lamp gaat ongeveer 50 keer langer mee dan een gloeilamp en is hiermee ook de spaarlamp dik de baas. Een spaarlamp verbruikt slechts 30% van de hoeveelheid elektriciteit die een gloeilamp gebruikt. Een LED lamp is zelfs nog zuiniger in gebruik en verbruikt weer ongeveer de helft van een spaarlamp (90% minder dan gloeilamp). De investering in deze lichtbron verdient zichzelf dus al snel terug. Gezien het productieproces en het verbruik is LED verlichting het minst belastend voor het milieu. En hoe zit het met de sfeer?

Door de grote kleurvariëteit en de mogelijkheid tot elektronisch sturen, zijn LED lampen erg geschikt voor het creëren van speciale effecten of sferen. Lampen die van kleur veranderen en je interieur omdopen in rustgevend groen of spiritueel paars, maar ook het creëren van een huiselijke, gezellige sfeer door middel van gebruik van de speciale warm witte LED lampjes… het is allemaal mogelijk! Een goed voorbeeld is de LivingColors van Philips met 16 miljoen kleuren.

  • Voordelen: vele sfeermogelijkheden, laag energieverbruik.
  • Nadelen: duur in aanschaf (maar verdiend zichzelf binnen 1 jaar terug door het lagere energieverbuik).

En de grote winnaar is!

LED lampen zijn bijzonder zuinig, gaan zeer lang mee en zijn het minst milieubelastend. Zij passen dan ook zeer goed bij het concept duurzaam wonen. Daarnaast biedt LED verlichting door het enorme kleurenpalet ongekende sfeermogelijkheden om mee te variëren in iedere ruimte. Daarnaast las ik in het AD dat er met de nieuwe kleurenlamp van Philips volop geflirt wordt onder vrijgezellen. Als dat niet gezellig is! Lees ook ledlamp test van populaire ledlampen

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

24 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ik denk ledlamp

Dus wat is nu eigenlijk de beste lamp, spaarlamp of ledlamp

ledlamp

Ik leid het ontwerpteam van een start-up die in het tweede kwartaal 2016 duurzame oplossingen voor woningen gaat aanbieden, van complete zero energy chalets t/m de komponenten (bijvoorbeeld de hbride energiedaken met solar PV panelen die ook warm water produceren, maar ook dus LED verlichting op DC). Het interessante is dat we veel goedkoper zijn dan traditionele bouw (en traditionele solar PV systemen). Wij zijn niet de enigen die vinden dat het DC grid er moet komen en de USB PD (12 en 20V 5A – 5V 2A – max. 100W per Profile 5 A/B USB PD connector) standaard is weliswaar niet primair op DC gericht (we hebben 3.5 jaar na aankondiging nog geen DC/DC converters kunnen vinden specifiek voor USB PD – wel AC/DC) maar is wel een kans om te beginnen met laagspanning. Ik heb USB.org aangeschreven om hierover te overleggen en ga met onze elektronikaontwerp partner overleggen… Lees verder »

iedereen denkt alleen maar aan geld. ik zie alleen maar reacties in de vorm van hoeveel geld iets bespaart en wanneer gaan mensen nou is nadenken over het milieu maar daar gaan jullie over een paar jaar nog wel achter komen als de aarde nog is onleefbaar word door iedereen die alleen maar aan zichzelf denkt maar ja zo is de wereld en de mensen die er wel wat om geven zullen altijd onder deze mensen moeten lijden er word gesproken van een stijging tussen de 35 en 85 centimeter van de zeespiegel in 2050 maarja wie geeft er wat om niemand probeert het ook te voorkomen ik heb een rijbewijs aangeboden gekregen en heb deze genegeerd dat zou vaker moeten gebeuren maarja iedereen lijkt zo blij met het warme weer vooral blij blijven dan!! stelletje egoisten

Een duidelijk verhaal, e.e.a. verandert natuurlijk wel. Hier vindt u een duidelijke uitleg over de besparingen van led inbouwspots

slecht en goed nog iets meer bezoekers
nog meer feiten please ly

goed allemaal besparen

Vorige week stond ik met meerdere mensen in een winkel bij de ledlampen .
We vroegen aan elkaar : ‘Snap jij het?’
Vroeger kon je gewoon op een spaarlamp lezen dat hij wat lichtsterkte te vergelijken was met die en die gloeilamp.
We constateerden allemaal dat er met die ledlampen geen ‘chocola’ van te maken is ‘en zijn allemaal doorgelopen, zonder lampen te kopen.

