Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groen dak

  Groen dak aanleggen

  Met een groen dak bedoelen we geen huis met groene dakpannen, maar een dak dat bedekt is met planten. Een soort duurzame tuin op het dak dus. Maar, niet alle planten die in de tuin goed bloeien en groeien, zijn geschikt voor op het dak. Daarbij, niet elk dak is geschikt. Een groen dak aanleggen vergt dus ook best wat uitzoekwerk. Gelukkig hoef je dat vaak niet alleen te doen: er zijn veel ‘groen dak bedrijven’ die jou helpen de mooiste en meest geschikte daktuin te maken. En dat is het waard, want een groendak aanleggen, biedt veel voordelen!

  Voordelen van een groen dak

  Een groen dak:

  1
  Is goed voor de biodiversiteit: een groen dak kan bijdragen aan een grotere verscheidenheid van plant- en diersoorten. Het dak biedt bijvoorbeeld voedsel en ruimte voor (zeldzame) insecten.
  2
  Vermindert de kans op lekkages (mits goed aangelegd): regenwater word opgenomen door het groen, die het op een natuurlijke manier afvoren. Dit voorkomt lekkage. Hiervoor moet het groendak wel goed aangelegd zijn, anders kan het ook juist lekkage veroorzaken.
  3
  Verhoogt de levensduur van het dak: omdat er groen op het dak ligt, komt het dak minder in directe aanraking met de zon en regenwater. Het dak kan hier tot wel drie keer langer door meegaan.
  4
  Heeft een isolerende werking (zowel temperatuur als geluid): in de zomer kan het groen het dakoppervlak tot wel 40 graden koeler houden! Het isolerende effect in de winter is minder groot, maar nog steeds aanwezig. Daarnaast vermindert een groen dak contactgeluiden zoals regen of vogels.
  Groen dak bloemen

  Soorten groene daken

  Er zijn verschillende soorten groene daken. De meest bekende (en de meest voorkomende) is een sedumdak. Sedum is een lichtgewicht vetplant die goed bestand is tegen langdurige droogte én fikse regen. Een andere geschikte groene kandidaat is gras. Een dak dat bedekt is met gras heet, weinig origineel, een grasdak.

  Maar ook veel kruiden en bepaalde mossoorten zijn goed bruikbaar op een groendak. Hoe jouw groendak er uit kan komen te zien is afhankelijk van je wensen, de dakconstructie, de hoeveelheid zon en de helling van je dak. Daarover lees je hieronder meer.

  Sedum dak waterafvoer

  Is elk dak geschikt voor groen?

  Het korte antwoord: nee. Maar er is veel mogelijk. Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt. Op een schuin of hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar deze zullen sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Je zult dit dak dus vaker handmatig moeten besproeien. Ongeacht de helling van je dak is waterafvoer ontzettend belangrijk: anders blijft je dak onder water staan na een regenbui.

  Sedummatten zijn in principe op alle vlakke, schuine en hellende daken (tot 65°) aan te leggen. Maar let op: het dak moet dus wel voorzien zijn van de juiste waterafvoer en waterdichte dakbedekking. En van een stevige constructie. Groene daken zijn namelijk best heel zwaar!

  Een gemiddeld sedumdak weegt ongeveer 75 kilo per vierkante meter. Als je kiest voor gras en bloemen weegt dit gemiddeld 150 kilo per vierkante meter, en echt intensieve begroeiing wel 500 kilo per vierkante meter! Kortom, check (of laat checken) of je dakconstructie dit aankan. Een groen dak is dus het meest geschikt voor nieuwbouwwoningen. Dan kan vanaf het begin rekening gehouden worden met het gewicht van de dakconstructie.

  Kosten van een groen dak aanleggen

  Volgens Milieu Centraal lopen de aanlegkosten van een groen dak nogal uiteen. Van 30 euro per vierkante meter voor een sedumdak tot 120 euro per vierkante meter voor een intensief begroeide daktuin. Maar, het soort dakbedekking, de kwaliteit van het huidige dak en de helling van het dak spelen allemaal een rol in de prijs van een groen dak.

  Een groen dak is dus niet goedkoop. Gelukkig bieden veel provincies, gemeentes en waterschappen subsidie voor het aanleggen van een groen dak. De subsidieregeling wisselt per regio, maar tot 33%van de aanlegkosten van een groen dak worden vergoedt. Hier zit een maximum van €30 per vierkante meter aan, en een maximum van €20.000 per gebouw. Of je voor subsidie in aanmerking komt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, verschilt per gemeente. Je kan op onze subsidiewijzer hier zien of jij in aanmerking komt voor een subsidie. 

  Offertes opvragen om aan de slag te gaan met je dak vergroenen? 

  Wij hebben de leveranciers van groene daken die wij eruit vinden springen met elkaar vergeleken. Kijk wat jou voorkeuren zijn en vraag offertes aan!

  1
  Dakvergroeners

  Dakvergroeners
  Duurzaam Thuis Score
  9.2/10
  Voordelen
  Goede prijs / kwaliteit verhouding.
  Bij alles wat je koopt 1 jaar wettelijke garantie.
  95% van de matten is minimaal begroeid. 100% groeigarantie bij bestaande plantjes.
  Duidelijke instructievideo's en hulp om zelf een daktuin aan te kunnen leggen
  Fysieke locatie in Heemskerk waar je altijd langs kan om te kijken en te ervaren
  Nadelen
  Nog relatief jong bedrijf
  In de beginperiode nog problemen met levertermijnen. Afgelopen jaar geen klachten meer over.
  Omschrijving
  De Dakvergroeners willen zo veel mogelijk mensen bewust maken van het belang van een groendak. De missie is dan ook om zo veel mogelijk daken te vergroenen, met als resultaat een betere en mooiere wereld. Bij de dakvergroeners kun je altijd rekenen op persoonlijk contact Kom daarom eens langs op de vestiging in Heemskerk.
  ...
   Dakvergroeners
  Offerte aanvragen

  2
  Sedumworld

  Sedumworld
  Duurzaam Thuis Score
  8.7/10
  Voordelen
  Nadelen
   Sedumworld
  Offerte aanvragen

  3
  Simplydesum

  Simplydesum
  Duurzaam Thuis Score
  8.7/10
  Voordelen
  Nadelen
   Simplydesum
  Offerte aanvragen
  Onderwerpen waar u interesse in heeft:
  Geselecteerde bedrijven op deze pagina:

  Ervaringen met groene daken

  'Ondanks minpuntjes is een groen dak toch aan te raden'
  Isabelle

  Isabelle Snaauw

  Isabelle (24) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje mooier maken. Ze weet veel van windenergie, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.