TestlampPvdA-minister Cramer lanceerde dit jaar haar plan om de gloeilamp af te schaffen in Nederland. Dit in navolging op Australië waar in 2010 geen gloeilamp meer in de schappen zal liggen. Een goed initiatief, maar is er eigenlijk wel een goed alternatief voor de oude vertrouwde gloeilamp? Wij onderwierpen de alternatieven van de gloeilamp aan een vergelijkende test!

Spaarlamp

Feit is dat spaarlampen in Nederland bij aanschaf vele malen duurder zijn dan een normale gloeilamp. Een deel van de hogere prijs wordt veroorzaakt door EU-importheffingen ter bescherming van de Europese gloeilampindustrie. Vanaf 2008 zal deze Europese importheffing op spaarlampen gaan verdwijnen. De prijzen van de spaarlampen zullen dan 66% goedkoper worden. Een spaarlamp kost op dit moment gemiddeld €4,05. Dat zal in 2008 nog maar € 1,70 zijn. Je kunt er vanuit gaan dat een spaarlamp ongeveer 10 maal langer mee gaat dan het peertje. Dus in 2008 is het prijsargument definitief van tafel.

Een nadeel van de spaarlamp is dat deze kwikdamp bevat, een zwaar metaal, wat terecht kan komen in het milieu. Daarnaast is het licht van een spaarlamp niet erg sfeervol. Wie van gezelligheid houdt zal relatief weinig spaarlampen in huis hebben. Behalve op plekken waar gezelligheid minder een rol speelt. Zoals bijvoorbeeld buitenverlichting, een wasruimte of het toilet. Deze laatstgenoemde plekken zijn voor een spaarlamp ook niet ideaal want veel in- en uitschakelen verkort de levensduur aanzienlijk.

Voordelen: laag energieverbruik, goedkoop (2008)

Nadelen: weinig sfeer, milieuonvriendelijke kwikdamp.

LED lamp

LED lampen zijn relatief duur in de aanschaf. De aanschafprijs van een LED lamp ligt nu gemiddeld nog op 25 euro, maar de prijzen dalen met ongeveer 10% per jaar. Een LED lamp gaat ongeveer 50 keer langer mee dan een gloeilamp en is hiermee ook de spaarlamp dik de baas. Een spaarlamp verbruikt slechts 30% van de hoeveelheid elektriciteit die een gloeilamp gebruikt. Een LED lamp is zelfs nog zuiniger in gebruik en verbruikt weer ongeveer de helft van een spaarlamp (90% minder dan gloeilamp). De investering in deze lichtbron verdient zichzelf dus al snel terug. Gezien het productieproces en het verbruik is LED verlichting het minst belastend voor het milieu. En hoe zit het met de sfeer?

Door de grote kleurvariëteit en de mogelijkheid tot elektronisch sturen, zijn LED lampen erg geschikt voor het creëren van speciale effecten of sferen. Lampen die van kleur veranderen en je interieur omdopen in rustgevend groen of spiritueel paars, maar ook het creëren van een huiselijke, gezellige sfeer door middel van gebruik van de speciale warm witte LED lampjes… het is allemaal mogelijk! Een goed voorbeeld is de LivingColors van Philips met 16 miljoen kleuren.

Voordelen: vele sfeermogelijkheden, laag energieverbruik

Nadelen: duur in aanschaf (maar verdiend zichzelf binnen 1 jaar terug door het lagere energieverbuik)

En de grote winnaar is!

LED lampen zijn bijzonder zuinig, gaan zeer lang mee en zijn het minst milieubelastend. Zij passen dan ook zeer goed bij het concept duurzaam wonen. Daarnaast biedt LED verlichting door het enorme kleurenpalet ongekende sfeermogelijkheden om mee te variëren in iedere ruimte. Daarnaast las ik in het AD dat er met de nieuwe kleurenlamp van Philips volop geflirt wordt onder vrijgezellen. Als dat niet gezellig is! Lees ook ledlamp test van populaire ledlampen

Auteur: Dirk van Genugten