Als dit allemaal doorgaat met de gloeilampen dan weet ik nog wel wat moois als het over LED gaat, deze mensen hebben hierover nagedacht. De palen van FSC hout, met daarin LED verlichting profesioneel verwerkt. Hierbij een linkhttps://www.timberledverlichting.nl/ Ik vindt dit zelf heel mooi, en wil dit ook zeker een keer in het echt zien. Gr Wim

LED lampen hebben inderdaad helemaal de toekomst. En voor London: als je begint met het kopen van (buiten)verlichting met LED op zonne-energie kun je de energielasten tot 0 terugbrengen. Misschien vinden de energiemaatschappijen het niet zo leuk maar voor het milieu is het een goede zaak. Kijk maar eens op sjopduurzaam Voor de prijs hoeft je het tegenwoordig niet meer te laten.

Led lampen zijn de absolute toekomst! Branduren tot 50.000 en tot 80% zuiniger dan reguliere gloeilampen. Iedereen zal overgaan op led lampen, let maar op!

Als iedereen als een gek led spaarlampen gaan kopen gaan de energie bedrijven de prijs per Kwh weer verhogen om het verlies aan inkomsten weer te kompenseren…want het giga salaris van de directie moet toch ook nog weer hoger ieder jaar.

En zo help het allemaal niets…want als ze echt wilden had iedereen al led lampen in de wereld.

Ik heb verschillende reacties gelezen op de website met betrekking tot LED verlichting. Ik ben inmiddels 6 jaar actief bezig met LED verlichting. En zijn nu stilaan onze producten op de website aan het plaatsen. Wanneer u vragen heeft kunt u mij deze altijd stellen. Want LED is niet toekomst. Led is heden. Met ongekende kwaliteit. En dat is het probleem. Omdat u in de bouwmarkt enkel kwalitatief slechte LED vind, tegen een belachelijk hoge prijs.

En dimbaar is tegenwoordig de normaalste zaak.

en indd, dimmen werkt niet !!!!!!! wat philips ook verkondigt ; het klopt niet ze doen het niet ..4 soorten/merken geprobeerd!!!!!

2010 bijna en nofg steeds aso duur …

Beste Dirk,
Zelf heb ik al lang bijna alle gloeilampen voor spaarlampen vervangen. Ik vind het wel meevallen met dat “Sfeer verhaal”. Ik ga ze pas voor LED lampen verruilen als ze de geest geven.
De enige die ik niet heb vervangen zijn 2 halogeen lampen en mijn wake-up light. ik had begrepen dat LED lampen ook konden dimmen, dus ik heb die gratis LED lamp van de postcode loterij erin gedraaid. Helaas, werkt niet. Hij gaat van stand 5 naar stand 20 in 20 minuten en de LED lamp gaat pas branden bij stand 19, ingeveer een minuut voor de wekker gaat. Dat schiet niet op. Toch maar even die oude gloeilampen bewaren dus.
Als er een goed alternatief is wil ik best alles vervangen.

Ik ben er van overtuigt dat LED-lampen mijn energierekening naar beneden zal bijstellen. Echter de kosten voor aanschaf zijn te hoog. Wil je echt profijt hebben en op energie besparen dan helpt de gratis LED-lamp van de postcodeloterij niet echt op een huishouden. Als ik van mijn huishouden uit ga en al mijn gloeilampen ga vervangen door LED-lampen zal dit het energie verbruik laten dalen. Maar zo,n totale vervanging kost al snel €500,00 tot €600,00 per gezin. Dat is voor het over grote deel van de Nederlandse bevolking een behoorlijke uitgave maar ook een drempel om tot de energiezuinige LED-lampen over te stappen. Mijn mening is dan ook dat de Energie maatschappijen hier een belangrijke rol in kunnen spelen door een formule te bedenken die de overstap / drempel makkelijker laat maken. Vb.Totale vervanging te financieeren door energiemaatschappij en dit bij de klant doorberekenen in de maandelijkse energienota. ??? Idee… Lees verder »

