Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groene stroom

Groene stroom is dubbel zo goed

groene stroomIs groene stroom nu ook echt groene stroom? Het antwoord is JA! Als je kiest voor groene stroom, dan heb je een huishouden met minder uitstoot van CO2 dan een vergelijkbaar huishouden met grijze stroom. Alleen wordt die groene stroom die je afneemt niet altijd in Nederland geproduceerd. Daar wil het Europese Parlement nu verandering in brengen. Je hoort mensen vaak negatief praten over groene stroom. Het zou gewoon ‘vuile’ stroom uit het buitenland zijn die ze hier duur groen verkopen. Ik heb het nog eens nagevraagd en dit is echt onzin. Wat wel verontrustend is dat wij zoveel groene stroom uit het buitenland moeten halen omdat het er simpelweg in Nederland niet is! Brussel is nu bezig met het opstellen van richtlijnen die de mogelijkheid om groene stroom uit het buitenland te betrekken aan banden te leggen. Kortom wij zullen in Nederland aan de bak moeten als het gaat om de productie van duurzame energie. Door als consument groene stroom te nemen sla je dus twee vliegen in één klap. Je draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot en je verhoogt de druk bij de Nederlandse regering om nu eens actie te ondernemen. Bron: Vroege Vogels Vara
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lekker negatief weer, beste mensen Greenchoice is echt te vertrouwen.
Kijk groene stroom van essent ed. dat klinkt een beetje vaag..

Ik kan dit artikel op de website van Stichting JAS aanraden: “Groene stroom blijkt windhandel”. Dus niet de stroom maar enkel het certificaat wordt in het buitenland gekocht. Vervolgens wordt dat certificaat gebruikt om gewone grijze stroom groen te verven.

Voor het land wat de groene stroom daadwerkelijk produceert (Noorwegen) mooie handel. Het losse certificaat wordt aan Nederland verkocht en de stroom zelf gaat naar één van de buurlanden. Die verdienen dus dubbel op hun getijdecentrales en krijgen zo hun groene stroom dus wel rendabel.

Als Nederlandse consument van groene stroom wordt je dus gewoon genaaid. Enig argument om er wel voor te kiezen is dus, zoals de Consumentenbond stelt, de imago-kwestie. Slaap je er ‘s nachts beter door dan blijft het een aanrader maar denk niet dat je daadwerkelijk een bijdrage aan een beter milieu levert…

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.