Omdat de gloeilamp uitgefaseerd word en er weer van alles vervangen moest worden zojuist mijn hele zooi vervangen door spaarlampen. Van de prijsconstructie die hier neergezet word klopt in elk geval al helemaal niets, deze spaarlampen waren ruim 7 euro per stuk, en absoluut geen rare eisen als dimbare verlichting en gewoon gekocht in de supermarkt. Ja, die rare langwerpige dingen, die kosten 2 euro nogwat. Maar die kan ik hier helemaal nergens kwijt. In mijn plafonnière passen ze niet want dan kan die glazen kap er niet op, aan de muur zitten er kapjes op wat niet kan met die staafjes want bij de ene zitten die kapjes op de lampen en bij de andere steken ze er uit wat weer absoluut geen gezicht is. Hoewel ik nu eindelijk fatsoenlijke spaarlampen heb gevonden die mijns inzien acceptabel licht uitstralen vind ik het nogsteeds, over het algemeen, maar een nare… Lees verder »

Hoi Kevin,

Ik kan me wel vinden in je opmerkingen. Ook ik vind dat de alternatieven voor de gloeilamp nog erg tegenvallen. Laatst heb ik er weer een paar spaarlampen aangeschaft en op vele plekken blijft het idd een naar licht. Vooral voor IKEA spaarlampen heb ik geen plek kunnen vinden. Zelfs in de kelder viel deze tegen. Over de spaarlampen van Hema ben ik een stuk tevredener daar hebben ze ook een sfeer variant van met een vrij platte vorm en die is best gezellig. Ik hoop dan ook dat er snel een echt (led) alternatief komt zodat we zonder te knipperen over kunnen. Tot die tijd hou ik stiekem nog een gloeilampje achter de hand.

Aanval op de gloeilamp een goed initiatief? Het is waanzin!
Men heeft niet in de gaten wat voor een idiote maatregel ons boven het hoofd hangt.

Gerard verkoopt onzin. Als een LED 4 Watt gebruikt, dan betaal je gewoon 4 Watt aan stroomverbruik. Er is geen energiemeter voor “schijnbaar” vermogen. De energiemeter tikt wel de 99% energie die door Gerards geliefde gloeilamp in warmte wordt omgezet, warmte die 10x zo duur is als gasverwarming. Kassa. Voor wie wil weten hoe het met cos phi gesteld is: https://www.energyconsulting.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-no.-24/bespaart-cosinus-phi-verbetering-energie?-20080617265/ Nauwelijks belangrijk voor krachtstroomgebruikers. Totaal niet relevant voor LED verlichting. Ouderwetse LEDs geven koud licht, dat is waar.Moderne LED verlichting is perfect in kleurtemperatuur te regelen. Reinoud, er bestaan LED spots die in bestaande halogeen armaturen kunnen en dan zelfs met dezelfde dimmer werken. Als je handig bent kan het ook anders.Ik heb zelf eens met een Lumeon 5 Watt LED (20 Euro), een ringkerntrafo (10 Euro) en een handjevol electronica (5 Euro) een beest van een spot gemaakt. Was 2 jaar terug voor mij de enig haalbare optie.… Lees verder »

Ik vraag me af hoe besparend LED lampen zijn. Ik probeer een LED alternatief samen te stellen voor een bestaand DOMOTICA lichtsysteem met 12V halogeen spots. Behalve dat het nogal kostbaar is om aan een LED hetzelfde hoeveelheid LUMEN van bv een 50W spot te komen (Philips LEDs vanaf €39,95) moeten ook alle trafo’s vervangen worden door LED trafo’s (v.a. €52 per trafo) en, we zijn er nog niet, speciale LED dimmers (v.a.€200). Het systeem bestaat uit grofweg 30 spots x ca. €300 = €9000. Lijkt mij nog niet terug te verdienen in 10 jaar, laat staan 1 jaar. Heeft iemand hier ervaring mee?

De waarheid over LED lampen. De berichten klinken erg positief maar wat zijn de feiten die de politiek niet onder ogen wil zien; Gloeilamp 11 lumen per watt Led lamp 50 lumen per watt De Led lamp lijkt bijna 5 x efficenter dan een gloeilamp, echter het aantal Watts is het gene dat door de kWh meter geregisteerd wordt. Als men de smart energy meter gaat invoeren ,die behalve het werkelijke vermogen ook het reactief en schijn baar vermogen meet , is het verhaal totaal anders. De nieuwe tariefstructuur rekent ook af op schijnbaar vermogen. Een LED lamp van bv 4 Watt heeft een schijnbaar vermogen van 82VA. Het schijnbaar vermogen moet door de centrale geleverd worden en de consument gaat hier in de toekomst voor betalen. Bedrijven doen dit nu al (zgn cos phi boetes) 5x zoveel licht voor een twintigvoudige prijs is een verslechtering van 4 maal, dus… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.